Tijd maken voor jezelf: Hoe doe je dat? In dit artikel gaan we je daarmee helpen.

‘Tijd is goud waard’, zeggen velen. Het is waar dat als we onze tijd niet goed besteden, we geen tweede kans krijgen om deze opnieuw te besteden. Daarom doen we allemaal zo hard ons best om onze tijd zo goed mogelijk te gebruiken op het werk, met vrienden en met onze familie.

Maar terwijl we elke minuut zo goed mogelijk inplannen, vergeten velen iets heel belangrijks in te plannen: tijd voor onszelf. Waarom is het zo belangrijk tijd voor onszelf te hebben? En hoe kunnen we tijd voor onszelf creëren?

Lees ook: Het altijd druk hebben

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Tijd om bij te komen en om uit te rusten. Door tijd voor jezelf te nemen, stap je even uit de dagelijkse routine en dat heeft veel voordelen. Ten eerste verminder je de stress in je leven. Rust is het beste medicijn tegen stress. Een paar dagen vrij nemen zou uitstekend zijn om de stress in je leven terug te dringen.

Maar wacht niet tot dat moment om tijd voor jezelf te nemen. Na een paar uur rust of zelfs na een paar minuutjes kun je je al relaxter voelen. Ons lichaam maakt serotonine aan wanneer we uitrusten en dit hormoon bestrijdt de negatieve gevolgen van stress.

Voldoende rust nemen is essentieel voor je fysieke gezondheid. Door tijd voor jezelf te nemen, verlaag je het risico op hartziekten. Uit onderzoek blijkt dat personen die elk jaar op vakantie gaan tot 30% minder risico lopen aan een hartziekte te overlijden. Bovendien is tijd voor jezelf belangrijk voor je mentale gezondheid.

Als je uitrust, worden de verbindingen tussen de neuronen verstevigd en kan nieuwe informatie beter in je brein worden opgeslagen. Je zult een beter geheugen krijgen en je reactievermogen zal verbeteren.

tijd nemen om te sporten

Geen tijd om te ontspannen

Sommigen denken echter dat ze gewoonweg geen tijd hebben voor een momentje rust. Hoe kun je nu tijd voor jezelf nemen als er nog zoveel werk gedaan moet worden? De vraag is of je al je werk gedaan krijgt als je langer doorwerkt. Het blijkt namelijk dat als je erg lang achter elkaar doorwerkt, je minder efficiënt bent.

Je productiviteit neemt daarentegen toe wanneer je hersenen uitgerust zijn. En dat niet alleen: ook je creativiteit neemt toe, je kunt beter presteren en veel dingen gaan je gemakkelijker af. In plaats van te denken dat je tijd verliest door tijd voor jezelf te nemen, win je er juist een heleboel tijd mee!

Wist je trouwens dat tijd voor jezelf maken ook je relaties met anderen ten goede komt? Als jij relaxter bent, ben je beter gehumeurd en leuker in de omgang met anderen. Je kunt dan meer hebben en ziet de wereld weer met een frisse blik tegemoet. Je vrienden, je familie en je partner zullen het je dankbaar afnemen als je af en toe wat tijd voor jezelf maakt.

Lees ook: Geen tijd overhouden door controledwang

Hoe maak je tijd voor jezelf?

Een momentje voor jezelf kan zich spontaan voordoen of je kunt het inplannen. Het kan een kort moment van 5 minuten zijn of een langer tijd van een aantal uur of zelf een aantal dagen. Je kunt tijd voor jezelf alleen doorbrengen of samen. Het gaat erom dat je geniet van dit moment en je er blij van wordt. Vraag jezelf dus af: Hoe kan ik weer bijtanken? Wat maakt mij ontspannen? Welke hobby heb ik lang laten liggen? Wat heb ik altijd al willen doen? Hoe kan ik leren om eens lekker niets te doen?

Soms doen zich kleine spontane niksmomentjes voor. Het zijn vaak verloren minuten die we niet ingepland hebben. In plaats van deze minuten als verloren tijd te beschouwen, kun je die kleine momenten goed benutten. Even 5 minuten dagdromen bijvoorbeeld. Denk aan iets leuks dat je is overkomen of denk aan personen van wie je houdt. Doe je ogen dicht en adem een paar keer diep in. Loop een blokje om en haal een frisse neus of luister je lievelingsliedje.

Hoe hou ik tijd over?

Jezelf de tijd gunnen

Maar je hebt meer tijd voor jezelf nodig dan af en toe die paar minuutjes. Meer tijd voor jezelf ontstaat echter meestal niet spontaan, maar moet je creëren. Plan tijd voor jezelf dus in en laat er niets tussen komen. Het gaat er niet om of je die tijd hebt. Het gaat erom hoe belangrijk jij het vindt om tijd voor jezelf te hebben en je er prioriteit aan geeft.

Onbewust denk je misschien: ‘Andere dingen zijn belangrijker dan tijd voor mezelf. Ik voel me schuldig als ik niets doe. Pas als ik alles af heb, kan ik genieten. Ik ga eerst nog even dit doen. Ik wil niet lui zijn.’ Herken je je in een of meerdere van deze gedachten? Dan is het nu de hoogste tijd om deze gedachtegang te doorbreken.

Leer ook meer te genieten

Je bent niet lui als je tijd neemt voor jezelf

Tijd voor jezelf heb je nodig om de batterij weer op te laden en te genieten van het leven. Als jezelf opgebrand raakt, kun je weinig voor anderen beteken. Onderzoek jezelf waarom je je schuldig voelt als je niets doet. Wie verplicht je dat je altijd in beweging moet zijn? Hoe ben je aan dit idee gekomen? En stel een momentje voor jezelf niet uit totdat je alles af hebt.

Als je wacht tot je je takenlijstje afhebt, zal je waarschijnlijk nooit een rustmomentje krijgen. Reserveer daarom tijd voor jezelf ook al heb je nog niet alles afgekregen. Stel het niet uit. Je bent zeker niet lui als je niets doet. Al je tijd voor jezelf maakt, voel je je daarna beter en kun je meer aan.

Neem ook eens tijd om je te vervelen

Keuze maken in tijdsbesteding

De grootste spanning in je leven is de spanning die je jezelf oplegt. Besef daarom dat de keuze aan jou is. Wil je meer presteren, meer doen en meer haasten? Of wil je meer ontspannen, meer laten en meer genieten?

Kies daarom nu een activiteit die je leuk vindt en plan die in. Of heb je behoefte aan een dagje even helemaal niets moeten? Reserveer zo’n luie dag! Gun jezelf de tijd om te herstellen, om weer op krachten te komen en om de dagelijkse stress terug te dringen.

Zie ook: Een weekplanning of dagindeling helpt bij stress en burn-out (inclusief schema)

even lekker niksen

Wanneer je nooit tijd neemt voor jezelf, dan ligt een burnout op de loer. Herken dit tijdig!

Download het e-book: symptomen burnout

Geen tijd voor jezelf?

Mensen die geen tijd hebben voor zichzelf, hebben vaak een ander, onderliggend probleem. Ze gunnen zichzelf de tijd niet, of ze vinden dat ze altijd maar door moeten gaan. Verstandig is dit niet, maar deze drijfveren zorgen er wel voor dat je altijd maar bezig bent!

Wil je aan de slag met deze onderliggende factoren op een nuchtere, praktische manier?

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Als ik rust ga ik vaak alleen maar malen over mijn toekomst en over personen waarover ik mij zorgen maak. Dus dit bezorgd me alleen maar meer stress. Probeer aan de leuke dingen te denken maar de andere gedachtes walsen er dwars doorheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *