Hoeveel uur werken is gezond?

In een wereld waar de meeste medewerkers hun werk omarmen, kan de verleiding groot zijn om te veel uren op een dag te werken. Maar veel uren werken betekent niet dat iemand ook productiever is. Als je te veel uur werkt, kan dat zelfs nadelig zijn voor de werkkwaliteit die je levert en voor je gezondheid. Minder uren werken heeft daarentegen veel voordelen voor de medewerker en voor het bedrijf.

Gevolgen van te veel werken

Volgens het Australische instituut voor toegepaste economie en sociaal onderzoek in Melbourne kan te veel uren werken veel stress veroorzaken. En deze stress brengt weer andere problemen met zich mee, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gastritis, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gespannenheid.

Daarnaast hebben personen die zoveel uren op hun werk doorbrengen, vaak de neiging minder gezond te leven. Ze hebben minder tijd om te sporten en eten ongezonder, omdat je door stress vaak meer ongezonde trek hebt. Bovendien is er een verband tussen medewerkers die te veel uren werken en personen die hersenbloedingen en hartproblemen hebben.

Bovendien zijn er naast de gevolgen voor de gezondheid ook gevolgen voor de werkprestaties van iemand die te veel uren werkt. Onderzoek toont aan dat je maar tot een bepaald punt productiever kunt zijn door meer uren te werken. Je productiviteit neemt in de uren die je na dat punt nog doorwerkt, alleen nog maar af.

Dag en nacht werken

Vergroot je persoonlijke effectiviteit

Maximaal aantal werkuren

Wanneer je werkt, zijn je hersenen actiever dan wanneer je niet werkt. Maar als je te veel uren werkt, kunnen je hersenen steeds minder goed de informatie verwerken. Het Australische instituut voor toegepaste economie en sociaal onderzoek in Melbourne hield een onderzoek onder 3000 mannen en 3000 vrouwen en kwam tot de conclusie dat het raadzaam is om maximaal 25 uur per week te werken.

Hetzelfde aantal werkuren wordt genoemd door onderzoeker Alex Soojung Kim Pang in zijn boek Rust in uitvoering, meer voor elkaar krijgen door minder te werken. De meeste mensen kunnen maar 4 tot 5 uur per dag productief werken. Dat betekent dus dat een medewerker maar zo’n 20 tot 25 uur per week zou moeten werken om echt productief te zijn.

Voordelen van minder werken

Wanneer de werktijden in een bedrijf gereduceerd worden, zijn de medewerkers vaak meer toegewijd in hun werk. En aangezien hun werktijden anders zijn dan die van andere bedrijven, staan ze niet meer in de spits, ervaren daardoor minder stress en komen energieker op hun werk aan. Bovendien heeft het voordelen voor familie en vrienden, omdat de medewerker meer tijd heeft om met hen door te brengen.

Een ander voordeel is dat medewerker die minder uren werken, productiever zijn. Verschillende Toyota dealers in Zweden besloten de werktijden van de monteurs te veranderen. Sommigen maakten regelmatig dezelfde fouten vanwege de werkdruk en veel klanten waren ontevreden. Daarom veranderden ze de shift van 7.00 tot 16.00 uur in twee shifts van zes uur met hetzelfde salaris. Vanaf dat moment werd er efficiënter gewerkt en de opbrengst nam met 25% toe.

Minder werken: waarom doen we dat niet?

Ten slotte zijn minder werkuren voordelig voor het behoud van je medewerkers. Bedrijven die de werkuren hebben verminderd, geven aan dat er daarna minder medewerkers ontslag hebben aangevraagd om elders te gaan werken. Je verliest dus als bedrijf niet meer de talentvollere medewerkers, omdat voor de meesten minder uren werken aantrekkelijker is dan een beter salaris bij een ander bedrijf.

Gerelateerde artikelen:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *