Kun je niet eten door stress en krijg jij door stress geen hap meer door je keel? Is dat koekje waar je zo gek op was nu niet meer zo aantrekkelijk? Er zijn mensen die veel eten als ze stress ervaren, maar er zijn ook mensen die hun eetlust verliezen wanneer er sprake is van stress. In dit blog lees je wat de oorzaak is en hoe je hiermee omgaat.

Hoe herken je dat je niet kunt eten door stress?

Wanneer mensen een stressvolle periode doormaken, heeft dat vaak invloed op het eetgedrag. Soms ben je zo druk dat je geen tijd hebt voor een gezonde maaltijd of sla je een maaltijd over.

Bij stress spelen de hormonen cortisol en adrenaline een rol. Wanneer deze te veel (en vooral te vaak of te lang) aanwezig zijn gaat je lijf in de overlevingsstand. Een manier om te overleven is door te eten. Het maakt dat je meer of minder gaat eten.


31 procent van de mensen zegt dat ze de afgelopen maand een maaltijd hebben overgeslagen vanwege stress [1]

In welke situaties herken je dat je niet kunt eten door stress?

Wanneer je niet eet door stress merk je dit doordat:

  • Je eetlust weg is, je hebt geen zin in eten
  • Je een knoop in je maag hebt, je krijgt eten niet weg
  • De geur van eten je al tegenstaat
  • Je simpelweg geen honger hebt.

Oorzaken van niet kunnen eten door stress

Stress heeft impact op je lijf. Dit uit zich door middel van spanning. Liep je in de oertijd in het bos dan was het belangrijk dat je direct in actie kon komen op het moment dat je aangevallen werd door een tijger. Je lichaam zorgt dat er op zo’n moment adrenaline wordt aangemaakt. Je hartslag stijgt, je haalt sneller adem en je spieren staan op scherp. Om je spieren op scherp te zetten wordt er bloed naar je spieren gepompt. Doordat het bloed hiernaar toe gaat wordt het onttrokken aan je spijsverteringsorganen. Dit maakt dat je minder trek hebt.

Niet kunnen eten burn out

Wat zijn de gevolgen als je niet of weinig eet door stress?

Te weinig eten heeft gevolgen.

Afvallen door dat je te weinig eet.

Wanneer je minder eet val je normaal gesproken af. Een paar kilo afvallen kan geen kwaad. Maar zet door dan is het tijd om in te grijpen. Je wilt voorkomen dat er sprake is van ondergewicht.

Te weinig voedingsstoffen

Eet je niet voldoende dan krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn belangrijk omdat je sterk en fit wilt zijn. Juist ook om stress het hoofd te bieden. Gevolg is dat je minder weerstand hebt en je makkelijker vatbaar voor een verkoudheid of een griepje. Je ziet dat je makkelijk in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Is afvallen door stress gevaarlijk?

Als stress de oorzaak is van jouw gewichtsverlies dan kun je concluderen dat dit geen gezonde manier is om af te halen. Je lijf staat stijf van de cortisol en adrenaline. Er is sprake van disbalans. Zolang je tijdelijk afvalt en het niet te snel gaat, is er niet direct nood aan de man. Merk je bij jezelf of bij iemand in de omgeving dat de gevolgen groter zijn dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Je relatie met voeding herstellen: zorgen dat je weer geniet van eten

Als stress de oorzaak is van het feit dat je niet of weinig eet is het raadzaam om aan de slag te gaan met stress. Natuurlijk kun je heel praktisch proberen om elke dag een paar extra aardappels te eten. Maar pak je de echte oorzaak niet aan dan blijft het probleem bestaan. Belangrijke vragen zijn dus:

  • Waar heb jij stress van (werk, relatie, persoonlijke problemen, familie, kinderen)?
  • Welk patronen zie je steeds weer terugkomen?
  • Zijn er beslissingen waar je tegen aanhangt en die je steeds uitstelt?
  • Hoe ziet je eetpatroon er nu uit? Kun je een aantal ongezonde dingen wellicht vervangen door maaltijden die voedzamer zijn voor je lijf.

Nu snappen we dat het niet eenvoudig is om het stresspatroon zelf te doorbreken. Om die reden hebben wij al duizenden mensen geholpen met coaching bij stress en burn-out. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

  1. Healthline.com: has anxiety killed your appetite?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik heb nu al ruim meer dan een jaar geen eetlust door stress. Ziekenhuizen hebben mij grondig gecontroleerd en lichamelijk lijkt er geen kwaaltje aan de lucht te zijn. Dieetiste en regelmatig eten zou helpen ( werk 5 ploegen ). Na een tijd supergezond te eten. ( Vooral soepen ) Te stoppen met roken. En geen cola meer te drinken heb ik de moed opgegeven ik geniet niet van eten 1 hap en ben klaar voor 3 dagen …. Zo makkelijk is dit niet. Enigste oplossing ander werk zoeken waar ik helemaal geen zin in heb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *