Iedereen ergert zich wel eens. Aan de lange rij voor de kassa in de supermarkt, het gezoem van die mug die rondom je hoofd blijft vliegen, aan de computer die te langzaam opstart of aan mensen om je heen die op een bepaalde manier reageren of zich gedragen. Waarom erger je je hier eigenlijk aan? Wat kun je hier aan doen en wat is de relatie met overmatige stress en burn-out.
Waarom ergeren we ons?
Je ergens aan ergeren is heel normaal. Vaak is het zo dat je je ergert aan iets dat je bij jezelf herkent en wat je niet leuk vindt aan jezelf. Het wordt ook wel gezien als een projectie van jezelf. Je moet je maar eens afvragen of je je ergert aan de ander omdat je zelf spanning hebt wat irritatie oplevert of dat het echt door de ander komt. En wat doet die ander dan wat jou irriteert? Vaak kunnen we ons niet instellen op de ergernis, want je weet niet wanneer het komt. Daarnaast is een ergernis ook niet fysiek bedreigend. Maar een ding is zeker: het is irritant.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Wat zijn de gevolgen van irritatie?
Irritatie kan heel wat met zich meebrengen. Het kan een positieve uitwerking hebben, omdat je jezelf zo een spiegel voorhoudt. Realiseer je dat irritatie en ergernis niet zo veel zeggen over jou als persoon. Het is een karaktertrek of je gedrag op dat moment. Op deze manier zie je ergernis als een inzicht om jezelf beter te leren begrijpen. Helaas kan ergernis en irritatie ook een negatieve uitwerking hebben. Het kan zijn dat je je aan jezelf ergert of aan anderen, omdat je last van spanning hebt. Spanning bij jezelf kan voor stress zorgen en dat kan overgaan tot chronische stress, overspannenheid of zelfs een burn-out.
Jezelf ergeren aan je kind(eren)
Het is niet erg dat je je soms ergert aan je kind. Denk aan kleding die maar blijft rondslingeren, je kind die zijn bord niet wil leegeten en zorgen om op tijd op school te komen is heel vervelend. Verschillende redenen waarom het gedrag van je kind van invloed kan zijn op je humeur, terwijl we eigenlijk de situatie al kunnen verwachten. Het is bijvoorbeeld altijd al zo dat je kind moeite heeft met opstaan, of dat eten op de grond valt tijdens het ontbijt of al zijn/haar kleding overal ligt. Waarom ergeren we ons aan iets wat een terugkomende situatie is?
Jezelf ergeren aan je partner
In het begin heb je waarschijnlijk niets gemerkt en zaten jij en je partner in een verliefde bubbel. Maar in een relatief korte tijd kun je je te ergeren aan je partner. De eerste verliefdheid ebt weg en het ideaalplaatje wordt verstoord. Als je je aan alles begint te ergeren, kun je jezelf afvragen of je niet aan het veranderen bent? Praten jullie samen over aspecten die je irritant vindt?
Zie ook: Partner met burn-out
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Jezelf ergeren aan je collega(‘s)
Op werk bestaat irritatie net zo erg. Een collega die te hard roert in zijn kopje, te luidruchtig is, te hard ademt, je altijd onderbreekt, altijd te laat is, etc. Het is vervelend als je daardoor je geïrriteerd gaat voelen of dat die ene collega al je energie wegzuigt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je werk onuitstaanbaar wordt en dat je niet meer fatsoenlijk naar kantoor kunt gaan.
Zie ook: Oververmoeid en stress door overwerken (en de relatie met burn-out)
Drie mogelijkheden: Dit kun je doen aan irritaties
Drie handige tips op een rij
- Probeer je eens in te leven in je kind. Je kind vindt het bijvoorbeeld heel fijn om met meerdere zintuigen tegelijk te genieten van zijn/haar eten. Daardoor heeft je kind niet door dat hij/zij knoeit. Of misschien heeft je kind moeite met opstaan, omdat hij/zij vaak last heeft van nachtmerries of juist andersom: het bed ligt enorm lekker. Belangrijk is om je te verplaatsen in de ander.
- Accepteer de ander zoals hij/zij is, probeer de ander niet te veranderen. Niemand is perfect, jij ook niet. Iedereen heeft eigenschappen die net wat lastiger zijn, maar omarm ze, in plaats van daar negatieve gedachten aan vast te plakken. Wees open en communiceer met elkaar.
- Wees belangstellend. Ga creatief met deze irritaties om. Heb belangstelling voor je collega, partner en/of kind en leer zo de ander beter kennen. Misschien leer je daardoor jezelf ook beter kennen, maar zeker de ander. Door je niet gelijk te laten leiden door een negatieve gedachte, maar juist te focussen op de ander en daar creatief mee om te gaan, voelt die ander zich sneller “oké”.
Wees stress de baas
Zoals eerder benoemd is het niet de bedoeling dat je irritatie en ergernissen omslaan in stress. Als je te veel stress produceert, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Zorg er dan voor dat er niet meer stress bij komt. Als je stressniveau stijgt, zou je eventueel ook stresssituaties kunnen vermijden.
Dit zou genoeg kunnen helpen bij chronische stress of overspannenheid, maar bij burn-out is daar meer voor nodig. Het is belangrijk dat je je klachten serieus neemt en daarom aan je herstel gaat werken. Het is prioriteit nummer één.
Praat jezelf geen complex aan, als “ik heb te veel stress, ik kan het niet aan op werk/ik krijg het niet af, ik heb hier geen tijd voor”. Probeer te relativeren. Denk aan “morgen is het weer rustiger op het werk, ik kan mijn taken delegeren, ik kan erover praten met mijn partner of collega’s, ik kan mijn kind proberen te begrijpen”.
Aantasting van fysieke vermogens
Bij te veel stress, gaan je Frontale Lob en je Hippocampus slechter werken. Dit houdt onder andere in dat je kortetermijngeheugen wordt aangetast en je concentratievermogen wordt minder. Het tast dus echt je hersenen aan. Door regelmatig te bewegen, herstellen je hersenen sneller.
Je hippocampus herstelt, waardoor concentratievermogen en geheugenfunctie verbeteren. Als je goed slaapt, voel je je goed en functioneer je beter. Als je erg moe bent, ben je vatbaarder voor virussen, maar ook voor stress. Een goede nachtrust (7-8u slaap) is van groot belang om stress tegen te gaan. Probeer eens meditatie of ademhalingsoefeningen voor ontspanning. Je staat zo meer stil bij het heden en wat je gelukkig maakt. Geniet van de kleine dingen.
Bovendien kan muziek helpen bij het laag houden van je adem. Je gedachten worden rustiger en – net als ontspanningsoefeningen – leef je meer in het hier en nu. Nieuwe vaardigheden aanleren kan zorgen voor een nieuwe impuls. Je verlegt je gedachten en je geest wordt verruimd. Dit is stress reducerend en geeft je nieuwe energie.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: