Je bent uitgenodigd voor een superleuke borrel en jouw reactie daarop is: “Ik heb geen tijd”! Is dat wel echt zo of is dat een excuus? Op deze manier proberen we te ontkomen aan bepaalde uitdagingen en confrontaties die we eigenlijk wel willen aangaan, maar waar de drempel hoog kan liggen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat er niks van terecht komt. In deze blog lees je hier meer over.

“Ik heb geen tijd”

Een veel gehoord excuus om iets niet te doen! Hoe vaak heb je dat ergens gehoord of hoe vaak heb je het misschien zelf gezegd? We gebruiken het massaal en vaak om geen ‘nee’ te zeggen. We weten bijna allemaal dat het als een ‘excuus’ wordt gebruikt, maar alsnog doen we allemaal iedere dag!

In welke situaties herken je het?

Sommige mensen verzetten bergen werk, hebben een druk sociaal leven en combineren allerlei verschillende hobby’s met elkaar. Hierdoor lijkt het alsof zij nooit slapen. Maar dat is technisch gezien onmogelijk. Feit is dat iedereen dezelfde 24 uur in een dag heeft. Ook al lijkt het niet altijd zo. Sommigen mensen hebben meer slaap nodig dan anderen, maar het verschil schuilt hem in de prioriteiten die zij stellen. Wanneer je zegt: “Ik heb geen tijd”, zeg je in realiteit: “Het is (nog) niet belangrijk genoeg voor mij om er tijd voor vrij te maken”.

Heb je geen tijd

Oorzaken van geen tijd hebben

Hoe kun je nou geen tijd hebben? Hoeveel waarde hecht je aan iets? Wil je er überhaupt de nodige moeite en tijd in steken? Iets dat we echt belangrijk vinden, laten we niet strijden met de tijd. Zeggen dat je geen tijd hebt, is dan ook slechts een smoes. Het bestaat niet, maar prioriteiten stellen wel.

Je zult opkijken hoeveel tijd je eigenlijk tot je beschikking hebt wanneer je onnuttige dingen zoveel mogelijk vermindert en de hieruit vrijgekomen tijd steekt in de dingen die er wel toe doen. Dus de volgende keer dat je weer tegen jezelf zegt dat je het druk hebt, vraag jezelf dan af of hetgeen in kwestie prioriteit heeft of niet. Als je echt iets belangrijk vindt en er prioriteit aan geeft, dan doe je er alles aan om hier tijd voor vrij te maken. Of het nou gaat om relaties, vriendschappen, je carrière of iets anders.

Wanneer is het een probleem?

Geen tijd voor jezelf hebben is iets waar mensen die een drukke baan, een druk gezinsleven en/of sociaal leven hebben, vaak mee worstelen. Bijna iedereen heeft wel eens het gevoel de grip een beetje kwijt te raken. Je hebt het gevoel dat je geen moment rust hebt en constant bezig bent om alle afspraken na te komen of to-do-lijstjes af te vinken. Het is vervelend, maar niet per se een probleem. Zolang je weet dat het tijdelijk is en je op korte termijn weer aan voldoende ontspanning kunt komen, zul je wel om kunnen gaan met de situatie. Wanneer je geen uitzicht hebt op verbetering van de situatie, kan geen moment voor jezelf hebben wel leiden tot problemen als stress en in de ergste gevallen een burn-out.

Gevolgen van ‘te druk hebben’

Het ‘te druk hebben’ brengt risico’s met zich mee. Veel mensen hebben te kampen met te veel stress of zelf met burn-outklachten. In zeer veel gevallen worden deze klachten veroorzaakt vanwege drukte die mensen ervaren. Dit komt te vaak voor op het werk, maar ook in het privéleven. Zeker wanneer van beide sprake is, is de kans aanwezig dat je het gevoel krijgt geen tijd voor jezelf te hebben.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Geen tijd voor jezelf hebben

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. De een heeft wat meer nodig en de ander wat minder. Voor bijna iedereen geldt echter dat geen tijd voor jezelf hebben ervoor kan zorgen dat je onvoldoende toekomt aan de dingen die je wilt doen. Dit zijn de dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Drukte is soms onvermijdelijk. Er kunnen altijd momenten voorkomen waarin je geen tijd voor jezelf hebt. Dat is vervelend, maar je komt er meestal probleemloos doorheen. Wanneer je de drukte kunt overzien en weet wanneer deze weer eindigt, zal het je waarschijnlijk niet deren dat je tijdelijk niet toekomt aan het doen van de dingen die je wilt doen of aan het nemen van voldoende ontspanning.

Relatie met stress en burn-out

Een burn-out ontstaat als je hebt geleefd als een hoge vlam en op een gegeven moment letterlijk bent uitgeblust. We gaan maar door en we staan onder druk, onder stress, en dus angst. Je negeert je bewustzijn en put jezelf uit. Het is van belang om je leven minder druk te maken en je eigen dag in te delen. Tijdgebrek is het gevolg van een druk leven. 

Tijd voor jezelf vrijmaken

Door te herkennen en erkennen dat je te weinig tijd voor jezelf hebt, kun je de stappen nemen die nodig zijn om de situatie te veranderen. Zo voorkom je dat stress en een tekort aan tijd een probleem worden.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *