Heb je last van galblaasklachten: Galblaasklachten kunnen door stress worden veroorzaakt. Het is bovendien een vervelend en vaak pijnlijk probleem. Galblaasklachten worden niet altijd gekoppeld aan stress. Daarom is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Het bekendste probleem met de galblaas zijn galstenen. Galstenen ontstaan wanneer galvloeistof te veel indikt. De vloeistof klontert samen totdat deze zodanig dik wordt dat deze zich ophoopt en de galblaas niet meer normaal functioneert. Naast de onverdraagbare pijn kan het leiden tot andere problemen met je maag en je darmen. Hoe merk je dat je galblaasklachten hebt? En hoe ontstaan galblaasklachten door stress? In dit blog artikel lees je het allemaal!
Heb je last van galblaasklachten?
Galblaasklachten kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan gal of juist door een toename hiervan. Galblaasklachten herken je onder andere aan de volgende symptomen:
- Misselijkheid of een pijnlijk gevoel in de bovenbuik.
- Branderige pijn in de maag en achter de borst.
- Aanhoudende buikpijn en hoge koorts. Een galsteen kan zo vastgeklemd zitten in de afvoerbuis dat er geen gal meer in of uit de galblaas kan. De galblaas kan dan niet meer werken en raakt meestal ontstoken.
- Gelige verkleuring van de huid of ontkleuring van de ontlasting. Dit komt voor als een galsteen vast zit in de grote galbuis. De gal komt dan in het bloed terecht. Dit is een geval waar veelal een dringende ingreep voor nodig is.
De symptomen worden vooral gekenmerkt door een hevige pijn in de buik. Ook kun je misselijk zijn en last krijgen van overgeven. Is je urine de laatste tijd donkerder dan normaal? Dan is dit meestal een teken dat je galblaas verstopt is. Als gevolg van galstenen kunnen er leverproblemen ontstaan. Bij pijn of klachten door galblaasproblemen is het verstandig om een onderzoek te laten uitvoeren om de oorzaak hiervan te achterhalen.
Leer luisteren naar je lichaam: Wat betekend dit signaal van mijn lichaam?
Wat is de functie van de galblaas?
De galblaas is inwendig orgaan in het menselijk lichaam, een peervormig zakje waarin galvloeistof tijdelijk wordt opgeslagen. Deze galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Gal wordt in de lever gevormd uit cholesterol en komt tijdens het eten vrij in het lichaam. De galblaas heeft een cruciale functie in het verteren van vet. Wanneer het vet niet goed wordt verteerd in het lichaam kan het wijzen op een probleem met de galblaas. In sommige gevallen kan de galblaas ontstoken raken en kunnen er galstenen ontstaan. Galstenen kunnen leiden tot veel pijn en blokkeren de galgangen. Pijn in de galblaas is erg vervelend, het is dan ook belangrijk om bij galblaasklachten spoedig de oorzaak op te sporen. Aandoeningen die kunnen ontstaan aan de galblaas en galgangen zijn onder andere:
Hoe merk je dat je last hebt van je galblaas?
Helaas krijgen steeds meer mensen last van hun galblaas. Soms leidt dit tot een galblaasontsteking en in de ergste gevallen tot een verwijdering van de galblaas. De meest voorkomende klacht bij mensen die last hebben van de galblaas, is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarbij behoort vaak misselijkheid, overgeven en last van hoge koorts. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben de meeste mensen pijn in de rechter bovenbuik. Deze aanvallen ontstaan door kortstondige afsluiting van galafvloed van stenen in de galblaas of de galwegen.
Hoe ontstaan galblaasklachten door stress en een burn-out?
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Er kan sprake zijn van een directe link tussen problemen met je galblaas en stress. Als je te lang last hebt van stress en je lichaam zich niet kan herstellen van stress, kun je een burn-out krijgen. Stress kan de aanmaak van vitamine D hinderen en gedeeltelijk blokkeren. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van het stresshormoon ‘cortisol’.
Lees verder over cortisol: Cortisol: wat is het? En wat doet het?
Wanneer er overtollig cortisol in je lichaam aanwezig is, zal je lichaam minder goed vitamine D aanmaken en hier lijdt je magnesiumproductie onder. Houdt dit tekort te lang aan, dan kan dit weerslag hebben op je galblaas. De functie van de galblaas kan sterk verstoord worden door stress. De verhoging van de stresshormonen zorgen ervoor dat de inwendige organen zoals de galblaas automatisch minder energie krijgen en langzamer gaan werken. Galblaasklachten door stress zijn gelukkig op te lossen. De beste oplossing is uiteraard om stress te voorkomen en/of te verhelpen. Dat is in de praktijk vaak minder eenvoudig dan dat het lijkt, maar dankzij het herstellende vermogen van het lichaam is het absoluut mogelijk!
Loslaten van boosheid voorkomt stress, galblaasklachten en een burn-out
Boosheid heeft deels te maken met de gal, die staat voor de vertering van ‘iets’ dat we tot ons nemen. Het gevolg van te lang opgekropte boosheid is dat we ‘gal gaan spuwen’ en uit ons vel springen. Boosheid, irritaties, woede en driftbuien behoren (volgens de Oosterse filosofie) bij de lever en de galblaas. Het is goed om eens woede toe te laten. En jezelf toe te laten om je boosheid te uiten.
Boosheid is een hele krachtige emotie van de mens. Het uiten van boosheid geeft je kracht. Deze kracht heb je nodig om jouw grenzen aan te geven en goed voor jezelf te zorgen. Voel je boosheid opkomen? Dan is dit een teken dat er op een of andere manier een grens van jou is overschreden. Door je boosheid toe te laten, zorg je ervoor dat je minder stress krijgt van opgepropte gevoelens. Het betekent niet dat je tegen iedereen tekeer moet gaan, maar wel aangeeft wanneer je iets niet fijn vindt. Door je boosheid te uiten heb je minder kans op stress, een burn-out en uiteindelijk galblaasklachten.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: