Ben jij steeds teleurgesteld in andere mensen? Iemand of misschien meerdere mensen om je heen hebben je teleurgesteld. Als teleurstellingen je niet goed afgaan, heb je sneller kans op een burn-out. In dit artikel lees je hier alles over.

Wat is teleurstelling?

Teleurstelling is een gemoedstoestand die je voelt wanneer aan een bepaalde verwachting niet wordt voldaan. Ook wanneer er geen sprake van een verwachting is, maar slechts van hoop, kan men teleurstelling ervaren. Er zijn verschillende situaties waar mensen teleurgesteld van worden. 

Hoe herken je dat je teleurgesteld bent in anderen?

Bij een teleurstelling gaat het er vooral om dat een positieve verwachting niet uitkomt of niet is uitgekomen. Je had bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek en had het idee dat het heel goed is gegaan, maar je werd helaas niet aangenomen. Of je denkt dat jouw team de competitie gaat winnen, maar jullie worden in de laatste minuut verslagen. Je verwachtingen zijn dan niet uitgekomen. Hierdoor ben je teleurgesteld in het bedrijf waar je het gesprek had en in je collega’s waar je de wedstrijd mee hebt gespeeld. Vaak gaan we er snel van uit dat ‘de ander het wel weet’ of dat ‘de ander het wel ziet’ als het gaat om onze teleurstellingen. Dan moet de ander het maar gokken. Je kunt van alles verwachten van anderen. Maar pas als je duidelijk zegt wat je bedoelt, kan de ander je begrijpen.

Omgaan met teleurstellingen

Wat zijn mogelijke oorzaken van teleurgesteld zijn?

Ben je teleurgesteld in mensen? Verwachtingen hebben kan een gewoonte worden, maar met een verwachting dwing je de ander om eraan te voldoen of niet en dat geeft veel spanning. Als je niet altijd veel van anderen verwacht, kun je ook niet snel teleurgesteld worden. Ben je iemand die altijd hele hoge verwachtingen heeft van bepaalde dingen of mensen, dan is het handig om hierbij stil te staan. 

Doorschieten in teleurstelling: voorkom verbittering

Bent je regelmatig teleurgesteld, kijk dan eens goed naar je verwachtingen. Zijn die niet te hooggespannen? In iedere verwachting kan een teleurstelling voorkomen. Iedere teleurstelling geeft je weer onnodig veel stress en zet je dit lang door, dan kan het zelfs leiden tot een burn-out. 

Blijven hangen in teleurstelling is niet goed voor je. Het is belangrijk om te weten waarom jij je zo teleurgesteld voelt, zodat je voor de volgende keer weet welke behoefte je graag vervuld wil zien of wat je anders zou willen hebben. 

Wat zijn de gevolgen van teleurgesteld zijn?

Als je snel teleurgesteld bent en dit je niet goed afgaat, heb je sneller kans op een burn-out. En als je een burn-out hebt, dan heb je zeker te maken met frustraties. Het heeft vooral te maken met het falen. Falen in het najagen van persoonlijke doelstellingen, dromen en idealen. Je verliest geloof en vertrouwen in anderen, maar ook zeker in jezelf. Het is belangrijk om te begrijpen dat sommige mensen nooit precies zo zullen zijn als wij dat verwachten. Niemand kan weten welke woorden jij precies wilt horen of wat iemand kan doen om je te kalmeren en te troosten. Maar dat betekent niet dat deze mensen het niet goed bedoelen. 

Te hoge verwachtingen

Hoe meer je jezelf toestaat om teleurgesteld te zijn in de mensen om je heen, des te meer je je kunt afsluiten voor teleurstellingen. Je hebt geen controle over hoe anderen reageren, maar wel op de manier waarop je zelf reageert. Stel je had een date en had daar verwachtingen bij dat het een grappige man zou zijn. Tijdens je date was hij allesbehalve wat je had verwacht. Je bent zo teleurgesteld in hem, maar het ligt eigenlijk helemaal niet aan hem, maar vooral aan de hoge verwachtingen die je had. 

Teleurstelling: hoe ga je daarmee om als je een burn-out hebt

Bij een burn-out heb je te maken met één of meerdere teleurstellingen. Je bent teleurgesteld in jezelf, omdat mensen je niet begrijpen. Je bent teleurgesteld, omdat je lichaam je in de steek laat. Omdat je niet meer in staat bent te doen wat je voorheen deed. Het is nodig om je teleurstelling om te zetten in kracht, dit kun je als volgt doen:

 • Herken de teleurstelling, maar blijf hier niet lang om stressen of over piekeren.
 • Bedenk bij jezelf dat jouw geluk niet van anderen afhangt, maar alleen van jezelf.
 • Geef tijdig aan wat jij wil of nodig hebt.
 • Verwacht niet alleen begrip van de ander, maar toon zelf ook begrip voor de situatie van een ander.

Praktische tips

Wat kun je zelf doen? Zie hieronder een aantal dingen die helpen om minder snel teleurgesteld te zijn in anderen.

 • Krijg inzicht in je eigen verwachtingen en schrijf het bijvoorbeeld op.
 • Probeer bepaalde verwachtingen los te laten die je hebt opgeschreven.
 • Laat ook je zelfbeeld maar los. Je ideeën over wie je bent, wat je kunt en wat je niet kunt. Pas als je dat loslaat maak je ruimte voor iets nieuws. 

Zit het probleem wat dieper en heb je er een hulp bij nodig? Neem dan contact op met een coach.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Geda van der Wurff schreef:

  Je wordt vaak het meest teleurgesteld door diegene die het dichtst bij je staan. Dit hoeft niet alleen te komen door de hoge verwachtingen die je van diegene hebt. Dit kan ook komen doordat je graag aan de verwachtingen van diegene wilt voldoen . Als je dan het GEVOEL krijgt dat dit niet het geval is, ben je niet alleen teleurgesteld in die ander maar ook in jezelf.
  Dit kan leiden tot onterechte boosheid. Begin met mentaal te herstellen van je teleurstelling en boosheid. Dat volgt na een tijd je hart ook. In een heel wijs en oud boek staat geschreven dat je elkaar van HARTE moet vergeven. Dit voorkomt verbittering en vergroot je blijdschap en geeft je rust.
  Ook is het zo dat als je teleurgesteld wordt door iemand die niet dicht bij je staat je dit makkelijker van je af laat glijden doordat je, waarschijnlijk, toch niet zulke hoge verwachtingen van diegene hebt.

 2. Geda van der Wurff schreef:

  Is het de bedoeling dat de reacties niet blijven staan, of controleren jullie deze eerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *