Wat is de juiste behandeling bij overspannenheid: Ben je de laatste tijd alsmaar moe? Krijg je gewoon geen werk meer uit je handen en ben je constant het overzicht kwijt? In de drukke maatschappij waarin we leven kun je snel overbelast en overspannen raken. Het kan zijn dat er op je werk te veel van je wordt gevraagd, maar het kan ook zijn dat je te veel van jezelf eist. 

Het is belangrijk dat je de signalen van overspannenheid snel herkent, zodat je een burn-out kunt voorkomen. Maar hoe kun je het beste herstellen als je overspannen bent? Is overspannenheid omkeerbaar? Wat is de juiste behandeling?

Wat is overspannen zijn?

Iedereen heeft weleens met spanning te maken. Die spanning kan ontstaan door problemen, een hoge werkdruk of een bepaalde gebeurtenis. Normaal gesproken raak je de spanning kwijt door te ontspannen. Maar soms lukt het niet meer om bij te tanken en wanneer het je allemaal te veel wordt, raak je overbelast en krijg je spanningsklachten. 

Als je een te lange tijd gespannen bent en niet tot voldoende rust kunt komen, kun je op een gegeven moment niet meer met de spanning omgaan. Je verliest het overzicht en de vermoeidheid gaat je dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Je bent overspannen. De symptomen van overspanning kun je onderverdelen in mentale en lichamelijke klachten.

Mentale klachten

Je zou overspannenheid kunnen definiëren als een mentale uitputtingstoestand. Specifieke symptomen zijn namelijk concentratie- en geheugenproblemen, veel piekeren en prikkelbaar zijn. Je kunt weinig hebben en wordt snel boos. 

Zoek de juiste behandeling bbij overspannendheid

Bovendien kun je je emotioneel labiel voelen. Je kunt heel somber zijn en veel huilbuien hebben. Daarnaast kun je het gevoel hebben constant bezig te moeten zijn en ook kun je psychische klachten krijgen, zoals angst of depressie.

Lichamelijke klachten

Andere symptomen bij overspannenheid zijn oververmoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn of buikpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Ook zul je de spanning in je spieren voelen wat leidt tot pijn in je schouders, je nek en je rug.

Hoe raak je overspannen?

Je kunt om verschillende redenen spanningen in je leven hebben. Vaak spelen er meerdere oorzaken waardoor de spanning te veel wordt en je de balans verliest tussen inspanning en ontspanning. Sta je bijvoorbeeld op je werk onder grote druk? Wordt er in een korte tijd veel van je verwacht? Je kunt dan door de stress het overzicht verliezen en wanneer de stress aanhoudt, zul je overspannen raken.

Maar ook andere zowel positieve als negatieve gebeurtenissen kunnen spanning geven. Denk bijvoorbeeld aan een familielid dat ziek wordt, relatieproblemen, een verbouwing, het organiseren van een bruiloft of het krijgen van kinderen. Misschien loopt niet alles volgens plan, maar ook slechts het verwerken van de gebeurtenissen kost je energie.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Bovendien reageert en verwerkt iedereen dergelijke gebeurtenissen op zijn eigen manier. Bepaalde eigenschappen maken de kans groter dat je overspannen kunt raken. Heb je bijvoorbeeld een sterk verantwoordelijkheidsgevoel of ben je heel perfectionistisch? 

Door de lat voor jezelf heel hoog te leggen, ga je harder werken en raak je sneller gespannen. Of ben je onzeker en heb je moeite om je grenzen aan te geven? Dan kun je jezelf onbewust meer stress op de hals halen en loop je meer risico overspannen te raken.

Het belang van behandelen van overspannenheid

De symptomen van overspannenheid lijken op die van een burn-out, maar de klachten bij een burn-out zijn intenser en het herstel duurt langer. Je zou kunnen zeggen dat overspannen zijn de laatste halte is voor een burn-out. Daarom is het belangrijk dat je op tijd hulp inschakelt en op de rem trapt om verdere uitputting te voorkomen.

Wanneer je overspannenheid behandelt door de oorzaken van stress weg te nemen en een periode van rust te nemen, kom je in een relatief korte periode over de overspannenheid heen. Maar als je de signalen blijft negeren en je langer dan 6 maanden moe en uitgeput bent, wordt een burn-out vastgesteld. En van een burn-out herstel je niet zo snel!

Wat is de beste behandeling bij overspannen zijn?

Natuurlijk is rust nemen essentieel bij overspannenheid. Maar als je snel wilt herstellen en tegelijkertijd wilt voorkomen dat je opnieuw overspannen raakt, is er meer nodig dan alleen een paar dagen uitrusten. Je moet accepteren dat je overspannen bent, doelgericht naar oplossingen zoeken en die in je leven gaan toepassen. Een arts, psycholoog of de geestelijke gezondheidszorg kunnen je begeleiden bij het herstel.

Accepteren en rust nemen

Het kan lastig zijn te accepteren dat je overspannen bent. Je bent waarschijnlijk een echte doorzetter en een rustperiode stond niet op de planning. Maar begrijpen en accepteren dat je overspannen bent is de eerste stap naar je herstel. Neem vervolgens ook daadwerkelijk rust en probeer activiteiten en ontspanning af te wisselen.

Doelgericht naar oplossingen zoeken

Wat zijn bij jou de oorzaken van de spanning? Ga alle mogelijke oorzaken na en probeer specifieke oplossingen voor de spanning en problemen te zoeken. En hoe reageer je momenteel op stress en spanning? Zou je hier in de toekomst beter mee kunnen omgaan?

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Veranderingen aanbrengen

Samen met de huisarts of psycholoog ga je naar manieren zoeken hoe je beter met stress om kunt gaan en hoe je beetje bij beetje de draad weer op kunt pakken. Als de spanning vooral door je werk komt, is het belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever en je kunt ook contact opnemen met de bedrijfsarts.

Hoe lang zit ik thuis als ik overspannen ben?

De klachten van overspannenheid ontstaan redelijk snel. Vaak heeft overspannen zijn een opbouw van een paar weken. Maar dat betekent ook dat je er snel weer overheen kunt komen. Hoe lang overspannenheid duurt, verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het herstel 11 weken. In vergelijking met een burn-out is het herstel relatief kort.

Wil je zo snel mogelijk herstellen? Dan is een actieve aanpak nodig. Het kan zijn dat je je door rust te nemen al minder gestrest voelt, maar door een goede behandeling te kiezen kun je voorkomen dat je opnieuw overspannen raakt.

Voorkom overspannenheid met deze tips

De volgende praktische tips kunnen je helpen te voorkomen dat je overspannen raakt:

Rust in je hoofd creëren

Je gedachten bepalen grotendeels hoe je je voelt. Je kunt jezelf onzeker of machteloos denken, maar je kunt jezelf ook heel veel stress aanpraten. Piekeren zorgt meestal onbewust voor veel spanning. Je bent in je hoofd de hele dag druk met je werk, je sociale leven en to-dolijstjes. 

Probeer daarom rust te creëren en je hoofd leeg te maken door al je piekergedachten op te schrijven. Schrijf niet alleen alles op wat je nog moet doen, maar schrijf ook over je gedachten en gevoelens.

Gezond leven

Voldoende slaap is de sleutel om je goed te voelen. Probeer daarom je slaapritme te verbeteren. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Eet ook gezond en op vaste tijden. Gezond eten heeft een positieve uitwerking op je brein. 

Je kunt ook gaan sporten, zoals hardlopen of zwemmen en zorg dagelijks voor voldoende beweging. Door elke dag een halfuur te bewegen kun je de stressklachten verminderen.

Ontspannen

Doe vaker dingen die je ontspannen en je blij maken. Dat kan voor iedereen anders zijn. De een gaat het bos is en gaat lekker wandelen, de ander gaat naar de sauna of neemt een warm bad. Het gaat erom dat je iets kiest waar jij ontspannen van wordt.

neem tijd om te ontspannen om overspannenheid te voorkomen

We raken over het algemeen vooral gespannen door de vele dingen die we ‘moeten’. Geef jezelf daarom vaker toestemming niets te moeten. Je mag gewoon iets doen waar je blij van wordt. Wanneer je veel spanning in je lijf voelt, kunnen bepaalde ontspanningsoefeningen ook heel nuttig zijn.

Assertiever worden

Assertief gedrag aanleren is een mooie vaardigheid die je kan helpen om overspannenheid te voorkomen. Je kunt namelijk veel stress krijgen als anderen over je grenzen gaan en je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen. Je neemt snel te veel taken aan waardoor je moet overwerken om alles af te krijgen. Probeer daarom voortaan op een vriendelijke manier je mening te geven en je grenzen aan te geven.

Je zelfvertrouwen vergroten

Sommigen laten hun eigenwaarde afhangen van hun prestaties en dat is gevaarlijk. Je voelt je goed wanneer je iets goed gedaan hebt. Maar zodra je een fout maakt, voel je je ellendig. Zo ontstaat er veel spanning rondom presteren en loop je meer risico overspannen te raken. 

Probeer je eigenwaarde los te koppelen van je prestaties en vergroot je zelfvertrouwen door je meer bewust te worden van je gedachten en je denkfouten.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Accepteer dat je overspannen bent. Het kan helpen over je klachten te praten of te schrijven. Neem vervolgens rust en doe iets waar je ontspannen van wordt. Zet de oorzaken van spanning in je leven op een rij en zoek naar oplossingen. Probeer ten slotte anders om te gaan met stress en spanning en voorkom zo een burn-out.

De huisarts kan je begeleiden bij je herstel. Samen ga je op zoek naar de oorzaak van je overspannenheid en bespreek je mogelijke oplossingen. De dokter kan je ook eventueel verwijzen naar een psycholoog als de klachten niet minder worden.

De spanning maakt je erg moe. Je hebt last van vermoeidheid en je kunt slecht slapen. Ook kan overspannenheid spierpijn, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid en hartkloppingen veroorzaken. Daarnaast kun je concentratieproblemen hebben, prikkelbaar zijn, niet tegen drukte kunnen en gemakkelijk huilen.

Het herstel van overspannenheid duurt gemiddeld 11 weken. De meeste medewerkers kunnen na een aantal maanden hun werk weer hervatten. Je kunt je het beste laten adviseren door je bedrijfsarts om te kijken hoe jij in jou situatie het beste je werkzaamheden weer op kunt pakken.

Bronnen

  1. Thuisarts.nl – Hoe herstel ik van overspanning? – gevonden op 22-03-2022
    https://www.thuisarts.nl/overspannen/hoe-herstel-ik-van-overspanning-0
  2. academia.edu – MDRL Overspanning Burnout – door Cynthia Wietrzychowski – gevonden op 22-03-2022
    https://www.academia.edu/35230533/MDRL_Overspanning_Burnout
  3. Psyned.nl – Overspannen – gevonden op 22-03-2022
    https://www.psyned.nl/overspannen/

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *