De midlifecrisis is een levensfase waarin je jezelf bewust afvraagt wat de zin van het leven voor je is. Want waar draait het leven écht om? Waar wil je je tijd, energie en geld aan besteden? En in hoeverre leef je het leven wat je écht wilt leven? Tijdens een midlifecrisis word je ervan bewust dat het leven eindig is. Door zelfreflectie en een frisse blik kijk je terug én vooruit op je leven om de koers uit te stippelen voor de rest van je leven. Alleen dit voelt ook oncomfortabel, want dan besef je dat de helft van je leven al voorbij is. Plus je voelt twijfels en onzekerheden over de toekomst van je carrière, gezondheid en relaties. Dat maakt de impact van een midlifecrisis groter dan je vooraf denkt. Des te waardevoller om te weten hoe je kan omgaan met een midlifecrisis, want wat kan je doen tegen eventuele stress en burn-out klachten?

Wat is een midlifecrisis?

Een midlifecrisis is een identiteitscrisis, waarbij je zoekende bent in wie je bent en wat je écht wilt. Het is een ontwikkelingsfase – over het algemeen tussen je 35e en 60e leeftijd – en je voelt innerlijke onrust en onvrede. Op papier en voor de buitenwereld lijkt het alsof je alles goed voor elkaar hebt met je huisje-boompje-beestje. Samen met je partner en kinderen woon je in een mooi huis waar je altijd al van gedroomd hebt, je hebt een goed betaalde baan of een goedlopende onderneming en je hebt een fijne verbindende vriendenkring. Maar toch voelt het niet compleet. Er knaagt, wringt of schuurt iets. Ongemerkt loop je steeds vaker rond met het gevoel van “Is dit het nou?”. Je wilt wel meer uit je leven halen om gelukkiger te zijn, maar waar begin je als je in een midlifecrisis zit? 

Hoe ontstaat een midlifecrisis?

In vergelijking met tientallen jaren geleden word je tegenwoordig sneller blootgesteld aan wat er allemaal mogelijk is in het leven. Een bijkomend effect door de revolutie van het internet, tv en social media is dat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Door sociale druk ben je sneller bewust van je midlifecrisis, want je voelt de drang om ergens bij te horen. 

Daarnaast ontstaat een midlifecrisis ook juist als je stil staat en gaat uitzoomen vanuit een helikopterview op je leven. Ook externe triggers kunnen je je ineens aan het denken zetten, die leiden naar een midlifecrisis. Denk aan het plotselinge overlijden van een dierbare, ontslag, ongeluk, ziekte, stress, een burn-out, conflicten of relatieproblemen.  

Dan komt indirect het realisatiemoment dat je leven voorbij vliegt, waardoor je de neiging voelt om de balans op te maken over je carrière, gezondheid en relaties. Dit kan confronterend zijn, want loopt je leven anders dan verwacht? Kom je tot de conclusie dat je vastzit in een sleur of dat je te weinig dromen najaagt en waarmaakt?

Je hoort het wel vaker dat mannen en vrouwen op middelbare leeftijd zeggen: “Ik ben er een beetje ingerold.” Is dit herkenbaar? Dat je vanuit je ouderlijke huis, middelbare school en studie een liefdevolle relatie krijgt, gaat samenwonen in een koophuis, een vaste baan hebt en een gezin sticht?

Of ziet je leven er juist alles behalve uit zoals je van jongs af aan voor ogen had? Dat je nog single bent, alleen woont, geen kinderen hebt en weinig plezier voelt in wat je doet en hoe je leeft? Dat je opgeslokt worden door de waan van de dag en het ‘saai’ of ‘normaal’ aanvoelt? Kortgezegd: je mist levensenergie

Wat zijn de symptomen van een midlifecrisis?

Een midlifecrisis kan je overvallen. Plotseling ontdek je dat je verwijderd bent van wie je in essentie bent. Er is sprake van een kloof tussen wie je nu bent en de persoon die je wilt zijn.  Zo zijn er nog 10 symptomen, want je kan een midlifecrisis herkennen aan:

  • twijfels, onzekerheden of keuzestress over je carrière, gezondheid, relaties of leefstijl
  • het verlangen om radicale veranderingen door te voeren om het roer om te gooien
  • gehaaste gevoelens, omdat je tijdsdruk voelt en dat het leven uit je handen glipt
  • dat je op zoek bent naar zingeving om antwoord te krijgen op zingevingsvragen
  • vluchtgedrag in afleidingen en verslavingen om emoties te onderdrukken
  • het gevoel dat je te weinig hebt bereikt in je leven ondanks je ambities
  • dat je snakt naar meer verbinding of dat je je juist wilt afzonderen 
  • de wens om een lang gekoesterde droom uit te laten komen
  • een emotionele rollercoaster met hoge pieken en diepe dalen 
  • stress en burn-out klachten of zelfs depressieve gevoelens

Samenvattend kan je vaststellen bij een midlifecrisis dat je gemaakte keuzes aan het heroverwegen bent. Voor je gevoel zit je teveel vast aan dagelijkse verplichtingen en verwachtingen. Alles voelt zo aan als ‘normaal’, waardoor je in een sleur zit. Terwijl je juist zo verlangt naar meer avontuur, speelsheid, spontaniteit en plezier.

Wat is een midlifecrisis?

Is een midlifecrisis hetzelfde voor een man en vrouw?

Een midlifecrisis bij een man uit zich ongemak als ze zichzelf in de spiegel aankijken. Ze hebben er moeite mee dat ze er ‘oud’ uit gaan zien. Hun fysieke gezondheid gaat achteruit, waardoor ze niet altijd meer de bewegingsvrijheid voelen als ze sporten.

Ook denk je vaker aan oude herinneringen, toen je nog meer onbezorgdheid en gezelligheid voelde. En dat niet alleen: oude jeugdliefdes spoken meer door je hoofd. Flirten, vreemdgaan of het aangaan van een nieuwe relatie met een nieuwe vrouw ligt ook sneller op de loer, doordat je vastzit in je relatie. 

Plus mannen worstelen met bewijsdrang richting hun vader. Ze zijn bewust of onbewust meer op zoek naar bevestiging van de buitenwereld. Dat maakt ook dat ze ineens meer dure spullen kopen, zoals een luxe auto, horloge, kleding, boot, camper of reis naar het buitenland. 

Daarentegen is het effect van een midlifecrisis bij vrouwen anders dan bij mannen. Naast dat ze zich ook onrustig en ontevreden kunnen voelen over hun carrière, gezondheid, relaties of leefstijl, speelt de (naderende) overgang een grote rol. Of dat je kinderen het ouderlijk huis verlaten, waardoor je van een gezellige drukte ineens meer sombere leegte voelt. Dan slaat het gevoel van vrijheid om in verwarring. 

Bovendien is de kans aanwezig dat je midlifecrisis je relatie met je partner onder druk zet met ongunstige financiële of emotionele consequenties. Zo kan je midlifecrisis meer kapot maken dan je lief is. 

Wat is de link tussen een midlifecrisis en burn-out?

Wat centraal staat bij een midlifecrisis, zijn dilemma’s. Want op middelbare leeftijd ga je je keuzes heroverwegen. Dit leidt tot wikken en wegen. Je voelt wél dat het tijd is voor verandering, maar je weet misschien nog niet direct hoe. Je kan nog niet altijd de vinger erop leggen welk pad je het liefst wilt bewandelen, terwijl je wel de neiging hebt om drastisch het roer om te gooien. Dat maakt je onzeker, terwijl je liever stopt met twijfelen. De innerlijke leegte is voelbaar, want je voelt je verloren, machteloos en kwetsbaar.

Niet weten wat je wilt kan vervelend en frustrerend zijn. Met een burn-out als gevolg, omdat je blijft hangen in het ‘oude’ zonder te weten wat het ‘nieuwe’ gaat zijn. Je innerlijke vuur is gedoofd, ervaart negativiteit, bent snel vermoeid of raakt snel geprikkeld. 

Om te worden wie je wilt zijn, heb je los te laten wie je ooit was. Alleen daardoor zie je het soms niet meer zitten. Je verliest het overzicht door een hoge mate van spanning. Want wat laat je los wat je niet langer dient, terwijl je nog een groot verantwoordelijkheidsgevoel, faalangst, perfectionisme, financiële stress, schuldgevoelens of prestatiedruk voelt? 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat vooral niet te doen tijdens een midlifecrisis

Voorkom dat je overhaaste en verkeerde beslissingen neemt in een midlifecrisis gebaseerd op emoties. Uit angst keuzes maken om de boot niet te missen is minder verstandig, want dan leef je je leven op basis van FOMO. Dat maakt je nog eens extra onrustig en gespannen.

Alleen wat je ook niet wilt is dat je later op je sterfbed ligt met spijt. En dat je denkt: “Had ik maar X, Y of Z gedaan…” Of dat je beseft: “Ik heb altijd gedaan wat anderen van mij verwachten, maar ik heb nooit mijn eigen koers gevaren.”

Let er ook op dat je niet je ongemakkelijke en onrustige gevoelens gaat ontvluchten. Het is zo verleiding om je negatieve gedachten aan de kant te schuiven, maar voor je doorhebt laat je je afleiden door ongezonde verslavingen.  

En dat je in een sleur zit met je werk of relatie, hoeft niet de reden te zijn dat je jezelf gaat afwijzen en verwijten. Doordat je je realiseert dat je je tijd niet zo nuttig of betekenisvol hebt besteed als dat je eigenlijk zou willen. Ben je wel kritisch naar jezelf? Dan beland je sneller dan je denkt in een negatieve spiraal, terwijl je dit patroon ook kan doorbreken door het ontwikkelen van een positieve mindset. 

Ik heb een midlifecrisis, wat kan ik doen? 

Een midlifecrisis vraagt vooral om zelfreflectie om te ontdekken wat er écht toe doet voor je. Wat wil je minder of meer doen? Waar ga je mee starten of stoppen? Wat geeft je energie en wat kost je energie? En zelfs belangrijker: wie wil je zijn voor jezelf en de mensen om je heen die je lief hebt? Neem de tijd voor je innerlijke proces om te voelen wat je te voelen hebt. Om te horen wat je te horen hebt. En om te zien wat je te zien hebt. Vertrouw erop dat het goed komt, wat er ook op je pad komt aan struggles of uitdagingen. In de stilte vind je het antwoord op je vragen. Dan kom je meer in verbinding met je intuïtie en ervaar je minder of geen ruis van je innerlijke criticus. 

Ook kan je je midlifecrisis omdenken zonder een midlifecrisis te zien als iets ‘slechts’ of ‘negatiefs’, want het is juist een uitnodiging om je leven anders in te vullen. Het is een wake-up call om je wakker te schudden. Om te gaan leven in plaats van overleven. Wees dus juist blij, opgelucht en enthousiast dat je er nu achter komt dat je weinig of geen voldoening haalt uit je werk, relatie, gezondheid, leefstijl, hobby’s, vriendschappen en nog zoveel meer.

Je midlifecrisis is hét kantelpunt om van een saai of prima leven een geweldig te maken. Het is een trigger om écht voor jezelf te kiezen en sociaal wenselijk gedrag los te laten. Je hoeft niet altijd meer klaar te staan voor een ander, ga eerst maar klaar staan voor jezelf. Dan ga je meer levensenergie voelen en krijg je meer zin in het leven! 

Wie kan me helpen bij mijn midlifecrisis?

Als je je binnenwereld niet deelt, weet de buitenwereld niet wat er in je speelt. Spreek je emoties, gevoelens en behoeftes dus vooral uit naar je partner vanuit kwetsbaarheid, openheid en eerlijkheid. Want hoe kijk je aan tegen de sleur die je voelt in je relatie en wat stel je voor om meer plezier te voelen in het samen zijn met je partner? Ben je single en ontbreekt er een partner bij wie je je binnenwereld kwijt kan? Verbind met je beste vrienden vriendinnen, ouders of familieleden.

Hetzelfde geldt voor je carrière. Zit je niet helemaal meer op je plek, waardoor je niet uit de verf komt en werkgeluk voelt? Maak het bespreekbaar met je manager of werkgever. Ben je echter zelfstandig ondernemer en loop je vast door je midlifecrisis? Sluit je aan bij een mastermind en verbind met gelijkgestemde ondernemers om het plezier in het ondernemerschap opnieuw te voelen. 

Mis je alleen de diepgaande verbinding met je directe omgeving en voel je niet de veiligheid, het vertrouwen en de ruimte om jouw verhalen over je midlifecrisis te delen? Je kan ook een coach raadplegen bij wie je je hart kan luchten en om professioneel advies te vragen. Wij staan in ieder geval voor je klaar met ruim 50 coaches in heel Nederland als je ook stress en burn-out klachten ervaart.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Ja, want je midlifecrisis is een gevolg van je gedachten en gevoelens over wie je nu bent en wie je zou willen zijn. Door het verschil ben je onrustig en ontevreden, wat leidt tot innerlijke leegte. En soms zelfs tot een burn-out.

Medicatie kan helpen als je je onrustig, gehaast, gestresst of gespannen voelt, maar dit is een korte termijn oplossing. Onze voorkeur voor lange termijn ligt meer bij ademhalings- en ontspanningsoefeningen, yoga, meditaties, sporten, mindfulness, wandelen in de natuur, affirmaties, visualisaties, journaling, een gezond slaapritme en voedzaam eten.

Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor het oplossen van je midlifecrisis. Zo ben jezelf de baas over je midlifecrisis in plaats van dat de midlifecrisis de baas is over wie je bent, hoe je je voelt en wat je doet met de tijd. Het leven is namelijk geen generale repetitie. Je leeft maar één keer, dus geniet van de tijd dat je leeft. De vraag is alleen: ben je bereid om keuzes te maken die bijdragen aan meer zingeving in je leven?

Jazeker, bij vrouwen duurt de midlifecrisis gemiddeld ‘slechts’ 2 à 5 jaar, terwijl bij mannen een midlifecrisis gemiddeld zo’n 3 tot 10 jaar duurt. Alleen nogmaals: je hebt zelf invloed op hoe lang je midlifecrisis duurt en in beslag neemt. 

Bronnen

  1. EO – Dit zijn de zeven kenmerken van een midlifecrisis – Gevonden op 25-10-2022
    Link naar de pagina op EO
  2. Etos – Midlifecrisis – Gevonden op 25-10-2022
    Link naar de pagina op Etos
  3. Stroomland Coaching – De midlifecrisis van de man – Gevonden op 25-10-2022
    Link naar de pagina op Stroomlandcoaching.nl
  4. Mannenbrein – Midlifecrisis man: 16 kenmerken & symptomen + oplossing – Gevonden op 25-10-2022
    Link naar de pagina op Mannenbrein

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *