Stress verminderen en je stressbestendigheid vergroten: Ben jij stressgevoelig? Veel mensen weten van zichzelf wel of ze goed om kunnen gaan met stressvolle situaties of juist niet. Er zijn daarentegen maar weinig mensen die goed hun eigen grenzen kennen. Ze blijven doorgaan, ondanks dat hun lichaam aan de bel trekt. Vaak last hebben van hoofdpijn, buikpijn vermoeidheid, prikkelbaarheid en een gebrek aan concentratie kunnen signalen zijn die jouw lichaam laat zien wanneer je teveel op je bordje neemt. Vaak worden deze symptomen niet herkend of zelfs genegeerd. De gevolgen kennen we: een burn-out ligt dan op de loer.

Wil je dus stress verminderen, dan moet er wat gebeuren. In dit artikel helpen we je de stress te verminderen en je stressbestendigheid te vergroten.

Download hier alle signalen van burn-out

We leven in een maatschappij waar we allemaal ijzersterk moeten zijn, niet moeten zeuren en maar gewoon door moeten gaan. Niet luisteren naar je lichaam kan echter desastreuze gevolgen hebben. Hoewel het belangrijk is om jezelf niet constant aan stress bloot te stellen, kan het ook helpen om jezelf te wapenen tegen stress. Er zijn namelijk stappen die je kan ondernemen om jezelf stress bestendiger te maken.

In dit artikel bespreken we lichamelijke stappen om stress te verminderen, zoals:

  • Voldoende slaap
  • Gezonde voeding
  • Lichaamsbeweging
  • Tijd die je kan doorbrengen in de natuur
  • Voldoende ontspanning

En mentale stappen om beter tegen stress te kunnen, zoals:

  • Relativeer het leven
  • Leer nee te zeggen
  • Leer te focussen
  • Maak een takenlijstje
  • Bedenk wat e uit het leven wilt halen
  • wees niet bang voor stress

Stress verminderen: de fysieke stappen

Eerst behandelen we alle fysieke stappen.

Voldoende slaap

Voldoende slaap is vaak het eerste wat er bij inschiet wanneer we gestrest zijn, maar slaap speelt een belangrijke rol in het stressbestendig zijn. Zo kan je na een slechte nachtrust al een stuk prikkelbaarder zijn wanneer er iets mis gaat. Het is dus belangrijk om in je drukke schema genoeg ruimte over te laten voor voldoende slaap. Als je je gestrest voelt kan het zijn dat in slaap komen een uitdaging is, maar er zijn gelukkig wat dingen die je kunt doen om je slaap te bevorderen.

Zo is het belangrijk om vanaf de middag chocola, koffie en een teveel aan suiker te vermijden. Ook alcohol kan je beter laten staan. Hoewel je met een glaasje wijn misschien makkelijker in slaap komt, zorgt alcohol ervoor dat je minder diep slaapt en je hebt juist je remslaap nodig om er de volgende dag weer volop tegenaan te kunnen.

Ook kan een warme douche vlak voor het slapen gaan helpen. Dit helpt je namelijk om te ontspannen. Daarnaast kan een powernap wonderen doen wanneer je toch een te korte nacht hebt gehad. Bovendien kan je na een powernap helderder denken waardoor je er weer even tegenaan kan. Zorg er wel voor dat je niet langer blijft liggen dan 30 minuten. Wanneer je in een diepe slaap terecht komt, voel je je namelijk nog vermoeider op het moment dat je wakker wordt.

Lees meer over slecht slapen door stress

Gezonde voeding

Wanneer je het erg druk hebt ben je misschien geneigd je te wenden tot fastfood en suiker in plaats van een voedzame maaltijd. Ongezond eten zorgt er echter voor dat je sneller moe wordt. Niet alleen is het slecht voor je gezondheid, maar je wordt er ook niet stress bestendiger van. Het is dus belangrijk om gebalanceerd te eten en ervoor te zorgen dat je voldoende vitaminen binnen krijgt. Hoewel je na een lange dag misschien niet echt zin hebt om te koken is het toch raadzaam om dit wel te doen. Voeg verse groenten en fruit toe aan je dieet om je lichaam een boost te geven.

Daarnaast zijn er maaltijden en producten die een kalmerende werking kunnen hebben. Denk hierbij aan groentesoep, havermout, bananen, noten, zaden en aardappelen. Bovendien is het goed om af en toe een tussendoortje te nemen. Bij een goede voeding, moet 3 maal per dag eten voldoende zijn, zonder suikerdips.

Lichaamsbeweging

Sporten klinkt vermoeiend, maar wanneer je voldoende beweegt zal je juist meer energie krijgen. Als je de tijd neemt om even lekker te gaan sporten, kan je je losmaken van gedachten en stress. Bovendien maakt je lichaam endorfine aan tijdens het sporten. Dit hormoon verlaagt je stress en brengt je in een betere stemming.

Hoewel sporten ideaal is, hoef je je niet per se zwaar in te spannen om je beter te voelen. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je wat beweging krijgt. Een blokje om tijdens je pauze of een wandeling met je hond voor je gaat slapen kan al het verschil maken. Het belangrijkste is dat je minstens 30 minuten beweegt per dag en het liefst meer dan een uur. Daarnaast is het fijn om buiten te bewegen zodat je wat frisse lucht krijgt.

Lees ook: Sporten tegen stress – Waarom?

Ga naar buiten, de natuur in

Niet alleen frisse lucht heeft een goed effect op ons maar ook de natuur zelf. Geloof het of niet, maar het kijken naar bomen en planten geeft ons een geluksgevoel. Groen heeft ons namelijk een rustgevend effect op ons. Het kan zelfs helpen om wat extra planten in je huis neer te zetten. Niet alleen het bos of het park hebben een positieve invloed op ons, maar ook het strand. Wanneer je vlakbij het strand woont, is een wandeling aan zee dus ook een uitstekende manier om de stress van je af te laten vallen.

Voldoende ontspanning

Het is vanzelfsprekend dat we ontspanning nodig hebben om stress te verminderen, maar niet alle ontspanning is goed voor je. Vooral als je teveel ontspanning stopt in een weekend, kan dit je juist energie kosten.

Het is belangrijk tijd door te brengen met je familie, maar zorg ook voor voldoende tijd voor jezelf. Daarnaast kan seks ook een goede vorm van ontspanning zijn. Tijdens seks komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Oxytocine verlaagt je stress en geeft je een gelukzalig gevoel.

Ontvang gratis ontspanningsoefeningen

Omgaan met stress

Wordt stress je teveel?

Wil je stress verminderen maar heb je geen idee hoe?

Bekijk dan: stresscoaching

Stress verminderen: de mentale stappen

Naast fysieke- kun je ook mentale stappen nemen.

Relativeer het leven

Hoewel deze stap misschien een van de lastigste is, is het ook een van de belangrijkste. Wanneer je zo erg opgaat in je leven is het alsof je met je neus te dicht op een schilderij zit. Niet alleen kun je elke fout zien, maar je mist ook het doel. Je weet misschien niet eens goed waar je naar kijkt. Wanneer je je leven relativeert, doe je feitelijk een stapje terug. Op deze manier zie je het geheel van je schilderij. De foutjes lijken veel kleiner en alle kleuren vormen een mooi geheel.

In je leven kan je zo gefocust zijn op je problemen, je vermoeidheid en je stress, dat je het doel van je leven mist. Doe een stapje terug en bedenk dat veel dingen, zoals bijvoorbeeld je werk, niet zo belangrijk zijn als dat je denkt. Geniet van je leven door tijd door te brengen met je familie en door tijd vrij te maken voor dingen waarvan je geniet.

Nee leren te zeggen

Misschien ben je een peoplepleaser die alles maar op zijn bordje neemt om maar geen nee te hoeven zeggen. Hoewel goede dingen voor anderen doen je stress verlaagt, is het niet goed om teveel hooi op je vork te nemen.

Ken je grenzen en leer nee te zeggen. Je wilt misschien niemand teleurstellen of je hebt het gevoel dat je te kennen geeft dat je het allemaal niet aankan wanneer je iemand iets weigert. Zie dit echter niet als een zwakheid. Nee zeggen kan lastig zijn en uiteindelijk zullen mensen het respecteren dat jij je grenzen weet aan te geven.

Leer te focussen

In deze moderne tijd moeten we alles tegelijkertijd doen. Vooral ons mobieltje staat onze rust in de weg. Heb je het gevoel dat je constant bereikbaar moet zijn, binnen twee minuten na ontvangst een berichtje terug moet sturen en je elk kwartier Instagram en Facebook moet checken?

Niet alleen slokken deze bezigheden veel tijd op, maar ze leren je ook af om te focussen. Zet je mobiel uit wanneer dit mogelijk is, zodat je je kan focussen op een taak. Probeer ook niet drie dingen tegelijkertijd te doen, maar werk taken een voor een af.

Maak een takenlijstje

Het is verstandig om een takenlijstje te maken. Niet alleen zal dit je helpen op een ding tegelijkertijd te focussen, maar het zal je ook rust in je hoofd geven. Je hoeft namelijk niet constant in je hoofd na te gaan of je niet iets vergeten bent. Bovendien geeft het een goed gevoel wanneer je een taak kan afvinken. Je krijgt het gevoel dat je doelgericht te werk gaat en dat je iets hebt bereikt. Dit goede gevoel is vervolgens een motivatie om over te gaan op de volgende taak. Hoe je je takenlijstje het beste kan indelen is afhankelijk van je voorkeur.

Misschien begin je graag met iets leuk om zo een goed begin van je dag te hebben, maar vermijd het om alle grote taken, en alle vervelende klussen onderaan de lijst te zetten. Op deze manier is de kans namelijk groot dat deze taken blijven liggen en dit zal je weer meer stress geven de volgende dag. Bovendien kijk je waarschijnlijk de hele dag op tegen alle vervelende taken die je nog moet doen.

Bedenk wat echt belangrijk is

Niet iedereen heeft een droombaan. Dit hoeft niet per se iets slechts te zijn. Wanneer je niet zoveel waarde hecht aan je werk, maar meer aan je privéleven, of wanneer je heel leuke collega’s hebt, zal je waarschijnlijk een gevoel van tevredenheid ervaren. Het wordt vervelend wanneer je vastzit aan een baan waar je geen affiniteit mee hebt, wanneer je je ondergewaardeerd voelt, en wanneer je geen leuke collega’s hebt. Deze factoren kunnen je zo erg demotiveren dan alleen de gedachte aan werk je al stress geeft. Als je baan zelf dan ook nog eens stress met zich meebrengt, wordt dit al gauw teveel. Bedenk dus wat je uit je leven wilt halen.

Misschien is een verandering van baan nodig om je stress te verlagen. Wanneer je namelijk iets doet wat je leuk vind, of wanneer je het samen doet met collega’s met wie je het goed kan vinden, zul je merken dat je veel meer stress aankan. Motivatie is namelijk de drijfveer om je werk af te krijgen zonder bij de pakken neer te gaan zitten. Het kan ook zijn dat je andere dingen in je leven moet laten om zo je stress te verlagen.

Misschien heb je dingen in je wekelijkse planning staan waar je stiekem altijd tegenop kijkt en die ook nog eens overbodig zijn. Analyseer je leven goed en bekijk welke veranderingen je kan aanbrengen om je stress te verlagen. Op deze manier zal je stressbestendiger zijn voor de overige dingen in je leven.

Lees meer over autonoom leven

stress verlagen

Word geen slachtoffer van stress!

Wil je je stressbestendigheid vergroten, dan is het belangrijk om geen slachtoffer van je eigen stress te worden. Indien je zelf de regie houdt over je eigen leven, waarbij stress zo nu en dan opsteekt, wordt stress niet schadelijk. Je kunt dan zeggen dat je stressbestendig bent.

Indien je je al gedurende een langere tijd zeer gestrest voelt, is het verstandig iemand in vertrouwen te nemen. Ook op werk kan je het ter sprake brengen. Trek op tijd aan de bel. Het is beter tijdig een stapje terug te doen, dan te lang onder zulke omstandigheden door te gaan. Het kan leiden tot lichamelijke klachten en zelfs tot een burn-out.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ome Henk schreef:

    havermout staat dubbel in de lijst genoemd.
    of is het zo belangrijk?

    1. Misael Broertjes schreef:

      Scherp opgemerkt, we hebben het aangepast.

      Bedankt voor het doorgeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *