We hebben er allemaal wel eens last van: een trillend ooglid. Meestal duurt het een paar minuten, maar het kan je ook dagen plagen. We willen je eerst even geruststellen: een trillend ooglid is op zichzelf ongevaarlijk. Maar het kan wel een belangrijke achterliggende oorzaak hebben. Heb je regelmatig last van een trillend ooglid, dan is het verstandig even stil te staan bij de mogelijke oorzaak. Misschien gaat dit artikel een belletje bij je doen rinkelen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waarom trilt mijn ooglid?

Iedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is een vervelend gevoel, dat plotseling optreedt en even plotseling weer verdwijnt. De boosdoener is ons zevende hersenzenuw, de nervus facialis. Deze zenuw is onder andere verantwoordelijk voor onze gezichtsuitdrukkingen. Hij stuurt de spieren in ons gezicht aan, zoals de mondhoeken, de wangen en onze oogleden. Wanneer deze zenuw overactief raakt, zorgt hij voor fasciculaties. Dat zijn kleine spiertrillingen onder de huid die korte en kleine bewegingen veroorzaken.

Vraag je je af waarom jouw aangezichtszenuw overactief reageert? Meestal wordt de oorzaak gevonden in een te hoog stresslevel en ernstige vermoeidheid. Heb je regelmatig of langdurig last van een trillend ooglid, dan kan dit dus een waarschuwingssignaal zijn en is het verstandig gas terug te nemen.
In mindere mate kan bij een trillend oog een tekort aan magnesium en vitamine B12 of overmatig gebruik van alcohol of cafeïne een rol spelen.

Wordt jouw oogtrilling veroorzaakt door stress?

De meeste mensen weten wel wanneer ze gestrest zijn. Ze denken dat het tijdelijk is en wuiven het gevaar dat kleeft aan langdurige stress snel weg. Het mooie is, dat wij gewaarschuwd worden wanneer er iets in ons lichaam niet goed gaat. Pijn is het bekendste alarmsignaal dat we kennen. Maar er zijn ook veel subtielere noodsignaaltjes die ons waarschuwen voor gevaar.

Deze kleine seintjes schudden we makkelijk van ons af. Juist de mensen met wilskracht en doorzettingsvermogen zijn daarom vaak slachtoffer en chronische stress en een burn-out. Zij hebben geen tijd om stil te staan bij hun ‘klachtjes en pijntjes’ en willen door. Maar als jouw lichaam er anders over denkt, je met talloze seintjes waarschuwt en jouw geluk langzamerhand gaat saboteren, dan valt er op een dag niets meer te willen. Chronische stress en een burn-out kunnen je van de ene op de andere dag volledig lamleggen.

Terug naar jouw trillend ooglid. Het is echt verstandig even bij jezelf te rade te gaan of er ook andere klachten spelen. Ben jij bijvoorbeeld ook vermoeid? Laten we eerst even kijken naar de oorzaak van je vermoeidheid.

Trillend ooglid door vermoeidheid van je ogen

Werk je dagelijks langdurig achter een beeldscherm? Dan is het niet verrassend dat je ogen op den duur vermoeid raken. Turen op een scherm, ook die van je smartphone of tablet, vraagt om hoge inspanning van je ogen. Dat geldt ook voor langdurig lezen of een inspannende, lange autorit in het donker of in de regen. Wordt het langdurig focussen niet afgewisseld met voldoende onderbrekingen, dan raken je oogspieren vermoeid en je aangezichtszenuw overprikkeld. Een trillend ooglid kan hiervan een gevolg zijn.

Het vermijden van oververmoeide ogen is eigenlijk heel simpel: geef jouw ogen regelmatig rust. Neem na maximaal 2 uur achter je beeldscherm een pauze. Zorg ook voor voldoende licht. Wanneer je achter een beeldscherm werkt, knipper je minder met je ogen. Hierdoor kunnen je ogen te droog worden. Een time-out, maar ook een goede luchtvochtigheid, dragen bij aan gezonde ogen.

Inspannend turen kan ook zorgen voor vervelende hoofdpijn. Ik had er zelf ook wel eens last van als ik een lange dag achter mijn scherm had gezeten. Draag je een bril? Sinds ik een beeldschermbril draag, heb ik er aanzienlijk minder last van. Een bezoekje aan de opticien kan dit probleem dus oplossen.

Een trillend ooglid door stress

Trillend ooglid door mentale vermoeidheid

Een hele andere vorm van vermoeidheid is mentale vermoeidheid. Hiermee bedoelen we niet de vermoeidheid die we voelen na een spannende prestatie of een lange werkdag, maar een vermoeidheid die je al voelt als je ’s morgens wakker wordt. Waar een dagje ontspanning of een nacht lekker lang slapen niets oplost. Je bent uitgeput, je hebt geen energie en motivatie meer en je kan je niet meer goed concentreren. Dát soort vermoeidheid bedoelen wij.

Vermoeidheid is een symptoom van stress. Extreme vermoeidheid, uitputting die je zowel lichamelijk als geestelijk voelt, is een symptoom van een burn-out. Stress en een burn-out hebben naast vermoeidheid een enorme waslijst aan symptomen.

Niet schrikken, want in ons artikel ‘Wat zijn de symptomen van een burn-out’ lichten wij er maar liefst zo’n 80 toe.

Wees op je hoede voor ‘vage’ klachten

Omdat bepaalde klachten ‘vaag’ zijn, en een trillend ooglid is daar een van, associëren wij deze niet direct met stress. Toch kan jouw trillend ooglid dus wel degelijk een seintje zijn van te veel en te langdurige spanning. Zo’n klein seintje kan gepaard gaan met andere klachten die wat makkelijker te herkennen zijn. We noemen even de 10 belangrijkste symptomen van een burn-out:

  1. Geestelijke en lichamelijke uitputting of extreme vermoeidheid
  2. Cynisch zijn
  3. Slecht kunnen slapen
  4. Piekeren en kniezen
  5. Angstig zijn, bijvoorbeeld om te falen
  6. Je onzeker voelen en weinig zelfvertrouwen hebben
  7. Gespannen zijn, snel boos worden
  8. Hoofdpijn
  9. Rusteloos zijn en je opgejaagd voelen
  10. Pijn op de borst.

We willen je niet ongerust maken. Maar het is even goed om stil te staan bij jouw gezondheid als je naast een trillend ooglid en andere subtiele klachten een of meerdere van bovenstaande symptomen herkent.

Is dit het geval? Dan wordt het tijd om aan de rem te trekken. Nee, niet later, maar nu.

Trillingen door een tekort aan voedingsstoffen

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het wijst er wel op dat een tekort aan vitamine B12 en magnesium invloed heeft op de werking van onze hersenzenuwen, dus niet alleen op onze aangezichtszenuw. Naast trillende ogen kan een tekort ook invloed hebben op andere delen van ons lichaam, zoals handen, vingers, hoofd, voeten e.d.

Vitamine B12 zorgt onder meer voor een goede opbouw en het goed laten werken van de zenuwen. Heb je te weinig van deze vitamines in je lichaam, dan kan je klachten krijgen. Denk hierbij aan tintelingen, gevoelloze tenen en vingers, evenwichtsproblemen of problemen met je motoriek. Door gezond te eten krijgen we dagelijks genoeg vitamine B12 binnen. Heb je last van de genoemde klachten, heb je bloedarmoede of ben je vegetariër of veganist en eet je geen dierlijke producten, dan kan je bij de huisarts je bloed laten testen op de aanwezigheid van B12 in je lichaam.

Magnesium wordt niet voor niets ons ‘antistressmineraal’ genoemd. Dit mineraal zorgt namelijk onder andere voor de ontspanning van onze spieren en zenuwen. Een tekort aan magnesium kan de overdracht van zenuwprikkels verstoren. Het is lastig magnesiumtekort zelf vast te stellen. Jouw huisarts kan dit wel door je bloedwaarde en celwaarde te controleren.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Trillen en beven door stress

Jouw ooglid kan dus gaan trillen als je te lang inspannend tuurt of ongezond eet. Heb je echter naast een trillend ooglid ook last van vermoeidheid en andere (soms vage) klachten, dan speelt stress een te grote rol in je leven. Door nu in te grijpen voorkom je dat je een burn-out krijgt. Met stress leven is al lastig genoeg, maar leven met een burn-out is echt vreselijk.

Ons lichaam heeft een ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat we kortstondige overbelasting van ons zenuwstelsel de baas blijven en we alert kunnen reageren op dreigend gevaar. Dit geweldige systeem is echter niet berekend op langdurige overbelasting. Is dit het geval, dan krijgen we waarschuwingen in de vorm van lichamelijke en psychische klachten.

Het kan zijn dat je klachten samengaan met andere oog of zichtgerelateerde klachten:

Van stress kunnen we letterlijk gaan trillen en beven. Deze bewegingen noemen wij tremors. Het zijn onwillekeurige bewegingen die voor kunnen komen in al onze ledematen en vele plekken van ons lichaam.

In ons artikel: ‘Trillen en beven: wat is de oorzaak en wat is het verband met stress’ lees je er alles over.

Hoe ga ik om met mijn stress?

Vraag iemand wat je kan doen aan stress en hij/zijn zal zeggen: meer ontspannen. Maar ontspannen is voor iemand die al langere tijd last heeft van stress heel erg moeilijk. Het kost de nodige inspanning om opnieuw te ontdekken hoe ‘ontspannen’ voelt. Dagelijks ontspanningsoefeningen doen brengt je op een redelijk eenvoudige en snelle manier tot rust. We hebben er 10 voor je op een rijtje gezet die je hier kunt vinden.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *