Wat zijn de voordelen van extravert zijn: Iedereen is anders. Toch zijn er een aantal eigenschappen die we met elkaar gemeen kunnen hebben. Eén van deze eigenschappen of karakteristieke kenmerken is het zijn van een introvert, een extravert of een ambivert. Nu vraag je je misschien af: “Wat betekenen deze termen precies en hoe ontdek ik waar ik onder val en wat zijn de voordelen van mijn karakter eigenschap?” We leggen je het in dit artikel graag uit.

We richten ons in dit artikel voornamelijk op extraversie. Wel zullen we ook een duidelijke uitleg geven over de overige termen zodat je een goed beeld krijgt over wat deze termen exact betekenen. Ook zullen wij ingaan op eventuele valkuilen die een extravert persoon tegen kan komen en hoe je als extravert goed op de werkvloer kunt functioneren. Ben jij ook benieuwd of jij een introvert, extravert of ambivert bent, lees dan snel verder.

Ben ik introvert, extravert of ambivert?

Welk persoonlijkheidstype past het beste bij jou? Als je het nog niet zo goed weet zullen we je eerst wat meer uitleg geven over deze verschillende termen. Het is namelijk heel handig om te weten of je een introvert, extrovert of ambivert bent omdat je dan niet alleen jezelf beter zult begrijpen, maar je ook de bijbehorende karaktereigenschappen in jouw voordeel in zult kunnen zetten. Je zult beter begrijpen waar je goed in bent en waar je wellicht nog wat aan kunt werken. Dit is niet alleen handig om te weten voor je persoonlijke situatie, maar het is vooral ook handig op de werkvloer.

Introvert

Een introvert richt zich meer naar binnen. Een introvert is iemand die van nature rustig is en niet snel op de voorgrond zal treden. Niet omdat die dat niet durft, maar omdat die deze behoefte niet heeft. Er zijn veel misvattingen over introverte mensen, zo krijgen ze vaak te horen dat ze juist zich meer moeten profileren op de werkvloer en wat meer naar de voorgrond moeten treden door de aandacht op te eisen.

Nogmaals, dit is in de meeste gevallen niet een kwestie van het niet kunnen maar een kwestie van het niet willen. Introverte mensen doen graag hun werkzaamheden en doen dit naar behoren, maar hoeven hier geen invloeden van buitenaf bij te betrekken. Ze werken liever alleen dan in groepsverband zodat ze rustig hun eigen plan kunnen trekken zonder te veel prikkels van anderen.

Ben je een introvert of extravert - en wat zijn de voordelen

Extravert

Een extravert is juist iemand die enorm gericht is op de buitenwereld. Hiermee wordt de wereld buiten hem of haar heen bedoeld. Een extravert persoon begeeft zich graag in groepen en treed ook vaak naar de voorgrond. Een extravert houdt van aandacht en staat graag in het middelpunt. Waar bij een introvert het zijn in groepsettings heel energie zuigend kan zijn leeft een extravert juist helemaal op in een groep. Een extravert krijgt juist energie van contact met mensen en wordt gezien als een spontaan, bruisend en gezellig persoon.

Ambiverts

Een ambivert is iemand die beschikt over zowel introverte als extraverte eigenschappen. Dit zijn mensen die zich graag in grote groepen begeven, maar het ook heerlijk vinden om een avondje alleen thuis voor de buis door te brengen. Op de werkvloer zijn dit de mensen die wel in groepen kunnen werken, maar toch een lichte voorkeur hebben aan het alleen werken. Ambiverts functioneren goed op de werkvloer en vormen vaak een brug tussen introverte mensen en extraverte mensen. Dit kunnen ze doen omdat ze als ambivert beide kanten en karaktereigenschappen goed begrijpen.

Welke eigenschappen horen bij extraversie?

Er zijn verschillende eigenschappen die horen bij extraversie. Hoewel deze eigenschappen niet alleen voorkomen bij mensen met extraversie helpen ze je wel om te herkennen of je een extravert bent of niet. De meest voorkomende zijn:

 • Sociaal en vriendelijk zijn
 • In groepen voel jij je op je gemak
 • Je bent zeer enthousiast
 • Je neemt graag initiatief
 • Aandacht krijgen geeft je energie
 • Je komt zelfverzekerd over, of je het nu bent of niet
 • Praten doe je graag en veel
 • Je bent flexibel en makkelijk om mee om te gaan
 • Het is moeilijk om alleen te zijn
 • Je ontmoet graag nieuwe mensen

Wat is de betekenis van extravert zijn in de praktijk?

De betekenis van deze term in de praktijk is iemand die opvalt, graag praat en de leiding neemt en zeer aanwezig is. Je kunt extraverte personen ook heel makkelijk herkennen. Kijk maar eens rond in een groep en zie wie er het meest aan het woord is.

Wie er overduidelijk de leiding heeft en aan wiens lippen de rest van de groep hangt. Extraverte mensen nemen graag initiatief, denken hardop en houden van brainstormen en krijgen energie van aandacht die ze krijgen van de mensen om zich heen.

Een extravert persoon komt heel zelfverzekerd over, ook als hij of zij dit niet is zul je dit niet snel merken. Op de werkvloer kan het werken met een extravert zowel prettig als minder prettig worden ervaren. Als je het wel prettig vindt dat iemand anders het voortouw neemt en je zelf enkel hoeft te volgen, kan het werken met een extravert prettig zijn.

Ben jezelf het andere uiterste van het spectrum en classificeer je jezelf als heel introvert kan het werken met iemand met een extraverte persoonlijkheid soms ook als vervelend worden ervaren. Je voelt je niet gehoord, voelt dat er continu over je heen wordt gesproken en dat je niet echt de ruimte krijgt om jouw ideeën te laten horen.

Samen werken met een extravert kan ook uitdagingen mee brengen

Als je zelf een extraverte persoonlijkheid hebt, probeer dan ook andere mensen de ruimte te geven om er ook te zijn. Dit kan voor een extravert soms lastig zijn omdat je heel makkelijk in je eigen enthousiasme kunt verliezen. Soms is het doen van een stapje terug juist goed om zo samen tot een mooier resultaat te komen.

Welke voordelen heeft het om extravert te zijn?

Er zijn ook veel voordelen aan het zijn van iemand met een extraverte persoonlijkheid. We zullen ze hieronder bespreken.

Getting things done

Extraverte personen zijn echte doeners, go getters. Ze weten van aanpakken en gaan er ook echt voor. Er wordt veel initiatief genomen en om het voortouw te trekken is ook geen enkel probleem. Extraverte personen denken graag oplossingsgericht.

Uitstekende leiders

Omdat extraverte mensen zich naar buiten richten, zullen ze sneller aanvoelen wat andere collega’s denken en vinden. Ze treden graag op de voorgrond en daarom zijn het uitstekende leiders. Ze durven risico’s te nemen en mensen aan te sturen. Je ziet daarom vaak extraverte persoonlijkheden in management functies.

Eerlijkheid duurt het langst

Bij introverte mensen moet je soms moeite doen om af te lezen wat ze nu precies denken. Door de introverte persoonlijkheid durven of willen ze dit vaak niet uiten. Bij extraverte personen zul je dit probleem niet hebben. Je zal misschien soms willen dat ze niet zo eerlijk waren want niks is te gek om te delen. Bij extraverte mensen weet je wel altijd heel goed waar je aan toe bent. Als er iets mis is zal je dat vrij snel te horen krijgen. Wel handig, zo kun je er samen aan werken en oplossingsgericht te werk gaan.

Spontaan, vrolijk en energie opwekkend

Extraverte personen worden gezien als enthousiastelingen. Ze krijgen ook vaak grote groepen mee in hun enthousiasme. Het zijn open persoonlijkheden die graag hun energie delen met anderen. Zij krijgen immers energie van de mensen om zich heen en geven dit graag terug. Dit doen ze door hun verhalen te delen, de mensen om hun heen aan te moedigen en te steunen waar nodig. Extraverte mensen worden gezien als spontaan, vrolijk en als mensen die het energielevel van anderen flink omhoog kan krikken als dat nodig is.

Mogelijk valkuilen voor een extravert iemand

Er hangen veel positieve eigenschappen aan het zijn van een persoon met een extraverte persoonlijkheid, maar zo zijn er ook een aantal nadelen. Deze nadelen, ook wel valkuilen, zijn wel zaken waar aan gewerkt kan worden. Het is dus niet zo dat deze valkuilen permanent aanwezig zullen zijn. Eenmaal bewust van deze valkuilen kan je er juist iets aan doen. Een aantal van deze valkuilen zijn:

Te veeleisend naar jezelf toe zijn

Extraverte persoonlijkheden nemen graag veel hooi op hun vork. Soms ook niet bewust, maar ze doen het toch vaak wel. Nee is iets dat een extravert niet snel zal zeggen. Omdat er overal zo makkelijk ja op wordt gezegd zal je merken dat het werk zich blijft opstapelen maar er niet genoeg ruimte is om al deze taken en klusjes op tijd te doen. Extraverte persoonlijkheden willen ook het liefst alles zelf doen en niks uit handen geven. Omdat je maar door blijft gaan kan je op een gegeven moment zelfs tegen een burn-out aan schoppen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Slecht in grenzen aangeven

We benoemden het hierboven al even, maar binnen de extraversie is er geen ruimte om nee te zeggen. Mensen die zich herkennen in de extraversie zijn vaak people pleasers. Ze willen veel voor anderen doen en dit moet allemaal ook zo goed mogelijk. Omdat er weinig aandacht is voor het aangeven van grenzen kan er veel stress ontstaan. De focus ligt op anderen, op de buitenwereld en er wordt weinig naar binnen gekeken. Omdat een extraverte persoonlijkheid niet zo erg bezig is met hoe hij zich zelf voelt worden deze problemen vaak te laat ontdekt.

Praktische tips voor een extravert persoon

Tot slot willen we je graag we een paar tips mee geven om in gedachten te houden als extravert persoon.

 • Wees je bewust van je eigen gevoelens. Richt je wat vaker en meer naar binnen toe.
 • Wees niet bang om zo nu en dan nee te zeggen. Je wordt er niet minder door gewaardeerd en mensen zullen je er niet minder aardig door vinden.
 • Doe vaker een stap terug en geef ook ruimte aan de gedachten en gevoelens van een ander.
 • Neem niet altijd het voortouw en de leiding.
 • Blijf de dingen doen die je leuk vindt en die je een positieve energie geven.
 • Je kunt direct zijn en te direct zijn. Probeer daar wat bewuster mee om te gaan.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Er is altijd ruimte om te groeien, voor iedereen. Of je nu extravert of introvert bent. Je kunt jouw sterkte eigenschappen benadrukken en jouw minder goede eigenschappen ook omzetten in sterkten. Met de juiste trainingen en oefeningen is dit zeker haalbaar.

Extraverte personen staan heel snel op de voorgrond. Soms hoeven ze hier niet eens zoveel voor te doen. Probeer hier bewuster mee om te gaan. Voor een introvert kan het lastig zijn om in de aanwezigheid van een sterke persoonlijkheid ook zijn of haar wensen kenbaar te maken. Stel meer open en actievere vragen en laat een ander ook eens het voortouw nemen. Geef veel complimenten en benadruk de positieve kwaliteiten van de introvert. Zo bouw je vertrouwen op en geef je hun zelfvertrouwen ook een boost. Door je positief en open op te stellen zul je merken dat de introvert met wie je samenwerkt ook weer meer toenadering tot jou zal zoeken en de samenwerkingsband veel prettiger zal worden.

Een ambivert is iemand die zowel veel eigenschappen binnen de extraversie als de introversie heeft. Het zijn mensen die graag in grote groepen functioneren, maar ook perfect alleen functioneren. Mensen die het niet erg vinden om op de voorgrond te treden, maar ook heerlijk ergens achter in een hoekje kunnen genieten van het alleen zijn. Het is de perfecte balans tussen beide persoonlijkheden en ambiverte mensen vormen daarom ook vaak een brug tussen beide persoonlijkheden.

Er zijn online heel veel testen waar je kunt zien of je een introvert of extravert bent.
Een goede betrouwbare website is 16 personalities. Doe je de test liever in het Nederlands dan is de test van Psychologie Magazine een fijne test om te doen.

Bronnen

 1. Wikipedia.org – Introvert en extravert – gevonden op 28-09-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 2. Wij-leren.nl – Extravert – gevonden op 28-09-2022
  link naar pagina op wij-leren.nl
 3. Cosmopolitan.com – Ben jij extravert? – gevonden op 28-09-2022
  Link naar pagina op cosmopolitan.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *