Superfoods zijn de nieuwe hype en iedereen gaat ernaar op zoek. Als deze stelling voor jou ook opgaat, ben je vast al verschillende keren de naam spirulina tegen gekomen in die zoektocht. Spirulina werd al in de oudheid gebruikt door onder andere de Azteken en Afrikanen om verschillende ziektes te behandelen en met succes te genezen. Geen wonder dus dat het, omwille van de enorme hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen met heilzame eigenschappen, gezien wordt als een echte superfood en dat ervan uitgegaan wordt dat over het innemen ervan zelfs geen twijfel zou mogen bestaan. In dit artikel gaan we er verder op in en ontdekken we samen met jou of spirulina nu echt zo wonderbaarlijk is als wordt voorgesteld en welke voordelen het voor jou te bieden heeft, bijvoorbeeld in de strijd tegen stress en op weg naar een betere algemene fysieke gezondheid.

Wat is spirulina?

Spirulina, wetenschappelijk gekend onder de naam Arthrospira, is een zoutwateralg die gekenmerkt wordt door zijn blauwgroene kleur en spiraalvorm, inderdaad, aan dat laatste ontleent het de naam.

Voordat spirulina geschikt is om te consumeren dienen een aantal bewerkingen te gebeuren zoals zeven, wassen en drogen. Na het bewerken kan een groene en een blauwe variant van spirulina onderscheiden worden die elk hun eigen kenmerken en werking hebben. Hoewel we hier spreken van een aantal bewerkingen, is het goed om te weten dat het hierna nog steeds gaat om een zuivere vorm, er worden geen stoffen toegevoegd en er worden ook geen stoffen aan de algen onttrokken. De blauwe variant vormt een stimulans voor het immuunsysteem, de groene variant daarentegen zal vooral een ontgiftende werking hebben.

Wat maakt spirulina zo bijzonder?

Spirulina blinkt uit in een samenstelling die een enorm aantal verschillende essentiële voedingsstoffen bevat die een meerwaarde hebben voor de gezondheid en dit zowel fysiek als mentaal. Eiwitten, vetten, mineralen, vitaminen en antioxidanten zijn de belangrijkste aanwezige voedingsstoffen die ertoe leiden dat spirulina als een echte superfood gezien wordt. Een dagelijkse hoeveelheid hiervan kan ieder mens helpen om heel wat kwaaltjes en ongemakken te voorkomen en dat op een volledig natuurlijke manier en zonder vervelende neveneffecten. Ook voor wie de strijd tegen stress aangaat, heeft spirulina een absolute meerwaarde in het verhogen van de energie en het verminderen van vermoeidheid.

gezonde voeding met spirulina heeft veel belangrijke voedingswaarden

Vitamines

Als we gaan kijken naar het lijstje van de aanwezige vitamines in spirulina kan je dit op zijn minst verbazingwekkend noemen. Vitamine A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 en B11 komen er allemaal in voor, wat een dagelijkse hoeveelheid spirulina tot een boost aan vitamines maakt met ongekende positieve effecten tot gevolg.

Mineralen

Ongetwijfeld het belangrijkste mineraal aanwezig in spirulina is magnesium. Met een positieve werking op de functies van de organen en de hartslag biedt het dagelijks innemen van spirulina een bijdrage aan het algemeen functioneren van het lichaam en houdt het je organen gezond en vitaal.

Ontstekingsremmend en ontgiftend

Door de aanwezigheid van fycocyanine werkt spirulina ontstekingsremmend. Als je weet dat ontstekingen op termijn voor heel wat pijn en klachten zorgen, is deze eigenschap een zegen voor iedereen die gezond van lijf en leden wil zijn en blijven. Door op een natuurlijke manier de ontsteking te lijf te gaan, vermijdt je bijwerkingen van medicatie en pijnstillers en het is bovendien in geen geval verslavend.

Omdat spirulina de kracht heeft om vrije radicalen te bestrijden, heeft het bovendien ook een ontgiftende werking in het lichaam.

spirulina is makkelijk te gebruiken via poedervorm of pill

Hoe gebruik ik spirulina?

Spirulina kan in de vorm van poeder, capsules of tabletten ingenomen worden.

Kies je voor de poedervorm dan kies je voor de goedkoopste vorm die bovendien ook erg makkelijk te doseren is naar jouw voorkeur. Het is prima te mengen met voedsel of dranken en dus makkelijk in te nemen.

De tablet– en capsulevorm heeft dan weer het grote voordeel dat je het makkelijk overal met je mee kan nemen in je tas en je dus ook op verplaatsing minder snel het risico loopt je spirulina vergeten te zijn. Zo zorg je ervoor altijd een voorraadje bij je te hebben.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van spirulina?

Bij het gebruik van de aanbevolen dosering is het innemen van spirulina ongevaarlijk en biedt het enkel maar voordelen voor de gezondheid. Ga je echter die doseringen stelselmatig overschrijden, dan kunnen wel enkele bijwerkingen optreden.

De mogelijke bijwerkingen in geval van een te hoge dosering zijn vrij mild en zeker niet gevaarlijk. Zo kunnen misselijkheid en buikpijn optreden, kan hoofdpijn ontstaan of kan er een vermoeid gevoel waargenomen worden. Over het algemeen genomen, zullen mensen die in goede gezondheid verkeren er geen last van ondervinden.

Is spirulina het wondermiddel tegen alle stress?

Mensen die te kampen hebben met stress, en dat zijn er inderdaad veel, doen er goed aan spirulina dagelijks te gebruiken. Het wekt energie op en vermindert de vermoeidheid, wat op zich al gunstig is om stress te vermijden of om de bestaande stress te verminderen. Calcium, ijzer en magnesium die in voldoende mate aanwezig zijn in spirulina maken je zowel fysiek als mentaal sterker, waardoor stress minder kans krijgt om een aanslag te vormen op je algemeen welzijn.

Tips om stress in je leven terug te dringen

Stress kan je uiteraard niet enkel en alleen met spirulina verdrijven daarvoor is meer nodig. Je moet er ook op letten regelmatig rust en ontspanning in te lassen gedurende de dag. Zorg voor voldoende slaap, pak de oorzaken van je stress aan en neem een gezonde levensstijl aan. Je kan dus stellen dat spirulina je een handje kan helpen, maar dat stress aanpakken alleen daarmee niet zal lukken. Zie het eerder als een goede aanvulling. Wees je er ook bewust van dat iedereen wel eens periodes van stress ervaart en daar is op zich ook niets mis mee. Het kan je helpen je focus te behouden en uitdagingen aan te gaan. Pas als je eronder te lijden hebt en het mentale en fysieke problemen oplevert, is het hoog tijd om aan de alarmbel te trekken en het tij te keren.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Goede manieren om stress onder controle te krijgen zijn bijvoorbeeld het zoeken van een leuke en uitdagende hobby, het vaker opzoeken van je sociaal netwerk en meer nee durven zeggen tegen verplichtingen die anderen je willen opleggen. Stress is een gevolg van onder permanente druk staan en dat moet je dus zoveel als mogelijk vermijden. Lukt het je niet in je eentje, dan is er niets mis mee om professionele hulp te zoeken en dankbaar aan te nemen. Vaak zijn we zo in bepaalde patronen verzonken dat het verbreken ervan niet zomaar lukt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

De natuurlijke vorm kunnen we hoofdzakelijk terugvinden in zoutwatermeren die rijk zijn aan mineralen en die zijn het meest aanwezig in Mexico en Oost- en Centraal Afrika.

De vorm die voor menselijke consumptie wordt gebruikt, wordt vaak gekweekt in buizen. Deze zijn doorzichtig om ervoor te zorgen dat de algen voldoende licht hebben om optimaal te kunnen groeien. De kwekerijen bevinden zich vooral in Amerika en Azië omdat die gebieden traditioneel zo’n 320 dagen per jaar zon hebben wat dus ideaal is voor het ontwikkelen en groeien van de zoutwateralgen. De gekweekte spirulina heeft het voordeel dat het een zuivere vorm betreft omdat het in de kweekbuizen niet wordt blootgesteld aan vervuiling.

In spirulina zitten tal van voedingsstoffen die het lichaam doorheen de verschillende vitale processen helpen, die ontstekingsremmend werken en die een ontgiftende eigenschap hebben. Vitamines en mineralen zijn de belangrijkste bestanddelen van spirulina die elk hun eigen voordelen voor het lichaam en de algemene gezondheid hebben.

Je kan spirulina dagelijks blijven gebruiken in de aanbevolen dosering en dit zonder dat je er nadelige effecten zal van ondervinden. Mensen die er bijvoorbeeld overmatige stress willen mee tegengaan, doen er goed aan de dosis te blijven aanhouden.

Heb je echter last van bijwerkingen, neem je andere medicatie, ben je zwanger of heb je een bepaalde chronische ziekte, overleg dan even met je arts voor je het begint in te nemen.

In de betere supermarkt, in drogisterijen en online kan je spirulina kopen in zowel tabletvorm als in poedervorm. Waar je het ook koopt, let er steeds op dat je de 100% biologische versie koopt. Die is iets duurder, maar van veel hogere kwaliteit door het streng gecontroleerde kweekproces en dus beter qua werking.

Voor wie stress het hoofd wil kunnen bieden, is spirulina, naast een aantal ingrepen in het dagelijkse leven, een goed hulpmiddel. Een dagelijkse dosis zorgt voor meer energie en een verminderde vermoeidheid waardoor stress veel minder kans krijgt om toe te slaan. Wacht echter niet tot het stress beestje je te pakken heeft, maar begin nu al met die goede gewoonte.

Op de vraag of we hier te maken hebben met een superfood, kunnen we overtuigd ja antwoorden, maar in combinatie met een gezonde levensstijl dan wel te verstaan. Stress zal steeds een uitwerking zoeken en je daarvan bewust zijn en je leven anders organiseren zullen zeker ook een positief effect hebben.

Bronnen

 1. Wikipedia.nl – Spirulina – gevonden op 05-04-2022
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Spirulina
 2. Gezondeten.nl – Spirulina: De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij! – gevonden op 05-04-2022
  https://gezondeten.nl/voeding/spirulina
 3. supplementguide.nl – Beste Spirulina Poeder: Winkelgids en Aanbevelingen – gevonden op 05-04-2022
  https://www.supplementguide.nl/beste-spirulina-poeder/
 4. gezondheidsnet.nl – Chlorella en spirulina – gevonden op 05-04-2022
  https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/chlorella-en-spirulina

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *