Dagdromen: heerlijk mijmeren over je volgende vakantie of fantaseren over je toekomst. Wie droomt er nu niet af en toe even lekker weg? Sommigen beweren dat dagdromen niet productief is en dat het slechts iets is voor mensen die aan de realiteit willen ontsnappen. Maar zou dagdromen ook positief kunnen zijn? En wat kun je zeggen over dagdromen en stress? Is het een effectieve manier om stress te verminderen en het risico op burn-out te verlagen?

Wat is dagdromen precies?

Een dagdroom is een fantasiebeeld dat overdag je geest in beslag kan nemen. Je gedachten dwalen af en het is alsof je aan het dromen bent, terwijl je wakker bent. Het is iets wat we allemaal ongemerkt doen. Soms mijmeren we over gebeurtenissen uit het verleden of fantaseren we over de toekomst en het heden.

Wanneer je dagdroomt, ontsnap je als het ware naar je eigen fantasiewereld en krijg je even niets mee van de ‘echte’ wereld. Je hersenen sluiten op dat moment delen af, ook al blijf je doorgaan met de activiteit waar je mee bezig was. Je hebt bijvoorbeeld een paar alinea’s gelezen, maar je hebt geen idee wat je eigenlijk gelezen hebt. Meestal duurt dagdromen maar een of twee minuten, maar het voelt veel langer.

Welke soorten van dagdromen zijn er?

We zijn ongeveer 30% tot 50% van onze dag verzonken in onze gedachten. Vaak heb je het niet eens van jezelf door als je met je gedachten in een andere wereld bent. Soms zijn onze dagdromen slechts innerlijke monologen die we houden. Je hoort als het ware een ‘stemmetje’ in je hoofd die bijvoorbeeld zegt dat je honger hebt en je vraagt je af wat je straks zult eten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Een andere vorm van dagdromen is dat je daadwerkelijk ontsnapt naar een fantasiewereld. Je waant je in een andere wereld en dagdroomt bijvoorbeeld over een aantal opties die je hebt. Je beeld je leven in hoe het zal zijn als je een bepaalde keuze maakt en wat er kan gebeuren.

Er bestaat ook maladaptief dagdromen [1]. Dit is een vorm van dromen waarbij het gaat om extensief of compulsief fantaseren. Als je hier last van hebt, kun je het dromen niet goed controleren en kun je urenlang verzonken zijn in een soort film die zich in je hoofd afspeelt. Je fantasie is dan een soort tweede realiteit waarin je leeft.

Verschillende triggers voor dagdromen

Wanneer je niet specifiek ergens mee bezig bent of ergens aandacht voor hebt, worden andere hersengebieden actief. Je onafhankelijke gedachten komen dan naar voren en dit wordt dagdromen genoemd. Verveling zou zo’n trigger kunnen zijn voor dagdromen of fantaseren.

Maar het kan ook zijn dat je gewoon moe bent en je niet goed kunt concentreren waardoor je je gedachten de vrije loop laat gaan en je begint weg te dromen. Of je begeeft je in een hectische omgeving en een manier om je voor de drukte af te sluiten is dagdromen. Je komt dan tot rust en zo merk je niet meer de vele prikkels uit je omgeving.

Er kunnen een heleboel triggers zijn waardoor je ineens begint te dagdromen. Een herinnering kan ineens uit het niets opspelen. Je ziet een foto of komt een bekende tegen. Het kan van alles zijn waardoor je aan iets of iemand moet denken en je in je droomwereld terechtkomt.

Stress als een oorzaak van dagdromen?

Wanneer je veel stress hebt en een grote werkdruk ervaart, kun je de neiging hebben de realiteit even te willen ontsnappen. Door te dagdromen kun je eventjes afstand nemen van de stress. Je bent in gedachten in het komende weekend of waant je alvast op vakantie en voor heel even vergeet je de strakke deadlines. Je zou door stress dus de neiging kunnen krijgen meer te gaan dagdromen.

Wat zijn nadelen van te veel dagdromen?

Wanneer je teveel dagdroomt, kun je je minder goed concentreren en kun je sneller fouten gaan maken. Dagdromen zou dus tot concentratieproblemen kunnen leiden. Je zou ook belangrijke informatie kunnen vergeten, omdat je gedachten teveel afdwalen.

Daarnaast kost dagdromen natuurlijk tijd en ben je afgeleid van je dagelijkse bezigheden. Je zou hierdoor langer over je werk kunnen doen of je werk zelf niet af kunnen krijgen. Als dit jou vaak overkomt, zal dat natuurlijk stress geven.

Wat zijn nadelen van te veel dagdromen?

Bovendien zou te veel dagdromen gevaarlijk kunnen zijn als je dagdroomt om de realiteit te ontvluchten. Op die manier leer je niet om met de realiteit om te gaan en maakt dagdromen je enkel bewust van het feit dat je momenteel niet gelukkig bent. Je kunt in een negatieve neerwaartse spiraal terechtkomen en je emotioneel onrustig voelen.

De positieve kant van dagdromen

Dagdromen wordt vaak in verband gebracht met creativiteit. En dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat wegdromen je daadwerkelijk creatiever kan maken. Dat komt doordat je geest tijdens het dagdromen toegang krijgt tot informatie uit je onbewuste.

Om diezelfde reden helpt dagdromen je ook problemen op te lossen. Het dromen zorgt ervoor dat je dingen gaat associëren of informatie gaat combineren. Vele delen in je hersenen worden tegelijkertijd geactiveerd waardoor je verbindingen kunt maken. Zo komt het dat je ineens inzicht krijgt of de oplossing vindt voor een probleem.

Dagdromen helpt je ook om je doelen voor ogen te houden en ze te bereiken. Wanneer je je inbeeldt wat je wilt bereiken, neemt je zelfvertrouwen toe en vergroot je de kans dat je je doelen bereikt. Je beeldt je bijvoorbeeld in dat je een taak succesvol afrondt en dit geeft je een zeker gevoel dat je daadwerkelijk de taak goed kunt afronden.

Kan dagdromen stress verminderen?

Vaak wordt dagdromen als onproductief gezien. Vooral wanneer je veel te doen hebt, moet je niet lanterfanten en gewoon opschieten. Maar wist je dat wanneer je een hoge werkdruk hebt je juist zou moeten dagdromen? Even wegdromen vermindert stress namelijk. Je kunt even afstand nemen van de stress en daarna de draad weer oppakken.

Bovendien blijk uit onderzoek dat dagdromen de gevolgen van stress en angst kunnen wegnemen. Je geeft jezelf wat ademruimte tijdens het dromen. Als je veel stress hebt, kun je last krijgen van negatieve gedachten, negatieve gevoelens en zelfkritiek. Je kunt uit deze negatieve spiraal stappen door wat meer te dagdromen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Op die manier geef je jezelf de kans tot rust te komen. Dagdromen is een onbewuste manier om jezelf tegen te veel prikkels te beschermen en overbelasting van je brein te voorkomen. Onze hersenen kunnen gewoonweg niet altijd maar doorwerken zonder pauze. Het is belangrijk jezelf af en toe ademruimte te geven om stress te voorkomen.

Tips om je focus terug te vinden

Toch wil je niet de hele dag afgeleid zijn en te veel dagdromen. Soms wil je je gewoon goed op je werk focussen en productief zijn. Aan de andere kant hoef je ook niet de hele dag onafgebroken gefocust en productief te zijn, want dit staat je creativiteit in de weg. Hoe word je hier evenwichtig in?

Om een betere focus te krijgen, moet je concrete doelen stellen en je daaraan houden. Voorkom dat je afgeleid wordt door WhatsAppberichten of e-mails wanneer je met een taak bezig bent. Zorg daarnaast voor een schone en opgeruimde werkomgeving en plan voor jezelf een tijdslimiet dat je geconcentreerd aan het werk wilt zijn.

Vervolgens heb je tijd nodig om bij te tanken en je focus los te laten. Nu mag je even dagdromen of een rondje buiten lopen. Je kunt namelijk niet continu productief en gefocust zijn. Juist door even de focus los te laten en te niksen, kom je tot nieuwe inzichten en kun je daarna weer geconcentreerd aan de slag.

Conclusie: Dagdromen, een effectieve manier om stress te verminderen?

Veel mensen denken bij dagdromen aan ontsnappen uit de werkelijkheid, lanterfanten en onproductief zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat even wegdromen erg handig kan zijn om je creativiteit te stimuleren of om te ontspannen en stress te verminderen.

Dagdromen hoeft dus helemaal niet negatief te zijn, maar kan juist heel belangrijk zijn om je brein wat rust te geven. Zo voorkom je overbelasting en het kan je helpen om even afstand te nemen van de werkdruk en om los te koppelen van negatieve gedachten.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Dagdromen kan een positieve uitwerking op je hebben. Het kan je helpen creatiever te zijn en tot nieuwe inzichten te komen. Het helpt je ook om productiever te zijn en je focus terug te vinden. En het is ook heel nuttig om minder stress te ervaren.

Overmatig dagdromen zou een indicatie kunnen zijn dat er meer aan de hand is. Het kan zijn dat je last hebt van angst of van een depressie. Als je niet meer kunt ontsnappen uit je eigen fantasie heb je misschien last van maladaptief dagdromen.

Dagdromen gebeurt meestal onbewust. Doordat je afdwaalt tijdens het dromen, vergeet je even de realiteit en geef je je lichaam de kans om te ontspannen. Je ontvlucht eventjes de stressvolle situatie en keert daarna terug met hernieuwde energie.

Mindfulness betekent dat je in het hier en nu bent en je volledig bewust bent van wat je op het moment ervaart. Bij dagdromen ben je daarentegen niet bewust van wat zich in de werkelijkheid afspeelt en dwaal je af met je gedachten.

Referenties

  1. Spiegeloog.amsterdam – Living the Dream: als dagdromen je leven overneemt – gevonden op 08/05/2023
    Link naar pagina op spiegeloog.amsterdam

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *