Haaruitval door stress: Je bent lekker je haar aan het wassen. Je borstelt met je vingers door je haar om de shampoo goed uit te spoelen. Tot je schrik heb je ineens je hand vol haar! Is dit het begin van kaal worden? Geen paniek. Elke dag verlies je ongeveer honderd haren en dat is normaal. Er groeien namelijk ook elke dag weer zo’n honderd nieuwe haren aan.

Maar als je hele plukken haar verliest, is er misschien wel iets aan de hand. Zowel bij mannen als vrouwen is stress een veelvoorkomende oorzaak voor haaruitval. Stress heeft een negatieve invloed op de haarzakjes waar haar uit groeit. Gelukkig is haaruitval door stress maar tijdelijk. Je kunt deze oorzaak aanpakken en je haar kan weer gaan groeien!

haarverlies door stress

De oorzaak van haaruitval door stress

Stress verhoogt de aanmaak van cortisol in je lichaam. Het is een stresshormoon dat interactie heeft met andere hormonen, zoals adrenaline en testosteron. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, testosteron en dihydrotestosteron (DHT). Adrenaline hoopt zich vooral op in de hoofdhuid, omdat hier de bloedcirculatie relatief zwak is.

Vervolgens veroorzaakt adrenaline een overproductie van melkzuur in de talgklieren en teveel melkzuur is slecht voor je hoofdhuid en haargroei. Melkzuur beschadigt namelijk de haarwortels en blokkeert de lymfestroom.

Bovendien heeft een verhoogd DHT effect op de haarzakjes. De haargroei wordt vertraagd of komt helemaal tot stilstand. Vooral bij mannen leidt een verhoogd DHT tot vroegtijdig haarverlies of zelfs kaalheid.

De emotionele gevolgen van haaruitval worden vaak onderschat. Gehoorde emotionele klachten zijn: Bang om gepest te worden, verlies van waardigheid, onzekerheid, laag zelfbeeld, etc.

Haaruitval door stress

De oplossing van kaalheid en haaruitval door stress

In stressvolle periodes is het belangrijk om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. Dat is natuurlijk altijd belangrijk, maar in stressvolle periodes is het extra belangrijk. Drink daarom genoeg water, zorg voor voldoende beweging en voldoende nachtrust. Probeer je regelmatig te ontspannen. Eet driemaal per dag een gezonde en gebalanceerde maaltijd en neem voldoende vitamines. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D een positief effect heeft op de haargroei en dat mensen met een ijzertekort meer last hebben van haaruitval.

Daarnaast moet je goed op je houding letten. Mensen met stress hebben de neiging om hun schouders op te trekken en het hoofd te laten hangen. Hierdoor worden bepaalde zenuwen afgekneld en de doorbloeding naar het hoofd wordt minder. Dit heeft weer invloed op de haargroei omdat bepaalde zenuwen afgekneld worden. Probeer dus extra op je houding te letten. Ook een hoofdhuidmassage helpt om de doorbloeding te stimuleren. Bij een betere doorbloeding kan adrenaline sneller worden afgevoerd en wordt de aanmaak van melkzuur tegengegaan.

Als de haaruitval door stress wordt veroorzaakt, kun je het allerbeste het probleem bij de kern aanpakken. Probeer de bron van stress te achterhalen en die er – indien mogelijk – met wortel en al uit te trekken. Je zult zien dat je minder last hebt van haaruitval naarmate de stress uit je lijf verdwijnt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Belangrijk om daarbij te weten is ook dat dit zich maanden na de burn-out nog kan uiten, dus als de ‘piekstress’ het lichaam al verlaten heeft. Dus minder haaruitval naarmate de stress verdwijnt is deels waar, want er kan nog een ‘na-tik’ ontstaan terwijl iemand wellicht al maanden hersteld is. Ik vertel dit zodat mensen niet in de stress schieten als ze maanden later meer haar verliezen dan normaal. En onthoud ook dat we niet enkel meer haarverlies hebben in de herfst, maar ook in de zomer. Dit ter geruststelling. En vergeet vitamine B (biotine) niet. Het is bewezen dat dit een gunstige invloed heeft op je haar. Voel je je ontzettend onzeker over je haar, dan zijn er haarvezels te koop waarmee je het e.e.a. kunt verdoezelen. Ik heb dit zelf ook ervaren en daardoor uitvoerig onderzocht, omdat het vooral (hopelijk mag ik dat zeggen) voor vrouwen vrij heftig is als ze last hebben van haaruitval. Aansluitend: vrouwen, het kan bij ons ook een combi zijn. De stress kan meespelen bij haaruitval (niet iedereen krijgt hier last van), maar het kan ook een hormonaal probleem zijn. Het is platgezegd klote als je denkt hersteld te zijn en je krijgt op deze manier nog een vrij ingrijpende tik na, dus hoop dat mensen hier iets aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *