Nekpijn, stijve nek door stress: Heb je regelmatig pijn in schouders en nek? Ervaar je bijvoorbeeld een stekende pijn wanneer je je hoofd beweegt of voel je spierpijn in je nek? Of heb je het idee dat je hoofd niet verder kunt bewegen en dat je nek vast zit? Dan kan het zijn dat je last hebt van een stijve nek! Stijve nekspieren zijn ontzettend vervelend en kennen verschillende oorzaken, bijvoorbeeld door slecht slapen of wanneer je stress ervaart.
In dit artikel zullen wij verder ingaan op wat een stijve nek nu precies is, meer vertellen over de symptomen van nekpijn, wat de oorzaken van het hebben van een stijve nek of nekpijn zijn. Daarnaast zullen wij verder in gaan op de vraag of het ook mogelijk is om een stijve nek zelf te verminderen. En zo ja, hoe je dat precies doet!
Een stijve nek door stress kan duiden op een naderende burn-out
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Wat is een stijve nek?
Wanneer je last hebt van een stijve nek, hoef je je niet meteen zorgen te maken. De huisarts bellen is niet nodig: 2 op de 3 mensen hebben wel eens last van stijve nekspieren en het is één van de meest voorkomende problemen. Wanneer mensen spierklachten hebben, is een stijve nek vaak de boosdoener. Een stijve nek komt dus regelmatig voor, maar het heeft verschillende oorzaken.
Je nek bestaat uit spieren, bot en zenuwen. Deze verbinden je hoofd met de rest van je lichaam. Wanneer je het gevoel hebt dat je een stijve nek hebt, betekent dit dat één of meerdere van die spieren stijf en pijnlijk is. Vaak kan je dit voelen, door bijvoorbeeld zachtjes te drukken op de spier. De spier voelt dan hard aan en in de meeste gevallen doet het ook pijn als je erop drukt.
Een stijve nek is ontzettend vervelend en aanhoudende klachten kunnen je zeker belemmeren in je dagelijkse activiteiten. In de meeste gevallen trekt het hebben van een stijve nek na enkele dagen weg of wordt de pijn een stuk minder. Je moet ook merken dat je mobieler wordt en dat je langzaamaan je beweging weer terug krijgt. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je op zoek naar een andere oplossing tegen de nekpijn. Het is dan belangrijk dat je de oorzaak van je stijve nek achterhaalt en kijkt of je hier wat tegen kan doen.
Pijnlijke nek door stress: lees hier de symptomen van stress
Spierpijn nek = stijve nekspieren
Een stijve nek voelt inderdaad aan alsof je spierpijn in je nek hebt. In de spieren hopen afvalstoffen zoals melkzuur zich op, wat de pijn in de spieren veroorzaakt. Door de stijve nekspieren kan je hoofd draaien of bewegen behoorlijk pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk dat je je nekspieren wel blijft bewegen. Doe je dit niet, dan hou je de spierpijn alleen maar langer in stand.
Spierpijn komt niet alleen voor in onze nekspieren, maar in alle spieren van ons lichaam. Door spierspanning hopen afvalstoffen zich op in een spier. De spier is hierdoor enigszins gezwollen. Zo’n pijnlijke spier kan tot 10% dikker zijn dan normaal, waardoor hij minder kracht kan leveren. Zolang je de spier niet beweegt, heb je weinig last. Wordt de spier geactiveerd, dan voel je dat de spier stijf aanvoelt en pijnlijk is. Spierpijn verdwijnt binnen enkele dagen en valt onder de ‘onschuldige kwalen’.
Een spier verrekt in je nek?
Het lijkt allemaal een beetje op elkaar, maar een verrekte spier is iets anders dan een stijve nek. Een verrekte spier ontstaat wanneer de spiervezels te ver zijn uitgerekt. In ergere gevallen is hierdoor een scheurtje ontstaan in een aantal spierweefsels of een volledige scheur in de spier.
In tegenstelling tot spierpijn zwelt een verrekte spier niet op. De spier blijft ook pijnlijk als je je niet beweegt. Het herstel van een verrekte spier duurt 1 tot 2 weken.
Pijn in schouder én nek
Er zijn bepaalde spieren die reageren op stress: onze schouder- en nekspieren zijn daar uiterst gevoelig voor. Mensen met stress of een burn-out hebben vaak spierpijn. Te hoge spierspanning in je schouders en nek zorgt ook voor spanningshoofdpijn.
Nek en schouderklachten wijzen helaas maar al te vaak op een te hoog stresslevel.
Wij hebben daar een uitgebreid artikel over geschreven: spierpijn bij burn-out en stress. Pijnlijke, stramme spieren; wat doe je er aan?
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Stijve nek en nekpijn: wat zijn de symptomen?
Zoals hierboven al even beschreven, kun je een stijve nek moeilijk niet herkennen. De pijn is aanwezig en zul je bij iedere beweging merken. In de meeste gevallen merk je ook dat je minder mobiel bent en je je hoofd minder makkelijk (of zelfs niet) kunt bewegen.
Het draaien en knikken van je hoofd is pijnlijk. Soms kan het ook zo zijn dat de pijn niet enkel in de nek blijft, maar ook doorstraalt naar je schouders. Het hebben van hoofdpijn is ook één van gevolgen van het hebben van nekpijn. In sommige gevallen ervaar je ook duizeligheid.
Lees ook: pijnlijke spieren door stress
De oorzaken van nekpijn
Een stijve nek komt niet zomaar! Er zijn een aantal oorzaken die een stijve nek als gevolg kunnen hebben. De belangrijkste oorzaak is dat een stijve nek ontstaat door vastzittende spieren. De vastzittende spieren kunnen ontstaan door verkeerde belasting van je nek. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je te zware dozen hebt getild, maar ook een verkeerde slaaphouding kan hier aan bijdragen. Het is dan ook belangrijk dat je een matras en kussen hebt welke bij jouw lichaam en slaaphouding past, zodat je een stijve nek op die manier probeert te voorkomen.
Het is ook belangrijk dat je een juiste houding hebt tijdens het zitten. Andere gevolgen van een stijve nek zijn kou op je spieren en het maken van een onverwachte beweging (spierverrekking). Daarnaast kan je last krijgen van een stijve nek nadat je griep hebt gehad. Als laatste kan het hebben van stress ook een boosdoener zijn wanneer het gaat om een stijve nek. Hier zullen wij later in dit artikel nog meer op in gaan.
Lees ook: de gevolgen van stress
Een stijve nek verminderen en voorkomen
Het belangrijkste wat je kunt doen om je stijve nek te verminderen, is om gewoon door te blijven gaan met je dagelijkse activiteiten. Eén van de grootste fouten die gemaakt worden door mensen die last hebben van een stijve nek, is dat zij krampachtige bewegingen gaan maken of in sommige gevallen zelfs niet meer gaan bewegen. Wanneer je dit doet, krijg je juist meer last van je spieren waardoor je als het ware niet van je klachten afkomt. Je komt dan in een soort vicieuze cirkel terecht en dat moet je natuurlijk voorkomen. Probeer dus zo veel mogelijk mobiel te blijven!
Daarnaast zou je kunnen kijken of het helpt om een warmte kussen of kruik te gebruiken. Warmte is sowieso erg belangrijk, dus het dragen van een sjaal kan ook al verlichting geven. Wanneer je echt lastig door kunt gaan met je dagelijkse activiteiten door de pijn, zou je drie keer per dag een ibuprofen kunnen nemen, gedurende de maaltijd. Na enkele dagen zal dit niet meer nodig zijn.
Hulpverlener inschakelen
Mocht je echt een langere tijd last hebben van je stijve nek of blijft het terug komen? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met een hulpverlener, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Zij kunnen naar het probleem kijken en ontdekken wat de oorzaak van de nekpijn precies is. In de meeste gevallen zal de fysiotherapeut je masseren of gebruik maken van een warmte lamp om de pijn te verminderen. Daarnaast geeft hij of zij vaak een aantal opdrachten mee naar huis welke je thuis kunt uitvoeren om de nekpijn te verminderen. Zij zullen zeker met een passende oplossing komen!
Wanneer je last hebt van nekpijn of van nek- en schouderpijn vanwege psychologische factoren, kun je ook met een coach of psycholoog kijken of je deze factoren en stressgevoelens kunt verminderen.
Wordt jouw nekpijn veroorzaakt door stress?
Heb je van alles al geprobeerd maar lijkt niks te werken?
Bekijk dan hier: coaching bij stress
Een stijve nek of nekpijn door stress
Dat stress niet goed voor ons is, dat weten we inmiddels wel. Het hebben van stress kan leiden tot spierspanning, wat uiteindelijk kan leiden tot het hebben van nekpijn. Dat is natuurlijk erg vervelend en om dit tegen te gaan, moet je het probleem proberen aan te pakken: de stress! Dit is de oorzaak en wanneer je deze oorzaak niet goed aanpakt, kan het uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out, waarna je een heel stuk verder van huis bent. Dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk proberen te voorkomen!
Om de stressgevoelens te verminderen moet je op zoek naar de oorzaak van het probleem. Wat deze oorzaak precies is, is lastig te zeggen. Het kan zijn dat het een tijdelijke stress is, nadat je bijvoorbeeld bent begonnen bij een nieuwe baan of dat je net wat zwaardere momenten ervaart tijdens het studeren. Deze gevoelens van stress zijn volkomen normaal en iedereen ervaart dit wel eens. Dit soort stressgevoelens zijn ook goed voor ons, omdat ze er voor zorgen dat wij goed blijven functioneren!
Toch kan het hebben van stress ook structureel worden en dat is een stuk minder goed. Het kan bijvoorbeeld komen wanneer je een langer termijn een grote hoeveelheid werkdruk ervaart. Het kan ook komen nadat je niet goed in je vel zit door bijvoorbeeld een vervelende thuissituatie of andere persoonlijke omstandigheden. Wat het ook precies is, het aanpakken van het probleem is erg belangrijk, zodat je voorkomt dat je een langere periode stress ervaart. Wanneer stress aan blijft houden, kan dit namelijk ook leiden tot een burn-out.
Lees ook: symptomen van een burn-out
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen