In de kindertijd vormen de ervaringen en interacties met anderen een belangrijk fundament voor de ontwikkeling van onze identiteit en eigenwaarde. Voor veel mensen zijn deze jaren gevuld met momenten van plezier, ontdekking en groei. Helaas zijn er ook velen die in deze periode te maken hebben gehad met gekleineerd worden, een ervaring die diepe littekens kan achterlaten en een blijvende impact kan hebben op de volwassen leeftijd. In dit artikel onderzoeken we de effecten van gekleineerd worden in de jeugd, waarom ouders soms hun kinderen kleineren, en hoe het ‘gezien en gehoord’ worden cruciaal is voor het opbouwen van zelfwaardering en eigenwaarde.

De impact van gekleineerd worden in de jeugd

Gekleineerd worden houdt in dat iemand consequent wordt geminacht, uitgelachen, of neergezet als minderwaardig. Dit kan zowel thuis, op school, als met vrienden gebeuren. Kinderen die dit meemaken, voelen zich vaak ongewenst en onbelangrijk. De psychologische effecten hiervan kunnen diepgaand zijn:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen: Kinderen die constant kritiek ontvangen, durven minder vaak nieuwe dingen te proberen of hun mening te uiten. Ze kunnen angstig en onzeker worden in sociale situaties, wat hun vermogen om gezonde relaties op te bouwen kan belemmeren.
 • Laag zelfbeeld: Wanneer kinderen regelmatig gekleineerd worden, beginnen ze te geloven dat ze echt minder waard zijn. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld dat moeilijk te corrigeren is naarmate ze ouder worden.
 • Angst en depressie: De constante stress en druk van gekleineerd worden kan leiden tot ernstige mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie. Deze problemen kunnen aanhouden tot in de volwassenheid en invloed hebben op het dagelijks functioneren en welzijn.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Waarom ouders hun kinderen kleineren

Hoewel het moeilijk is te begrijpen waarom ouders hun kinderen kleineren, zijn er verschillende redenen waarom dit kan gebeuren:

 • Eigen onverwerkte trauma’s: Ouders die zelf zijn gekleineerd of mishandeld in hun jeugd, kunnen deze negatieve patronen onbewust en onbedoeld doorgeven aan hun kinderen.
 • Onrealistische verwachtingen: Ouders kunnen onrealistische verwachtingen hebben van hun kinderen en hen kleineren als ze niet aan deze verwachtingen voldoen.
 • Stress en frustratie: Ouders die onder hoge druk staan door financiële, relationele of werkgerelateerde stress, kunnen deze spanningen afreageren op hun kinderen.
 • Gebrek aan voorbeeld: Sommige ouders hebben nooit geleerd hoe ze op een gezonde manier met hun kinderen moeten omgaan, omdat ze zelf geen goede rolmodellen hadden.

De behoefte aan liefde van kinderen

Kinderen hebben een diepe en fundamentele behoefte aan liefde en bevestiging [1]. Liefde zorgt ervoor dat kinderen zich veilig, gewaardeerd en verbonden voelen. Wanneer kinderen liefde ontvangen, leren ze dat ze de moeite waard zijn en dat hun gevoelens en behoeften ertoe doen. Liefdevolle interacties helpen kinderen bij het ontwikkelen van een gezonde emotionele basis, die cruciaal is voor hun latere leven. Het ontbreken van liefde en warmte kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en een laag zelfbeeld, terwijl het ontvangen van liefde kinderen helpt om veerkrachtig en zelfverzekerd op te groeien.

Waarom je de schuld niet bij jezelf moet zoeken

Als je bent gekleineerd, is het essentieel om te begrijpen dat dit niet jouw schuld is. De schuld ligt bij degenen die de kwetsende woorden of daden hebben geuit. Het zoeken van de schuld bij jezelf kan leiden tot een vicieuze cirkel van zelfkritiek en verdere daling van je zelfwaarde. Iedereen verdient respect en waardering, ongeacht de omstandigheden.

Het erkennen dat het gedrag van de ander onjuist was, is een belangrijke stap in het herstellen van je eigenwaarde en het bouwen van een positief zelfbeeld. Het is cruciaal om jezelf te vergeven voor de negatieve gedachten die je hebt ontwikkeld en te werken aan zelfcompassie en zelfliefde.

Het belang van gezien en gehoord worden

Het gevoel van ‘gezien en gehoord’ worden is een fundamentele menselijke behoefte. Kinderen moeten weten dat hun gevoelens, gedachten en ervaringen ertoe doen. Dit draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde en zelfwaardering. Wanneer kinderen zich begrepen en gerespecteerd voelen, zijn ze beter in staat om gezonde relaties op te bouwen en uitdagingen aan te gaan.

Het belang van gezien en gehoord worden om niet gekleineerd te voelen

Ouders spelen hierin een cruciale rol. Door aandacht te geven aan hun kinderen, naar hen te luisteren en hun successen en inspanningen te waarderen, kunnen ouders een veilige en ondersteunende omgeving creëren. Dit helpt kinderen om een sterk en positief zelfbeeld te ontwikkelen.

Wat als je nu nog steeds gekleineerd wordt?

Als je als volwassene nog steeds wordt gekleineerd, is het belangrijk om actie te ondernemen om je welzijn te beschermen. Het herkennen van het probleem is de eerste stap. Zoek steun bij vertrouwde vrienden, familie of een professional om je ervaringen te delen en advies te krijgen. Wees ook duidelijk over het stellen van grenzen met degenen die je kleineren en, indien nodig, neem je afstand van giftige relaties. Professionele hulp, zoals therapie of coaching, kan je helpen om copingmechanismen te ontwikkelen en je eigenwaarde te herstellen.

De effecten van gekleineerd worden op je werk

De gevolgen van gekleineerd worden kunnen ook je werkprestaties en professionele relaties beïnvloeden. Een laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen kunnen leiden tot verminderde productiviteit en creativiteit. Je kunt moeite hebben om je ideeën te delen, risico’s te nemen of assertief te zijn, wat je carrièreontwikkeling kan belemmeren. Bovendien kunnen angst en depressie je concentratie en motivatie verminderen. Het is daarom cruciaal om deze kwesties aan te pakken en ondersteuning te zoeken om je professionele leven positief te beïnvloeden.

Gekleineerd worden en de relatie tot stress en burn-out

Gekleineerd worden kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan stress en uiteindelijk leiden tot burn-out. De constante mentale belasting van gekleineerd worden kan het zelfvertrouwen en de motivatie ondermijnen, waardoor de stressniveaus stijgen. Over tijd kan deze aanhoudende stress zonder adequate copingmechanismen uitmonden in een burn-out, waarbij je je emotioneel, mentaal en fysiek uitgeput voelt. Het is essentieel om vroegtijdig in te grijpen en hulp te zoeken om de negatieve effecten van gekleineerd worden te beperken en veerkracht te ontwikkelen tegen stress en burn-out.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Hoe kan ik mijn eigenwaarde weer opbouwen?

Voor volwassenen die in hun jeugd zijn gekleineerd, is het opbouwen van eigenwaarde een belangrijke stap naar emotionele gezondheid. Hier zijn enkele strategieën om eigenwaarde te versterken:

 • Zelfcompassie: Leer jezelf te behandelen met dezelfde vriendelijkheid en begrip die je een vriend zou geven. Dit helpt om negatieve zelfpraat te verminderen en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.
 • Grenzen stellen: Leer gezonde grenzen te stellen in relaties en situaties. Dit kan helpen om je te beschermen tegen negatieve invloeden en om je zelfrespect te behouden.
 • Positieve zelfpraat: Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Herinner jezelf regelmatig aan je sterke punten en prestaties.
 • Ondersteunende relaties: Omring jezelf met mensen die je waarderen en respecteren. Gezonde, ondersteunende relaties kunnen een grote rol spelen in het versterken van je eigenwaarde.
 • Coaching: Professionele hulp kan nuttig zijn om oude wonden te helen en nieuwe, gezonde patronen te ontwikkelen. Stress en burn-out coaching kan specifiek helpen bij het aanpakken van de gevolgen van gekleineerd worden en het opbouwen van een sterkere eigenwaarde.

Groots zijn

Groot zijn gaat niet alleen over fysieke lengte of status, maar over het hebben van een sterk gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het gaat over het durven innemen van ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Het gaat ook over het waarderen van jezelf, je behoeften en je gevoelens. Door te werken aan je eigenwaarde en jezelf te omringen met steun en positiviteit, kun je werkelijk groot zijn en je volle potentieel bereiken.

Conclusie

Het opbouwen van eigenwaarde na een jeugd van gekleineerd worden kan een uitdagend proces zijn, maar het is absoluut mogelijk. Het is belangrijk om te erkennen dat de littekens die door dergelijke ervaringen zijn achtergelaten, diep kunnen gaan, maar met de juiste steun en strategieën kunnen we deze wonden helen. Zelfcompassie, het stellen van grenzen, positieve zelfpraat, en het omringen met ondersteunende relaties zijn cruciale stappen op deze reis. Het inschakelen van professionele hulp, zoals stress- en burn-out coaching, kan een grote rol spelen in het herstellen van je zelfbeeld en het ontwikkelen van nieuwe, gezonde patronen.

Bij Meulenberg Training & Coaching begrijpen we de impact van jeugdervaringen op het volwassen leven en bieden we de ondersteuning en tools die nodig zijn om negatieve patronen te doorbreken en een sterkere, zelfverzekerde versie van jezelf te worden. Samen kunnen we werken aan het herstellen van je eigenwaarde en het opbouwen van een veerkrachtig en gelukkig leven.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Het gekleineerd worden in de jeugd kan een diepgaande impact hebben op je zelfbeeld. Dit kan leiden tot een laag zelfvertrouwen, voortdurende zelftwijfel en een negatieve innerlijke dialoog. Mensen die dit hebben meegemaakt, kunnen moeite hebben met het accepteren van complimenten, hebben vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn en kunnen problemen ondervinden bij het aangaan van gezonde relaties vanwege een gevoel van minderwaardigheid.

Om de negatieve effecten van gekleineerd worden te overwinnen, is het belangrijk om bewust te werken aan je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Dit kan door middel van therapie, waar je leert je gevoelens te begrijpen en te verwerken. Zelfhulpboeken, affirmaties en het omringen van jezelf met ondersteunende en positieve mensen kunnen ook helpen. Het is cruciaal om geduld met jezelf te hebben en te erkennen dat herstel tijd kost.

Om je kinderen te beschermen tegen het gevoel van gekleineerd worden, is het essentieel om een ondersteunende en liefdevolle omgeving te creëren. Geef regelmatig complimenten en erken hun inspanningen en successen. Leer ze assertiviteit en zelfrespect, en wees een rolmodel door zelfrespectvol en vriendelijk te communiceren. Luister naar hun gevoelens en neem hun zorgen serieus om een veilige en open communicatie te bevorderen.

Tekenen dat iemand in zijn jeugd is gekleineerd kunnen onder andere een laag zelfbeeld, moeite met het accepteren van complimenten, perfectionisme, en problemen met vertrouwen in relaties zijn. Je kunt hen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en begrip te tonen voor hun gevoelens. Moedig hen aan om professionele hulp te zoeken, zoals therapie, om hun ervaringen te verwerken en te werken aan hun zelfvertrouwen en emotionele welzijn.

Referenties

 1. Gov.wales – Make time for love and affection (suitable from birth) – gevonden op 05/07/2024
  Link naar de pagina op gov.wales

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *