We hoeven tegenwoordig helaas niemand meer uit te leggen wat stress is. En dat geldt ook voor een burn-out. Vrijwel iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die de ernstige gevolgen van zo’n burn-out aan den lijve heeft ondervonden. Waarom hebben deze mensen het zover laten komen?

Veel mensen vinden dat stress momenteel hoort bij de prestatiemaatschappij waarin wij nu leven en zien stress als ‘part of the deal’. Ze herkennen de stress dus wel degelijk bij zichzelf, maar zijn in staat balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Bij andere mensen is hun volle agenda de bepalende factor in hun leven. Lichamelijke of geestelijke klachten worden opzij geschoven; het werk komt eerst.

Tot slot zijn er ook mensen die zo ver van zichzelf zijn vervreemd, dat ze letterlijk worden overvallen door een burn-out. Ze barsten in huilen uit en kunnen niet meer stoppen of ze kunnen bijvoorbeeld op een dag hun bed niet meer uit komen. Deze mensen weten niet, of willen niet weten, dat ze zichzelf dusdanig hebben verwaarloosd dat hun lichaam nu op de noodknop heeft gedrukt. En dat heeft ze verrast.

Bij welke groep mensen hoor jij?

Goed dat je hier bent!

Voor jouw duidelijkheid: de meeste mensen die wij coachen komen eigenlijk altijd net iets te laat. Vaak hebben ze al (te) lange tijd last van psychische en/of lichamelijke klachten, maar deze niet herkend als stress gerelateerd. Hoe verder in het proces, hoe langer de hersteltijd duurt. Het komt ook voor dat ze niet willen accepteren dat ze last hebben van stress.

Ondanks het feit dat stress tegenwoordig overal bespreekbaar is, zijn er altijd nog mensen die het als een zwakte zien. Dat hoort ook een beetje bij hun karakter: mensen met een burn-out zijn hele sterke mensen met doorzettingsvermogen en wilskracht. De keerzijde van die medaille is, dat zij de signalen van stress niet kunnen of willen erkennen.
Het is dus echt winst dat jij nu even stil staat bij jouw stress level en je afvraagt hoe je er op dit vlak voorstaat.

Stress test: zijn mijn klachten het gevolg van te veel stress?

Wat is de waarde van een stress test?

Heb je klachten, waarbij je vermoed dat deze worden veroorzaakt door stress? Bezoek je huisarts!

Er zijn talloze symptomen van stress en een burn-out. Dat zorgt er ook voor dat wij een bepaalde klacht vaak toeschrijven aan iets anders. Hoofdpijn kan bijvoorbeeld vele oorzaken hebben. Het ligt niet direct voor de hand dat jij herkent dat er sprake is van spanningshoofdpijn die veroorzaakt wordt door een te hoge spierspanning in je schouders en nek.

Vermoeidheid is ook een klacht die vaak niet wordt herkend als een symptoom van stress. En dan zijn er nog de vele ‘vage’ klachten die je niet kan plaatsen. In ons gratis e-book lees je alles over de symptomen van een burn-out. Niet schrikken, want we noemen er zo’n 80. Maar je begrijpt dat de diagnose stress, chronische stress of een burn-out dus niet zo makkelijk is.

Het kan ook zijn dat je twijfelt of je misschien een depressie hebt in plaats van stress. Ook een angststoornis kan een onderliggende oorzaak zijn van je klachten.
En daarom heb je een arts nodig.

De uitslag van een test geeft slechts een indicatie van de mate van stress die jij ervaart. Het geeft je een beeld, maar geen diagnose. Maar het heeft echter zeker wel een meerwaarde als je de uitslag van een test aan jouw arts kunt voorleggen. Hij of zij kan de test als een hulpmiddel gebruiken om een juiste diagnose te stellen.

> Doe ook onze depressie test: zo meet je of je te maken hebt met een depressieve stoornis

Welke stress test is voor mij het meest geschikt?

Er zijn twee stresstesten die wij waardevol vinden:

  • De Pottertest is een test die uitermate geschikt is voor mensen die te maken hebben met stress op hun werk. De uitslag van deze test geeft inzicht in de mate van jouw stress.
  • De 4DKL is een test die niet uitgaat van werkstress, maar een indicatie geeft over een diagnose bij stress, depressie, angst en lichamelijke spanningsklachten.

Is er sprake van spanning op je werk, in welke vorm dan ook, dan is de 4DKL test niet geschikt voor jou. Deze test heeft namelijk als doel te kijken of jouw klachten worden veroorzaakt door stress of een andere oorzaak heeft, bijvoorbeeld een depressie.

Werkstress? Doe de Pottertest

Beverly Potter is een vooraanstaande, Amerikaanse burn-out deskundige met talloze boeken op haar naam, waaronder de bestseller ‘Overcoming Job Burnout’. De Pottertest is een test die zij heeft ontwikkeld, waarbij aan de hand van vragen burn-out veroorzakende situaties worden voorgelegd.

Nogmaals, de uitslag is geen diagnose, maar een indicatie. Een officiële diagnose kan alleen worden gesteld door een daarvoor gecertificeerd persoon.

Heb ik stress, ben ik depressief of heb ik een angststoornis?

Lichamelijke spanning veroorzaakt klachten die zowel bij stress, angst als een depressie voorkomen. En dat is verwarrend. Ook kunnen er lichamelijke spanningsklachten zijn (somatisatie).

De Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) is ontwikkeld door Dr. Berend Terluin in 2008. Vele zorginstellingen, huisartsen en andere zorgaanbieders maken gebruik van zijn vragenlijst om psychische problemen op het spoor te komen, in kaart te brengen en bespreekbaar te maken.

Ook hier geldt: alleen een arts kan vaststellen of er sprake is van stress (distress), depressie, angst of somatisatie. Ook aan deze test kunnen dus geen rechten worden ontleend.

De test online invullen? – Vul hier de test online in!
De test op papier invullen? – Download hier een invulbare PDF van de test

Mijn stresslevel is te hoog. Hoe nu verder?

Uiteraard hopen wij dat de uitslag of score goed is en je je geen zorgen hoeft te maken. Wijst de uitslag echter op een te hoog stresslevel, depressieve klachten of een angststoornis, dan is het belangrijk dat je dit serieus neemt en een arts bezoekt. Elke diagnose heeft een andere behandeling nodig. Bij een depressie bijvoorbeeld wordt vaak verwezen naar een psychotherapeut.

Heeft de test je duidelijk gemaakt dat er preventieve maatregelen nodig zijn om jouw stresslevel te verlagen? Of erger nog, blijkt uit de vragen dat je symptomen hebt die horen bij een burn-out? Dan heb je onder andere hulp nodig bij het veranderen van je gedrag. Vaak is dat een vastgeroest patroon dat moet worden doorbroken, zodat stress geen vat meer op jou krijgt.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *