Je draai niet kunnen vinden is een lastig gevoel. Vooral omdat het lastig onder woorden te brengen is. Dat maakt het ook lastig voor mensen om jou te begrijpen, en jezelf misschien ook. In deze blog zullen we ingaan op het gevoel van je draai niet kunnen vinden, en wat je er aan kunt doen. 

Wat betekent het als ik mijn draai niet kan vinden?

Je draai niet kunnen vinden betekent ‘ergens niet kunnen aarden’. Je weet misschien niet eens waarom, maar voelt je niet helemaal op je plek of lekker in je vel. Een aantal herkenbare gevoelens kunnen zijn:

 • Ik voel me verloren
 • Gevoelens van eenzaamheid
 • Ik weet niet goed welke kant ik op ga in het leven
 • Ik voel me niet vreselijk, maar hou ook weer niet per se van mijn leven
 • Iedereen om me heen denkt dat het goed met me gaat maar ik zit niet zo lekker in mijn vel
 • Mijn baan, gezinsleven of sociale leven geven me geen bevredigd gevoel
 • Ik voel me vast. Ik ga niet vooruit of achteruit.

Je draai niet kunnen vinden is best een vage term. Maar het heeft een negatieve connotatie. Wat nu als we je vertellen dat je draai niet kunnen vinden helemaal niet slecht hoeft te zijn? Wat als het een begin is van iets nieuws of mooiers?

Waarom het oké is als je even je draai niet kan vinden

Gevoelens komen niet zomaar. Ze geven altijd iets aan. Heb je een slecht gevoel over je leven? Misschien moet je iets veranderen. 

Als je je draai niet kan vinden, kan het namelijk goed zijn dat je niet je eigen leven leeft, maar een leven van iemand anders. Anderen hadden altijd een bepaald idee van wat jij zou moeten doen, en je hebt je leven op die manier ingevuld. Toch ben je nu vergeten wat je zelf écht wilt. 

Ook kan het zijn dat je te veel tijd hebt doorgebracht met mensen die je naar beneden hebben gehaald. Ook op deze manier raak je jezelf een beetje kwijt. 

Jezelf kwijt raken

Juist door jezelf kwijt te raken, en niet echt te doen wat jij wilt doen, voel je je verloren. Je weet niet goed waar je staat in het leven, en vooral niet waar je naartoe wilt. 

Het wordt nu tijd om jezelf terug te vinden. Weet je nog hoe het voelde toen je kind was? Je vond alles interessant, was nieuwsgierig en probeerde alles uit. Als volwassenen stoppen we daarmee, maar dat is zo zonde. Als je op een punt in je leven staat waarin je je draai niet kan vinden, is het tijd om je nieuwsgierigheid terug te vinden. Door nieuwsgierig naar de wereld te kijken, kijk je met je hart, in plaats van met je verstand. 

Nieuwe karaktereigenschappen ontdekken

Gebruik je nieuwsgierigheid voor zelfinzicht. Dit inzicht gaan we later inzetten voor de verandering die misschien nodig is in jouw leven. Dit hoeft niet per se een grote verandering te zijn, misschien komt er slechts een hobby bij. 

Begin met het beantwoorden van de volgende vragen:

 • Wie wil ik worden?
 • Waar sta ik voor?
 • Wat heb ik in het verleden wel eens gedaan dat ik vaker zou willen doen?
 • Wat voor nieuws zou ik willen leren?
 • Welke vaardigheden wil ik beheersen?
 • Is er iets dat ik heb vermeden dat moet veranderen?
 • Wat kan ik doen om van de wereld een mooiere plek te maken?

Door deze vragen zal er niet iets direct veranderen, maar weet je wel wat voor jou belangrijk is. Werk je 80 uur per week en doe je niets voor jezelf, maar hou je wel heel erg van kunst? Daar gaat iets fout. Je geeft geen energie aan jouw diepste interesses, waardoor je je verloren kan voelen. 

Maak tijd voor jouw passie

Door tijd te geven aan jouw passies, kom je weer wat meer in verbinding in met jezelf. Je zal vanzelf merken dat je – ook in je dagelijkse leven – meer naar jezelf kan luisteren als je goed weet wat je belangrijk vindt. 

Vind je het lastig om de vragen als leidraad te houden? Volg dan onderstaande tips:

 • Denk na over wat je als kind graag deed. Dit geeft vaak hints naar jouw passie. Misschien wilde je als kind graag modeontwerper worden. De kans is groot dat die interesse, ergens diep in jou, nog steeds woedt. Schrijf je eens in voor een cursus en laat het op je afkomen. 
 • Let eens op waar je goed in bent. Jouw talenten leiden je naar je passies. Vraag ook eens aan je partner, vrienden of familieleden waar jij echt goed in bent. Misschien is het jezelf niet eens opgevallen.
 • Stop met energie slurpende dingen. Deze kosten je alleen maar energie. Dat betekent niet dat je nooit meer iets hoeft te doen wat je minder leuk vindt, maar let vooral op wat jou echt emotioneel uitput. 
 • Hou de regie over je eigen leven. Ervaar jij vaak een gevoel van ‘ik moet’. Dan gaat er iets fout. In feite moet je niks. Wees dapper en sla, ondanks kritiek van anderen, je eigen weg in. 
 • Wees enthousiast over je passies en deel dit met anderen. Zorg ook dat je mensen om je heen hebt die zelf passie hebben. Enthousiasme steekt aan. 
 • Kleine stapjes zullen je ver brengen. Je zult echt niet heel je leven om hoeven gooien. Maar probeer net iets meer in verbinding te staan met jezelf, zodat je het leven leeft dat je wilt leven. Zo zul je snel genoeg weer jouw draai kunnen vinden in jouw leven. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *