Stress door scheiding is een veel voorkomend probleem. Het is zelfs zo’n groot probleem dat het tot een burnout kan leiden. Een scheiding is qua stresslevel bijna vergelijkbaar met het overlijden van een dierbare. Het heeft een serieuze impact op je lichaam en geest. Reden genoeg dus om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Dat vindt ook Sarah Köller, die haar cliënten zo goed mogelijk begeleid tijdens hun scheiding. Als scheidingsadvocaat en mediator maakt ze dagelijks mee wat het effect van een scheiding heeft op het leven van haar cliënten.

Stress is nooit gezond en al helemaal niet als dit lang aanhoudt. Langdurige stress kan zorgen voor een burnout. Dat wil je hoe dan ook voorkomen. Een scheiding kan lang duren, een stressvolle tijd waarin je ook nog redelijke afspraken moet maken met je ex. Hoe kun je tijdens je scheiding toch goed voor jezelf zorgen, zodat je een burnout kunt voorkomen?

In deze blog geven we je 5 tips, om je te helpen je scheiding door te komen en niet in een burnout te belanden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

1. Stress door scheiding verminderen

Tijdens je scheiding lopen de emoties hoog op. Natuurlijk kun je jezelf helemaal laten gaan tegen je ex, maar daar schiet je weinig mee op. De kans is groot dat je hem of haar tegen je in het harnas jaagt en het allemaal nog moeilijker maakt.

Zorg dat je het stressniveau zo laag mogelijk kunt houden. Het kan bijvoorbeeld helpen om je verhaal te delen in een groep gelijkgestemden. Door te praten met mensen die hetzelfde meemaken voel je je minder alleen en kun je openlijk je emoties ventileren, zonder daar iemand kwaad mee te doen.

Zit het je echt hoog en dreig je verstrikt te raken in je eigen emoties? Dan kan een goede coach of therapeut je door deze periode heen helpen.

Sarah Köller merkt dit ook tijdens de mediation. Partners die hun emoties beter in de hand hebben, ervaren minder stress tijdens de scheiding. Daardoor is de scheiding vaak sneller te regelen en komen beiden partijen er beter uit.

Lees ook: Partner met burn-out: laat je relatie niet verpesten

2. Beweging vermindert stress, ook tijdens de scheiding

Blijf vooral bewegen tijdens je scheiding. De verleiding kan groot zijn om op de bank neer te ploffen en je onder een deken te verstoppen, maar daar ga je jezelf niet beter van voelen. De kans is groot dat je hoofd op hol slaat en je nog meer stress krijgt.

Beweeg zoveel mogelijk. Ga wandelen of fietsen, alleen of met een vriend of vriendin, dan kun je meteen je verhaal kwijt. Beweging is niet alleen gezond voor je lijf, je kunt ook heerlijk je hoofd leegmaken. Bewegen heeft een positief effect op stress en zal je laten ontspannen, zodat je de dag weer aankunt.

Stress en negatieve gevoelens heb je nu al genoeg. Wat jij nu nodig hebt zijn positieve mensen om je heen die naar je luisteren. Heb je toch dat rondje gelopen, terwijl je liever op de bank was blijven hangen? Dan zul je bij thuiskomst zeker een trots gevoel hebben, dat is toch veel fijner?

Lees ook: Sporten tegen stress – Zo verlaag je stress door te sporten

3. Geef toe aan je emoties tijdens de scheiding

Een scheiding is een emotionele rollercoaster. Allerlei emoties komen voorbij en soms herken je jezelf bijna niet meer. Sterk zijn voor de kinderen en je sterker voordoen dan je bent breekt op.

Laat de emoties gewoon toe. Het opkroppen van emoties helpt je misschien op de korte termijn, maar ze moeten er toch een keer uit. Beter tijdens je scheiding de emoties stuk voor stuk accepteren, dan straks een emotionele waterval proberen te trotseren en in een burnout belanden.

Het omgaan met emoties is niet eenvoudig. Een scheiding maakt je boos, verdrietig, machteloos en geven je een schuldgevoel of zelfs depressie. Wanneer de emoties je te veel worden, is het inschakelen van hulp altijd een goed idee. Want je hoeft het niet alleen te doen.

Professionele hulp neemt je stap voor stap mee en helpt je emoties op een goede manier te doorleven. Daardoor kun je stress tijdens de scheiding verminderen en sneller beginnen met het opbouwen van je nieuwe leven.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

4. Laat stress los en richt je op de toekomst na je scheiding

Veel mensen die in een scheiding zitten, blijven hangen in het verleden. “Had de scheiding voorkomen kunnen worden? Is er iets wat ik kan doen om het nog goed te laten komen?”

Vaak gaat er bij één of beide partners een schakelaar om, zodra het besluit tot scheiden is genomen. Vanaf dat moment gaan jullie anders met elkaar om, of je nu wilt of niet.

Om overmatige stress te voorkomen is het goed om zo snel mogelijk je verwachtingen bij te stellen. De kans dat het nog goed gaat komen is erg klein, daar je energie aan besteden levert je extra veel stress op. Elk meningsverschil en elke ruzie komen extra hard aan.

Richt je op de toekomst na je scheiding. Laat los waar je geen controle over hebt en zorg dat je de focus legt op de aspecten die jij in de toekomst belangrijk vindt. Door daar nu al mee bezig te zijn kun je hier ook tijdens het regelen van je scheiding rekening mee houden. Dat voorkomt veel stress achteraf.

Lees ook: Leren loslaten, hoe doe je dit?

5. Goede begeleiding neemt stress tijdens de scheiding weg

Een scheiding is altijd een stressvolle situatie, maar met goede begeleiding neemt het stresslevel af. Sarah Köller ervaart in haar praktijk dat mensen die op een goede manier door het scheidingsproces worden geholpen sneller en op een fijnere manier aan hun nieuwe leven kunnen beginnen.

Zolang een gesprek tussen beide partners nog mogelijk is, zal zij mediation toepassen, zodat beide partners er zo goed mogelijk uitkomen. Want een goed geregelde scheiding neemt stress weg. Elk detail wordt doorlopen en alles wordt tot in de puntjes geregeld.

Ben je in een vechtscheiding belandt? Ook dan kan Sarah Köller je helpen. Als scheidingsadvocaat weet ze precies wat te doen om jou en je eventuele kinderen zo goed mogelijk door deze stressvolle periode heen te helpen.

Ze neemt je alle zorgen uit handen en regelt al het noodzakelijke papierwerk. Maar dat niet alleen, ook emotioneel zal ze voor je klaarstaan, want dat hoort net zo goed bij een scheiding. Zeker als er kinderen in het spel zijn is het van essentieel belang om hier de juiste aandacht aan te geven.

Stress door een scheiding

Regel je scheiding met zo min mogelijk stress

Natuurlijk zul je tijdens je scheiding stress ervaren, maar je kunt dit wel tot een minimum beperken en zo een burnout voorkomen.

Wil je op een respectvolle manier scheiden? Neem dan contact op met Sarah Köller. Ontdek wat zij, als mediator en scheidingsadvocaat, voor je kan betekenen.

Wil je een stevig fundament voor het leven na je scheiding? Neem contact op met Sarah Köller, advocatenkantoor gespecialiseerd in familierecht en mediation.

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *