Persoonlijke effectiviteit van werknemers: Waar zit de persoonlijke effectiviteit van jouw werknemers? Soms zijn er werknemers die niet lijken te presteren binnen het bedrijf, en dat terwijl ze tijdens het sollicitatiegesprek de perfecte persoon leken voor deze functie.

Elke medewerker heeft bepaalde drijfveren en overtuigingen. Dit kan ze helpen hun werk beter te doen, maar ook beperken. Door erachter te komen wat de sterke en zwakke punten van je medewerkers zijn kan je ze optimaal inzetten.

Persoonlijke effectiviteit gaat over het beste uit jezelf halen. Zo kan een niet presterende werknemer in een net iets andere functie opeens gaan presteren, en een geweldige aanwinst voor het bedrijf zijn.

Kom erachter waar de persoonlijke effectiviteit van je werknemers ligt. En help ze deze zelf te ontdekken.

Wat is persoonlijke effectiviteit?

Als je werkt aan persoonlijke effectiviteit wil je het beste uit jezelf halen. Zakelijk gezien je werkzaamheden zo inplannen dat je het beste uit jezelf, en het team, kunt halen. Het heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen, leiderschap, effectieve communicatie, goed plannen en organiseren.

De persoonlijke effectiviteit wordt vergroot wanneer je meer inzicht krijgt in jezelf. Wat vind ik belangrijk, waarom vind ik dit zo belangrijk. En zijn al mijn overtuigingen even helpend, of houden sommige mij tegen om beter te presteren?

Medewerkers zijn vaak in te delen in bepaalde types. Aan de hand daarvan is het makkelijker afstemmen welke taken het beste bij deze persoon passen. Met wie laat je deze medewerker samenwerken om een ijzersterk team te krijgen?

De ene is beter in plannen en organiseren. Terwijl de ander graag diep in de materie duikt, om alles tot de bodem uit te zoeken. Weten welk persoonlijkheidstypes je werknemers zijn helpt je om ze effectief in te zetten binnen de organisatie.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Hoe vergroten werknemers hun persoonlijke effectiviteit?

Werknemers kunnen hun persoonlijke effectiviteit vergroten door hun inzicht in zichzelf te vergroten. Door te reflecteren en verbanden te leggen tussen hun eigen denken en de praktijk gaan ze beter functioneren, zowel in hun werk als privéleven.

Belangrijke stappen zijn onder andere het leren kennen van hun sterke en zwakke punten. Duidelijke doelen stellen en beter leren communiceren om de persoonlijke effectiviteit te vergroten. Met deze inzichten krijgen zij de tools in handen om resultaatgericht te gaan werken. Ook leren werknemers beter omgaan met stress. Want ze weten nu wat hen triggert of welke werkzaamheden teveel werkdruk geven.

Ook dit is een belangrijk inzicht. Want teveel werkdruk, voor langere tijd, is ongezond en kan tot burn-out klachten lijden.

Door te werken aan persoonlijke effectiviteit krijgen werknemers een beter inzicht in hun talenten. Ze leren deze optimaal te benutten. Ook zien ze welke vaardigheden ze missen en moeten ontwikkelen om hun doelen te bereiken.

Het inzicht in hun eigen gedrag, en het effect hiervan op anderen, verhoogt de effectiviteit en laat mooie resultaten zien.

De persoonlijkheidstypes, voor meer persoonlijke effectiviteit

Het is natuurlijk niet de bedoeling om al je medewerkers in hokjes te stoppen, maar het is bijvoorbeeld wel handig gebruik te maken van de persoonlijkheidstypes uit een test als een MBTI test. Want als jij en je werknemers weten wat voor persoonlijkheidstype bij hen past kan daarmee passend werk worden aangeboden.

Dat is niet alleen fijn voor het bedrijf, dat meer productiviteit kan verwachten. Ook de werknemer zal zich verder kunnen ontwikkelen en zich beter op zijn plek voelen met werkzaamheden die bij hem of haar passen.

Je werknemers krijgen meer werk verzet als ze weten op welke manier ze hun talenten kunnen benutten. En ze gaan met een beter gevoel naar hun werk. Wellicht kom je er op deze manier achter waarom sommige werknemers niet naar verwachting presteren. Verandering van werkveld, aangepast aan hun talenten, passen beter bij hun persoonlijkheid.

De test kijkt in grote lijnen hoe werknemers omgaan met prikkels. Zijn ze extravert of juist introvert. Hoe verwerken ze nieuwe informatie. Gaan ze hierbij uit van feitelijke informatie of halen ze hun kennis liever uit eerdere ervaringen?

Hoe maken ze beslissingen? Wordt hier eerst goed over nagedacht of vertrouwen ze puur op hun gevoel? En hoe gaan ze om met hun taken? Zijn ze goed georganiseerd en wordt er eerst gepland of gaan ze er vol in en zien ze wel waar ze uitkomen.

Stuk voor stuk belangrijke persoonlijkheidskenmerken waar je als leidinggevende veel mee kan. Stel je een team samen voor een project dan is het goed verschillende persoonlijkheidstypes te combineren. Zo kan iedereen profiteren van de persoonlijke effectiviteit van de ander.

Persoonlijkheidstype voor meer effectiviteit

Waarom is het belangrijk je persoonlijkheidstype te kennen?

Persoonlijke effectiviteit hangt nauw samen met je persoonlijkheidstype. Mensen inzetten op basis van hun competenties en vaardigheden is veel effectiever dan kijken naar hun intellect. Steeds meer bedrijven maken gebruik van de MBTI -achtige test op de werkvloer.

Het kennen van je persoonlijkheidstype zorgt voor een betere samenwerking tussen collega’s. Werknemers met aanvullende eigenschappen in één team werken super efficiënt.

Als je weet hoe iemand informatie het beste verwerkt helpt dit bij het geven van feedback. Zo kan informatie op een effectieve en persoonlijke manier worden overgebracht.

Ook wordt het makkelijker om je werknemers te motiveren. Niet iedereen houdt van dezelfde aanpak. Sommige hebben meer feedback nodig dan anderen. Conflicten worden makkelijker beheersbaar zodra je weet hoe werknemers omgaan met tegenwerking. Een analytische denker samen met een ‘trail and error’ type in één team gaat botsingen geven. Al kan de samenwerking met wat sturing heel goed uitpakken. Iets om rekening mee te houden.

Welke persoonlijkheidstypes zijn er?

Disclaimer: het is niet zo dat we actief de MBTI test aanbevelen. We willen graag laten zien welke voordelen het heeft om actief aan de slag te gaan met de persoonlijkheden van iedere werknemer.

In de MBTI test worden personen onderverdeeld in 16 persoonlijkheidstypes. Deze zijn op hun beurt weer onderverdeeld in 4 groepen. Namelijk; de analisten, de diplomaten, de schildwachten en de verkenners.

Analisten zijn voornamelijk onpartijdig en rationeel. Hun eigenzinnigheid en fantasierijke houding kan soms problemen geven bij sociale bezigheiden. Maar analisten zijn uitstekende strategische denkers die een echte aanvulling kunnen zijn binnen een team.

Diplomaten zijn warme mensen met een groot inlevingsvermogen. Zij voelen zich niet op hun gemak wanneer er uitsluitend op koude rationaliteit moet worden vertrouwd. Liever spelen zij de verbindende factor in sociale kringen. Een prima collega om een team op één lijn te krijgen.

Schildwachten zijn vooral praktisch ingesteld. Zij houden van orde en veiligheid. Ze zijn over het algemeen traditioneel ingesteld en vertrouwen op de regels. Werken volgens vaste plannen gaat ze goed af. Moeilijke taken zijn aan hen wel besteed. Mede door het vertrouwen in regels en plannen kunnen deze persoonlijkheidstypes ook zeer inflexibel zijn. Heb je een vaste waarde nodig in een team zet dan een schildwacht in.

En als laatste de verkenners, dit zijn de gangmakers van de groep. Spontane, praktisch ingestelde werknemers die uitblinken in situaties waarin snelle reactie vereist is. Onmisbare types voor de verkoop, door hun grote improvisatievermogen. Maar let wel op, hun eigenschappen laten hen soms te risicovolle beslissingen nemen.

Deze 4 hoofdgroepen zijn weer onderverdeeld in 16 persoonlijkheidstypes:

1. De Architect

Onder de analisten vinden we de architect. Dit is een vrij zeldzame persoonlijkheid. Maar 2% van de bevolking valt onder dit type, dit zijn voornamelijk mannen. De architect ziet zijn leven als een groot schaakspel. Ze gaan recht op hun doel af, besluitvaardig, ambitieus maar toch nieuwsgierig en fantasievol.

De architect verspilt zijn energie niet. Hun brede en diepgaande kennis delen ze graag met anderen. In hun werk zijn ze graag betrokken in het ontwerpen en uitvoeren van briljante plannen. Als ze in een doel geloven zullen ze er alles aan doen om het te bereiken. Architecten hebben een vast geloof dat met inzet, intelligentie en aandacht alles mogelijk is.

Aan de andere kant denken ze ook dat mensen te lui, kortzichtig of egoïstisch zijn om uitmuntende resultaten te bereiken.

Architecten stralen zelfvertrouwen uit, hebben originele ideeën en een sterke persoonlijkheid. Perfectionisme komt bij deze groep vaak voor. Wie de architect niet bij kan benen zal vrij snel zijn respect verliezen.

De architect is een type dat graag op zichzelf is. Regels, beperkingen en tradities zijn niet aan hen besteed. Ze willen graag de controle houden over de situatie en zullen er alles aan doen om de vrijheid te behouden om te doen wat ze willen.

2. De Logicus

Ook de logicus is een vrij zeldzaam type, maar 3% van de bevolking valt hieronder. En dat is maar goed ook. Want de logicus houdt er niet van om doorsnee te zijn. Vaak zijn deze types echte denkers, filosofen, zo’n dromerige professor. Albert Einstein was bijvoorbeeld een logicus.

Alles moet onderzocht worden. Hun logica en nauwkeurigheid zijn kenmerkend. Valt er een probleem te ontrafelen dan is de logicus de aangewezen persoon om dit op te lossen.

De logicus komt met unieke en haalbare oplossingen. Maar verwacht geen uitgewerkt rapport, daar kan je beter een ander type op zetten, ze zijn niet geïnteresseerd in praktische, dagelijkse activiteiten en/of het onderhouden daarvan.

Geef een logicus de ruimte om zijn creativiteit en genialiteit tot bloei te laten komen en je hebt een onuitputtelijke bron van energie.

Een logicus kan er afstandelijk uitzien, door het constante debat in hun hoofd. Maar kunnen zij hun interesse delen met anderen, dan zijn ze heel ontspannen en vriendelijk. Dit moeten wel bekende zijn, bij vreemde trekt de logicus zich terug in zijn schild.

Bij dit type is faalangst een groot struikelblok. Altijd bang om een stukje van de puzzel te missen. Wordt deze onzekerheid overwonnen dan is dit persoonlijkheidstype van grote waarde.

3. De Bevelhebber

Geboren leiders, dat zijn de bevelhebbers. Wil je een grote massa achter één gemeenschappelijk doel laten staan? Laat dat maar over aan de bevelhebber, met zijn charisma, vertrouwen en projectgezag.

Een ijzersterke drive, meedogenloze rationaliteit en vastberadenheid laat ze elk doel bereiken dat ze zichzelf hebben gesteld. Er zijn maar weinig bevelhebbers, maar aan hen hebben we de grote, succesvolle bedrijven en instellingen te danken waar we allemaal gebruik van maken. Steve Jobs is bijvoorbeeld een bekende bevelhebber.

Geef de bevelhebber een flinke uitdaging, blijer kan je hem niet maken. Bevelhebbers zijn krachtige zakelijke leiders en briljante ondernemers.

4. De Debater

De debater is een verwarrend type. Ze spelen graag de advocaat van de duivel. Ze zijn voortdurend op zoek naar kennis en vergaren dit door een idee vanuit iedere hoek te verdedigen én aan te vallen. Op deze manier proberen ze ook begrip te krijgen voor andermans redenaties.

De debater is onvervangbaar bij het opnieuw uitdenken van bestaande systemen. Maar de dagelijkse gang van zaken, daar blijven ze liever ver vandaan. Brainstormen en groot denken is helemaal hun ding. De uitvoering laten ze graag aan anderen over.

Het creëren van originele ideeën is aan dit type wel besteed. Het implementeren van de ideeën, en het onderhouden hiervan, kan je beter toevertrouwen aan de kieskeurige persoonlijkheden.

De debater kan een waardevolle leider zijn maar het ontbreekt hen vaak aan het doorzettingsvermogen dat hiervoor nodig is. Ze zullen altijd afhankelijk zijn van anderen om hun ideeën uit te voeren. Wanneer de debater leert om naast logica en vooruitgang ook compromissen en gevoel mee te nemen in zijn argumentering kan hij ver komen.

5. De Advocaat

Advocaten zijn zeer zeldzaam maar erg belangrijk voor de wereld. Enkele bekende advocaten zijn Nelson Mandela, Martin Luther King en Moeder Teresa.

Ze beschikken over een unieke combinatie van eigenschappen. Want hoewel ze vriendelijk spreken hebben ze een zeer uitgesproken mening. Geloven ze ergens in dat zullen ze hiervoor vechten.

De missie in hun leven is niet voordeel halen voor zichzelf, maar dingen in balans brengen.

Advocaten worden gezien als warme, sociale en gevoelige mensen. Maar vaak gaat dit ten koste van zichzelf. Ze vergeten voor zichzelf te zorgen, met uitputting, stress en een verwaarloosde gezondheid tot gevolg. Advocaten kunnen moeilijk omgaan met kritiek en conflictsituaties. Kunnen ze de situatie niet vermijden dan zullen ze proberen op een niet-constructieve manier terug te vechten.

6. De Bemiddelaar

Een bemiddelaar is altijd op zoek naar het goede. Ondanks hun kalme, gereserveerde of zelfs verlegen voorkomen brand er een innerlijke passie.

Bemiddelaars vinden we vaak in creatieve beroepen zoals dichters, schrijvers en acteurs. Altijd op zoek naar zelfkennis en hun rol in de wereld.

De bemiddelaar is een beperkt sociaal type. Zodra ze hun aandacht over teveel mensen verspreiden zal hun energie opraken. Ze verliezen zich graag in diepe gedachten en trekken zich terug. Een bemiddelaar weer terugkrijgen in de echte wereld kan veel moeite kosten.

7. De Protagonist

De protagonist haalt veel vreugde uit het begeleiden van anderen, om zo zichzelf en de gemeenschap te verbeteren. Het zijn natuurlijke leiders die we vaak terugzien in de politiek, als coach of leraar. Inspirerend en met een natuurlijk zelfvertrouwen.

De missie van een protagonist is het helpen van anderen. Ze gooien zich graag in de strijd voor alles waar ze in geloven. Een betere toekomst, voor iedereen. Beroemde protagonisten zijn bijvoorbeeld Barack Obama en Oprah Winfrey.

Persoonlijke effectiviteit werknemers

8. De Campagnevoerder

Zo’n 7% van de bevolking zijn campagnevoerders. Echte vrije geesten die genieten van sociale en emotionele banden met anderen. Vinden campagnevoerders een doel dat hun interesse prikkelt dan zullen ze een ongekende energie uitstralen. Hierdoor worden ze vaak gezien als leider of goeroe. Maar dat is niet de rol die de campagnevoerder wil. Ze zijn graag onafhankelijk.

Komen ze vast te zitten in een saaie rol, waarbij ze ingenomen worden door administratieve taken dan kunnen ze snel hun geduld verliezen of neerslachtig worden.

Dit type is erg emotioneel en gevoelig. Sociale stress is iets waar ze van wakker kunnen liggen.

Campagnevoerders kunnen met hun fantasie, inlevingsvermogen en moed ongelofelijke resultaten bereiken.

9. De Logisticus

Een van de meest voorkomende persoonlijkheidstypes is de logisticus. Integriteit, praktische logica en een onvermoeibare toewijding maakt van dit type de drijvende kracht onder veel bedrijven.

Ze nemen graag de verantwoordelijkheid voor hun daden en zijn trots op hun werk. Met nauwkeurigheid en geduld ronden zij hun taken af.

Een logisticus doet iets goed, of doet het niet. En wanneer hij iets doet, doet hij dat het liefst alleen. Ze bereiken graag hun doelen zonder debat of zich zorgen maken over de betrouwbaarheid van anderen.

Hun toewijding is een kracht en tegelijk een zwakte. Andere kunnen hier gemakkelijk misbruik van maken. Met hun drive om alles vlot te laten verlopen schuilt het risico dat collega’s verantwoordelijkheden naar ze toe schuiven. Teveel werkdruk en stress liggen op de loer. Emotionele belasting is een punt van aandacht bij dit persoonlijkheidstype.

10. De Verdediger

Verdedigers zijn vrij uniek, ook al valt zo’n 13% van de bevolking onder dit type. De manier waarop zij hun sterke punten inzetten bepalen wie ze zijn. Dit over het algemeen empathische, rustige en gereserveerde type kan scherp uit de hoek komen om vrienden of familie te beschermen.

Zich begrepen en gerespecteerd voelen is zeer belangrijk voor de verdedigers. Ze zijn zeer nauwkeurig, tot op het perfectionistische af. En hoewel ze taken kunnen uitstellen weten ze hun werk wel op tijd af te krijgen.

Dit type neemt hun verantwoordelijkheid zeer persoonlijk. Ze doen er alles aan om de verwachtingen te overtreffen en anderen blij te maken. Ze zullen hun prestaties niet van de daken schreeuwen, met het gevaar dat anderen er met de eer vandoor gaan.

Wil je het vertrouwen en enthousiasme van deze groep vasthouden, zorg er dan voor dat ze niet overstelpt worden met werk van anderen. Een verdediger vergeet nog wel eens voor zichzelf te zorgen.

11. De Leidinggevende

De leidinggevende staat voor traditie en orde. Ze worden gewaardeerd om hun duidelijke adviezen en begeleiding. Wil je iets organiseren dan is de leidinggevende daar perfect voor geschikt. Zij weten als geen ander mensen samen te brengen.

Veel beroemde politici en zakelijke leiders zijn leidinggevenden. Ze geloven in de rechtsstaat en autoriteit die verdiend moet worden. Ze geven zelf graag het goede voorbeeld en hebben een hekel aan luiheid en bedrog.

De leidinggevende kan je zonder problemen de meest uitdagende projecten toevertrouwen. Zelfs bij zware weerstand zullen ze vasthouden aan hun principes.

Niet iedereen volgt hetzelfde pad, en dat is meteen de grootste uitdaging voor de leidinggevende. De kracht van het individu erkennen stelt ze in staat leiding te nemen in een richting die voor iedereen werkt.

12. De Consul

De consul doet zijn best om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling. De wetenschap en politiek kan de consul niet lang boeien. Liever kijkt hij naar de concrete , praktische zaken, zoals het verbeteren van zijn sociale status en het observeren van andere mensen.

In groepen waar makkelijk conflicten ontstaan is een consul onmisbaar. Zij zullen altijd proberen de harmonie en stabiliteit in de groep te herstellen.

Persoonlijke effectiviteit werknemers

13. De Virtuoos

De virtuoos is een natuurlijke maker. Ze genieten van projecten en zijn vaak monteur of ingenieur. Dingen uit elkaar halen en dan net wat beter weer in elkaar zetten, daar wordt de virtuoos blij van.

Virtuozen hebben een sterk gevoel van directe rechtvaardigheid.

De virtuoos denkt dat hun tolerante aard iets vanzelfsprekends is en lopen tegen het feit aan dat anderen hier niet van gediend zijn, strengere regels hebben of anders denken over aanvaardbaar gedrag.

De virtuoos heeft moeite met voorspellen van emoties en houdt niet van grenzen en richtlijnen. Ze willen vrij zijn en gaan graag buiten de gebaande paden om hun doel te bereiken. Geef ze een omgeving met gelijkgezinde en de virtuoos zal opbloeien.

14. De Avonturier

De avonturier wordt niet graag in een hokje gezet. Als een kunstenaar verleggen zij graag de grenzen van de sociale conventie. Avonturiers lijken vaak onvoorspelbaar. Ze zullen zich ook eerder wagen aan extreme sporten.

Een avonturier met nobele doelen en principes kan heel onzelfzuchtig handelen. Maar ditzelfde type kan egoïstisch en manipulatief zijn als ze een meer egocentrische identiteit hebben ontwikkeld.

Vind de sterke punten van dit type en zet deze in voor doelen waar ze van houden.

15. De Ondernemer

Ondernemers staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze houden van energieke gesprekken of gaan liever meteen aan de slag. Ze ondernemer eerst en denken later. Risico’s vooraf analyseren vinden ze overbodig. Fouten kunnen ook onderweg gecorrigeerd worden.

Georganiseerde omgevingen zijn een ware uitdaging voor de ondernemer. Maar dit type heeft ook een bijzonder unieke vaardigheid om kleine veranderingen op te merken en gebruiken deze observaties het liefst onmiddellijk. Dit gaat niet altijd goed en dit type loopt dan ook makkelijk over gevoelige mensen heen. Maar ook hun eigen gezondheid en veiligheid verliezen ze som uit het oog.

De ondernemer is een goede groepsleider, die mensen meetrekt met zijn inspirerende overtuigendheid. Vol passie en energie gaan ze op in het moment. Met maar 4% zijn er precies genoeg ondernemers om de dingen interessant te houden.

16. De Entertainer

Entertainers zijn de echte gangmakers. Hun spontaniteit laat ze opgaan in het moment en ze nemen anderen daarin graag mee. Er is geen ander type dat zo gul is met zijn tijd en energie. De wereld is hun podium en ze maken overal een feestje van.

Al lijkt het niet altijd zo, entertainers zijn zeer gevoelig voor de emoties van anderen. Ze staan graag klaar om anderen te helpen bij uitdagende problemen, emotionele steun en adviezen. Maar ze worden niet graag zelf het punt van kritiek.

De entertainers hebben niet zoveel op met plichten en verantwoordelijkheden. Het zijn vaak slechte planners omdat ze vooral gericht zijn op het pakken van kansen. Dat laatste is in concurrerende branches onmisbaar om succesvol te groeien.

Persoonlijke effectiviteit inzetten op de werkvloer

Nu je weet welke kwaliteiten de persoonlijke effectiviteit van je werknemers vergroten is het aan jou om ze doeltreffend in te zetten op de werkvloer. Elke medewerker heeft zijn of haar toegevoegde waarde. Door deze goed te gebruiken zal de werknemer beter in zijn vel zitten en zich meer gewaardeerd voelen.

Ze kunnen het werk beter aan doordat het bij ze past. Daardoor wordt overmatige werkdruk en stress voorkomen. Door werknemers te helpen hun persoonlijke effectiviteit te vergroten kan het ziekteverzuim flink worden teruggedrongen.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *