Heb jij een duidelijk beeld van waar de stress in jouw leven vandaan komt? Vind je van jezelf dat je best goed met stress omgaat of zie je ruimte voor verbetering? Het is niet altijd eenvoudig de oorzaak van stress te achterhalen en op de juiste manier met stress om te gaan. Een stressdagboek is een makkelijke methode die je kan helpen meer inzicht te krijgen in jouw stressbronnen en wat je kunt doen om stress te verminderen.
Wat is een stressdagboek?
Een stressdagboek is een dagboek dat je bijhoudt waarin je alle stressvolle en angstige momenten vastlegt. Iedereen heeft elke dag met stress te maken, maar het is niet altijd makkelijk om de oorzaak van stress te achterhalen. Een stressdagboek helpt je bewust stil te staan bij de oorzaken van stress.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
In een stressdagboek hou je gedetailleerd bij hoe je je voelt gedurende de dag, welke situaties jou stress bezorgen en wat jouw reactie hierop is. Wanneer er iets gebeurt waarvan je gestrest raakt, noteer je dit in je stressdagboek. Na een paar weken kun je aan de hand van je dagboek een plan maken om stress te verminderen. Je zult stressvolle situaties sneller herkennen en er beter mee omgaan.
Hoe werkt een stressdagboek?
Een stressdagboek werkt het beste wanneer je regelmatig de hoeveelheid stress en de gebeurtenis waarvan je stress krijgt, noteert.
Noteer regelmatig je stressniveau
Probeer elk uur je stressniveau te noteren. Schrijf allereerst het tijdsstip waarop je stress ervaart en geef stressvolle situaties een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Nummer 1 betekent niet erg stressvol en nummer 10 betekent paniek. Daarnaast kun je omschrijven hoe je je voelt. Voel je je gelukkig? Heb je plezier in je werk? Ben je efficiënt aan het werk?
Noteer elke stressvolle gebeurtenis
Noteer ook elke stressvolle gebeurtenis die je gedurende de dag ervaart. Beschrijf in je dagboek wat er precies gebeurde en wanneer en waar het gebeurde. Wat maakte de gebeurtenis zo stressvol? Hoe ben je met de gebeurtenis omgegaan? Lukte het je om goed met de spanning om te gaan?
Voordelen van een stressdagboek
Een dagboek geeft je inzicht in wat bij jou stress veroorzaakt. Je ontdekt ook wanneer je het efficiëntst bent en hoe je het beste met stress om kunt gaan. Bovendien krijg je meer zelfkennis en leer je beter met dagelijkse stressgevoelens om te gaan.
Inzicht in stressbronnen
Door nauwkeurig stressvolle gebeurtenissen op te schrijven, krijg je inzicht in wat voor jou stressvol is. Krijg je bijvoorbeeld veel stress van een hoge werkdruk? Gaat het om tijdsdruk of zijn de opdrachten lastig? Heb je vooral stress thuis? Of zijn het je eigen negatieve gedachten die je stress bezorgen?
Meer efficiëntie
Een ander voordeel van een stressdagboek is dat je inzicht krijgt in wanneer je het meest efficiënt bent. Misschien denk je in eerste instantie dat je stress volledig uit je leven moet bannen. Maar aan de hand van je stressdagboek kom je er wellicht achter dat je juist goed presteert met een beetje stress. Bij wel stressniveau werk jij het beste?
Juiste strategieën
Daarnaast zul je strategieën ontdekken om met spanning om te gaan. Op het internet kun je een hoop strategieën vinden die je uit kunt proberen. Maar wat voor de een werkt, werkt misschien helemaal niet voor jou. Als je eenmaal weet waar jij stress van krijgt, weet je ook waar jij behoefte aan hebt om stress te verminderen.
Goed omgaan met dagelijkse stressgevoelens
Ten slotte kun je dankzij je dagboek jouw gevoelens over het algemeen beter leren begrijpen. Je ontdekt wanneer jij het lekkerst in je vel zit en wanneer je je gelukkig voelt. En je ontdekt hoe je het beste om kunt gaan met alledaagse gevoelens van stress.
Een stressdagboek voor je mentale gezondheid
Een stressdagboek helpt je niet alleen om stress te verminderen, maar heeft ook een positieve uitwerking op je mentale gezondheid. Een dagboek bijhouden helpt je namelijk ook je diepste gevoelens en gedachten beter te begrijpen. Je krijgt meer grip op je emoties en je kunt je gedachten beter ordenen.
Schrijven geeft je een vergelijkbaar gevoel als wanneer je je hart hebt gelucht bij een goede vriend of vriendin. Het kan een uitlaatklep voor je zijn en je een opgelucht gevoel geven. En omdat het dagboek persoonlijk is en je geen rekening hoeft te uiten met iemand die naar je luistert, kun je je gedachten en gevoelens ongeremd van je af schrijven.
Tips voor het bijhouden van een stressdagboek
Een stressdagboek bijhouden moet leuk en ontspannend zijn, niet iets wat je nog meer stress bezorgt. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Hou het eenvoudig
Het maakt niet uit wat je gebruikt om een stressdagboek bij te houden. Misschien heb je een leuk notitieboekje of een eenvoudig schrift. Sommigen gebruiken een collegeblok en anderen geven de voorkeur aan digitale notities. Het gaat erom dat je een manier vindt om te schrijven die voor jou goed werkt.
Leg jezelf geen regels op
Het is natuurlijk goed om vaste momenten in te plannen om in je dagboek te schrijven. Maar wees hier niet te streng in. Je hoeft niet per se klokslag om bepaalde tijden te schrijven. Je kunt een geschikt moment kiezen waarop je op je gemak kunt schrijven. Bovendien zit je niet vast aan regels over hoe je moet schrijven en wat je precies moet schrijven.
Deel je dagboek met anderen
Je bent niet verplicht je stressdagboek met anderen te delen. Sommigen vinden het prettig alleen voor zichzelf te schrijven. Maar anderen kiezen er toch voor stukjes uit hun dagboek te delen. Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt je gevoelens en gedachten onder woorden te brengen, kan het nuttig zijn je dagboek met je partner of enkele vrienden te delen.
Voorbeelden van stressdagboek prompts
Ben je er klaar voor om met je stressdagboek te beginnen? Profiteer van dit moment dat je rustig dit artikel zit te lezen om een begin te maken. De volgende vragen kunnen je op weg helpen om direct aan de slag te gaan.
- Welke 5 dingen bezorgen mij de meeste stress?
- Wat is de laatste negatieve gedachte die ik heb gehad?
- Welke gedachten of emoties probeer ik te vermijden? Waarom vermijd ik deze?
- Zijn mijn gevoelens en gedachten nuttig? Ben ik bereid de negatieve gedachten los te laten?
- Hoe reageer ik normaal gesproken op een stressvolle situatie?
- Wat voel ik nu precies in mijn lichaam? Herken ik lichamelijke of emotionele stresssymptomen?
- Wat heb ik nodig om me zeker en veilig te voelen tijdens een stressvolle periode?
- Wat kan ik leren van deze stressvolle situatie?
- Wat helpt mij om me beter te voelen na een rotdag?
- Hoe ziet een perfecte dag er voor mij uit?
- Wat kun ik vandaag nog doen om mijn leven te verbeteren?
- Wat is iets positiefs dat me afgelopen week is overkomen?
- Wat zijn drie dingen waar ik dankbaar voor ben?
Wanneer is het tijd voor professionele hulp?
Hou je al een tijdje een stressdagboek bij en zie je geen verbetering? Vind je het nog steeds moeilijk de oorzaak van stress te achterhalen of lukt het je niet goed de oorzaken aan te pakken? Dan kan het verstandig zijn professionele hulp in te schakelen. Sommigen blijven te lang met ongezonde stress rondlopen waardoor ze overspannen raken of een burn-out krijgen.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Dankzij je stressdagboek kun je ontdekken dat je continu te veel stress hebt. Welk cijfer heb je afgelopen periode gegeven aan je stressniveau? Wanneer je bijna altijd een 8, een 9 of zelfs een 10 geeft, is dat een indicatie dat je te lang onder te veel stress staat en misschien zelfs last hebt van chronische stress.
Bekijk daarom regelmatig je notities in je stressdagboek en hou de symptomen van te veel stress in de gaten. Je lichaam geeft het aan als je te veel stress hebt. Je bent vaker vermoeid, je hebt last van hoofdpijn, spierpijn of buikpijn. Je slaapt slechter en je kunt je minder goed concentreren. Het kan ook zijn dat je snel geïrriteerd bent, je down voelt of snel boos wordt.
Wees niet terughoudend om hulp in te schakelen als je last hebt van dergelijke stresssymptomen. Je hoeft niet te wachten tot je een burn-out hebt om professionele hulp te vragen. Door vroegtijdig stressklachten aan te pakken kun je een burn-out voorkomen en herstel je veel sneller van je klachten.
Conclusie
In een stressdagboek hou je alle momenten waarop je stress voelt bij en omschrijf je hoe je je voelt en wat stress met je doet. Een stressdagboek bijhouden is een goede methode om de oorzaak van stress te achterhalen en om te leren hoe je goed met stress om moet gaan.
Je hebt het meeste aan een stressdagboek wanneer je regelmatig je stressniveau en elke stressvolle gebeurtenis noteert. Daarnaast kun je het eenvoudig houden en is het belangrijk dat je onthoudt dat je stressdagboek niet perfect hoeft te zijn.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
referenties
- Schrijvenonline.org – 7 tips om te starten met het schrijven van een dagboek – gevonden op 09/10/2023
Link naar pagina op schrijvenonline.org