Wat kunnen we toch uitkijken naar die welverdiende lunchpauze tijdens een lange werkdag vol met verantwoordelijkheden en taken die vervuld moeten worden. Dit kan een broodje gezond zijn uit de kantine of een voorbereid maaltje uit de broodtrommel van thuis. De lunchpauze is een van de weinige momenten dat er, tussen het werken door, even ontspanning wordt gezocht en lichaam en geest even niet verbonden zijn aan deadlines en verplichtingen.

Zeer belangrijk, zou je van nature zeggen, maar zeker niet iedereen neemt dit serieus genoeg. Veel mensen eten hun broodje en drinken hun koffie achter hun bureau of in de auto. Tijd om even te ontspannen is er niet en men kan niet loskomen uit de druk van het werk.

Wettelijke regels rond het nemen van pauzes

De rol van een pauze tijdens het werk is belangrijk en ligt dan ook wettelijk vast. Iedere werknemer heeft het recht om een pauze te nemen als je langer dan 5,5 uur werkt. Een werkdag wordt niet begonnen of geëindigd met een pauze en de pauze is bedoeld om de werkdag te onderbreken. Voor pauzes tijdens werktijden gelden de volgende wettelijke regels:

  • Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je het recht om een pauze te nemen van minimaal een half uur.
  • Wanneer je langer dan 10 uur werkt, heb je het recht een pauze te nemen van 45 minuten.
  • In je CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kunnen de regels afwijkend zijn, maar als je gedurende een werkdienst langer dan 5,5 uur werkt, heb je altijd recht op een pauze van minstens een kwartier.

Volgens de wet mag je maar in twee gevallen een pauze niet nemen. Dit is wanneer je alleen werkt en geen direct contact hebt met medewerkers die hetzelfde soort werk doen of wanneer het soort werk het onmogelijk maakt om een pauze te nemen. Deze zaken moeten schriftelijk vastgesteld staan in de CAO of regelgeving binnen het bedrijf of jouw werkgever moet regelingen met de ondernemingsraad of de vertegenwoordiging van het personeel hebben getroffen.

Wettelijke regels rond het nemen van pauzes

Waarom nemen we geen pauze op het werk?

Als er wettelijk vastgesteld staat dat werknemers recht hebben op een pauze en dat broodje er toch zeer aantrekkelijk uitziet, waarom kiezen mensen er dan toch voor een pauze over te slaan? Vaak heeft dit te maken met de werkdruk die men ervaart. Er ligt nog een stapel papieren op je bureau waar je nog doorheen moet spitten en je wilt ook weer op tijd naar huis, waardoor je tijd wilt inhalen in die “overbodige” pauze.

Je kan je broodje net zo goed achter je bureau eten of in de auto en hiermee tijd besparen. De werkdruk die mensen ervaren is vaak hoog door de grote mate van verantwoordelijkheden en verplichtingen. Daarnaast is het motto van veel bedrijfsbesturen “tijd is geld”, wat zorgt voor een bedrijfssfeer van overmatige haast. Het geleverde werk kan hieronder lijden, en nog erger, de werknemers zelf kunnen klachten krijgen.

Waarom pauzes nemen belangrijk is

Je bent de hele dag in de weer en denkt hiermee productief bezig te zijn. Hierbij schieten pauzes er echter vaak bij in. Dit is jammer, omdat pauzes nemen tijdens je werk er juist voor zorgen dat je je hoofd rust kunt geven om daarna weer de volle aandacht aan je werk te kunnen geven.

Een pauze nemen is dus niet zonde van je tijd, het zorgt juist voor een verhoogde productiviteit. Mensen denken door pauzes over te slaan meer vinkjes van hun to-do lijst te kunnen afstrepen, terwijl dit echt een misverstand is. Gedurende de werkdag heeft het lichaam regelmatig rust nodig en juist door deze kleine momentjes van ontspanning, zorg je ervoor dat jouw werkdag beter is ingepland en je met een fris geest blijft werken.

De hersenen kunnen simpelweg niet te lang achter elkaar op volle kracht draaien. Als die niet tot rust komen, wordt je moe en kun je je niet goed meer concentreren, waardoor je minder werk verricht. Een korte pauze geeft je hersenen de tijd om te resetten, waarna je je weer volledig kunt focussen op je werk om een goede prestatie te leveren.

Zie ook: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar

Waarom pauzes nemen belangrijk is

De nadelen van het overslaan van pauzes

Werknemers die hun pauze op het werk overslaan riskeren serieuze en vervelende gezondheidsproblemen. We weten ook wel dat we rust nodig hebben, maar toch werkt een derde van de werknemers door tijdens de lunch. 25 procent van werkend Nederland slaat zijn of haar pauze in zijn geheel over, blijkt uit onderzoek.

Werken is volgens het onderzoeksbureau CPS goed voor de mentale gesteldheid, die hierdoor bezig gehouden wordt, maar tegelijkertijd kan doorwerken tijdens jouw welverdiende pauze zorgen voor diverse gezondheidsproblemen. Het meest voorkomende probleem is het krijgen van rugklachten. Dit komt doordat medewerkers te lang in één specifieke houding werken, bijvoorbeeld het zitten op dezelfde bureaustoel voor een hele werkdag. Stress komt onherroepelijk op de tweede plek, wat weer kan leiden tot de ontwikkeling van bijvoorbeeld een burn-out.

Minstens 1 keer per week zeer gestrest

50 procent van de werkenden voelt zich minstens één keer per week zeer gestrest. De oorzaken hiervan zijn vaak onderbezetting en een hoge werkdruk, waardoor veel last op de schouders komt van te weinig personeel. De druk stapelt zich op en verplaatst zich letterlijk naar de werknemers zelf, waardoor zij zelfs thuis gebonden zijn aan de verplichtingen van het werk dat zij achter horen te laten. De uitslagen van dit onderzoek zouden allerlei alarmbellen moeten doen rinkelen, omdat de werknemers, zonder dat zij dit misschien zelf weten, gezondheidsklachten, zoals depressies, spanningen en hartproblemen, kunnen creëren.

De oplossing

Een pauze nemen op het werk is dus van groot belang. Je hoeft dan niet meteen te denken dat je vastzit aan een stop van lange tijd. Ook korte pauzes kunnen de hersenen de rust geven die het nodig heeft, maar beide zijn even belangrijk. Zo wordt er verschil gemaakt tussen de micropauze en de macropauze.

Micropauze

Kleine pauzes, micropauzes, zijn goed voor de lichaam en geest. Dit kan door even vijf minuten een kop thee of koffie te halen, een rondje te lopen in de frisse buitenlucht of even te telefoneren met oma, die je al even niet had gesproken. Het gaat erom dat je voor even uit de cirkel stap van concentratie en productie om de hersenen te kunnen laten herstellen.

Macropauze

Lange pauzes, zoals de lunchpauze, zijn zeer belangrijk en je moet ervoor zorgen deze nooit over te slaan. De verandering van je omgeving tijdens deze lange pauze zorgt tevens voor meer inspiratie en productiviteit. De eetpauze is cruciaal voor het lichaam om voedsel om te zetten in de energie die je nodig hebt voor je werk. Vandaar dat deze ook vanuit de overheid verplicht wordt. Het is ook geen schande als je last hebt van een dip. Zet een wekker op een halfuur en doe even je ogen dicht. Het is bewezen dat je hersenen na een powernap van al 20 minuten weer klaar is voor het verwerken van nieuwe informatie.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Sporten tijdens werktijd

Ook sporten kan de juiste ontspanning voor de geest bieden tijdens een werkdag. Het onderbreken van je werk voor 30 tot 60 minuten om te sporten is een uitkomst voor iedere werknemer en de resultaten hierover zijn zeer interessant. Het sporten creëert vrijheid in jouw hoofd, waardoor je sneller tot nieuwe inzichten kunt komen en er ruimte is voor frisse ideeën. Tevens versterkt sporten met collega’s het teamgevoel. De fitte werknemer die lekker in zijn of haar vel zit, toont een hogere productiviteit en belangrijker nog, kan beter omgaan met werkdruk en stress.

Zie ook: Sporten tegen stress. Zo verlaag je stress door te sporten

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *