Wat is overspannenheid? Overspannen zijn wil zeggen dat je een lange tijd onder grote druk hebt gestaan en dat de stress die dit opgeleverd heeft je over het randje heeft geduwd van wat je eigenlijk kunt.

Veel gehoorde klachten zijn

  • Lichamelijk: Moe, alles is te veel, zin om in je bed te blijven liggen
  • Psychische klachten: Gepieker, gespannen, prikkelbaar, drukte wordt te veel
  • Het niet meer aankunnen. De hoeveelheid problemen die je eerst aankon lijken nu grote donkere wolken te zijn.
  • Normaal functioneren kost moeite.

Hoe ontstaat overspannenheid?

Overspannen zijn komt meestal door een periode van te veel van jezelf vragen. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapsverlof van een collega, de dood van een naaste, opstart van een bedrijf, geboorte van een kind, etc.

Een periode van intensieve overspanning, waarbij je meer dan 100% van jezelf moet vragen om de job voor elkaar te krijgen.

In tegenstelling tot een burn-out is de opbouwfase van overspannenheid relatief kort en zal het herstel niet zoals bij een burn-out vele maanden bedragen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Noodklok

Het sein dat je overspannen bent, is wel een noodklok van je lichaam om erger te voorkomen. Lange tijd doorgaan terwijl je overspannen bent leidt tot een burn-out, hart een vaatziekten, prikkelbare darmen (PDS) en andere vervelende ziekten.

Luister naar je lijf en neem de (actieve) rust waarbij jouw batterij weer opgeladen kan worden

Wat is overspannenheid?

Ondersteunende artikelen:

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *