Herstellen van een moederwond: In dit blog artikel gaan we dieper in op de moederwond, ook wel hechtingswond genoemd, en wat daarbij allemaal om de hoek komt kijken. We willen ook stil staan bij wat de gevolgen van deze wond zijn, hoe het bij stress kan veroorzaken en misschien zelfs wel een burn-out.

We bespreken wat deze wond precies is en hoe het ontstaat. Ook leggen we uit wat de symptomen van deze wond zijn en welke gevolgen het kan hebben op je leven. Verder bespreken we hoe je kunt herstellen van een moederwond en wie je daarbij kan helpen. Verder diepen wij ook de holistische kijk op deze bijna archetypische wond uit. Zeker deze holistische kijk op de zaken heeft een diep verhelderend aspect.

Het draagt sterke bewustwording met zich mee als het gaat om tot in het diepste van je ziel (en die van je moeder) te kunnen kijken. Alleen op die manier leer je waar de pijnpunten liggen en welke stappen je kan ondernemen om te helen. Wij nemen je met alle liefde mee op deze innerlijke reis van bewustwording.

In deze blog bespreken we ook de link tussen de moederwond en stress en burn-out. We leggen uit hoe een hechtingswond kan leiden tot stress en burn-out en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Wat is een moederwond precies?

Een moederwond is de schade die je oploopt in je natuurlijke ontwikkeling door verkeerde zorg. Verkeerde zorg kan bijvoorbeeld zijn dat er niet genoeg aandacht voor je was als kind, dat er geen ruimte was voor jouw emoties of dat er geen veilige omgeving was waarin je kon opgroeien.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de moederwond niet altijd te wijten is aan opzettelijke verwaarlozing of misbruik door de moederfiguur. Het kan ook ontstaan ​​door omstandigheden buiten de controle van de moederfiguur, zoals ziekte, afwezigheid door werk of andere verplichtingen.

Wat is een moederwond precies

Een hechtingswond kan zich uiten op persoonlijk niveau, bijvoorbeeld door een laag zelfbeeld of het gevoel niet goed genoeg te zijn. Op cultureel niveau kan het zich uiten in de vorm van seksisme en genderongelijkheid. Op spiritueel niveau kan het zich uiten in het gevoel niet verbonden te zijn met jezelf of anderen.

Hoe ontstaat een moederwond?

Een moederwond is een trauma dat ontstaat in je natuurlijke ontwikkeling door verkeerde zorg. Verkeerde zorg is zorg die niet goed genoeg is om jou te ondersteunen in je opgroeien. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je moeder zelf niet goed genoeg verzorgd werd toen ze jong was, of doordat ze zelf een trauma heeft opgelopen.

Dit zijn de symptomen van de moederwond

De symptomen van een moederwond kunnen zich op verschillende manieren uiten. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende symptomen:

  • Gevoelens van schaamte en/of schuld
  • Moeite met het stellen van grenzen
  • Gevoelens van minderwaardigheid
  • Moeite met het uiten van emoties
  • Perfectionisme
  • Moeite met het aangaan van intieme relaties
  • Angst om afgewezen te worden
  • Gevoelens van verlatenheid en/of verwaarlozing

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen die een hechtingswond heeft deze symptomen ervaart. Ook kan het zijn dat je andere symptomen ervaart dan de hierboven genoemde. Als je vermoedt dat je een moederwond hebt, is het altijd verstandig om professionele hulp te zoeken.

Wat zijn de gevolgen van een moederwond?

Een moederwond kan grote gevolgen hebben voor je leven. Als je een hechtingswond hebt, kan het zijn dat je jezelf niet goed genoeg vindt. Je hebt het gevoel dat je niet de moeite waard bent en dat je er niet mag zijn. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ook kan het zijn dat je moeite hebt met het aangaan van intieme relaties omdat je bang bent om gekwetst te worden en jezelf niet open durft te stellen. Dit kan leiden tot eenzaamheid en isolement.

De link tussen een moederwond en stress

Zoals gezegd is een moederwond is de schade die je oploopt in je natuurlijke ontwikkeling door verkeerde zorg. De gevolgen van een moederwond uiten zich op meerdere gebieden van je leven: in je relatie met jezelf, met anderen, in gedrag en in hoe je tegen de wereld aankijkt, dus je levensbeschouwing. Bijvoorbeeld in gedrag zoals alcoholgebruik, drugsgebruik of andere verslavingen, gevaarlijke sporten, workaholic, woedeaanvallen en razernij, dwangmatige handelingen en eetstoornissen.

Andere manieren waarop de hechtingswond zich op (inter)persoonlijk niveau manifesteert zijn:

  • Je hebt een onbestemd, hardnekkig gevoel dat er iets mis met je is
  • Je hebt zwakke grenzen en een onduidelijk zelfgevoel
  • Je durft je potentieel niet te verwezenlijken, uit angst om te falen of te worden veroordeeld
  • Je hebt het idee dat je geen recht hebt op de dingen waarnaar je verlangt

Is een moederwond een oorzaak van mijn burn-out?

Een burn-out krijg je door een lange periode (fors) in je reserves te tasten waarbij je niet let op het herstel. Het ontstaat door een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Je overbelast je lichaam dus te lang en te hard. Aan een burn-out gaat een lange periode van stress vooraf. In plaats van te ontspannen, ga je stug door en negeer je de stresssignalen. De stress wordt alleen maar erger en mondt uiteindelijk uit in een burn-out.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

De holistische kijk

De relatie met je moeder heeft diepe onbewuste lagen die zijn ontstaan vanuit onze symbiotische en afhankelijke relatie met haar die begint in de baarmoeder. Dit kan leiden tot een innerlijk conflict tussen je behoefte aan vrijheid en ruimte en je behoefte aan een veilige binding.

Als je een innerlijk conflict ervaart tussen het innemen van je eigen ruimte en je behoefte aan een geborgen binding, kan dit te maken hebben met de wond van niet gezien, begrepen en geliefd worden door jouw moeder. Deze wond kan ontstaan wanneer je moeder niet (emotioneel) aanwezig en beschikbaar is. Het is belangrijk om deze wond te helen omdat het anders kan leiden tot een afwerende houding tegenover het ontvangen van meer liefde in je dagelijks leven.

Hoe kan ik herstellen van een moederwond

Het herstellen van de moederwond kan op verschillende manieren. Het is goed te beseffen dat genezen van een moederwond niet alleen kijken is naar het verleden, maar vooral naar het hier en nu, en welke veranderingen we nu kunnen maken. Dit houdt in dat je niet alleen je overtuigingen of gedrag wilt veranderen, maar volledig vanuit je eigen kracht wilt leren leven.

Wie kan me helpen met het helen van mijn moederwond?

Het helen van een moederwond wond kan een langdurig proces zijn en vereist vaak professionele hulp [1]. Er zijn verschillende therapeuten en coaches die gespecialiseerd zijn in het helen van de hechtingswond. Het is belangrijk om iemand te vinden die bij je past en waarbij je je op je gemak voelt.

Het helen van de moederwond kan een belangrijke stap zijn in het verbeteren van je relaties en het vinden van innerlijke rust. Het kan echter ook een uitdagend proces zijn dat veel tijd en energie kost.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Ja, er bestaat ook zoiets als een vaderwond. De vaderwond is een term die gebruikt wordt om de emotionele pijn te beschrijven die ontstaat wanneer er in de kindertijd geen veilige hechting met de vader heeft plaatsgevonden. De vaderwond kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld in de vorm van bindingsangst, verlatingsangst of een laag zelfbeeld.

Deze wond gaat niet vanzelf over en kan een langdurig proces zijn om te helen. Het helen van de hechtingswond vereist vaak professionele hulp en kan ook veel tijd en energie kosten. Het is belangrijk om iemand te vinden die bij je past en waarbij je je op je gemak voelt.

Moederwonden zitten echt niet tussen de oren, maar verwijst naar de emotionele pijn die ontstaat wanneer er in de kindertijd geen veilige hechting met de moeder heeft plaatsgevonden. Deze pijn kan zich uiten in verschillende vormen van emotionele blokkades en problemen in relaties.

Het is mogelijk om te herstellen van een hechtingswond zonder moeder. Het helen van de moederwond gaat niet over het veranderen van het verleden, maar over het veranderen van de manier waarop je naar jezelf en je relaties kijkt. Het kan helpen om professionele hulp te zoeken en te werken aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met jezelf.

Referenties

  1. Centrumvoorhechtingentrauma.nl – Hechtingswonden helen – gevonden op 29/03/2023
    Link naar pagina op centrumvoorhechtingentrauma.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *