Coronastress: De schrik zit er bij veel mensen goed in door het nieuws van het coronavirus in Nederland. Het leek een aantal weken geleden nog nauwelijks reden tot paniek en momenteel wordt de ene na de andere maatregel ingevoerd om verspreiding te voorkomen. Niet voor niets dat veel mensen een hoog gevoel van stress ervaren deze dagen. Dit kan zich resulteren in een buitenproportioneel en irrationeel inslaan van wc-papier tot een angst van het kwijtraken van een baan. Toch is reden voor coronastress niet noodzakelijk. In dit artikel lees je meer over het virus, de oorzaken van de stress rondom en virus en hoe je zelf het beste om kunt gaan met stress. Voel jij je gespannen of gestrest door het coronavirus? Heb je last van coronastress? Lees dan gauw verder hoe je dit kunt voorkomen en verminderen.

Wat is het Coronavirus?

Allereerst is het slim om meer duidelijkheid te genereren over het virus. Angst en spanning zijn namelijk vaak gevolgen op situaties die je niet goed begrijpt of kunt omvatten. Aangezien dit virus nog zo nieuw is en de grote van de uitbraak ongehoord is voor deze tijd, kan de onwetendheid over het virus voor veel spanning zorgen.
Het coronavirus heeft een naam dat de vorm van het virus goed weet te omschrijven. Corona betekent namelijk kroon. Wanneer je het virus onder een microscoop bekijkt, zie je een virusvorm met kroon-achtige uiteinden.
De wetenschap die het virus momenteel beter in kaart probeert te brengen, heeft als overeenkomsten kunnen concluderen met het SARS-virus en ook verbanden met Hepatitis A.

Het virus is een pathogeen virus. Dit betekent dat het virus zich via de lucht verspreidt. Hoesten en niezen zijn manieren waarop mensen het virus kunnen overdragen. Maar wanneer iemand bijvoorbeeld in zijn hand hoest en vervolgens een deurknop opent, kan het virus ook op deze oppervlakte nog een tijd overleven. Wanneer er volgend persoon de deur opent en vervolgens de handen niet wast en de mondzone aanraakt, kan het virus ook worden verspreid.

Dagelijks zijn er nieuwe bevindingen over het virus, de manier van indammen en eventuele vaccinaties en medicatie. Het is daarom belangrijk om de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen te volgen, voor meer informatie over het virus.

Volg bijvoorbeeld het nieuws op NU.nl

Wat zijn de symptomen van het Coronavirus?

Het is goed om de symptomen te weten van het virus, om zo snel mogelijk een eventuele besmetting snel te herkennen. De duidelijkste en meest voorkomende symptomen van het coronavirus zijn:

 • Neusverkoudheid
 • Keelpijn en hoesten
 • Koorts

De klachten kunnen qua intensiteit variëren en ook kunnen mensen besmet raken door het virus, maar geen symptomen vertonen. Let ook op, voor een normaal griepvirus gelden dezelfde klachten.

Coronavirus en burn out

Met burn-out meer kans op Coronavirus?

Maak je met een burn out extra kans op Corona? Het antwoord is zowel ja als nee. Deels kan dit op zo’n korte termijn nooit onderzocht worden op een wetenschappelijke manier. Je zou dan mensen met een burn out moeten blootstellen aan het coronavirus en dat vergelijken met een andere, gezonde groep mensen. Veelal vergt dit jaren onderzoek en de humaniteit is natuurlijk ver te zoeken.

Anderzijds is wel bekend dat mensen met een burn-out een verlaagde weerstand hebben en dat stress een invloed heeft op het immuunsysteem. Zogezegd: mensen met hevige stress en burn out worden eerder ziek.

Je kunt dus geen sterk onderbouwd antwoord geven op de vraag of iemand met en burn out meer kans maakt op het Coronavirus, maar wanneer je een burn-out hebt, doe je er wel goed aan om de voorzorgsmaatregelen volledig in acht te nemen

Het is belangrijk om in deze tijd jouw cirkel van invloed goed te begrijpen. Wanneer je jouw cirkel van invloed te groot of te klein maakt ter verhouding van de cirkel van betrokkenheid, kan er angst en een gevoel van onmacht ontstaan.

Lees ook: stress en de invloed op je immuunsysteem

Coronastress

De heftigheid van het nieuws omtrent het virus, zorgt bij veel mensen voor een gevoel van angst en stress. Maar het is belangrijk om juist is deze tijden, stress te verminderen en angst de deur toe te wijzen. Heel veel invloed heb je eigenlijk niet op het virus en de kans op besmetting. Een goed voorbeeld om in deze tijd aan te halen, is de cirkel van invloed.

Om de cirkel van invloed te begrijpen, is allereerst de cirkel van betrokkenheid belangrijk. Dit kun je zien als een cirkel met daarin alle facetten van jouw leven dat je belangrijk vindt. Dit kan familie, werk, dromen, maar natuurlijk ook gezondheid zijn. Binnen in deze cirkel, is de cirkel van invloed. Dit is een kleinere cirkel. Deze cirkel symboliseert het effect dat jij hebt op de grotere cirkel. Het is belangrijk dat je deze cirkel in balans weet te houden. Je hebt namelijk nooit voor de volle 100% invloed op wat er buiten jouw cirkel van invloed gebeurt. Er blijft altijd een vorm van onzekerheid en afhankelijkheid van situaties.

Lees ook: stress verlagen

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waar heb jij invloed op?

Het is niet vreemd om in deze tijden jouw cirkel van invloed te willen vergroten. Je wilt meer grip hebben op de zaak om zo een gevoel van angst te ondermijnen. Het is belangrijk om altijd te weten dat je dus nooit voor de volle 100% invloed hebt om de situaties om je heen. Zo’n virusontwikkeling is goede reminder. Toch kun je jouw gevoel van angst en stress flink verlagen, wanneer je toch invloed kunt uitoefenen in jouw dagelijks leven. Wil je weten waar jij wel invloed op hebt in verband met het virus? Wij hebben een aantal zaken waar jij zeker invloed hebt en hoe je jouw coronastress kunt verlagen, op een rijtje gezet:

Hygiëne

Een goede hygiëne is een van de beste manieren om jezelf en de mensen om je heen te beschermen. Door vaker je handen te wassen, bijvoorbeeld nadat je naar buiten bent geweest, na het toiletbezoek en voordat je gaat eten, kun je de kans op besmetting zeker verlagen. Neem ook dagelijks de deurknoppen en deurposten af met een sopje om een schone en hygiënische omgeving te creëren.

Dierbaren om je heen

Het virus blijkt een grotere impact te kunnen hebben op de ouderen. Je kunt jouw invloed uitoefenen om daarom extra aandacht aan de ouderen om je heen te geven. Dit betekent contrasterend dat je niet bij ze op bezoek gaat. Hoe je ze dan toch kunt helpen? Bestel boodschappen voor ze online, bel wat vaker en zie extra om naar de kwetsbare mensen om je heen.

Weerstand

Een goede weerstand is cruciaal om ziektes tegen te gaan. Dit is een perfecte tijd om jouw invloed te laten gelden om jouw gezondheid en weerstand. Eet en drink gezonder, blijf bewegen en zorg voor voldoende nachtrust. Een lichaam en geest dat gezond is, kan veel meer hebben.

Ontspanning

Merk je dat de stress toch een behoorlijke invloed aan het uitoefenen is op jouw leven? Stop dat een halt toe, door meer ontspanning op te zoeken. Maak gebruik van de tijd die je meer binnen zit om een oude hobby op te pakken, ga langer in bad of probeer eens een boek te lezen voor ontspanning.

Doe ook ontspanningsoefeningen

Beperk de hysterie!

Een goede manier om jouw invloed te laten gelden, is door minder aandacht tegen aan de hysterie rondom het virus. Beperk jouw gebruik van social-mediakanalen die jouw stress kunnen versterken en wees verstandig in de mate waarmee je het nieuws volgt. Door de hele dag bezig te zijn met het coronavirus, plus een media die natuurlijk zo veel mogelijk lezers en kijkers wilt ziet, kan de stress de hele dag door worden aangewakkerd.

Je best doen is genoeg

Je hoeft dus echt geen decennia voorraad aan wc-papier in huis te hebben en je voor te bereiden op het eind der tijden. Je best doen met de informatie die je hebt en je houden aan de voorzorgsmaatregelen is echt genoeg. Je kunt niet in je eentje de volledige grip krijgen op het virus en jouw invloed is beperkt. Doe daarom wat je kunt en voorkom dat je ook nog eens iedere dag aan het stressen bent. Zorg dat je dagelijks geïnformeerd bent over de voorzorgsmaatregelen, zoals geen handen schudden, thuiswerken, in elleboog niezen en kwetsbare medemensen mijden wanneer je klachten hebt. Dit is momenteel alles wat je zelf kunt doen en waar jij invloed op hebt.
Stressen en irrationeel gedrag is dus helemaal niet nodig. Hier heb je jezelf meer mee dan dat je ermee oplost of helpt.

Lees ook: te veel van jezelf eisen

Gezond verstand gebruiken

Wanneer mensen geen grip hebben op de zaak, kunnen zij irrationeel reageren. De angst om geen overzicht te hebben of de angst om de controle verliezen, zie je vaak gebeuren bij situaties zoals deze. Het is daarom vandaag de dag het belangrijkst om je gezond verstand te blijven gebruiken. De situatie kan nijpend lijken, maar wanneer je hier rustig over nadenkt en bekijkt wat jij nu eigenlijk kunt doen, valt het best mee. Moedig ook de mensen om je heen aan om vooral het zaaien van paniek te beperken en gezond verstand te blijven gebruiken. Met paniek zaaien is nog nooit iemand verder gekomen en is nog nooit iemand geholpen. Rustig blijven en de situatie nader te analyseren en zie wat jij kunt doen, is een stuk effectiever.

Lees ook: controle willen houden

zorgen corona

Coronastress en coaching

Van een heftige situatie, zoals het coronavirus in Nederland, kunnen zelfs de meest stabiele mensen het opeens op hun heupen krijgen. Opeens is er angst en opeens is er onzekerheid. Het zijn vaak externe factoren, die problemen met stress kunnen versterken. Het kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Heb jij geen symptomen van het coronavirus, maar sinds het virus wel opeens last van coronastress? Dan is coaching een goede aanrader. Samen met een coach kun je helder naar de situatie leren kijken. Wat zorgt ervoor dat jij momenteel extra stress ervaart en hoe kun je hier in het dagelijks leven beter mee om leren gaan? Blijf goed voor jezelf zorgen en dat betekent ook goed zorgen voor jouw mentale gesteldheid. Wees niet bang om tijdig aan de bel te trekken wanneer de stressklachten verergeren.

In conclusie is het dus verstandig om te weten waar jij momenteel invloed op hebt. Het nieuws van het virus kan zeker voor angst en stress zorgen, dat is eigenlijk een vrij normale reactie. De grip op de situatie lijkt te verminderen en het gevoel dat je de controle verliest is een ideaal recept voor stress. Gelukkig is dit echt niet nodig. Weet waar jij invloed op hebt en doe wat je kunt. Je doet dan echt genoeg. Er is geen reden voor irrationeel gedrag, hamsteren of paniek zaaien. Blijf op de hoogste van de voorzorgsmaatregelen, doe wat je kunt en gebruik jouw gezond verstand. Zo kun je het beste de coronastress voorkomen

Hulp bij coronastress en een corona burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde artikelen

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Nu heb ik vooral stres vanwege de “hoe lang duurt dit nog” en wanneer kunnen we weer de economie op gang helpen. Heb er nl . enorme moeite mee dat de economie en daarmee zoveel levens op het spel gezet worden door een experimentele oplossing. Zoveel werklozen straks. Stres vanwege het virus zelf heb ik nauwelijks is het niet dit virus dan wel een ander. Morgen kan je ook onder de auto komen of…
  Maar stres vanwege hoe lang nog en waarom moet mijn baan daarvoor op het spel gezet en dus mijn gezin etc… daar kan ik me heel gestrest over voelen. Het doel heiligt niet meer alle middelen. Het is niet de corona die ons om zeep gaat helpen, maar de economie wordt om zeep geholpen en dat wordt onze grootste vijand de komende jaren. Wie kan dit nog langer rechtvaardigen….

  1. Hoi Janet,

   Je hebt helemaal gelijk, echter kun je ook niet de hele wereld op je schouders nemen.

   heb je ons artikel gelezen over de cirkel van invloed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *