Ben jij schrikkerig? Iedereen schrikt wel eens, bijvoorbeeld als iemand plotseling voor je staat of als je naar een spannende film kijkt. Deze schrikreacties zijn normaal. Schrik je regelmatig van dingen waar je ‘normaal’ niet van hoeft te schrikken? De oorzaak hiervan is dat je lichaam dan constant in een verdedigingsstand staat. Schrik jij vaak? In deze blog geven we je meer informatie over schrikkerig zijn en geven we je tips om minder schrikkerig te zijn.
Wat is schrikkerig?
Schrikkerig betekent ook wel bang of angstig. Je kunt schrikkerig zijn door bijvoorbeeld stress. Wanneer je (chronische) stress ervaart, is de kans groter dat je steeds vaker plotseling schrikt. Stress betekent spanning en/of druk. Mensen die dagelijks stress ervaren, zijn vaak schrikkerig voor dingen waar ze voorheen niet ‘bang’ van werden.
Hoe herken je dat je schrikkerig bent door stress?
Mensen met chronische stress zijn als het ware constant extreem alert. Een gevolg hiervan is dat je om de meeste ´normale´ dingen schrikt. Je schrikt bijvoorbeeld van je eigen ringtone. Ook als iemand in je omgeving plotseling een beweging maakt of als iemand je plotseling hard roept. Geluiden waar je normaal gesproken niet van schrikt, schrik je nu wel van.
In welke situaties herken je dat je schrikkerig bent?
Opeens schrikken door stress is in feite geen vreemde reactie. Het is voor veel mensen die dit ervaren heel vervelend om iedere dag te schrikken van de kleinste en meest normale dingen. Vermijd je drukke situaties en plekken, omdat je te angstig bent? Schrik je bijvoorbeeld al van een fietsbel wanneer je over straat loopt? Dit zijn al situaties die aantonen dat je schrikkerig bent. Maar hoe kan stress dit allemaal veroorzaken? We leggen het uit.
Oorzaken van schrikkerig zijn
Hoe komt het dat je plotseling veel schrikt? Eén van de oorzaken is stress! Door de stress die je dagelijks ervaart, worden bepaalde dingen waarvan je normaal niet van schrikt nu als een bedreiging ervaren. Daarnaast speelt een verhoogde angst een grote rol. Het blijkt dat veel stress, invloed heeft op de hersenen. Bepaalde functies in de hersenen verminderen door stress. Je hersenen sturen emotionele responsen aan, die zorgen voor je emotionele beheersing. Wanneer je veel stress ervaart, kunnen je hersenen niet meer goed inschatten of een bepaalde situatie bedreigend is of niet. Je kunt dus een verkeerde inschatting maken, waardoor je simpele dingen al als bedreigend ervaart.
Wat als je doorschiet in een bepaalde eigenschap?
Door stress kunnen je hersenen worden aangetast en ervaar je nare angstklachten zoals schrikkerig zijn. Er wordt een overgevoeligheid ontwikkeld voor stress en dit zorgt ervoor dat er al bij minimale prikkels een heftige reactie ontstaat, zoals plotseling schrikken van een hond die blaft. Stress maakt je dus angstiger en schrikkeriger. Het is dus goed om het goed in de gaten te houden.
Gevolgen schrikkerig zijn door stress
Ben je schrikkerig door veel stress? Mogelijk vermijd je bepaalde situaties, ben je continu angstig en krijg je lichamelijke klachten. Schrikkerig zijn door stress heeft nare gevolgen. Bekende klachten zijn dat mensen vaak hartkloppingen ervaren, gespannen zijn en zich dagelijks opgejaagd voelen.
Spanningen en confrontaties vermijden
Dagelijks angst voelen en schrikkerig zijn heeft veel gevolgen. Hierdoor is het vaak moeilijk om ook thuis goed te functioneren. Je probeert hierdoor situaties te vermijden die je zorgen erger maken. Mensen die dagelijks schrikkerig zijn ervaren vaak dat ze veel gaan piekeren. Zeuren om de kleinste dingen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld van hun partner te horen dat ze ‘niet zo moeten zeiken’. Hierdoor gaan mensen die schrikkerig zijn steeds vaker zulke situaties en confrontaties proberen te vermijden.
Stress en burn-out
We hebben eerder in dit artikel benoemd dat stress een oorzaak is van schrikkerig zijn. Mensen die een burn-out hebben gehad, hebben vaak last van blijvende stressklachten. De ‘niet-zichtbare’ gevolgen hiervan zijn onder andere dat je angstig en schrikkerig bent. Het is dus goed om deze symptomen in de gaten te houden. Schrikkerig zijn kan leiden tot een burn-out.
Tips tegen schrikkerig zijn
Schrik jij snel om de kleinste dingen waar je eerst niet van schrok? Dan geven we je graag tips mee tegen schrikkerig zijn. Zorg dat je spanning kwijt kunt door middel van sporten of bewegen. Beweging zorgt ervoor dat je bepaalde stoffen aanmaakt, ook wel ‘gelukshormonen’. Zorg voor ontspanning door bijvoorbeeld meditatie of yoga. Creëer rust en zorg voor minder prikkels zoals je mobiele telefoon, televisie, muziek enzovoorts. Let op je voeding! Leef en eet bewust. Bevind je je in een situatie die je spannend vindt? Zoek afleiding door je te focussen op positieve dingen om je heen. Ook ademhalingsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je al snel verbetering ziet in je situatie. Zo heeft de angst veel minder kans om vat op je te krijgen. Deze tips helpen bij het verminderen van schrikkerig zijn. Heb je alles al geprobeerd en lukt het je nog steeds niet om ‘tot rust’ te komen? Dan is het handig om je klachten met je huisarts te bespreken.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Wat als je juist nooit schrikt? Als er een knal afgaat aan de andere kant van de straat schrik ik daar totaal niet van. Wil dat ook iets zeggen?