Ben je eigenwijs, eigenzinnig of eigengereid? Sta je er om bekend dat je vaak eigenwijs of eigenzinnig je eigen plannen of visie volgt, zonder dat je goedbedoelde tips of adviezen opvolgt? Hoe je één ding doet, is hoe je alles doet. Grote kans dus dat je eigenzinnig gedrag vertoont zowel in je werk, vriendschappen en liefdesleven. Zelfs in teamsport, met vrijwilligerswerk of in omgang met je familie kan dit terug komen. Wat zijn de valkuilen en hoe kan je eigenzinnigheid inzetten als kracht? Lees het allemaal in dit artikel!

Wat is eigenzinnig zijn?

De betekenis van eigenzinnigheid kan je op twee manieren opvatten. Eigenzinnig zijn houdt enerzijds in dat je geneigd bent om je eigen zin te volgen voor meer zingeving in je leven. Anderzijds is er sprake van eigenzinnigheid als je te veel overtuigd bent van je eigen kunnen en zienswijze.

De meest voorkomende synoniemen van eigenzinnig zijn, is dat je koppig of hardnekkig bent. Met andere woorden, je hebt de gewoonte om activiteiten te doen zoals jij dit wilt. Dit betekent dat je niet direct een groot voorstander bent van gedragsverandering om je aan te passen aan voorwaarden en maatregelen van buitenaf. Dit staat anders juist haaks op je eigenzinnigheid en beperkt je in je vrijheid als het gaat om je doen en laten.

Ben ik eigenzinnig?

Om te ontdekken of je eigenzinnig bent, is het waardevol om voor jezelf stil te staan hoeveel aansluiting je nog voelt met je omgeving. Sta je wel open voor ideeën van buitenaf of ben je vooral gefocust op je eigen visie en toekomstplannen?

Als je eigenzinnig bent, kom je vooral het beste uit de verf in situaties waarin je mag brainstormen over nieuwe frisse ideeën. Je bent er dol op om nieuwe wegen in te slaan, ook al wordt dit je afgeraden. Dat maakt ook dat je vooral behoefte hebt aan ruimte en vrijheid om je eigen spel te spelen. 

Hoe minder je je eigenzinnigheid als kracht kan inzetten op je werk bijvoorbeeld, des te meer je werkgever, leidinggevende of manager een irritatiefactor voor je is. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk een allergie voor hiërarchische autoriteiten.

Eigenzinnigheid - Eigenzinnig zijn en je eigen pad naar succes

Het verschil tussen eigenzinnig en eigenwijs zijn

Eigenzinnig zijn wordt vaak verward met eigenwijs zijn. Toch is er een verschil, want zo ben je eigenzinnig als je iets op je eigen manier wilt doen. Met andere woorden, op je eigen wijze. 

Daarentegen ben je eigenwijs als je door je koppigheid je gevraagde of ongevraagde advies niet aanneemt. Ontvangen is een uitdaging voor je, waardoor je als soort van rebel juist het tegenovergestelde gaat doen van wat je wordt geadviseerd. Dit is eigenwijs gedrag, waarbij je ongehoorzaam bent. 

De valkuilen van eigenzinnigheid

Eigenzinnig zijn is positief en tegelijkertijd beïnvloedt je eigenzinnigheid de kwaliteit van je relaties. Zo zijn er ook valkuilen, want je:

 • volgt je eigen koers en plannen zonder iets af te stemmen
 • staat niet open voor feedback en feedforward van buitenaf
 • komt soms betweterig over alsof jij het beter weet 
 • vindt het ongemakkelijk om de controle los te laten 
 • kan moeilijk goedbedoelde tips en adviezen ontvangen
 • negeert meningen, oordelen en verwachtingen van anderen
 • wilt graag hardnekkig tot het laatst je standpunt vasthouden
 • houdt weinig tot geen rekening met je directe omgeving  
 • drijft te vaak je eigen zin en zienswijze door
 • hebt liever gelijk dan dat je voor geluk kiest 
 • bent stellig en eenduidig in je communicatie 

Het nadeel is dat je directe omgeving vaak geen raad weet van wat je wilt en wat je van plan bent. Soms kan je bewust of onbewust daarmee het bloed onder andermans nagels vandaan halen. Dat ze met verbazing en irritaties observeren in hoeverre je je eigen zin doordrijft.

De link tussen eigenzinnig zijn en stress

Door je eigenzinnigheid is de kans aanwezig dat je teveel hooi op je vork neemt. In plaats van hulp te vragen en in overleg samen werkgerelateerde of huishoudelijke taken te verdelen, doe je iets al snel alleen. Dit kan een overlevingsmechanisme zijn vanuit het verleden, waardoor je altijd ‘aan’ staat. Dit kan zelfs leiden tot stress- en burn out klachten, want door je eigenzinnigheid houdt je teveel ballen in de lucht

Belemmerende overtuigingen en patronen zitten je dan in de weg, waardoor je je eigenzinnigheid in stand houdt. Denk aan gedachten als:

 • “Laat maar, ik doe het wel weer alleen…” 
 • “Dat kan ik beter of sneller dan X, Y of Z, dus dan pak ik het wel even snel op…” 
 • “Ik doe het liever op mijn eigen manier…”

Het gevaar zit ‘m ongemerkt in het woordje ‘even’. Je legt daarmee de lat hoog voor jezelf en je hebt moeite met ‘nee zeggen’. Met als gevolg dat je tussen je prioriteiten door nog ‘even’ allerlei kleine taken regelt die minder belangrijk en urgent zijn, maar is het wel de bedoeling dat jij dit uitvoert? Of vind je het juist lastig om zaken los te laten, omdat je graag alles goed wilt doen? Door je perfectionisme en een groot verantwoordelijkheidsgevoel blijf je structureel vastzitten in oude gewoontes die stressverhogend zijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

De kracht van eigenzinnig zijn

Als eigenzinnig persoon heb je de natuurlijke neiging om je eigen koers te varen op basis van je eigen wijsheid. Naast de valkuilen kan je deze eigenschap juist ook inzetten als kracht, want achter eigenzinnigheid schuilt een enorme drijfveer om het onbekende te ontdekken. Dit zie je vaak bij visionairs en pioniers die vooruitblikken in de toekomst en iets zien wat de massa nog niet ziet.

Hoewel voor de meerderheid eigenzinnig gedrag juist als koppig en hardnekkig overkomt, is het juist ook prachtig om je eigen wijsheid in te zetten om je eigen pad te bewandelen. Dan blink je uit en onderscheid je je wel, omdat je durft te vertrouwen op je innerlijke kracht en visies. Zo komen de meest revolutionaire uitvindingen zelfs voort uit eigenzinnigheid. Denk aan beroemde uitvinders als: 

 • Thomas Edison die de eerste gloeilamp ontwikkelde en lanceerde
 • De gebroeders Wright die het eerste vliegtuig ter wereld maakten 
 • Alexander Bell die bekend staat om zijn uitvinding van de telefoon 

Zo zie je maar dat eigenzinnigheid ook z’n vruchten kan afwerpen, omdat je gelooft in een oplossing waarmee je buiten de gebaande paden treedt. Je denkt voorbij aan ‘wat hoort’ en wat gebruikelijk is. 

Je eigen pad naar succes vinden

Door jezelf aanpassen aan de eisen van de maatschappij, vervreemd je van je eigen authentieke zelf. Het gevolg is dat je weleens ‘anders’ of ‘lastig’ bent in de ogen van de buitenwereld. Logischerwijs is dat niet fijn, omdat je voor je gevoel sneller buiten de groep geplaatst wordt.

Je voelt je dan niet altijd gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund voor wie je bent en wat je doet. Soms vraag je je dan af: “Waarom begrijpen ze mij toch niet? Waarom leiden brainstormsessies altijd tot gedoe, waarbij ik bots met persoon X, Y of Z?” 

Je niet altijd verbonden voelen met een groep is kenmerkend voor als je eigenzinnig bent. Hoe dubbel het soms ook is, wees zelf het voorbeeld van wat je in de wereld wilt zetten. Ja, soms sta je er alleen voor. En ja, dat is niet altijd prettig. En laat je tóch niet klein houden door het gemiddelde en durf af te wijken, ook al staat niemand achter je. Keer op keer is dit een uitnodiging om te vertrouwen op je eigen grootsheid en kleur te bekennen, want dan ontstaat er échte magie. Door niets uit te proberen, ontneem je anders jezelf de kans om te leren.

Eigenzinnigheid

4 Tips om eigenzinnigheid je kracht te maken

#1: Maak samenwerken prettig voor jezelf door eerst jouw visie op papier te zetten

Laten we eerlijk zijn: samenwerken in een team of groep kan juist een uitdaging voor je zijn als je eigenzinnig bent. Des te belangrijker dus om pro-actief je eigen visie te delen, zodat je anderen vroegtijdig deelt wat er in jouw binnenwereld speelt en wat voor oplossingen je voor ogen ziet. Als je slim bent, bereid je je telkens goed voor door je toekomstplannen- en ideeën uit te schrijven. Deel je je eigen wijsheid niet of te laat? Dan heeft dit direct impact op jullie samenwerkingsverband, want dan volg je vooral je eigen pad zonder écht dit af te stemmen met de ander(en).

#2: Stop met ja-knikken om niet op de automatische piloot het plan van een ander te volgen

Het is zó verleidelijk om alsmaar jezelf aan te passen aan de verwachtingen van mensen die allesbehalve eigenzinnig zijn. Dan gaat er een moment komen dat je een innerlijk conflict voelt, omdat je niet altijd meer trouw leeft aan je eigen pad. Des te belangrijker dus om te herkennen en erkennen wanneer je teveel andermans visie volgt, want dan is het de hoogste tijd om af te wijken van de norm en juist buiten de lijntjes te tekenen met je eigen baanbrekende ideeën. Oftewel, stop met sociaal wenselijk gedrag vertonen!

#3: Creëer voor jezelf helderheid over wat jouw rol is in het grotere geheel

Wil je effectief leren samenwerken als eigenzinnig persoon? Des te belangrijker om je zelfkennis te vergroten. Want wat zijn je grootste krachten en valkuilen? Als je een gemeenschappelijk doel wilt bereiken, doe je er slim aan om als creatieveling de ruimte voor jezelf te creëren om je vindingrijkheid als kracht te benutten. Maak dus bespreekbaar wat jouw verlangens zijn om goed tot je recht te komen en wat je nodig hebt.

Vergeet ook zeker niet om hulp te vragen om jezelf in je kracht te zetten. Want wil je liever dat jij je tijd en energie zoveel mogelijk kan besteden aan waar jij goed in bent en wat je écht gelukkig maakt? Zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt die juist aanvullende talenten hebben die je helpen om je visie tot uiting te brengen. Samen sta je sterker dan alleen! 

#4: Laat ‘OMA’ vaker thuis en sta open voor aanvullende tips en adviezen

OMA is een afkorting en staat voor ‘Oordelen, Meningen en Adviezen’. Zie het als een ezelsbruggetje. Het leerdoel bij eigenzinnigheid is namelijk dat je je tóch wel met een open houding ontvankelijk opstelt voor feedback van buitenaf. Waarom? Iedereen heeft blinde vlekken. Jij ziet wat anderen niet zien en zij zien wat jij niet ziet. Dus in plaats van dat je doet alsof je oost-indisch doof bent, is het waardevol als je alsnog wel kritiek, feedback, tips of adviezen kan ontvangen zonder dat je daar direct iets mee moet.

In plaats van kritiek, feedback, tips of adviezen aan de kant te schuiven, laat een ander hiermee wel zijn of haar betrokkenheid zien. Daar mag je juist dankbaar voor zijn, want het is juist een liefdevolle, goedbedoelde manier om belangstelling te tonen over wat je voor je ziet in jouw binnenwereld.

Bovendien kunnen ‘slechte’ tips en adviezen je ook verder op weg brengen om te ontdekken wat je juist wél wilt om een oplossing te vinden voor een uitdaging. Kan je alsnog wel iets met de goedbedoelde tips en adviezen? Dan is dit altijd mooi meegenomen, want dit kan je op het juiste denkspoor zetten. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Eigenzinnig zijn houdt in dat je je eigen zin en zienswijze volgt. Eigenwijs zijn houdt in dat je gevraagde of ongevraagde advies niet aanneemt door koppig te zijn. 

Ja en nee. Het hangt af per situatie. Zo kan eigenzinnigheid een valkuil zijn doordat je teveel op jezelf en eigen visie gefocust bent. Je staat dan minder open voor andere perspectieven en houdt vooral vast aan je eigen wijsheid en ideeën. En tegelijkertijd kan dit óók een kracht zijn, omdat je eigenzinnigheid je helpt om problemen zelfstandig op te lossen, af te wijken van het gemiddelde en uitdagingen aan te gaan op jouw eigenzinnige manier.

Als je eigengereid bent, sla je teveel door in je autonomie. Dan luister je te weinig naar wat anderen je vertellen en stel je je niet open op.

Het tegenovergestelde gedrag is sociaal wenselijk, politiek correct gedrag waarbij je binnen de lijntjes kleurt. Dan doe je er alles om aan vooral niet af te wijken en buiten de gebaande paden te stappen. Je kiest liever voor het bekende dan het onbekende. 

Bronnen

 1. Encyclo.nl – Eigenzinnig definities – Gevonden op 12-10-2022
  Link naar de pagina op encyclo.nl
 2. Rentapen.nl – Eigenzinnigheid als weg naar succes – Gevonden op 12-10-2022
  Link naar de pagina op rentapen.nl
 3. Kleurbekennen.eu – Van eigen wijs naar “op eigen wijze” – Gevonden op 12-10-2022
  Link naar de pagina op kleurbekennen.eu

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Goedemorgen,

  Het is mij weer duidelijk .
  Eigenzinnige
  Of eigenwijs-eigen-wijze
  Ik vind het fijn om sommige dingen weer helder te krijgen.
  Dank daar voor.
  Groet R Prinsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *