Eenzaamheid onder executives komt regelmatig voor. Als wij vragen aan ondernemers of zij een goede band hebben met hun medewerkers, dan krijgen wij vaak het antwoord ‘Tot op bepaalde hoogte, het is nou eenmaal eenzaam aan de top’.
Jouw persoonlijke leiderschap wordt onder andere bepaald door jouw zelfkennis, persoonlijkheid en je karakter. Stel jij je tegenover jouw team formeel op, dan schep je automatisch afstand. Ben je een people’s manager, dan hangen jouw medewerkers waarschijnlijk aan jouw lippen.
Met andere woorden: jij bepaalt in grote mate zelf hoe groot de afstand tussen jou en jouw medewerkers is. Vind je het prettig afstand te houden, dan is eenzaamheid al snel een gevolg.
Eenzaamheid zien we ook bij zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Werken aan je passie kent ook een keerzijde als je deze passie niet met iemand kan delen.
In dit artikel ontmoet je Johan en Ellie. Johan is directeur-eigenaar van een familiebedrijf en Ellie is ZZP’er. Beiden hadden bij tijd en wijle flink last van eenzaamheid. Door te leren autonoom te denken en te handelen hebben zij hun ondernemersgeluk hervonden.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Bepalende factoren die jouw persoonlijk leiderschap in grote mate beïnvloeden
Hoe meer zelfkennis je hebt, hoe beter je weet waar je goed in bent en wat je minder sterke kanten zijn. Zelfkennis is voor een ondernemer belangrijk. Hierdoor kun je autonoom denken en handelen. Met andere woorden: je bent vrij en onafhankelijk om te doen wat goed voor jou is.
Je persoonlijkheid is een tweede factor die jou als ondernemer een gezicht geeft. Onze persoonlijkheid ontstaat onder invloed van onze omgeving en onze opvoeding. Ken je de uitdrukking: ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’? Als je geleerd hebt dat je tevreden moet zijn met dat dubbeltje dat je waard bent, word je niet gestimuleerd een kwartje te worden. Misschien droom je daar over, maar waarschijnlijk kom je niet verder dan dat.
Ben je opgevoed met de overtuiging dat de wereld voor je open ligt, dan kan die droom juist werkelijkheid worden.
Je karakter wordt meer als biologisch aanleg beschouwd. Je bent een spring in het veld, of juist introvert. Of je bent bovengemiddeld intelligent, vlijtig of juist slordig.
Soms kunnen je persoonlijkheid of bepaalde karaktertrekken je in de weg komen te staan bij het ondernemen. Zelfkennis is een waardevol hulpmiddel om deze onvolkomenheden vlot te trekken. Het geeft je inzicht in je mogelijkheden en onmogelijkheden. Door je talenten en minder sterke kanten in beeld te brengen, weet je waar je aan moet werken. En dat zorgt voor persoonlijke groei.
Johan is de derde generatie die de scepter zwaait over een familiebedrijf. Vanaf zijn pubertijd werd hij al voorbereid op zijn toekomst als opvolger in het bedrijf van zijn vader. Toen het eindelijk zover was, spatte zijn droom uit elkaar. Achteraf noemde hij de eenzaamheid die hij ervaarde het ergste obstakel van zijn ondernemerschap.
Wij mochten zijn verhaal vertellen.
Wij verzorgen exclusieve coaching voor executives. Zie ook: executive coaching
Eenzaam aan de top: voor de een keuze, voor de ander een vloek
Johan zijn vader was dominant, zowel thuis als op de zaak. Zijn wil was wet. Welbespraakt was hij ook. Zo wist hij altijd de situatie naar zijn hand te zetten.
Hij hield vooral de touwtjes strak in handen als het ging om personeel. Zoveel als hij investeerde in machines, zo weinig als hij dat deed als het ging om het welzijn van zijn personeel. Er was een strikte hiërarchie binnen zijn bedrijf. Medewerkers op de werkvloer zagen hem nauwelijks.
Mensen met macht staan over het algemeen verder af van andere mensen en voelen ook minder betrokkenheid. Johan zijn vader voelde zich helemaal niet eenzaam op zijn positie. Hij vond het minder belangrijk om bij een bepaalde groep, in dit geval zijn personeel, te behoren. Ook vroeg hij zich nooit af of hij wel geaccepteerd werd. Hij was tenslotte de baas.
De dag dat Johan zijn bul haalde, werd hij onderdirecteur op zijn vaders bedrijf. Hij had voorheen stage gelopen op de financiële administratie van het bedrijf, maar nu kreeg hij officieel zijn eigen kantoor en nieuwe verantwoordelijkheden.
Hij stond te popelen om samen met de medewerkers mooie successen te boeken en had geweldige ideeën. Dus Johan ging enthousiast aan de slag en nam alle tijd zich aan iedereen voor te stellen. Hij merkte dat hij formeel ontvangen werd en dat er een bepaalde gespannenheid in de lucht hing als hij op een afdeling was. In het begin dacht hij dat de mensen gewoon aan hem moesten wennen. Na verloop van tijd begon hij echter te begrijpen dat de medewerkers zich niet op hun gemak voelde bij hem. Hij vroeg zich af waarom en hij werd onzeker.
Er waren dagen dat Johan niemand zag op zijn kantoor. Alle initiatief om in contact te komen met zijn medewerkers lag bij hem zelf. Tijdens vergaderingen of een wandeling op de werkvloer was de sfeer vriendelijk, maar op afstand. Om de afstand tussen zijn personeel en hem te verminderen, organiseerde hij een barbecue en een personeelsuitje, waarbij hijzelf uiteindelijk zelf alleen aan de kant bleef staan.
Het beleid van het bedrijf was gebaseerd op een resultaatgerichte cultuur. Dat paste weliswaar perfect bij zijn vader, maar niet bij Johan. Maar zolang deze strategie werkte, het bedrijf winst maakte en zolang zijn vader aan het roer bleef staan, wist hij dat hij geen schijn van kans had om deze cultuur te veranderen.
Johan veranderde binnen 3 jaar in een onzekere man, gedesillusioneerd, gestrest en erg eenzaam.
Executive coaching: een analytische sparringpartner
Johan was weliswaar gedesillusioneerd, maar hij had de moed nog niet opgegeven. Hij had een klankbord nodig en nam een van onze executive coaches in de arm. Tijdens de coachingssessies werd hij uitgedaagd om zijn positie én zijn gedrag onder de loep te nemen. Maar ook zijn zelfbeeld en de relatie met zijn vader kwamen onder andere uitgebreid aan de orde.
Wat betreft zijn eenzaamheid werd al snel duidelijk dat Johan autonomie in zijn leven nodig had. Het werd tijd dat hij de regie in eigen handen nam. Hij moest bepalen wat hij zelf echt wilde en hiernaar handelen. Dus niet langer het leven leiden dat zijn vader voor hem had vormgegeven.
Autonoom denken en handelen maakt gelukkig
Autonoom zijn betekent dus onafhankelijk van anderen zijn, je eigen pad volgen en doen wat bij je past. En daar is best wat zelfvertrouwen voor nodig. Autonomen voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen geluk en gevoel. Ze laten het niet aan een ander afhangen, maar nemen eigen initiatieven en zijn daarop ook aanspreekbaar.
Autonoom betekent niet dat je geen rekening met een ander houdt en alleen je eigen plan trekt. Het betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent.
Autonoom handelen, dus geloven in wat je doet en ernaar handelen, geeft je meer zelfvertrouwen, kost je minder moeite en geeft je meer plezier.
Het praktische middel: zelfvertrouwen
Het mooie aan zelfvertrouwen is dat je het kunt leren. Door Johan weer zijn eigenwaarde terug te geven door middel van zelfkennis, ging hij automatisch meer op zichzelf vertrouwen.
In ons artikel ‘Je zelfvertrouwen vergroten’ geven we je 10 tips hoe je kunt werken aan een gezond portie zelfvertrouwen.
Om een lang verhaal kort te maken: Johan confronteerde zijn vader met zijn onvrede. Hij bleef vriendelijk, maar standvastig bij zijn besluit: het personeelsbeleid moest op de schop. Meer ruimte voor ontwikkeling, meer verantwoordelijkheid voor uitvoerenden en meer aandacht voor hun welzijn.
Aan de hand van cijfers liet hij zien hoe deze aanpak niet alleen zorgde voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit, maar ook zorgde voor tevreden werknemers en meer werkplezier.
Ook na twee afwijzingen van zijn plan, bleef hij bij zijn standpunt. En dat kon zijn vader eigenlijk wel waarderen. Uiteindelijk kreeg Johan de vrije hand. Sindsdien voelt Johan zich niet veel prettiger in zijn rol. Zijn plan werd een succes en dat was voor zijn vader aanleiding om de teugels meer te laten vieren. Johan werd weer Johan: een enthousiaste, positieve leider waar iedereen voordeel bij had.
Wij verzorgen exclusieve coaching voor executives. Zie ook: executive coaching
De eenzame zelfstandige zonder personeel (ZZP’er)
Eenzaamheid onder zzp’ers heeft vaak een hele andere reden. Hier gaat het meestal om het gebrek aan sociale contacten, zoals collega’s of klanten. Het maakt het helaas niet minder erg, want eenzaamheid gaat met veel negatieve gevoelens gepaard, zoals leegte, zinloosheid, depressieve gedachten en lichamelijke of psychische klachten.
Bij ZZP’ers die hun werk doen achter hun computer op hun eigen kantoor zien we eenzaamheid het vaakst. Ellie is zo’n ZZP’er, ze heeft een administratiekantoor.
Aan het werk als ZZP’er, hoe autonoom kan je zijn (?)
Ellie kreeg op haar 50ste, na een reorganisatieronde, haar ontslag bij een groot accountantskantoor. Na een half jaar solliciteren realiseerde ze zich dat ze misschien wel te oud was om nog een functie op haar niveau terug te krijgen. Vol zelfvertrouwen ging ze aan de slag als ZZP’er.
In het eerste jaar als zelfstandige deed haar administratiekantoor het al buitengewoon goed. Ze had genoeg opdrachten, werkte voor een goed tarief en haalde voldoening uit haar werk. Ze deed wat ze leuk vond op een manier die bij haar paste, dus wat wilde ze nog meer? Ook kon ze trots op zichzelf zijn en dat was ze ook.
Autonomie kent ook een keerzijde. Ellie deed dan wel wat ze graag wilde, maar het maakte haar uiteindelijk niet gelukkig. Ze zei: ‘Ik dans graag de wals, maar ik kan geen danspartner vinden’.
Ze ging zich na verloop van tijd eenzaam voelen, ze miste een sparringpartner, contact met collega’s en een praatje onder de koffie. Het contact met haar opdrachtgevers verliep hoofdzakelijk digitaal of soms via de telefoon.
Ze dacht de oplossing gevonden te hebben en huurde een kantoor in een bedrijvenverzamelgebouw. Maar dat liep uit op een teleurstelling. Veel contacten leverde het niet op. Uiteindelijk zat ze ook op haar nieuwe kantoor in haar uppie te werken.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Laat los wie je denkt te moeten zijn en omarm wie je daadwerkelijk bent
Succesvol zijn in je werk betekent dus niet automatisch gelukkig zijn in je leven. Zelfreflectie helpt je bij de vraag wat jou gelukkig maakt en wat minder. Eenzaamheid was een spelbreker voor Ellie, ze verloor het enthousiasme en begon tegen de werkdagen op te zien.
Door onze coaching kreeg Ellie weer scherp op haar netvlies waar ze blij van werd en wat haar voldoening gaf. En dit resulteerde in een verrassende beslissing!
Ellie miste mensen om zich heen, dat was wel duidelijk. En als de berg niet naar Ellie komt, dan moet Ellie maar zelf naar de berg. Ze leverde wat werktijd in voor vrijwilligerswerk; ze ging bij een wijkcentrum achter de bar staan en ontmoette zo talloze nieuwe mensen. Dit vond ze heerlijk. Niet alleen haar leven bloeide weer op, maar ze kreeg ook weer plezier in haar werk. De balans was hersteld!
Executive coaching helpt bij ondernemen zonder eenzaamheid
Eenzaamheid onder ondernemers is een onderwerp waarop nog steeds een taboe rust, het is een lastig onderwerp voor veel leidinggevenden. En dat begrijpen wij volkomen. Maar zoals je hebt gelezen, kan je er zelf wat aan doen. Het is de kunst om helder te krijgen wat die eenzaamheid veroorzaakt. Eenzaamheid heeft nou eenmaal talloze redenen.
Met executive coaching nemen wij jou mee naar de weg terug. Naar de tijd dat je enthousiast en gedreven was en het lef had de leiding op je te nemen. Onze executive coaches zijn ervaren professionals die weten wat ondernemerschap met zich mee brengt. Ze gaan discreet met jouw informatie om.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen