Voel je je vaak koud? Zelfs in het hartje zomer? Het kan een vervelend symptoom van stress zijn. 

Koude rillingen en paniekaanval

Bij rillingen zonder koorts kan het zijn dat je een paniekaanval hebt. De rillingen komen ineens op en je wordt erdoor overvallen. Je hart begint hart te kloppen, je krijgt zweethanden en voelt je misselijk. 

Wil je meer weten over wat een paniek aanval precies is? Lees dan ons artikel: Alles over angstaanvallen.

Stress en koud hebben

Als je het echt constant koud hebt, kan het zo zijn dat dit door stress komt. Dit heeft verschillende medische oorzaken:

 • Als je stress hebt, maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline warmt je lichaam op. Daarom is het ook zo dat als je iets heel spannend vindt, je begint te zweten. 
 • Stress is een ‘fight or flight’ reactie van het lichaam op gevaar. Voel je je gestrest, dan gaat een zeer groot deel van je energie hier naartoe. Er blijft minder energie over om jezelf warm te houden. 
 • Als je gestrest bent, zijn je spieren gespannen. Er is minder doorstroming in je bloedvaten, waardoor vooral handen en voeten koud kunnen zijn. 

Stress en ziek worden

Misschien herken je het wel. Je hebt een stressvolle periode op werk. En juist nu je het écht niet kunt gebruiken, krijg je een griep of verkoudheid. Uit onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen (chronische) stress en een lagere immuunrespons. De stress maakt het voor het lichaam moeilijker om een virus te bestrijden. 

Stress en ziek worden

De kou gebruiken om stress te voorkomen

Toch kan je de kou ook juist gebruiken om je stress te verminderen. Al sinds de oudheid is de kou een wondermiddel voor verlaging van stress en bloeddruk en het krijgen van meer energie. Dit wondermiddel kun je elke dag inzetten, met slechts een minuutje per keer: de douche. 

Dagelijkse koude douches zorgen voor:

 • Grotere mentale kracht
 • Een verbeterde bloedcirculatie
 • Een versterkt immuunsysteem
 • Depressies verlichten
 • Stress verminderen en draagbaarder maken
 • Slaap verbeteren

Door in aanraking te komen met het koude water gebeurt er namelijk veel in je lichaam. Direct erna vermeerderen rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Ook is de kou een trigger voor de hypothalamus in de hersenen. In de hypothalamus komen dan hormonen vrij die je energie verhogen. Dit is een adrenaline-rush. Dit kan ervoor zorgen dat je de hele dag meer energie hebt. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Koud douchen: oefening

Direct onder de koude douche springen dan maar? Dat kan, maar om het iets makkelijker te maken kan je ook de volgende oefening volgen:

 1. Adem in, adem uit. Zo bewust als je kan. Door bewust te ademen, eigenlijk te mediteren, vertel je je zenuwstelsel dat alles oké is. Je maakt je klaar voor de kou. 
 2. Langzaam beginnen. Ga niet direct onder de douche staan, maar begin met je handen en voeten. Ga er steeds verder onder totdat je er helemaal onder staat. Vind je het nog lastig? Ga er dan af ertoe weer uit. 
 3. Ook kun je de warmte in stapjes terugbrengen. Je begint met douchen op de normale temperatuur, maar draait de doucheknop steeds verder terug. De laatste minuut douche je met ijskoud water. 
 4. Is dit gelukt? Probeer dan morgen twee minuten, volgende week drie minuten, et cetera. 

Het koud hebben is dus een gevolg van stress. Het is een goed idee om iets aan je stress te doen, zo zal ook je last van de kou weggaan. De ironie is dat juist de kou hierbij kan helpen. Probeer eens koud te douchen, en kijk wat het doet met je stress – en constante gevoel van kou.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *