Adrenaline en cortisol (en noradrenaline) worden stresshormonen genoemd, worden beiden aangemaakt in de bijnieren, maar hebben toch allebei een andere functie.

Hieronder vind je de verschillen in wat ze doen en het nut er van:

Adrenaline

Zoals je hier kunt lezen is adrenaline het hormoon dat je klaar maakt voor actie wanneer er acuut gevaar dreigt. Het wordt aangemaakt in het bijniermerg en zorgt voor een verhoogde hartslag, dat spieren op spanning komen, dat het hart sneller gaat kloppen en bloed sneller gaat stromen. Allemaal zodat je klaar bent voor actie.

Adrenaline is (samen met noradrenaline) stap 1 in een stresssituatie

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt en is fase 2 in een stresssituatie. Het zorgt ervoor dat je, ondanks dat je je in een stresssituatie bevindt, je toch staande kunt blijven. Zo speelt het een rol in het verteren van voedsel, slaap en afweersysteem. Het ondersteunt het lichaam bij een continue vecht of vlucht situatie.

De productie van cortisol is niet altijd gelijk. De aanmaak verschilt per keer. Wat veel mensen niet weten is dat cortisol ook ’s nachts aangemaakt wordt wanneer er de dag er op een belangrijke, spannende taak te wachten staat. Het lichaam is zich dan onderbewust al een het voorbereiden.

Een langdurige aanmaak van veel cortisol put het lichaam uit, dat leidt tot chronische stress, dat leidt tot een burn-out. Het is voor je gezondheid van groot belang goed te herstellen van mentale en fysieke activiteiten, cortisol productie te verminderen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Het verschil tussen adrenaline en cortisol

Het verschil tussen adrenaline en cortisol is dus met name dat adrenaline je klaar maakt voor actie, je op scherp zet. Cortisol zorgt ervoor dat je met deze druk kunt blijven omgaan, ondanks zeer stressvolle situaties.

Welk hormoon is het slechtste?

Je vraagt je misschien af welk hormoon het slechtste is. Het antwoord daarop is dat geen van beide slecht zijn, zolang ze maar niet in een overdreven mate in het lichaam aanwezig zijn. Je hebt bijvoorbeeld cortisol nodig om goed te kunnen ontwaken na een slaap. Bovendien heb je adrenaline nodig om te kunnen starten met elke beweging die je maakt.

Wanneer stress langdurig te groot wordt, en de hormoonaanmaak te groot wordt dus, kun je dit tegengaan door het aanmaken van andere stresshormonen als DHEA en Endorfine door te gaan ontspannen of te gaan bewegen op een matig intensieve manier.

Meer weten?

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *