Overspannen zijn (surmenage) Iedereen heeft wel een keer van overspannen zijn gehoord, maar wat houdt het precies in? Wat zijn de oorzaken, de symptomen, de gevolgen en wat kun je er aan doen?

Hoe ga jij om met een strakke deadline, spanning met een collega of tegenslagen in je privéleven. Als je lekker in je vel zit, kun je die stress gemakkelijk aan. Maar wat gebeurt er als je een lange tijd onder spanning staat? Het kan zijn dat je de spanning niet meer tijdig kunt verwerken.

Je ervaart chaos en verliest de grip op de situatie. Het lukt je niet zo snel om het evenwicht te herstellen. Daarbij ervaar je allerlei stressklachten. Is dit nu een surmenage/ overspannenheid? Wat is overspannen zijn? Hoe weet je of je een overspannen bent en wat kun je eraan doen?

In dit artikel vertellen we je er meer over.

Ben je overspannen of zit je tegen overspannenheid aan?

Voorkom dat je lang moet herstellen en grijp tijdig in!

Bekijk hier: coaching bij overspannenheid

Wat is overspannen zijn?

Surmenage is een Frans woord en in het Nederlands een verouderde term voor overspanning, overbelasting of zich overwerken. Iemand met een surmenage kan niet normaal functioneren, omdat zijn zenuwstelsel overprikkeld is. Hij heeft een geestelijk verminderde veerkracht door een te grote psychische druk, die wordt veroorzaakt door overmatige stress en het onvermogen om op een gezonde manier met die stress om te gaan.

Je kunt een surmenage krijgen of overspannen raken door te veel stress op het werk, door problemen in de thuissituatie, door een nare ervaring of door minder steun uit je omgeving. Als dit allemaal bij elkaar meer van je vraagt dan je aankunt, raak je overbelast. Je raakt de grip op de situatie kwijt en je kunt niet meer doen wat je normaal gesproken wel altijd kon doen.

Dit noemen we surmenage of overspanning. Het is belangrijk dat je klachten van overbelasting serieus neemt. Als je langer dan een half jaar last hebt van dergelijke klachten en je vooral erg moe en uitgeput bent, dan noemen we het een burn-out.

> Lees ook: verschil burn-out en depressie

Overspannen zijn komt helaas vaak voor

Helaas wordt er door de maatschappij steeds meer van ons verlangd. We moeten meer taken op onze schouders nemen zonder dat daar extra tijd tegenover staat. Er wordt ook meer van ons verlangd waardoor we prestatiegericht moeten werken. Daarnaast spelen kortlopende contracten een rol in de (on)zekerheid die een baan ons biedt.

In combinatie met een hectisch of problematisch privéleven, financiële onzekerheid of andere zorgen, wordt het veel mensen te veel. En dat is heel begrijpelijk.

In Nederland zijn er in 2018 maar liefst 263.500 mensen die de diagnose overspannenheid hebben gekregen. Vermoedelijk zijn dit er nog veel meer, want dit aantal is gebaseerd op de gegevens van huisartsen en niet iedereen meldt zijn spanningsklachten bij zijn arts.

Opvallend is dat twee keer zoveel vrouwen als mannen overspannen raken en vrouwen ook op een jongere leeftijd ermee te maken krijgen dan de mannen. Bij vrouwen is dat in de leeftijdsgroep 35 tot en met 39 jaar, terwijl de diagnose bij de mannen het vaakst gesteld worden in de leeftijdscategorie 40 tot en met 44.

Symptomen overspannen zijn

Bron: Nivel Zorgregistraties eerste lijn

De trend dat steeds meer jongeren worden getroffen door overspannenheid, zal zich de komende jaren verder uitbreiden. Studenten en millennials bezwijken steeds vaker onder de druk van het presteren op school, op hun werk en in hun sociale leven.

Ben je geïnteresseerd waarom, lees dan ons artikel waarin wij dieper ingaan op dit fenomeen: ‘

Waarom zijn millennials zo vatbaar voor een burn-out? Hier vind je de antwoorden én nuttige tips

Overspannen test

Wanneer je vermoedt dat je overspannen bent, dan is het nodig dat je naar je huisarts gaat.

Een huisarts zal na een of meer gesprekken kunnen concluderen dat er sprake is van overspannenheid. Soms gebruikt hij hierbij informatie van je naasten in de vorm van een vragenlijst of een gesprek. De diagnose overspannen kan alleen worden gesteld door een daarvoor bevoegde arts.

Wil je nog niet direct naar een huisarts gaan, dan kan je op internet een overspannen test doen. Er zijn vele testen en ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Wij bieden ook zo’n test hieronder aan. Deze is uit de hand van Beverly Potter, een bekende en betrouwbare deskundige op het gebied van stress en burn-out.

overspannen

Heb je onderstaande test gedaan en krijg je een indicatie die wijst op overspannenheid, dan wordt het tijd om op de rem te gaan staan. Op dit moment is werken geen prioriteit: je bent hard toe aan emotionele en fysieke rust. Het is ook belangrijk dat je gaat praten met je huisarts, een psycholoog of een coach. Zoals we net al lazen, komt overspannenheid vaak voor, maar gaat niet iedereen naar de huisarts.

Dit kan verschillende redenen hebben, maar vaak is er (helaas) sprake van schaamte. Toch is hulp noodzakelijk. Overspannenheid is slechts een stapje verwijderd van een burn-out en een burn-out kan lang duren. Twee jaar uit de running zijn of zelfs langer is geen uitzondering. Daarnaast veroorzaakt een burn-out akelige klachten die je leven behoorlijk op zijn kop kunnen zetten.

Stress en een burn-out zijn echte volksziekten geworden. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken, direct of indirect. Je hoeft je dus echt nergens voor te schamen! Wil je toch liever zoveel mogelijk zelf werken aan je overspannenheid, dan kan je overwegen onze online coaching te volgen. Dit is een veilige omgeving waarin je dagelijks begeleiding kan verwachten van professionals en contact kan hebben met lotgenoten. Je kunt je persoonlijke vragen voorleggen aan onze coaches. Hun feedback helpt je het begrijpen van de oorzaak, neemt twijfel weg over de symptomen en ondersteunt je bij een spoedig herstel.

Bekijk onze online trainingen

Doe de overspannen test

Beverly Potter, een Amerikaanse burn-out deskundige, stelde een vragenlijst samen over burn-out veroorzakende situaties. Door deze in te vullen, krijg je een indicatie van jouw huidige situatie. De uitslag is niet officieel: alleen een arts of gecertificeerd persoon kan een diagnose stellen.

Je vindt de test hier: Test overspannenheid

Wat is overspannen?

We hadden het eerder al over wat overspannen is. We noemden ook al dat overspanning slechts één stap verwijderd is van een burn-out

Wij hebben hier een artikel in onze kennisbank over geschreven: Burn-out of overspannen? De verschillen

In onderstaand overzichtje zie je de fasen naar een burn-out.

Fasen burnout

Ben je overspannen, dan heb je spanning in een relatief korte periode opgebouwd. In tegenstelling tot een burn-out: in dat geval is er sprake van langdurige en hevige stress. Je kunt in een korte periode herstellen van overspannenheid, terwijl de herstelperiode van een burn-out je zomaar twee jaar van je leven kan gaan kosten.

Bij overspannenheid sta je dus op het randje van een burn-out en heb je chronische stress die veel klachten met zich mee kan brengen. Dagelijkse beslommeringen vragen nu ineens veel van je; normaal functioneren kost moeite en vooral veel energie. Waarschijnlijk heb je ook psychische klachten, heb je een kort lontje of voel je je somber.

We hopen dat je in deze fase pas op de plaats gaat maken en jezelf op de eerste plaats zet. Vroeger betekende dit enkele weken tot maanden rust. Tegenwoordig weten we beter: door actief met je overspannenheid bezig te zijn, zal je sneller herstellen. Door een goede aanpak te kiezen, voorkom je ook dat je overspannenheid in de toekomst kunt voorkomen.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Oorzaken overspannen

Oorzaak van overspannenheid

Er zijn verschillende redenen van overspannenheid. Dit verschilt van persoon tot persoon. Veel voorkomende oorzaken zijn:

Overspannen door constante overbelasting

Constante overbelasting kan zowel zakelijk of privé plaatsvinden. Wanneer je lange tijd een druk bestaan hebt, maar er door een verandering meer aanpassingen van je worden gevraagd, kan dit ervoor zorgen dat je bijna geen energie meer over hebt. Waar je net genoeg energie had, is de verandering de druppel die de emmer laat overlopen. Je moet steeds over je grens gaan en dat zorgt voor overspannenheid.

> Lees ook: Meer energie overhouden?

Overspannen door een te druk schema

Wanneer je veel stress hebt van de gebeurtenissen die dagelijks gebeuren, kan dit er voor zorgen dat je het allemaal niet meer ziet zitten. De gebeurtenissen kunnen te maken hebben met de file waar je elke dag in staat of een ander klein iets wat elke dag terugkeert en waar je je aan irriteert. Dit kan op een ongezonde manier in je hoofd gaan zitten.

> Lees ook: Simpel leven

Overspannen door je persoonlijkheid

Het kan ook aan je eigen persoonlijkheid liggen. Het overkomt vaak mensen die perfectionistisch zijn en het moeilijk vinden om grenzen te stellen. Daarnaast zijn deze mensen prestatiegericht en kunnen ze moeilijk hulp vragen. Deze mensen trekken altijd te laat aan de rem, waardoor het sneller te laat kan zijn.

> Lees ook: Valkuilen die zorgen voor stress

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Overspannen door de gebeurtenissen van het leven

Het kan ook zijn dat er een grote gebeurtenis is gebeurd in je leven en dat deze gebeurtenis je veel stress bezorgt. Je kunt denken aan het overlijden van een naaste, slachtoffer zijn van geweld of het verliezen van je baan. Het kan ook door positieve gebeurtenissen komen, maar wel gebeurtenissen die je leven uit balans halen. Je kunt dan denken aan een huwelijk of een verhuizing.

Overspannen door je levensstijl

Levensstijl of de manier van leven kan ook een oorzaak zijn. Wanneer je ongezond en onregelmatig eet en veel koffie en alcohol drinkt, ben je vatbaarder. Hetzelfde geldt als je maar een paar uur per nacht slaapt en nauwelijks lichaamsbeweging hebt. Ook wanneer je nauwelijks leuke dingen doet, kan dat funest zijn. Je moet proberen geen roofbouw op je lichaam te plegen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wanneer ben je overspannen?

We hebben diverse oorzaken beschreven wanneer je spreekt over overspannen zijn. Hieronder gaan we verder met de klachten die kunnen voortkomen bij overspannenheid. Voor iedereen is dit namelijk anders; het is vaak een combinatie van enkele klachten die je kan ervaren.

Dit geldt overigens ook voor een burn-out. In dat geval zijn de klachten zo gevarieerd en divers, dat de diagnose burn-out soms heel lastig kan worden gesteld. Ook hier hebben we een artikel over geschreven. Misschien is het de moeite waard om te lezen wat je kan gaan ervaren bij een burn-out en ga je inzien hoe belangrijk het is om NU op de rem te trappen: ‘Wat zijn de symptomen van een burn-out? Ontdek of je een burn-out hebt aan de hand van dit artikel!’

Gelukkig ben je nog niet zover. Alhoewel overspannen zijn ook met de nodige klachten en symptomen gepaard gaat. Het is niet leuk om hierover te lezen, maar het geeft je wel inzicht in je eigen persoonlijke situatie. En misschien helpt het je ook om te aanvaarden dat je even uit je werk moet stappen.  Zonder acceptatie van de diagnose ‘overspannen’ zal je niet snel kunnen herstellen. Dus heb begrip voor jezelf en vooral: wees lief en zorg goed voor jezelf!

Wat zijn de symptomen bij overspannen?

 • Moe
 • Veel piekeren
 • Lichamelijke klachten als hoofdpijn, druk op de borst of hartkloppingen
 • Snel geïrriteerd
 • Gespannen
 • Slecht slapen
 • Emotioneel, snel huilen of boos worden
 • Slecht kunnen concentreren
 • Slecht geheugen
 • Niet tegen lawaai of drukte kunnen
Symptomen overspannen Meulenberg Training en Coaching

Andere mogelijke klachten van overspannenheid

Er zijn veel symptomen aan te wijzen van overspannenheid en ongetwijfeld kan deze lijst nog vele malen langer gemaakt worden. Hieronder werken we deze belangrijkste symptomen van overspannen uit:

Je hebt geestelijke en lichamelijke symptomen.

De geestelijke symptomen zijn:

Graag alleen willen zijn

Je bent het liefst alleen – vanwege depressieve gevoelens ben je liever alleen, maar het alleen zijn versterkt het gevoel dat je je alleen voelt. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt.

Concentratieproblemen

Concentratieproblemen hebben is één van de eerste tekenen van overspannen zijn. Je kunt je niet meer focussen en je bent snel afgeleid terwijl dit normaal gesproken niet het geval is. Een belangrijk stofje dat invloed heeft op het concentratievermogen is BDNF. Concentratieproblemen en slecht kunnen onthouden zijn ongetwijfeld symptomen van overspannenheid.

Geen energie/ uitgeput gevoel

Je vindt het moeilijk om ’s ochtends om te staan en om de dag door te komen. Soms is het al lastig om je bed uit te komen en je dag te beginnen. Je hebt letterlijk nergens zin in. Je merkt dat je spieren leeg zijn. Voor sommigen voelt het alsof er ‘elastiek in de spieren’ zit. Het is leeg, op en de hersteltijd na bijvoorbeeld sporten is vele malen groter geworden. De kleinste dingen kosten energie en je ziet overal tegenop.

Overspannnen zijn herkennen

Depressieve gevoelens

Doordat je in de gaten hebt dat je niet genoeg energie hebt en dat je concentratieproblemen hebt, word je niet vrolijker. Het is een negatieve vicieuze cirkel waar het moeilijk uitkomen is. Deels zijn het de lichamelijke klachten die invloed hebben op je humeur.

Anderzijds heeft de overspannenheid een negatieve invloed op het zelfbeeld en raak je er onzeker van. De stresshormonen die door je lijf heen gieren maken dat je negatief raakt. Meer dan eens voelen mensen die overspannen zijn ook depressieve gevoelens.

Blijven malen en gedachten niet kunnen stoppen

Je bent steeds maar aan het nadenken en blijft daar in hangen. Het malen is negatief en er komt geen einde aan. Door de negatieve gevoelens wordt het malen versterkt. Het malen, of te wel piekeren, zorgt ervoor dat je nog meer energie verliest en juist dieper in de overspannenheid belandt.

Het piekeren merk je vooral wanneer je je bed induikt. Je kunt niet in slaap komen, of juist niet doorslapen. Je schrikt wakker en de piekergedachtes beginnen hun eigen leven te leiden.

Kort lontje

Je kan minder goed tegen grapjes en wordt sneller boos. Er zijn grenzen aan je verdraagzaamheid. Je merkt dat je bij het minste of geringste hoog op de kast zit.

De stresshormonen zorgen ervoor dat je continu ‘aan staat’. De emmer zit vol, en een kleine opmerking kan ervoor zorgen dat de emmer overloopt. Het resultaat is dat je uitbarst. Dit kan zowel woede zijn, als huilbuien.

Geheugenproblemen

Je bent verward en daardoor is je geheugen van korte termijn minder goed. Omdat je hoofd overuren maakt, neem je niet zoveel meer op. Ook zijn de biologische processen in je lichaam zo, dat het simpelweg niet mogelijk is om te onthouden. Je lichaam zit in een ‘overleefstand’ waarbij onthouden simpelweg niet belangrijk is.

Meer over vergeetachtigheid

Van overspannenheid afkomen

Overspannen klachten en lichamelijke problemen

De lichamelijke symptomen van overspannenheid zijn:

Buikpijn

Door stress ontstaat vaak buikpijn. Dit is een automatische reactie van je lichaam. Tijdens stresssituaties zet het lichaam deze functie op een laag pitje. Wanneer je in een hevige stresssituatie zit, kan je volledige stofwisseling zelfs uitgezet worden. Niet vreemd dat hier maag en darmproblemen door ontstaan. Je kunt deze buikpijn herkennen aan krampen, een weeïg gevoel in je buik en geborrel in je maag.

Hoofdpijn

Omdat je stress hebt, ontstaat er een spierspanning in je hoofd. In combinatie met een hogere bloeddruk ontstaat er hoofdpijn. Ook spierspanningen en nek en schouderpartij zorgen voor hoofdpijn. Door continu de nek en schouderspieren aan te spannen ontstaat er meer druk op het hoofd.

Dit levert vaak hoofdpijn op. Ook is stress vaak de oorzaak van een tekort aan mineralen en vitamines, die er voor kunnen zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Hoofdpijn uit zich in een zeurende pijn tot hevige migraine.

Lees ook over spanningshoofdpijn

Slaapproblemen

Je blijft maar piekeren en daardoor kun je moeilijk slapen. De slaapproblemen hebben ook effect op de concentratieproblemen. Slaapproblemen ontstaan door een teveel aan cortisol in het lichaam. Cortisol is het waakzaamheidshormoon.

Het zorgt ervoor dat je alert blijft en overeind kunt blijven, ondanks de spanning. Die waakzaamheid breekt je op wanneer je wilt gaan slapen. Dit wil niet als je waakzaam moet zijn.

Niks meer aankunnen

Spierpijn

Stress veroorzaakt dat je hele lichaam onder spanning staat. Je belast daarom je spieren en dit kan voor spierpijn zorgen. Afvalstoffen worden niet meer afgevoerd waardoor pijnlijke, stramme spieren ontstaan. Bij overspannenheid is je lichaam altijd in een hoge staat van paraatheid. Alsof je continu moet vechten of vluchten.

In het onderbewustzijn zorgt dit er voor dat je continu je spieren aanspant met pijnlijke spieren tot gevolg. Het voldoende drinken van water en rustig sporten zorgt vaak voor een verlichting van klachten omdat afvalstoffen dan afgevoerd worden. Bovendien zorgt beweging ervoor dat stressklachten verminderen.

Hoge bloeddruk

Door stress stijgt je bloeddruk. Een hoge bloeddruk is niet gezond, want het kan invloed hebben op het ontstaan van hart– en vaatziekten. Stress is veelal de oorzaak van een hoge bloeddruk.

> Lees meer hierover: Hoge bloeddruk

Hartkloppingen

Door de stress en je constante staat van paraatheid gaat je hart sneller kloppen. Waarschijnlijk te snel. Je krijgt hier ook een opgejaagd gevoel van. Hartkloppingen zijn ongezond. Het zorgt vaak voor een te hoge druk op de borst

Lees ook: Hartklachten en hartkloppingen door stress

Lichamelijk klachten van overspannen zijn

Klachten overspannenheid serieus nemen

Je moet altijd je eigen klachten serieus nemen. Helemaal als het gaat om bovenstaande klachten. Het is altijd beter voor jezelf om goed te luisteren naar je lichaam, omdat je dan eerder weer op de been bent, maar ook om jezelf zo veel mogelijk ellende te besparen. Neem de overspannenheid serieus en denk daarbij aan deze tips:

1 Aarzel niet te lang

Wanneer je vermoedt dat je overspannen bent, wacht dan niet te lang met actie ondernemen.

2 Geen wanhoop

Je denkt dat er geen uitweg is, maar die is er wel. Het helpt ook om er met mensen over te praten. Wanneer je het zelf serieus neemt, nemen anderen je ook serieus.

3 Geen schaamte

Overspannen zijn wordt nog wel gezien als een taboe. Stap hier overheen. Je hoeft je niet te schamen. Schaamte kan je herstel in de weg staan.

4 HR kan helpen

Wanneer je werkt, kan HR je helpen om het aan te geven en oplossingen te zoeken. Je staat niet alleen.

5 Initiatief nemen

Wanneer je zelf initiatief neemt, is dat goed. Je houdt het heft in handen. Dit voelt goed voor je. Je kan altijd even stoppen met werken – op deze manier heb je tijd om alles op een rijtje te zetten.

Overspannen of burn-out?

Het verschil wordt gekenmerkt door de mate van uitputting en hoe lang het gaat duren voor iemand hersteld is. Overspannen zijn wordt getypeerd als een situatie die is ontstaan als gevolg van een korte periode waarin té veel van iemand verwacht is. Het herstel zal ongeveer anderhalve maand duren.

Wanneer een persoon een langere periode over zijn of haar grenzen heen gaat en alle reserves opgebruikt zijn, heet dat een burn-out. Het gaat hier dan om totale uitputting. In dit geval is er sprake van serieuze uitvalverschijnselen. Het is moeilijk om de boodschappen te doen. Daarnaast kan de persoon moeilijk feestjes en televisie verdragen. Het concentratievermogen is dan ook weg. Bij burn-out ervaart iemand totaal geen regie meer over zijn eigen lichaam. Dit is niet / minder het geval bij overspannen zijn.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Overspannen tips

Om je te helpen om er weer bovenop te komen, is de BERG-Methode geschikt. Meulenberg Training en Coaching heeft deze methode ontwikkeld en de basis is bewegen, eten, rust en gedrag. Deze 4 kernwoorden zijn het meest effectief om er weer bovenop te komen.

Je kunt het herstellen vergelijken met het klimmen van berg: er zijn goede periodes en er zijn slechte periodes. Het zal dus niet alleen maar beter gaan. Soms zul je een terugval hebben, maar aan het eind van de beklimming ben je op de top.

Om te kunnen herstellen van een surmenage, is het belangrijk dat je accepteert dat je overspannen bent. Je moet voor jezelf bekijken welke activiteiten je kunt blijven doen en welke je beter tijdelijk kunt stoppen. Soms kan een periode van rust nodig zijn. Onderzoek ook wat bij jou spanning veroorzaakt.

Hoe ga je met die spanning om? Probeer oplossingen te bedenken voor deze spanningsfactoren en hoe je voortaan beter met spanning om kunt gaan. Vervolgens probeer je de bedachte oplossingen uit te voeren. Je zult zien dat je beetje bij beetje weer je normale activiteiten op kunt nemen en weer grip op je leven krijgt!

> Lees ook: Tips tegen stress

1: Bewegen

Je krijgt een activerende prikkel door beweging in een natuurlijke omgeving. Dit is uit onderzoek. Veel mensen bewegen niet minstens 30 minuten per dag. Houd je hier aan, want dat is erg belangrijk. Door te weinig beweging overlijden er twee keer zoveel mensen als je het bijvoorbeeld vergelijkt met obesitas.

Bewegen zorgt voor de aanmaak van stoffen (endorfine) die het stresshormoon verlagen. Daarnaast brengt het rust in het immuunsysteem. Bewegen is goed voor je bindweefsels, spieren en botten.

Wanneer je in een diep dal zit, moet bewegen leuk zijn, want in deze fase heb je er nog veel minder zin in om te bewegen. Je moet het op een gezonde manier blijven doen. Dit doe je door niet over je grenzen te gaan. Blijf bij je grenzen uit de buurt. Je kunt het namelijk niet gebruiken om ook nog overtraind te raken.

Zaak is om je hormoonproductie weer stabiel te krijgen, want zo lang deze niet stabiel is, kun je jezelf moeilijk dingen aanleren. Hiervoor heb je coaching nodig.

Lees ook: sporten tegen stress

Overbelast of overspannen

2: Eten

Naast bewegen is ook eten belangrijk. Veel mensen besteden weinig tijd aan het bereiden van eten of ze eten voor de televisie. Daarnaast eten veel mensen te snel. Het is niet zo moeilijk om ongezond te eten. Je ziet bijna op elke hoek van de straat een ‘take-away’.
Een dieet volgen is niet wat gaat helpen.

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en dat kan ook zonder je aan een strikt dieet te houden. In grote lijnen is het belangrijk om niet te vaak te eten op een dag. Wanneer je suikervrij eet, is dit ook gunstig en let er op dat je de goede vetten binnen krijgt. Goed eten werkt motiverend, want je voelt je er echt beter door.

Het eten van goede voeding wordt wel vergeleken met hout op een kachel. Goed voedsel zorgt er namelijk voor dat je het warm hebt en dat je energie krijgt. Internet biedt legio recepten om gezond te eten. Besteed hier tijd aan en ontdek recepten die gezond zijn en ook nog eens heel erg lekker.

Wanneer je probeert suikervrij te eten, zul je ontdekken dat er in heel veel dingen suiker zit en dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Wanneer je tijd investeert in het ontdekken van goed eten, leg je een basis voor je toekomst. Dat is de moeite waard!

Lees ook over goede voeding bij overspannen zijn

3: Rust

Je hebt het zo druk gehad. Je bent niet voor niets in deze situatie beland. Daarom is het belangrijk om rust te nemen. Je neemt niet alleen rust door naar bed te gaan. Je moet slapen verbeteren, maar ook momenten inplannen voor ontspanning.

Dit kan uitgelegd worden aan de hand van de herstelcurve. Wanneer je steeds doorgaat met een lichaam dat niet herstel is, glijd je steeds verder weg. Je komt in een steeds dieper dal. Alleen door rust en ontspanning kun je de stijgende lijn weer te pakken krijgen.

Wanneer slapen voor jou rust betekent, is dat prima, maar ontspannen kan ook iets anders zijn. Word je helemaal rustig van een boottochtje of een wandeling door het bos? Dan werkt dat voor jou. Voor andere mensen is het lezen van een boek een vorm van ontspanning. Bepaal dat en pas dat doe. Hierin zul je ook gecoacht worden.

Lees ook over ontspanningsoefeningen

4: Gedrag

Bovenstaande elementen zijn belangrijk, maar gedrag is het meest belangrijk. Gedrag heeft er namelijk voor gezorgd dat je je in deze situatie bevindt. Je gedrag heeft je hier gebracht. Het gedrag moet veranderen. Je gedrag is vaak gebaseerd op gewoonten, dus het kan heel moeilijk zijn om dit aan te pakken.
In veel situaties is er sprake van pleasegedrag of het niet kunnen stellen van grenzen. Hierbij komen onzekerheid en het niet assertief zijn.

De achterliggende oorzaak voor deze situatie is vaak dat een persoon een gebrek aan autonomie heeft. Simpelweg moet er autonomie van de persoon gecreëerd worden. Om gedrag te veranderen is meestal ongeveer 6 maanden nodig. Dit moet eerst aan de hand van veel coaching, maar op het einde moet je het zelf doen, omdat je dat in je verdere leven ook moet doen.

Lees ook: Veranderen van gedrag

Symptomen overspannen zijn

 

Overspannen behandeling: Voordelen van de BERG-methode

Er zijn verschillende voordelen van de BERG-methode. Het is belangrijk om deze te weten, omdat je hierop kunt baseren of deze methode geschikt is voor jouw situatie. De BERG-methode heeft een nuchtere basis. Hier kunnen veel mensen zich in vinden.

 • Deze methode geeft blijvend resultaat. De kans dat je in eenzelfde situatie terechtkomt is klein. Wanneer je in de toekomst een tegenslag voelt aankomen, heb je genoeg handvaten om hiermee te dealen. Je herkent de symptomen en weet hoe je hier mee om moet gaan om stabiel te blijven
 • Deze methode is puur, concreet, helder en inzichtelijk, wat betekent dat het voor iedereen begrijpelijk is. Wazige methodes bevorderen het herstel niet. Het is voor eenieder duidelijk wat er moet gebeuren. Duidelijke doelen geven resultaten.
 • Deze methode is gebaseerd op feiten, wat de geloofwaardigheid versterkt.
 • Deze methode is gebaseerd op coaching. Dit versterkt het gevoel dat je er nooit alleen voor staat. Dit is in dergelijke situaties belangrijk.

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank over stress vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *