Is je kind in de tienerleeftijd aangekomen? Is er ineens veel onenigheid en vind je het lastig om goed met je kind te communiceren? Tieners opvoeden kan een zenuwslopende fase voor ouders zijn. Je staat ineens voor nieuwe uitdagingen die je veel stress kunnen bezorgen. Toch kun je jouw kind helpen door de puberteit heen te komen en een verstandige volwassene te worden.

Uitdagingen voor ouders met tieners

Het opvoeden van kinderen is een grote verantwoordelijkheid voor ouders. Toen je kind nog klein was, maakte je je vooral druk of hij wel genoeg at en voldoende sliep. Maar nu je kind een tiener is, sta je ineens voor totaal andere uitdagingen.

Puberteit

De puberteit kan voor jou als ouder net zo zwaar zijn als voor je tienerdochter of zoon. Je kind verandert niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch [1]. Het kan moeilijker zijn je kind te begrijpen en je maakt je druk of je zoon of dochter wel goed in zijn vel zit. Hoe gaat het op school? Wat gaat er in hem om? Waar maakt hij zich zorgen over?

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Hormonale veranderingen

Een van de meest stressvolle dingen van een tiener opvoeden zijn de hormonale veranderingen en de wisselende emoties die daarmee gepaard gaan. Hoe ga je het beste om met de plotselinge stemmingswisselingen? En hoe kun je een puber leren zijn emoties te beheersen?

Communicatie 

Communiceren met tieners kan een hele uitdaging zijn. Toen je kind nog klein was, vertelde hij misschien alles aan je. Maar nu geeft hij de voorkeur aan zijn vrienden en praat niet meer zo graag met jou. En de gesprekken die jullie nog voeren, monden bij het minst of geringste uit in discussies en ruzies. Wat is er gebeurd? Hoe kun je je kind blijven helpen en begeleiden als er geen communicatie is?

Belangrijke levenskeuzes

Bovendien staan tieners voor belangrijke keuzes en misschien sta jij als ouder niet altijd achter hun keuze. Dit kan je enorm veel stress geven. Je wilt je kind graag gelukkig zien en je wilt dat hij verstandige beslissingen neemt. Hoe kun je je tiener zijn eigen beslissingen laten nemen? Moet je als ouder toezien hoe hij fouten maakt? Hoe leer je je kind verstandige beslissingen te nemen?

Onafhankelijkheid

Een andere stressfactor voor ouders met tieners is de strijd naar onafhankelijkheid. Je kind wilt steeds meer onafhankelijkheid en gaat steeds vaker de grens over. Maar wat als hij meer onafhankelijkheid eist dan jij wilt geven? Dan kan dat leiden tot een hoop onenigheid en eindeloze discussies.

Sociale media

En dan zijn er nog conflicten over het gebruik van sociale media. Hoe blijf je op de hoogte van alles wat je kind op zijn telefoon uitspookt? Met wie hebben ze contact? Hoeveel uur laat je je kind op sociale media zitten? Het kan een hele uitdaging voor ouders zijn om hier duidelijke regels over op te stellen.

Valkuilen die meer stress veroorzaken

Tieners opvoeden kan veel stress geven. Maar zou jij als ouder ook de oorzaak kunnen zijn dat je meer stress hebt? Je zou misschien zonder dat je het doorhebt meer stress kunnen veroorzaken in de opvoeding van je tieners.

Tieners als kleine kinderen behandelen

De eerste valkuil voor ouders is dat je je tieners als een klein kind blijft behandelen. Ook al is je kind in jouw ogen nog steeds die lieve troetelbaby en weet je nog zo goed hoe hij zijn eerste stapjes zette, je kind wil niet meer zo behandeld worden.

Valkuilen die meer stress veroorzaken bij het opvoeden van tieners

De puberteit is de overgangsfase naar volwassen zijn. Je zoon of dochter probeert afscheid te nemen van de kindertijd om volwassen te worden. Dit is een turbulente tijd voor je kind en jij kunt een houvast of een stabiele factor in deze periode zijn. Maar als er iets is wat je kind niet kan uitstaan is wanneer jij hem als een klein kind blijft behandelen.

Onredelijk zijn

Tieners hebben niet meer de leeftijd waarop je gewoon kunt zeggen dat iets niet mag omdat jij het zegt. Je moet een duidelijke begrijpbare reden hebben waarom je de regel stelt en over alle gestelde regels moet onderhandeld worden. Dit kan erg vermoeiend en stressvol zijn. Maar niet communiceren over de regels maakt de spanning in huis alleen maar erger.

Probeer daarom redelijk te zijn en ga er eens samen om de tafel voor zitten. Denk na over het standpunt van je kind en misschien kun je af en toe een concessie doen. Je zou bijvoorbeeld een proefperiode kunnen instellen waarin je je tiener meer vrijheid geeft.

Niet ‘normaal’ doen

Hoor jij je tiener ook regelmatig zeggen: ‘Mam, doe toch normaal’? Terwijl je vroeger je kind aan het lachen kon maken en de grapjas kon uithangen, vindt je kind je nu irritant. Een puber kan het niet uitstaan dat zijn vader of moeder meezingt in de auto of een gekke opmerking maakt in het bijzijn van anderen.

De puberteit is een belangrijke fase

Ondanks het feit dat de puberteit een stressvolle tijd is voor zowel de puber als de ouders, is het een belangrijke fase. Je zoon of dochter laat in deze fase de kindertijd los en leert een jonge volwassene te worden.

Het is aan jou als ouder de taak om je zoon of dochter voor te bereiden op het uit huis gaan en een verstandige jonge volwassene te worden. Je voelt je misschien aan de kant geschoven nu je kind niet meer zijn verhaal bij jou komt doen, maar jouw begeleiding blijft essentieel in deze belangrijke fase.

Voorkom een parentale burn-out

Het is normaal dat je stress ervaart in de opvoeding van tieners. Stress helemaal uitsluiten tijdens de opvoeding is zelfs geen realistisch streven. Maar het is wel goed om in de gaten te houden dat je niet teveel stress hebt. Je zou namelijk als ouder opgebrand kunnen raken door de stress van het ouderschap.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De symptomen van een parentale burn-out zijn vergelijkbaar met die van een normale burn-out. Je merkt bijvoorbeeld dat je constant vermoeid bent, zelfs na een goede nachtrust. Daarnaast heb je een overspannen gevoel en ben je erg prikkelbaar. Je haalt geen voldoening meer uit de opvoeding en je kunt het gevoel hebben te falen als ouder.

Tips voor minder stress in de opvoeding van tieners

Ook als is een stressvrije opvoeding onmogelijk, je kunt wel een aantal dingen doen of leren om de stress te verminderen. Je zult dan niet alleen jezelf beschermen tegen een burn-out, maar je zult ook je kind helpen een verstandige volwassene te worden.

Geduldig zijn

Geduld is een mooie eigenschap die we allemaal graag meer zouden willen bezitten. Maar voor ouders met tieners is deze eigenschap nog belangrijker, omdat tieners soms gedrag vertonen of dingen zeggen waar je als ouder van kunt schrikken. Geduld zal je helpen niet te snel conclusies te trekken. Misschien wordt je kind gepest, is er iets naars gebeurd of heeft hij last van negatieve gedachten.

Niet alles oplossen

Een tiener moet leren zelf de gevolgen van zijn gedrag te ondervinden. Probeer daarom niet gelijk te helpen als iets misgaat, zodat hij kan leren. Laat hem bijvoorbeeld zelf de consequenties ervaren van een onvoldoende voor een proefwerk waar hij niet voor heeft geleerd.

Redelijk zijn

Tieners hebben grenzen nodig. Stel daarom redelijke regels op, maar help je tiener ook de regels te begrijpen. Praat over de regels en luister naar je kind als hij het niet met de regels eens is. Laat je kind ook weten waar jij je zorgen over maakt en doe concessies als je kind laat zien dat hij verantwoordelijk is.

Leren loslaten

Te streng zijn werkt vaak averechts. Het is normaal dat je je zorgen maakt, maar je kunt niet meer alles tot in het kleinste detail voor je kind bepalen en regelen. Je moet leren loslaten en je kind de kans geven te groeien. Je kind heeft vrijheid nodig om zelf te leren verstandige beslissingen te nemen. Maar je kunt wel helpen door te redeneren over de gevolgen van zijn keuzes.

Zorg voor jezelf

Een tiener opvoeden vergt veel van jou als ouder. Je bent waarschijnlijk bereid al je eigen behoeften opzij te zetten voor je kinderen. Maar onthoud ook dat je niet voor anderen kunt zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt. Door goed voor jezelf te blijven zorgen, zul je minder stress hebben en kun je je kind beter door de puberteit heen helpen.

Conclusie: kun je tieners opvoeden zonder stress?

Tieners opvoeden zonder stress is onrealistisch en onmogelijk. De puberteit is nu eenmaal een heftige periode voor je kind en daardoor ook voor jou als ouder. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om minder stress te ervaren in deze periode en een burn-out voorkomen.

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen en kleine ontspanmomenten creëert. Daarnaast moet je als ouder leren om los te laten, redelijk en geduldig zijn, je kind de ruimte geven om te groeien, te leren en de consequenties van zijn gedrag laten ondervinden.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Bij pubers nemen hun emoties gauw de overhand door de hormonale veranderingen in hun lichaam. Vaak beseffen ze niet wat de impact is als ze zich respectloos of brutaal gedragen. Maar het is aan ouders om hun kind te laten inzien dat dit gedrag niet acceptabel is.

Een puber kan zich soms wat onhandig uitdrukken. Probeer daarom als ouder tussen de regels door te lezen en vooral te luisteren. Daarnaast is het belangrijk altijd beschikbaar te zijn en de momenten aan te grijpen waarop je kind wilt praten.

Als jij als ouder rust kunt vinden, je goed voelt en ontspannen bent, komt dat de opvoeding van je kinderen ten goede. Je zult veerkrachtiger zijn. Probeer daarom taken te verdelen en kleine ontspanmomenten voor jezelf te creëren.

Praat met je partner over de taakverdeling en praat over wat voor jou stressfactoren zijn. Communiceer ook met je kinderen als alles je even teveel wordt en je een momentje rust nodig hebt. Vergelijk jezelf niet met andere ouders, ontspan regelmatig en concentreer je op de dingen die goed gaan.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Puberteit – gevonden op 17/07/2024
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *