Hoge bloeddruk: Veel mensen associëren een te hoge bloeddruk met ongezonde eetgewoonten, zoals vet, gefrituurd voedsel naar binnen werken of te veel alcohol drinken. Vet eten en alcohol kunnen er inderdaad voor zorgen dat je bloeddruk omhooggaat, maar wat veel mensen echter niet weten, is dat stress ook een behoorlijke weerslag op je bloeddruk kan hebben. Ook weten de meeste mensen niet hoe vaak een hoge bloeddruk eigenlijk voorkomt.

Maar liefst 27% van alle volwassenen tussen de 20 en 69 jaar oud, kampt tegenwoordig met een te hoge bloeddruk. En dat is helemaal niet zo vreemd als je bedenkt onder welke omstandigheden wij mensen tegenwoordig leven. Veel mensen leven een gehaast leven vol met stress. We doen een dergelijk leefpatroon vaak af als normaal, iets waar we aan moeten wennen. Maar de mens is helemaal niet gemaakt om constant gebukt te gaan onder enorme stressgevoelens.

Lees ook hoe je een simpel leven kunt leiden

Natuurlijke reacties van het lichaam

Stress is eigenlijk een heel natuurlijke reactie van je lichaam. Het helpt je om snel te reageren en alert te blijven in gevaarlijke situaties. Je kunt je vast voorstellen dat dit in oude tijden goed van pas kwam. Als je bijvoorbeeld werd aangevallen door een roofdier, zorgde de stresshormonen ervoor dat je extra snel weg kon sprinten om aan het gevaar te ontkomen. Deze stressmomenten waren meestal echter van korte duur. Zodra het gevaar geweken was, keerde de rust terug in het lichaam. En dat was maar goed ook. Langdurige of hevige stress kan er namelijk voor zorgen dat je problemen met je bloeddruk krijgt.

In dit artikel vertellen we je wat een hoge bloeddruk precies is, in welke mate stress invloed op onze bloeddruk heeft en uiteraard geven we je ook een paar tips om een te hoge bloeddruk te voorkomen. Tegenwoordig zijn veel mensen permanent gespannen. Deadlines op het werk en overvolle agenda’s zorgen ervoor dat we amper tijd hebben om te ontspannen. In feite loopt de moderne mens dus meer risico op een hoge bloeddruk dan onze voorouders uit de oertijd.

Lees ook over hartklachten door stress

Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen?

Hoe herken ik een hoge bloeddruk?

Hoe weet je eigenlijk dat je een hoge bloeddruk hebt? Een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is niet altijd duidelijk voelbaar. Veel mensen komen er dan ook per toeval achter dat hun bloeddruk te hoog is, wanneer ze bijvoorbeeld een dokter of bloedbank bezoeken. De meeste mensen met een te hoge bloeddruk hebben dan ook weinig klachten. Toch is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevolgen die een te hoge bloeddruk kan hebben. De kans op hart- en vaatziekten neemt namelijk aanzienlijk toe wanneer je niets onderneemt om je bloeddruk te verlagen.

Wie een extreem hoge bloeddruk heeft, merkt dit vaak wel. Helaas is het dan vaak al te laat en heeft je lichaam tegen die tijd al schade opgelopen. Klachten die vaak voorkomen bij een extreem hoge bloeddruk zijn:

Wanneer je dit soort symptomen gaat herkennen, is er vaak al schade ontstaan aan het hart of de bloedvaten. Om deze reden is het met klem aan te raden om bij twijfel altijd direct je bloeddruk te laten meten door bijvoorbeeld je huisarts. Zelf je bloeddruk meten kan je een aardig indicatie geven, maar als je twijfelt is het verstandig om naar een erkende huisarts of een medisch specialist te gaan.

Lees ook: naar de bedrijfsarts

Het verschil tussen onder- en bovendruk

Je bloeddruk bestaat uit twee verschillende waarden, namelijk de bovendruk en de onderdruk. Je hart zorgt ervoor dat je bloed door je hele lichaam gepompt wordt. Doordat je hart het bloed je lichaam rondpompt, komt er druk op je bloedvaten te staan. Deze druk is wat we onder ‘bloeddruk’ verstaan. De spiertjes rondom je bloedvaten regelen de druk. Als de spiertjes te veel samentrekken, stijgt de bloeddruk. Wanneer de spiertjes minder gespannen zijn, daalt je bloeddruk juist weer.

Hoge bovendruk

De bovendruk, ook wel systole, of systolische druk genoemd, is de hoogste waarde van een bloeddrukmeting. Dit is de druk die wordt gemeten als het hart samentrekt. Doordat het hart het bloed krachtig rondpompt in de aderen, is de druk op de vaatwanden dan hoog.

Hoge onderdruk

De lage bloeddruk, die ook wel diastole, of diastolische druk genoemd wordt, ontstaat na iedere hartslag. Nadat het hart zicht heeft aangespannen, volgt er een moment van rust. De druk op de vaatwanden neemt af, doordat het hart zicht ontspant.

Je bloeddruk is overigens niet altijd hetzelfde. Eigenlijk schommelt hij de hele dag. Wanneer je slaapt, is de bloeddruk bijvoorbeeld lager dan wanneer je wakker bent.

Hoge bloeddruk kan één van de symptomen van burn-out zijn. Wil je meer weten over deze symptomen? Download hier het E-book: Symptomen van burn-out

Hoge bloeddruk jonge leeftijd

Hoe kom ik van mijn hoge bloeddruk af?

Een te hoge bloeddruk kan veel vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zoals eerdergenoemd verhoogt een hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Het hart moet steeds harder pompen om het bloed door het lichaam te laten circuleren. Hierdoor groei het hart steeds meer. Als je hart groeit, heeft het steeds meer zuurstof nodig om goed te blijven werken. De kans op hartfalen neemt hierdoor toe naarmate je hart groeit. Daarnaast kan een hoge bloeddruk ervoor zorgen dat je ogen en nieren beschadigd raken.

Wil je je bloeddruk verlagen? Verlaag dan je stress. Bekijk ons aanbod hier: coaching bij stress

Beweging

Maar hoe zorg je er dan voor dat je van die hoge bloeddruk afkomt? Bewegen is een van de beste middelen om een hoge bloeddruk te lijf te gaan. Je slaat daarmee namelijk twee vliegen in één klap. Wie regelmatig sport heeft niet alleen een lagere bloeddruk, maar ervaart ook een stuk minder stress dan mensen die niet sporten. Tijdens het bewegen maak je namelijk endorfine aan. Endorfine is een stofje dat je een prettig gevoel geeft. Je stresslevel daalt er dus behoorlijk van.

Ook wanneer je een druk schema hebt is het goed om te kijken naar hoe je meer zou kunnen bewegen. Misschien kun je een aantal kleine aanpassingen in je leven implementeren die ervoor zorgen dat je meer beweegt. Laat bijvoorbeeld de lift eens links liggen en neem in plaats daarvan de trap. En overweeg om kleine afstanden per fiets of lopend af te leggen, in plaats van weer de auto te pakken. Als je zo’n dertig minuten per dag beweegt, neemt de kans op een hoge bloeddruk al aanzienlijk af.

Goede voeding

Ook op je voeding letten kan veel doen voor je bloeddruk. Probeer zo min mogelijk verzadigde vetten te eten en let ook op je zoutinname. Te veel zout eten kan ervoor zorgen dat je bloeddruk flink stijgt. Uiteraard hebben mensen zout nodig, maar het is voldoende om één tot drie gram zout per dag te consumeren. Het beste kun je ervoor zorgen dat je een gevarieerd dieet hebt. Eet iedere dag voldoende groente en fruit en zorg er ook voor dat je goede vette binnenkrijgt. Deze zitten vooral in producten zoals noten en vis.

Gewicht speelt ook een grote rol. Let er ook op dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Drink bij voorkeur ongesuikerde dranken, zoals water en thee zonder suiker. Net als een hoge bloeddruk is overgewicht een factor die de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe meer kans je hebt om last te krijgen van je hart of je vaten. Ben je wat te zwaar? Probeer dan af te vallen. Hierbij geldt dat alle kleine beetjes helpen.

Lees ook: aankomen door stress

Hoe onstaat een hoge bloeddruk?

Goede nachtrust

Onze levens zijn vaak druk en overvol. Hierdoor proberen we vaak zoveel mogelijk te doen op één dag. Al die drukte kan ervoor zorgen dat je nachtrust niet optimaal is. Probeer er daarom voor te zorgen dat je de tijd neemt om goed te slapen. Het beste kun je ongeveer een uur voordat je wilt gaan slapen helemaal niets meer doen. Leg alle mobiele telefoons en laptops weg en doe iets ontspannends. Lees bijvoorbeeld een boek, of plan een meditatiesessie in. Ook een warm bad kan ervoor zorgen dat je sneller inslaapt.

Televisiekijken of nog even een appje of mail versturen is een minder goed plan: wie een device met een beeldscherm gebruikt in het uur voor hij naar bed gaat, slaapt minder goed dan wie dit niet doet. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen: ten eerste stralen veel beeldschermen blauw licht uit. Blootstelling aan dit blauwe licht heeft een negatief effect op de nachtrust. Daarnaast blijft het brein druk met het verwerken van allerlei prikkels wanneer je bezig blijft met je telefoon, tablet of laptop.

Bekijk ook: Nachtrust verbeteren

Kortom: stress heeft een grote invloed op je bloeddruk. Probeer daarom gezond te leven en stress te reduceren. Dit kun je het beste doen door op je eten te letten en door te blijven bewegen. Vermoed je dat je een hoge bloeddruk hebt? Laat dit dan onderzoeken door je huisarts, zodat je weet hoe je ervoor staat.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *