Adrenaline en cortisol (en noradrenaline) worden stresshormonen genoemd, worden beiden aangemaakt in de bijnieren, maar hebben toch allebei een andere functie.

Hieronder vind je de verschillen in wat ze doen en het nut er van:

Adrenaline

Zoals je hier kunt lezen is adrenaline het hormoon dat je klaar maakt voor actie wanneer er acuut gevaar dreigt. Het wordt aangemaakt in het bijniermerg en zorgt voor een verhoogde hartslag, dat spieren op spanning komen, dat het hart sneller gaat kloppen en bloed sneller gaat stromen. Allemaal zodat je klaar bent voor actie.

Adrenaline is (samen met noradrenaline) stap 1 in een stresssituatie

Cortisol

Cortisol is een hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt en is fase 2 in een stresssituatie. Het zorgt ervoor dat je, ondanks dat je je in een stresssituatie bevindt, je toch staande kunt blijven. Zo speelt het een rol in het verteren van voedsel, slaap en afweersysteem. Het ondersteunt het lichaam bij een continue vecht of vlucht situatie.

De productie van cortisol is niet altijd gelijk. De aanmaak verschilt per keer. Wat veel mensen niet weten is dat cortisol ook ’s nachts aangemaakt wordt wanneer er de dag er op een belangrijke, spannende taak te wachten staat. Het lichaam is zich dan onderbewust al een het voorbereiden.

Een langdurige aanmaak van veel cortisol put het lichaam uit, dat leidt tot chronische stress, dat leidt tot een burn-out. Het is voor je gezondheid van groot belang goed te herstellen van mentale en fysieke activiteiten, cortisol productie te verminderen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Het verschil tussen adrenaline en cortisol

Het verschil tussen adrenaline en cortisol is dus met name dat adrenaline je klaar maakt voor actie, je op scherp zet. Cortisol zorgt ervoor dat je met deze druk kunt blijven omgaan, ondanks zeer stressvolle situaties.

Welk hormoon is het slechtste?

Je vraagt je misschien af welk hormoon het slechtste is. Het antwoord daarop is dat geen van beide slecht zijn, zolang ze maar niet in een overdreven mate in het lichaam aanwezig zijn. Je hebt bijvoorbeeld cortisol nodig om goed te kunnen ontwaken na een slaap. Bovendien heb je adrenaline nodig om te kunnen starten met elke beweging die je maakt.

Wanneer stress langdurig te groot wordt, en de hormoonaanmaak te groot wordt dus, kun je dit tegengaan door het aanmaken van andere stresshormonen als DHEA en Endorfine door te gaan ontspannen of te gaan bewegen op een matig intensieve manier.

Meer weten?

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *