Ben je op zoek naar zingeving in je leven? In je werk, in je vrije tijd en relaties? Met als doel om beter om te gaan met stress of een burn-out? Snap ik, want bij zingeving draait het om de achterliggende redenen waarom je elke dag weer uit bed stapt. Oftewel, waarom doe je wat je doet? Waardoor ervaar je meer zingeving?
Om meer energie en geluk te ervaren is het dus goed om over de vraag na te denken wat jouw leven zin geeft. Wat is je missie of levensdoel waar je volledig voor wilt gaan én wat je voldoening geeft?
Antwoord op deze vraag ligt misschien niet zomaar voor de hand en daarom ga je in dit artikel aan de hand van zingevingsvragen meer inzichten krijgen om meer zingeving te vinden in het dagelijks leven. Zo kan je beter met stress of burn-out omgaan!
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Dit moet je weten als je streeft naar zingeving
- Wat is de betekenis van zingeving?
- Zingeving vinden met 11 zingevingsvragen: hoe ga je op zoek naar zingeving?
- Je bent wie je bent dankzij je verleden
- Waarom jouw innerlijke criticus je in de weg zit als je op zoek bent naar zingeving
- Hoe herken je en omarm je je innerlijke criticus?
- Maak je vrij van kritiek en waardering
- Hoe weet je nu welke keuze je moet maken om zingeving te vinden?
Wat is de betekenis van zingeving?
Zingeving is de betekenis die het leven heeft voor je. Oftewel, zingeving staat in het teken van het creëren van een betekenisvol leven, waarvan je energie krijgt. Dat komt door een concreet levensdoel. Ook wel bekend als een missie waarvoor je wilt inzetten om zingeving te ervaren.
Het gevolg? Je doet wat je het allerliefste doet. Als je zingeving in je werk ervaart, voelt het wellicht niet eens meer aan als werk. Het is je passie en vol liefde en vreugde doe je lekker je ‘eigen ding’ vanuit flow.
Zingeving vinden met 11 zingevingsvragen: hoe ga je op zoek naar zingeving?
Hoe mooi de betekenis van zingeving ook is, toch is het niet vanzelfsprekend voor iedereen dat je weet wat je leven zin geeft. Geldt dit ook voor jou? Heb je het gevoel dat je nu op een ontdekkingsreis bent om op zoek te gaan naar jouw reden van bestaan?
Aan de hand van 11 zingevingsvragen help ik je alvast op weg om beter te ontdekken wie je écht bent en wat je écht leuk vindt:
- Bij welke werkzaamheden zit ik in een flow?
- Wat ben ik altijd wel bereid om te doen, waar maak ik tijd voor, ook al heb ik het druk, gewoon omdat ik het leuk vind?
- Wat is jouw behoefte op dit moment?
- Waar krijg ik energie van?
- Wat doe je nu al wel, maar nog te weinig?
- Wat zou je willen bijdragen aan anderen en de wereld om je heen?
- Stel je eens voor dat je nu de baas wordt van het bedrijf waarvoor je werkt, wat zou je dan doen?
Zingeving andersom benaderen
Om je passies en verlangens te ontdekken kan je ook tegendraadse zingevingsvragen aan jezelf stellen, waarbij je het dus andersom benadert:
- Waarover word ik boos?
- Wat maakt me verdrietig?
- Waar maak ik me zorgen over?
- Wat wil ik absoluut niet meer?
Je bent wie je bent dankzij je verleden
Je bent niet geworden zoals je bent ondanks je verleden, je bent wie je bent dankzij je verleden. Wees trots op wie je bent. Ook al werken de oplossingen die je hebt gekozen niet meer, je hebt altijd het beste gedaan wat je op dat moment kon doen, wat toen binnen je mogelijkheden lag. Alleen nu is het tijd voor iets anders. Door op te zoek gaan naar wat je leven zin geeft ervaar je meer levensenergie en creatiekracht om van betekenis te zijn in de maatschappij en impact te maken.
Belangrijk hierbij is dat je van jezelf houdt en jezelf waardeert om wie je bent. Pas als je dit kan, is het mogelijk om nog meer van betekenis te zijn voor anderen. Een gelukkig en zinvol leven begint bij jou. Niemand anders kan je zingeving geven. Dat kan je alleen zelf.
Waarom jouw innerlijke criticus je in de weg zit als je op zoek bent naar zingeving in je werk
Je innerlijke criticus is het deel van jou dat kritiek heeft en zich zorgen maakt. Het houdt je tegen om uit je comfortzone te stappen, op zoek te gaan naar zingeving en je hart te volgen.
Misschien herken je wel één van onderstaande belemmerende gedachtes:
- “Kan ik wel een baan vinden in wat ik goed kan en leuk vind? De banen liggen niet voor het oprapen.”
- “Kan ik mijn hypotheek wel betalen als ik ga doen wat ik écht leuk vind?
- “Zo vervelend is mijn werk nou ook weer niet, ik kan het best nog een tijdje volhouden.”
- “Straks val ik door de mand als ik mijn hart volg en het mislukt.”
- “Ben ik wel goed genoeg, kan ik het wel?”
- “Durf ik wel te zeggen dat ik goed ben? Straks vinden ze mij arrogant.”
- Er zijn al zoveel mensen die hetzelfde kunnen als ik, wat maakt mij nou bijzonder?”
Je innerlijke criticus laat je twijfelen of je onzeker, kleiner of angstig maakt. Op basis van het verleden ga je geloven dat je het niet waard bent om een zinvol leven te creëren.
“Beperk je kijk op het leven nooit door een ervaring uit het verleden”
Hoe herken je en omarm je je innerlijke criticus?
Het is noodzakelijk om te beseffen dat het geen zin heeft om de stemmetjes in je hoofd te veroordelen of te eisen dat je innerlijke criticus weggaat. Ermee in gevecht gaan brengt je niet verder als je geen stress of een burn-out meer wilt ervaren.
Zo herken je de vervelende stemmetjes in je hoofd die een leven leven in de weg zitten:
- Op het moment dat je je veroordelende stemmetje in je hoofd hoort, stel jezelf dan de vraag: “Zou ik dit ook zeggen tegen een ander?” Is het antwoord ‘nee’, dan heb je te maken met je innerlijke criticus
- Je innerlijke criticus legt de nadruk op wat je niet kan in plaats van wat je wél kan. Het richt zich op het probleem of de belemmerende overtuiging in plaats van dat de focus ligt op oplossingen zien.
- Je innerlijke criticus zorgt ervoor dat je gaat piekeren. Op basis van aannames en verwachtingen is er sprake van een herhalend gedachtepatroon zonder dat er een oplossing komt. Niets is gebaseerd op feiten, maar juist vanuit angst en tekort.
- Ook is de innerlijke criticus een irritante dwarsdoener die zegt dat je ergens nog niet klaar voor bent, niet goed genoeg bent of dat je eerst nog meer ervaring, tijd, geld of zekerheid nodig hebt om meer zingeving te ervaren door je hart te volgen.
“Je hoeft je eigen gedachten niet te geloven.”
Maak je vrij van kritiek en waardering
Om een zinvol leven te creëren voor jezelf is het essentieel dat je dichtbij jezelf blijft. Authentiek zijn is hierbij de sleutel naar een betekenisvol bestaan dat je zin geeft. Een bestaan met een levensdoel waarbij je je dromen najaagt.
Als je dan authentiek bent en duidelijk jouw levenspad bewandelt, krijg je ongetwijfeld te maken met zowel bewondering als kritiek. Dat is onvermijdelijk. Maar om écht je zingeving te vinden en je hart te blijven volgen, wil ik je een belangrijke tip meegeven.
Als je afhankelijk bent van waardering of je doet je best om kritiek te voorkomen, dan ben je vooral bezig met de ander bezig in plaats van jezelf. Jouw levensdoel geeft je de juiste richting en wijst je de weg, niet de mening van anderen. Stem dus alleen je eigen keuzes af op je levensdoelen en als je ergens over twijfelt, vraag jezelf dan af: “Draagt dit wel of niet bij aan mijn levensdoel?”
Natuurlijk is het fijn om waardering te krijgen, maar maak je daar niet afhankelijk van. Je kan nog zoveel complimenten krijgen over datgene waar je talent voor hebt en goed in bent. Maar dit hoeft niet te betekenen dat het je ook werkelijk voldoening geeft. Laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los.
Hoe weet je nu welke keuze je moet maken om zingeving te vinden?
Het antwoord zit in je hart, niet in je hoofd. Als je op het punt staat om een keuze te maken, wees dan even stil. Haal een paar keer diep adem, sluit eventueel je ogen en voel wat goed voelt voor jou.
Deze 6 zingevingsvragen zijn bedoeld om betere keuzes te maken:
- Maakt deze keuze je blij, enthousiast en vrolijk?
- Ontstaat er door deze keuze meer vrijheid en liefde?
- Draagt deze keuze bij aan mijn geluk en het vervullen van mijn behoeftes?
- Word ik gelukkig als ik deze keuze maak?
- Of voelt de keuze beknellend, zorgwekkend of onrustig?
- Voelt het licht of voelt het zwaar?
Durf naar je hart te luisteren, want dit maakt kiezen gemakkelijker. Je hart weet altijd wat het beste is voor jou. Je hoofd kan je voor de gek houden op basis van belemmerende overtuigingen, maar je hart spreekt altijd de waarheid. Zo kan je ook steeds meer zingeving in je werk, in je vrije tijd en relaties ervaren.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Zingeving in je werk
Je huidige realiteit op je werk is het resultaat van alle keuzes die je in het verleden wel én niet hebt gemaakt. Bewust en onbewust. Zodra je dus beseft dat je zelf 100% verantwoordelijk bent voor wie je nu bent en wat je nu doet, heb je ook de macht en kracht om de situatie te veranderen om meer zingeving in je werk te gaan ervaren. Door de zingevingsvragen kan nieuwe keuzes maken.
Door de hoge mate van stress of je burn-out kom je er wellicht achter dat je niet meer doet wat je diep van binnen het allerliefst wilt doen. Je bent niet de enige. Het komt vaak voor dat – mensen die je voor gingen – in een periode van meer rust en ontspanning, ontdekken dat ze een andere koers in hun leven wil varen. Ze gooien het roer om en stoppen ergens mee.
“Waar deuren sluiten, openen ook weer nieuwe deuren.”
Hoewel je het momenteel misschien spannend vindt om ergens mee te stoppen door onzekerheid, twijfels of angst, realiseer je dan dat het cruciaal is om tijdig een knoop door te hakken. Stoppen is niet altijd makkelijk, maar het geeft je wel licht en ruimte. Alsof er een last van je schouders afvalt, omdat je eindelijk ‘nee’ zegt tegen alles wat je geen zingeving meer oplevert.
Gerelateerde artikelen
- Positiever worden? 12 praktische tips voor meer positiviteit!
- Wat is gelukkig zijn en hoe kan je meer geluk ervaren?
- Geen zin hebben in je werk: zo maak je je werk leuker
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen