Gezonder worden: Aan het begin van een nieuw jaar bepalen velen nieuwe doelen. Ze zien nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden en een nieuw jaar biedt vaak ook nieuwe kansen. Veel mensen stellen zich doelen voor het nieuwe jaar. Maar misschien betrap jij jezelf er ook op dat je jaar in jaar uit hetzelfde doel hebt. Het lijkt onmogelijk je doel te bereiken.

Een van de doelen die velen zich stellen is gezonder worden. Hoe word je gezonder? Hoe kun je je wensen in daden omzetten? En hoe doorbreek je diepgewortelde gewoontes? Lees gauw verder en kom in actie! Op welk moment in het jaar je je ook bevindt: Laat niet weer een jaar voorbij gaan zonder te veranderen. Komend jaar word jij een gezonder mens. Je zult je niet alleen fitter en energieker voelen, maar een gezond leefpatroon helpt ook stressklachten te verminderen en zelfs het risico op een burn-out te verlagen.

Eetgewoontes veranderen

Het eerste waar we aan denken als we het hebben over gezonder worden, is gezonder eten. Iedereen heeft wel een of meerdere slechte eetgewoonten, zoals teveel suikers eten, te snel eten of teveel eten. Wat kun je doen als je een onweerstaanbare drang voelt naar zoetigheid? Schenk jezelf een glas water in. Door het drinken van water, verminder je de behoefte aan suiker.

Koop ook minder of helemaal geen zoetigheid en andere ongezonde snacks. Als je het niet in huis hebt, zul je er ook minder snel naar graaien. Haal daarentegen meer fruit en groente in huis en wat ongezouten noten voor als je toch wat wilt snacken. Maak en lijstje met gezonde boodschappen en hou je daaraan.

Probeer ook rustig te eten en meer te genieten van wat je eet. Neem kleinere happen en kauw langer op je eten. En als je de gewoonte hebt teveel te eten, schep jezelf dan voortaan minder op dan je gewend bent. Eet niet door totdat je helemaal propvol zit, maar eet totdat je voldoende hebt gegeten (tot je ongeveer 80% vol zit).

Afvallen? Probeer in plaats van te diëten te zorgen voor een caloriëntekort van 250 caloriën. Je valt vanzelf af, zonder dat je tekorten ontwikkeld in je lichaam.

Goede voornemens

Meer water drinken

Om je fit en gezond te voelen, is het essentieel voldoende water te drinken. Een mens zou gemiddeld 2 liter water per dag moeten drinken. Water drinken is belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen en voor een goede spijsvertering. Maar wat nu als je moeite hebt water te drinken of het gewoonweg vergeet? Je zou water drinken makkelijker kunnen maken door je water een smaakje te geven.

Je kunt je water bijvoorbeeld opleuken door er een schijfje citroen of een takje munt in te doen. Zorg er bovendien voor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Zo herinner je jezelf eraan dat je meer water moet drinken. Ook kun je op je telefoon een alarm instellen of herinnering plaatsen op momenten dat je een glas water wilt drinken.

Meer bewegen

Ook bewegen geeft je een fit en energiek gevoel. Wanneer je sport, worden de spieren in je lichaam en de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor je lijf meer zuurstof binnenkrijgt. Bovendien voel je je gelukkiger als je sport en ervaar je minder stress. Je lichaam maakt namelijk tijdens het sporten ‘gelukshormonen’ aan. Deze worden endorfinen genoemd.

Wil je al lange tijd meer sporten en bewegen, maar lukt het maar niet om er een gewoonte van te maken? Probeer dan eerst kleine veranderingen aan te brengen, zoals vaker de fiets pakken of elke dag een klein ommetje maken. Kies vervolgens een sport die je echt leuk vindt en zoek een sportmaatje. Geen zin om in de winter de deur uit te gaan? Koop dan een springtouw! Tien minuten touwtjespringen staat gelijk aan twintig minuten hardlopen en je kunt het gewoon thuis doen. Is dat geen ideale workout?

> Lees ook tips voor wanneer je geen zin hebt om te sporten

Meer sporten

Slaap voldoende

Even belangrijk als gezond eten en bewegen is voldoende slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam. Slaap reguleert je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel goed werkt. Een slaapgebrek kan daarentegen je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor een ziekte.

Gemiddeld heeft een mens 7 a 8 uur slaap nodig. Maar tegenwoordig zijn er zoveel factoren die ons van onze slaap houden. Wat kun je doen om je slaapdoel te bereiken? Zorg ten eerste voor een goed geventileerde en donkere slaapkamer met een goed bed. Als je snel wakker wordt van geluiden, zou je met oordopjes kunnen gaan slapen. Daarnaast is het belangrijk dat je voor het slapen even ontspant. Lees bijvoorbeeld een eenvoudig boek voor het slapen gaan, luister ontspannende muziek of neem een lekker bad of een warme douche.

> Lees wat je kunt doen aan slaapproblemen

Ontspannen

Je hebt geregeld ontspanning nodig om mentaal en fysiek tot rust te komen. Kies daarom iets waar jij echt van ontspant. Dat kan van alles zijn, zoals even niets doen, fietsen, wandelen of naar de sauna gaan. Je zult je daarna weer energiek, productief en blij voelen. Een ontspannen lichaam is fitter en herstelt sneller waardoor je minder risico loopt ziek te worden.

Bovendien is ontspanning essentieel om met stress om te gaan en een burn-out te voorkomen. Gun jezelf dus vaker een momentje rust voor je gezondheid.

> Doe ook één van onze ontspanningsoefeningen

Positief denken

Als je een gezonder leven wilt leiden, is het ook belangrijk je gedachtenpatronen te veranderen. Je kunt gaan sporten en gezonder gaan eten, maar als je eigenlijk niet echt gelooft dat het helpt of dat je het kunt volhouden, zul je je doel ook niet bereiken. Je eigen gedachten zijn van invloed op je prestaties en zo ook op je gezondheid. Bovendien zul je je een stuk gelukkiger voelen als je positief denkt.

> Lees ook: weten wat je nodig hebt

Slaap verbeteren

Nieuwe gewoontes aanleren

Waarschijnlijk wist je al lang dat je gezonder moet eten, meer water moet drinken en meer moet bewegen om gezonder te worden. Maar hoe krijg je jezelf nu zover dat je je wensen in daden omzet? Je kunt je wensen in daden omzetten door je gewoontes te veranderen. Je kunt het nieuwe jaar heel fanatiek beginnen met sporten, maar als je er geen gewoonte van maakt, zul je gauw weer terugvallen in je oude leefpatroon.

Een gewoonte veranderen kost tijd en doe je stapje voor stapje. Schrijf allereerst je doel eens op een stuk papier. Schrijf op wat je gaat doen om gezonder te worden, wanneer je dat wilt doen en begin vandaag! Om die nieuwe gewoontes vol te houden, moet je andere keuzes maken. Het is een keuze om een banaan te eten in plaats van een snack te eten of om water te drinken in plaats van frisdrank. Stapje voor stapje en met een positieve instelling verander je zo je gewoontes en word je een gezonder mens.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Nog een tip: Drink water uit een flesje. Dit gaat echt makkelijker dan uit een glas drinken, kreeg de tip ook een keer (het leek me in eerste instantie onzin maar het werkt echt!) en het is makkelijker om bij te houden hoeveel je drinkt. Ik vul altijd 2 kleine flesjes met water en een 1,5 liter fles met water. Dan heb ik 2.5 liter. Bewaar het in de koelkast dan heb je altijd koud water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *