Heb je weleens het gevoel dat je een masker draagt? Volledig jezelf zijn is niet makkelijk. Je kunt toneel spelen en je anders gedragen dan je werkelijk bent. En dat is niet goed voor je. Een masker dragen kan je veel stress geven. Jezelf kunnen zijn is essentieel om je gelukkig te voelen. Waarom zet jij een masker op? Is het echt zo erg als je niet jezelf bent? En hoe kun je je masker afzetten?

Waarom draag je een masker?

Het kan zijn dat je een masker opzet, omdat je je heel onzeker over jezelf voelt. Die  onzekerheid kan om verschillende redenen heel sterk zijn. Misschien kreeg je vroeger als kind veel kritiek van je ouders of werd je op school gepest. Je hebt onbewust een angst ontwikkeld om jezelf te zijn.

Ook kan het zijn dat je zelf heel perfectionistisch bent en erg kritisch op jezelf bent. Je kunt nooit aan je eigen standaarden voldoen en voelt je nooit genoeg om je ware ik aan de buitenwereld te laten zien. Je presenteert een ‘een betere ik’ aan de buitenwereld en verschuilt jezelf achter een masker.

Je kunt ook een masker dragen uit zelfbescherming. Je bent bang afgewezen te worden voor wie je bent en daarom draag je een masker om aan de zogenaamde standaarden van anderen te voldoen. Je maakt je erg druk om de mening van anderen en daarom durf je niet jezelf te zijn.

Wat zijn de gevolgen?

Een masker dragen betekent dat je niet jezelf kunt zijn en dat heeft invloed op je eigenwaarde. Het is alsof je tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent en je anders moet voordoen om geaccepteerd te worden. Daarmee wijs je eigenlijk jezelf af.

Gevolgen van een masker dragen

Het kost bovendien heel veel energie om jezelf voor te doen als iemand die je niet bent. Onbewust zit je constant in een innerlijke strijd die je veel stress geeft. En ook in je relaties met anderen zul je stress ervaren. Relaties waarin iemand niet zichzelf kan zijn lopen namelijk bijna altijd stuk. Je kunt pas gelukkig zijn als je je ware ik durft te zijn.

Hoe zet je je masker af?

Maar je masker afzetten, is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat? Het is helaas niet zo makkelijk als een mondkapje op en afzetten. Maar het feit dat je dit artikel leest, laat zien dat je op de goede weg bent. Je hebt de wens om jezelf te zijn. De volgende tips kunnen je verder op weg helpen.

Maak jezelf bewust

Draag je constant een masker of alleen in bepaalde situaties of bij bepaalde mensen? Door jezelf ervan bewust te maken op welke momenten of bij welke personen je een masker draagt, kun je beter de oorzaak achterhalen van waarom je niet volledig jezelf kunt zijn.

Deze bewustwording is de eerste stap in de goede richting. Je begint te herkennen waar en wanneer het fout gaat en je staat open voor verandering.

Leer jezelf goed kennen

Vervolgens wil je jezelf kunnen zijn op momenten waar je voorheen een masker droeg. Maar als je gewend bent je altijd anders voor te doen, kan dat best onwennig voelen. Hoe ben je nu ineens jezelf? Daar moet je jezelf eerst goed voor leren kennen.

Je moet weten wie je bent en waar je voor staat. En daar is natuurlijk een zelfonderzoek voor nodig. Vraag jezelf af: Hoe kijk ik naar mijzelf? Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat geeft mijn leven zin en betekenis? Welke normen en waarden vind ik belangrijk?

Neem de tijd om over deze vragen na te denken. Het zijn geen makkelijke vragen waar je zomaar even op antwoordt. Het kan een zoektocht met vallen en opstaan zijn. Maar zodra je een duidelijker zelfbeeld hebt, kun je gemakkelijker je masker afzetten. De manier waarop je naar jezelf kijkt, bepaalt grotendeels in hoeverre je jezelf kunt zijn.

Accepteer jezelf

Jezelf accepteren is daarom de volgende stap. Je weet wie je bent en waar je voor staat en daar mag je trots op zijn. Misschien denk je dat je niet geaccepteerd zult worden als je je masker afzet, maar die gedachte moet je proberen uit te wissen. Je bent prima zoals je bent.

Omring je vervolgens ook met mensen die jou accepteren zoals je bent. Er zullen altijd mensen zijn die willen dat we anders zijn, maar het is onmogelijk om bij iedereen in de smaak te vallen. Ga daarom om met mensen die jou wel accepteren en bij wie je echt jezelf kunt zijn. Het is dan slechts aan jou om ook jezelf te accepteren.

Wees geduldig

Jezelf vinden en je masker afzetten kost tijd. Wees daarom geduldig met jezelf. Er zullen momenten zijn wanneer je toch weer even je masker opzet. Maar je weet nu in ieder geval dat er een verschil is tussen wie je echt bent en de momenten waarop je je achter een masker verschuilt.

Door je hier bewust van te blijven en je in te blijven spannen zul je door dit ontmaskeringsproces heen komen. Vraag je regelmatig af: handel ik naar wie ik echt ben of naar iemand die een masker draagt?

Neem tijd voor jezelf

Het is goed om af en toe wat tijd alleen door te brengen. Wanneer je altijd onder de mensen bent, kan het lastig zijn jezelf te blijven. Door af en toe tijd voor jezelf te nemen, kun je je gevoelens en gedachten op orde krijgen. Je behoudt een duidelijk beeld van wie je wel bent en wie je niet bent.

Laat de illusie los

Het is zonde om iemand te zijn die je niet werkelijk bent. Durf daarom jezelf te zijn en ga aan het roer van je eigen leven staan. Het zal je verbazen dat je je veel energieker voelt wanneer je de illusie loslaat van een persoon achter een masker. Je ervaart minder stress, meer innerlijke vrede en je gaat weer leven in plaats van dat je wordt geleefd.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *