Dat social media enorm veel tijd opslokt zal geen verassing zijn. Twitter, Facebook, Linkedin, maar ook whatsapp en google plus vragen een hoop tijd. Maar er is meer. Er heerst een dieper liggend probleem dat vaak onderbelicht wordt:

Nooit meer #vrij

De verdeling in het gebruik van social media ziet er in Nederland zo uit:

jongeren social media stress

(Met dank aan marketingfacts)

Social media zorgt ervoor dat je nooit meer echt helemaal vrij bent. Een groepswhatsapp van collega’s maakt dat je ’s avonds met je werk wordt geconfronteerd en Facebook dat je de leuke dingen van de buurvrouw ook op je werk te zien krijgt.

Maar waar vaak niet bij stil gestaan wordt, is dat de continue stroom van informatie die dit oplevert een hoop stress veroorzaakt. Schokkend nieuws verhoogt ook stress. Hoewel je het niet altijd in de gaten hebt, ziet het lichaam slecht nieuws als een bedreiging en gaat cortisol aanmaken om hier mee om te kunnen gaan. Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal waarbij de kans op nog meer stress of zelfs burnout vele malen groter wordt.

Ben ik wel leuk genoeg?

Een ander gevaar schuilt in het krijgen van voldoende likes op berichten. Het aantal likes dat iemand krijgt wordt vaak gekoppeld aan de eigenwaarde van de poster. Degene met de meeste likes is de meest populaire.

In een paper van het CBS onder de gebruikers van social media in de leeftijdscategorie 18-25 geeft ruim 60% aan dat het krijgen van likes en het hebben van veel ‘vrienden’ een goed gevoel geeft.

linkedin stress

De gevolgen van social media

Het gevolg van social media is dat bijna 50% van de gebruikers ervaart dat het concentratievermogen hierdoor achteruit gaat en dat de nachtrust hierdoor minder wordt. Wel wordt er gesproken over een verbeterd contact met vrienden, familie en collega’s, waarbij je je kunt afvragen of een digitaal contact wel de relatie opbouwt die je wilt hebben. 1 op de 5 jongeren geeft zelf aan dat ze verslaafd zijn aan social media waarbij meisjes social media belangrijker vinden dan jongens

De tijd die het kost

Terug naar de gehele populatie: Uit onderstaand figuur blijkt dat het overgrote deel (51.3%) tussen de 1 en 3 uur per dag gebruik maakt van social media (let op: dit is de tijd excl het beantwoorden van mail en telefoontjes) Bijna 20% maakt 3 tot 5 uur gebruik per dag van social media. (dit is ruim 1000 tot 1825 uur per jaar, of te wel 27 tot 45 weken fulltime werken!) Geen wonder dat veel mensen het gevoel hebben altijd ‘aan’ te staan.

twitter stress

Een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid

Het gevaar dat schuilt in social media is dat je alleen de leuke (like) berichten ziet van je vrienden. Logisch natuurlijk. Je post liever niet dat je kind ’s nachts heeft lopen spoken of dat je ruzie hebt gehad met je beste vriendin. Hierdoor kan wel het gevoel ontstaan dat je iets mist in je leven: bij die ander lijkt het allemaal zo leuk en fantastisch.

Het tast op deze manier je zelfvertrouwen aan en denkt dat je harder moet gaan werken om hetzelfde te bereiken. Je denkt dat je iets te kort komt en je voelt je minder dan een ander.

Sociaal isolement

Het gevaar bestaat dat iemand die veel gebruik maakt van social media in een sociaal isolement terecht komt. Een digitaal contact staat nooit gelijk aan een normaal face to face contact. Wij mensen houden de behoefte aan compassie, wat niet gebeurt via een digitale wereld.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Andere gevaren van social media op een rijtje

  • Een (pokemon) verslaving die al je tijd op eet
  • Gevaar op de weg door gebruik achter het stuur
  • Vertekend beeld van de werkelijkheid
  • Iemand kan zich anders voor doen op social media
  • Privacy ligt op de digitale straat
  • Jouw gegevens worden gebruikt en je houdt het niet tegen

Conclusie

Social media hoeft niet slecht te zijn. Je ziet vrienden en familie die je anders wellicht nooit zou zien. Tevens wordt er informatie aan je voorgeschoteld waar je anders geen weet van zou hebben.

Toch is het heel belangrijk het gebruik van social media te beperken. Je zou na het eten bijvoorbeeld het gebruik kunnen stoppen, of bijvoorbeeld niet voor 10 uur ’s morgens. Hoe je het ook doet, blijf bedenken wat je doet, wat je post en hoeveel tijd het je mag kosten. Hier zijn hele handige apps voor te vinden die bijhouden hoeveel tijd je besteed aan social media.

Gerelateerde artikelen:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Twieke Smeets schreef:

    Beste Ruud Meulenberg
    Mijn naam is Twieke Smeets ik ben een 21-jarige student op de Vavo in Den Bosch. Na het lezen van uw site vroeg ik me af of u ervoor open zou staan om een aantal vragen te beantwoorden voor een onderzoek voor school over social media. Ik denk dat u een goede toevoeging hierin zou zijn. Het liefst zou ik dat in persoon doen maar iedere vorm van medewerking wordt al heel erg op prijs gesteld!
    Ik hoop van u te horen.

    Vriendelijke groet
    Twieke Smeets

  2. beste,
    Ik zou deze informatie graag gebruiken voor mijn eindwerk. heeft u eventueel een publicatiedatum van dit artikel?

    1. Dag Luna,

      Ik wil je graag wijzen op de auteursrechten van deze artikelen,

      Stuur me svp een mail met wat je wilt gebruiken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *