Ga je slecht om met teleurstellingen? Gaan dingen niet zoals je had gehoopt? Omgaan met teleurstellingen is niet altijd makkelijk. Op momenten van teleurstelling ga je soms het liefst in bed liggen en kom je er nooit meer uit. In deze blog lees je hier meer over.

Wat is een teleurstelling?

Teleurstelling is een gemoedstoestand die men voelt wanneer aan een bepaalde verwachting niet wordt voldaan [1]. Ook wanneer er geen sprake van een verwachting is, maar slechts van hoop, kan men teleurgesteld worden. Dit kan zorgen voor frustraties en teleurstellingen veroorzaken.

Hoe ontstaat teleurstelling?

Mensen hebben vaak verwachtingen. Wanneer iemand of iets niet aan deze verwachting voldoet, ontstaat teleurstelling. Het kan om iets groots gaan, maar ook om iets klein. Iedereen ervaart een teleurstelling anders. Een verwachting stuurt soms het leven. Je verwacht bijvoorbeeld dat je nieuwe baan fantastisch is, maar dat is het niet. Dit ervaar je dan als een grote teleurstelling. Je hebt een beeld van hoe iets zou zijn en wanneer deze verwachting niet uitkomt dan is dat teleurstellend.

teleurstelling op werk

In welke situaties herken je het?

Wanneer je niet lekker in je vel zit, iets niet loopt zoals je had verwacht of een uitkomst niet zo positief is dan je dacht, kun je teleurgesteld in jezelf zijn. Je voelt je niet goed genoeg, je baalt en je bent ontevreden. Deze emotie voelt zwaar en bezorgt je veel stress. Teleurgesteld in jezelf zijn komt ook veel voor bij mensen die in een burn-out zitten. Ze betrekken de situatie volledig op zichzelf en zijn teleurgesteld in zichzelf dat ze het zo ver hebben laten komen. Naast een teleurgesteld gevoel in jezelf kan er ook teleurstelling in anderen ontstaan. Als het gaat om stress of burn-out door het werk kun je bijvoorbeeld teleurgesteld zijn in je werkgever, omdat je toch geen promotie hebt gehad.

Oorzaken van teleurstellingen

Er zijn verschillende redenen die een teleurstelling kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is wanneer je niet wordt aangenomen voor de functie die je zo graag wilde, terwijl je een heel goed gevoel had over je sollicitatie. Of wanneer toch blijkt dat de financiering voor de auto die je zo graag wilde niet mogelijk is. Je hebt dan een bepaald beeld gecreƫerd met positieve verwachtingen waar niet aan wordt voldaan met als gevolg dat jij teleurgesteld bent. Er zijn dus allerlei redenen om teleurgesteld te raken, maar het draait vooral om dat er niet aan een verwachting wordt voldaan.

Teleurstellingen hebben invloed op je leven

Veel mensen hebben moeite met teleurstellingen. We begrijpen het vaak niet, maar weten ook niet hoe we ermee om moeten gaan. Teleurstellingen doen vaak pijn. Soms een beetje maar soms ook heel veel. Teleurstellingen kunnen jou irriteren, maar ook jouw leven veranderen. Ze komen in allerlei vormen en met verschillende intensiteiten. 

Gevolgen teleurstelling

Teleurstellingen hebben invloed op je leven en geven een vervelend gevoel. Door veel teleurstellingen mee te maken, lijkt het of je in een vijandige wereld leeft. Alles en iedereen heeft het op je gemunt. Dat is gelukkig niet zo! Teleurstellingen zijn ook nodig om sterker te worden. Ervaar je te veel teleurstellingen in combinatie met stress, dan is het wel goed om stil te staan bij het oplossen van dit probleem, zodat je steviger in je schoenen gaat staan en sterker wordt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Teleurgesteld

Mensen zullen elkaar zo nu en dan teleurstellen. Teleurgesteld zijn in mensen is heel normaal. Zie hieronder een aantal voorbeelden van mensen die elkaar teleurstellen.

  • Een afspraak die je vriendin op het laatste moment afzegt;
  • Familieleden die hun afspraken of beloftes niet nakomen;
  • Een manager die je niet helpt zoals hij had beloofd;
  • Je kinderen die hun belofte niet nakomen en niet hun best doen op school;
  • Je partner die vreemdgaat.

Relatie met stress en burn-out

Wanneer je niet goed omgaat met teleurstellingen, heb je sneller kans op een burn-out. En als je een burn-out hebt, dan heb je zeker te maken met frustratie en teleurstelling. Je krijgt bijvoorbeeld geen waardering of erkenning. Het heeft vooral te maken met het falen. Je jaagt je persoonlijke doelstellingen, dromen en idealen na, maar het lukt niet. Je verliest hierdoor je zelfvertrouwen. Teleurstelling, samen met angst en boosheid, is de emotie die mensen met een burn-out ervaren.

Omgaan met teleurstelling

Raak jij snel teleurgesteld? Dan is het goed om te leren om te gaan met teleurstellingen. Het helpt je om wat makkelijker door het leven te gaan. Een teleurgesteld gevoel vraagt namelijk veel energie en heeft een negatieve lading. Dit brengt vervolgens weer stress met zich mee en wanneer je al veel stress hebt, kun je dit niet goed gebruiken. Onderstaande tips ondersteunen het leren omgaan met teleurstelling:

  • Realistische verwachtingen: je bent ziek geweest, je mag bijna weer aan het werk en je bent nu al doelen aan het maken die niet haalbaar zijn. Het is goed om gemotiveerd te zijn, maar ook realistisch te blijven of je wel je doelen bijvoorbeeld kunt behalen.
  • Heb zelfvertrouwen: je kunt altijd teleurgesteld raken, maar wanneer je zeker bent kunt je minder snel teleurgesteld raken. 
  • Wees ontspannen: heb je last van chronische stress, dan ben je ook kwetsbaar voor teleurstellingen. Zorg dat je goed in je vel zit, zodat je weerbaarder bent.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

  1. Definitie volgens Wikipedia

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Martine schreef:

    Heeft teleurstelling ook te maken met jaloezie?

    1. Hey Martine, de twee zijn afzonderlijke emoties maar kunnen wel overlap hebben. In sommige gevallen kan teleurstelling voortkomen uit jaloezie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *