In sociale situaties komt het regelmatig voor dat mensen last hebben van gezonde spanning. Denk aan het geven van die gevreesde presentatie of het afstappen op iemand om een gesprek aan te knopen. Wanneer er echter sprake is van een terugkerende angst in verschillende sociale situaties, kan er sprake zijn van een sociale angststoornis, ook wel een sociale fobie genoemd. Denk je last te hebben van een sociale fobie en zoek je meer informatie? In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de symptomen en de behandeling van een sociale angststoornis.

Wat is een sociale fobie?

Wanneer er sprake is van een sociale fobie, ook wel een sociale angststoornis genoemd, kan je zo onzeker en angstig zijn dat je in je dagelijkse leven belemmerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan angst om gepest of bekritiseerd te worden. Wanneer je een sociale fobie hebt, ga je sociale situaties uit de weg en kan je letterlijk ziek worden van de angst. Ook kunnen er paniekaanvallen ontstaan en kan een sociale fobie verregaande gevolgen hebben zoals eenzaamheid en depressie. Er kan bij een sociale fobie onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten angststoornissen. Bij de specifieke sociale fobie heb je in één specifieke sociale situatie last van angst, terwijl bij een gegeneraliseerde sociale fobie in meerdere sociale situaties angst wordt ervaren.

Help, heb ik een sociale angststoornis?

Wanneer je een sociale angststoornis hebt, ben je bang voor het oordeel van anderen. Misschien ben je bang om uitgelachen te worden of kritiek te krijgen van andere mensen op je school- of werkprestaties. Ook vind je het misschien lastig om oogcontact te maken met mensen en moet je vaak blozen wanneer je aangekeken wordt. Door deze angst ontwikkelen zich lichamelijke klachten, waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt en een paniekaanval kan krijgen. Bij een paniekaanval kan je benauwd worden, gaan trillen en bovendien last krijgen van tintelingen, misselijkheid, diarree, hartkloppingen, zweten en duizeligheid. De sociale situaties welke deze angstklachten uitlokken worden vermeden wanneer dat mogelijk is, wat op den duur grote gevolgen kan hebben. Je durft bijvoorbeeld niet meer naar school of naar je werk, of gaat niet meer naar verjaardagen of de sportclub.

een sociale fobie maakt je eenzaam

Wat zijn de gevolgen van een sociale fobie in het dagelijks leven?

Een sociale fobie heeft gevolgen op uiteenlopende vlakken. Wie bijvoorbeeld niet meer naar school durft, heeft grote kans op voortijdige schoolverlating zonder diploma of een onafgemaakte opleiding. En iemand die niet meer naar het werk durft, heeft grote kans om zijn of haar baan kwijt te raken en werkloos te worden. Hierdoor kunnen verdere problemen ontstaan, waaronder armoede, schulden, verslavingen en depressie. Op het gebied van relaties hebben mensen met een sociale fobie vaker dan gemiddeld last van eenzaamheid en zijn zij vaker alleenstaand. Kinderen die last hebben van een sociale fobie durven vaak niet naar verjaardagsfeestjes of sportclubs, en vermijden sociale situaties waardoor ze weinig vriendjes of vriendinnetjes hebben en vaker gepest worden. Bovendien zullen de sociale vaardigheden niet voldoende ontwikkeld worden waardoor het kind in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Ook zijn er negatieve gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je vaak gebukt gaat onder angst, zal je lichaam op allerlei manieren reageren. Doordat je bijnieren constant het stofje adrenaline afgeven, kan je allerlei klachten ontwikkelen waaronder hoofdpijn, slapeloosheid en concentratieproblemen. Wanneer deze klachten lange tijd aanwezig zijn, bestaat er een verhoogde kans op het ontwikkelen van chronische vermoeidheid of hartklachten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

De link tussen stress en een sociale angst

Stress en sociale angst zijn twee verschillende emoties met elk een eigen oorzaak. Het verschil is dat stress een emotie is die onder controle kan worden gehouden, terwijl bij angst iemand wordt overmand door hopeloosheid en uit paniek de controle kan verliezen. Echter staan stress en angst met elkaar in verband door de uiting in lichamelijke klachten. Onder andere trillen, duizeligheid en een verhoogde hartslag komen bij beide emoties voor. Bij zowel stress als angst wordt er vanuit de hersenen een signaal van een mogelijke dreiging gestuurd. Er wordt door de hersenen echter geen onderscheid gemaakt tussen stress of angst en in beide gevallen wordt het stresszenuwstelsel in werking gezet met de al bekende symptomen die daarop volgen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Kan ik weer genezen van mijn sociale fobie?

Wanneer je jezelf in de symptomen herkent, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Met hem of haar kan je je problemen bespreken en wordt er een vervolgplan opgesteld. Je zal dan door de huisarts worden doorverwezen naar een psycholoog of psychotherapeut. Het is goed om te weten dat je nooit vanzelf kan genezen van een sociale angststoornis, maar dat deze goed te behandelen is door de onderliggende problemen aan te pakken.

De behandeling begint met het stellen van een diagnose door de psycholoog of psychiater, waarna er een behandeling wordt opgesteld die het beste past bij jouw situatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van cognitieve therapie, blootstelling aan sociale situaties en eventueel medicijnen. De behandeling is er uiteindelijk op gericht om beter om te kunnen gaan met sociale situaties en de angsten te verminderen, waardoor er een betere kwaliteit van leven ontstaat. Een sociale fobie is een chronische aandoening die vaak niet geheel zal verdwijnen, maar met de juiste behandeling kunnen er zeker goede resultaten geboekt worden.

Kan therapie helpen bij mijn angst?

De behandeling van een sociale fobie bestaat meestal uit therapie met een eventuele combinatie met medicatie. Er zijn verschillende soorten therapieën beschikbaar om een sociale angststoornis te behandelen. Omdat de klachten per persoon kunnen verschillen, is de behandeling voor iedereen weer anders. De meest gegeven behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Hierbij krijg je eerst informatie van de therapeut hoe je gedachten je lichaam beïnvloeden en hoe je jezelf van deze gedachten kan losmaken. Hierna wordt begonnen met oefeningen, waarbij je samen met de behandelaar een angstige gedachte probeert te veranderen en je aandacht gaat vestigen op een andere gedachte.

Ook kan de exposure in vivo oefening worden toegepast waarbij je wordt blootgesteld aan sociale situaties waar gevoelens van angst worden opgeroepen. Door deze sociale situaties bewust op te zoeken en daarmee te oefenen worden negatieve patronen doorbroken en zal het vermijdingsgedrag afnemen.

Een behandeling in de vorm van therapie zal zeker helpen, wanneer je gemotiveerd bent om over je angsten heen te komen en veel te oefenen met sociale situaties.

Welke medicijnen zijn er voor sociale fobie?

Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar om klachten als zweten, trillen en hartkloppingen te voorkomen. Hieronder vallen antidepressiva en bètablokkers. Antidepressiva helpen bij een sociale fobie, door te zorgen voor een goede balans van serotonine. Dit stofje zorgt voor de afname van angst en zal daardoor helpen om beter om te gaan met sociale situaties. Voorbeelden zijn de zogenoemde ssri’s waaronder sertraline en fluoxetine. Daarnaast helpen deze medicijnen ook tegen depressieve gevoelens die gepaard kunnen gaan met een sociale angststoornis. Bètablokkers zorgen voor vermindering van lichamelijke klachten zoals trillen, zweten en hartkloppingen. De bètareceptoren zorgen voor een kalmerend effect op het lichaam waardoor sociale angst en paniekaanvallen verminderd worden.

Wat kan ik zelf doen om beter om te gaan met angst?

Ook zelf kan je op verschillende manieren je angstklachten verminderen. Door bijvoorbeeld voldoende te bewegen, minimaal acht uur per nacht te slapen en je proberen te ontspannen kan je al de basis leggen voor een gezond dagelijks leven. Ook kan je je zelfvertrouwen vergroten door regelmatig een sociale situatie op te zoeken waar je jezelf laat zien.

Maak bijvoorbeeld een wandeling door het park en knoop een gesprek aan met iemand waar je je goed bij voelt. Positieve ervaringen zullen bijdragen aan het verminderen van je sociale angst en het verleggen van je grenzen. Ook kan je een dagboek bijhouden over hoe je je voelt en wat je hebt bereikt. Daarnaast is het belangrijk om je niet te schamen voor je sociale fobie en daarover open te zijn tegen familielid of goede vriend die je vertrouwt. Wanneer je je gesteund voelt, zul je merken dat je sneller vooruitgang boekt bij het leren overwinnen van je sociale angst.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Wat is een sociale fobie?

Een sociale fobie is een angststoornis waarbij iemand bang is om kritiek of een ander negatief oordeel te krijgen in een sociale situatie. Kenmerken van een sociale fobie zijn onder andere angst om gepest te worden, zichzelf belachelijk te maken of kritiek te krijgen op school of op het werk. Door de angst ga je sociale situaties vermijden waardoor je in een sociaal isolement terecht kan komen.

Hoe ontstaat een sociale fobie?

Een sociale fobie valt onder de categorie angststoornissen en kan worden veroorzaakt door meerdere factoren. Zo speelt onder andere erfelijkheid en opvoeding een rol. Ook kan een sociale fobie ontstaan door een gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt in het leven. Denk hierbij aan ontslag of het overlijden van een dierbare. Daarnaast kan de omgeving waarin je bent opgegroeid ook een oorzaak zijn van een sociale fobie. Wanneer je beschermd bent opgegroeid of een direct familielid met een sociale fobie, dan heb je daardoor een grotere kans om een sociale fobie te ontwikkelen.

Hoe vaak komt een sociale fobie voor?

Geschat wordt dat gemiddeld 10 tot 15 procent van de mensen last krijgt van een sociale fobie tijdens zijn of haar leven. Vrouwen hebben ongeveer anderhalf keer meer kans om een sociale fobie te ontwikkelen dan mannen. Vaak ontstaat een sociale fobie in de tienerleeftijd, tussen de 12 en 20 jaar.

Kan je genezen van sociale fobie?

Een sociale fobie is nooit vanzelf te genezen. Met behulp van therapie en medicijnen kan je echter je angsten leren overwinnen en herstellen van je sociale fobie. Een sociale fobie is een chronische aandoening, waardoor herstellen niet gelijk is aan genezen. Je kan echter wel dusdanig van je klachten herstellen dat je een betere kwaliteit van leven tegemoet gaat en je angsten beter kan relativeren.

Bronnen

  1. Thuisarts.nl – Ik heb een sociale-angststoornis (sociale fobie) – gevonden op 15-02-2022
    https://www.thuisarts.nl/fobie/ik-heb-sociale-fobie
  2. lumc.nl – Sociale fobie – gevonden op 15-02-2022
    https://www.lumc.nl/patientenzorg/praktisch/patientenfolders/sociale-fobie
  3. PsyQ – Sociale fobie – gevonden op 15-02-2022
    https://www.psyq.nl/angststoornis/sociale-fobie

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *