Bezie jij jezelf als een sensitief persoon? Dan kun je je waarschijnlijk goed in anderen inleven, je kunt goed voor anderen zorgen, je bent prettig in de samenwerking en je hebt oog voor details. Sensitief zijn is een mooie eigenschap. Maar zoals bij veel goede eigenschappen het geval is, kan de eigenschap veel stress veroorzaken wanneer je je niet bewust bent van de valkuilen. Heb jij meer stress in je leven, omdat je gevoelig bent? Wanneer ben je hoog sensitief en voor welke valkuilen moet je dan oppassen?
Wat is de betekenis van sensitiviteit?
Sensitief zijn betekent dat je rekening houdt met de gevoelens en behoeften van anderen. Er wordt ook wel van interpersoonlijke sensitiviteit gesproken. Je kunt je goed in anderen verplaatsen en laat anderen daarom in hun waarde. Wanneer je gevoelig bent voor de gevoelens van anderen, heb je waarschijnlijk een groot empathisch vermogen.
Sensitief zijn kan ook betekenen dat je emotioneel gevoelig bent en je intenser reageert op prikkels. Je hebt een sterke intuïtieve waarneming en je verzamelt en registreert snel informatie van alles wat er in je omgeving gebeurt. Je bent gevoelig voor zintuiglijke gewaarwordingen of zintuiglijke indrukken, zoals geluiden, geuren en felle lichten.
Wat is het verschil tussen sensitiviteit, hoogsensitiviteit en inlevingsvermogen?
Als je inlevingsvermogen hebt, kun je je goed in anderen inleven. Je kunt je inleven in hoe de ander zich voelt, je begrijpt wat zijn of haar de behoeften zijn en je kunt rekening houding met zijn of haar emoties. Daarnaast kun je je ook goed inleven in een organisatie en begrijp je snel hoe een organisatie werkt. Bij inlevingsvermogen gaat het om een competentie die iedereen kan leren. Sensitiviteit is daarentegen een eigenschap.
Ben je een sensitief persoon of ben je hoogsensitief [1]? Dan betekent dat dat je een goed inlevingsvermogen hebt. Maar als je inlevingsvermogen hebt, betekent dat niet automatisch dat je ook sensitief bent. Iemand die sensitief is, kan zich niet alleen goed in een ander verplaatsen, maar is zich ook bewust van subtiliteiten in zijn omgeving en kan daardoor gemakkelijk waarnemen hoe anderen zich voelen.
Sensitiviteit bestaat er in verschillende gradaties. Net zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo kan de een gevoeliger zijn dan de ander. Iemand die hoogsensitief is, heeft een nog grotere ontvankelijkheid voor stimulatie. Geluiden, geuren en gesprekken komen bij een hoogsensitief persoon sterker binnen.
Waarom een sensitief persoon anders zal reageren
Een sensitief persoon kan snel waarnemen hoe anderen zich voelen en trekt zich dat aan. Je bent niet alleen gevoelig voor zintuiglijke gewaarwordingen, zoals geuren, geluiden en licht, maar je voelt ook anderen snel aan. Je zult daarom in bepaalde situaties anders reageren, omdat je veel nadenkt over hoe de anderen zich voelen.
Daarnaast heb je als sensitief persoon een sterke behoefte aan harmonie en vrede. Je gaat conflicten het liefst zo veel mogelijk uit de weg en je bent erg gevoelig voor het oordeel van anderen. Terwijl anderen misschien sneller voor zichzelf opkomen, op hun strepen staan en duidelijk hun mening geven, ga jij liever voor de weg van vrede. Je sluit sneller compromissen of geeft anderen hun zin.
Je kunt ook gevoeliger zijn in situaties die persoonlijk iets met je doen. Je klapt bijvoorbeeld sneller dicht als je onder grote druk staat. Je raakt sneller ontroerd bij emotionele gebeurtenissen. Of bent van streek wanneer anderen kritiek hebben of over je oordelen.
Aan de andere kant kun je ook positieve emoties sterker voelen. Je voelt je bijvoorbeeld oprecht blij voor je collega’s wanneer ze succes hebben of als je vrienden of familie goed nieuws te vertellen hebben. Je kunt ook heel enthousiast worden over een project waar jij met je gevoel achterstaat en daar volledig voor gaan.
De valkuilen voor een sensitief persoon
Sensitief zijn is een mooie eigenschap. Maar helaas kunnen ook mooie eigenschappen een valkuil worden.
Geen oog voor je eigen behoeften
Je kunt bijvoorbeeld altijd bezig zijn met de gevoelens en behoeften van anderen dat je je eigen behoeften uit het oog verliest. Je kunt je zo goed in anderen inleven dat je je verliest in de emoties van een ander. Daardoor kun je je leeggezogen voelen. Je energie raakt op en het is belangrijk dat je rust neemt om weer tot jezelf te komen.
Twijfelen aan jezelf
Je kunt ook zo veel inlevingsvermogen hebben dat je precies denkt te weten wat anderen denken. Je gaat dingen voor anderen invullen en trekt daardoor verkeerde conclusies. Je kunt bijvoorbeeld dagenlang tobben over iets wat je gezegd hebt en wat misschien verkeerd is overgekomen. Je krijgt veel negatieve gedachten over jezelf, je gaat aan jezelf twijfelen of je krijgt zelfs een laag zelfbeeld.
Niet kunnen loslaten
Een andere valkuil is dat je niet goed kunt loslaten. Je trekt je alles aan. Je weet precies wanneer een collega niet lekker in z’n vel zit, de buurvrouw loopt duidelijk met haar ziel onder de arm en je partner heeft de laatste tijd veel stress op het werk. Je hebt door hoe anderen zich voelen, maar je kunt helaas niet altijd maar iedereens problemen oplossen.
De link tussen sensitief zijn en stress
Sensitief zijn betekent helaas ook dat je gevoelig bent voor stress. Je kunt als sensitief persoon waarschijnlijk optimaal functioneren als je ontspannen bent en geen tijdsdruk hebt. Stress en tijdsdruk zorgen er daarentegen voor dat je minder effectief bent.
Aan de andere kant kan je gevoeligheid ook voor extra stress zorgen. Je bent altijd op anderen gericht en de noden van anderen gaan altijd voor. Daardoor kun je het moeilijk vinden om voor jezelf op te komen of om het aan te geven wanneer bijvoorbeeld de werkdruk te hoog is.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Ook andere eigenschappen die veel sensitieve personen hebben, kunnen je meer stress geven. Veel sensitieve mensen zijn bijvoorbeeld perfectionistisch en gewetensvol. Velen hebben moeite om ‘nee’ te zeggen en hun grenzen aan te geven. Sommigen eisen ook veel van zichzelf, ‘moeten’ veel en kunnen niet goed ‘niets’ doen. Deze eigenschappen verhogen de kans op chronische stress en burn-out.
Ten slotte is ook je reactie op stress anders wanneer je sensitief bent. Je bent eerder geneigd te vluchten en in je schulp te kruipen in plaats van te vechten. Daardoor wordt de stress minder snel herkend en ontstaat een sluipende vorm van stress die gemakkelijk chronisch kan worden.
Maak sensitief zijn je superkracht!
Sensitief zijn kan je energie kosten, stress veroorzaken en er zijn bepaalde valkuilen waar je voor op moet passen. Maar uiteindelijk is sensitief zijn een eigenschap die jou een mooi mens maakt. De volgende tips kunnen je helpen om niet uit balans te raken en van deze eigenschap jouw superkracht te maken.
Neem voldoende tijd om op te laden
Iedereen weet dat rust het medicijn is tegen stress. Maar voor jou als sensitief persoon is rust nog extra belangrijk. Constant onbewust prikkels uit je omgeving oppikken, je in anderen inleven en je druk maken over de problemen van anderen, kost enorm veel energie. Neem daarom voldoende rust om weer op te laden. Zorg voor voldoende nachtrust en plan tijd voor jezelf om te ontspannen.
Ga om met personen die je energie geven
Vanwege je sterke inlevingsvermogen kun je je snel leeg voelen, omdat je de emoties van anderen overneemt. Sommigen mensen kunnen je daardoor helaas helemaal uitputten. Probeer daarom zo veel mogelijk om te gaan met personen die je energie geven.
Leer jezelf goed kennen
Sensitiviteit wordt jouw superkracht wanneer je jezelf goed kent. Probeer erachter te komen welke dingen jou te veel energie kosten en wat je nodig hebt om op te laden. Dankzij jouw inlevingsvermogen weet je sneller hoe je anderen kunt helpen en dat kan je heel gelukkig maken. Leer daarnaast wel goed je eigen grenzen kennen en durf die aan te geven.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Wikipedia.org – Hoogsensitief persoon – gevonden op 20-07-2022
Link naar pagina op wikipedia.org - Ookzogevoelig.nl – Ben jij sensitief? – gevonden op 20-07-2022
Link naar pagina op ookzogevoelig.nl - carrieretijger.nl – Sensitiviteit, inlevingsvermogen – gevonden op 20-07-2022
Link naar pagina op carrieretijger.nl - Intermediair.nl – Welk stresstype ben jij? – gevonden op 20-07-20222
Link naar pagina op intermediair.nl