Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Lichamelijke klachten door oververmoeidheid

article content

Lichamelijke klachten door oververmoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Je bent dan moe, gaat naar bed, staat weer op en je voelt je weer fit. Vaak geeft ons lichaam door middel van signalen aan dat het graag rust wil. Rust in de vorm van slaap, of ontspanning.

In veel gevallen is stress de oorzaak van vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat 80-90% van de mensen meer dan éénmaal per week last heeft van lichamelijke klachten als gevolg van stress.

Dit artikel bespreekt de meest voorkomende klachten, waarbij het noodzakelijk is dat er actie ondernomen wordt om moeheid tegen te gaan. Herken je de klachten bij jezelf? Neem dan contact op om hier mee aan de gang te gaan

De meest voorkomende klachten zijn:

Wallen/ donkere kringen onder de ogen

Onder de ogen zit een kring van vet en vocht om het oog goed te laten draaien. Als gevolg van vermoeidheid ontstaat er een diepe, donkerkleurige kring onder de ogen die extra aftekend bij een bleke huid. Ben je daarbij moe, heb je stress, slaap je slecht of heb je gehuild, dan houdt het vetweefsel onder de ogen meer vocht vast. Hierdoor wordt je huid bleker en schijnen bloedvaatjes nog beter door je huid heen, met als gevolg nóg donkerder kringen

Zere, prikkende ogen

Door vermoeidheid ontstaan zere, prikkend ogen en je bent geneigd er vaak in te wrijven. Vaak veroorzaakt door lang ergens naar te turen (een beeldscherm bijvoorbeeld) Het resulteert in spiertrekkingen rondom de ogen en soms zelfs rode adertjes in de ogen.

Wanneer je werkt in een droge omgeving met een airco raken ogen nog eerder geirriteerd

Wazig zien

Door stress/ vermoeidheid kan het zijn dat je met een oog wazig gaat zien. Door stress spannen de spieren rondom het oog aan waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Deze klacht gaat meestal weer over naarmate stress / vermoeidheid weer afneemt.

Prikkelbaarheid

Wanneer een kind erg lastig is, zeggen ouders al snel dat het kind die avond vroeg naar bed moet. We begrijpen dus al heel snel dat vervelend gedrag hoort bij vermoeidheid. Stresssituaties op het werk en prive zorgen voor vermoeidheid en mentale uitputting. Je kunt dan nergens meer tegen. Tijd om goed te gaan herstellen

Pijnlijke spieren en gewrichten

Bij lichamelijke moeheid wordt de voorraad energie die normaal gesproken in spieren zit, gebruikt om energie te leveren. Bij pijnlijke spieren en gewrichten is deze voorraad leeg, of verkeerd gebruikt. Afvalstoffen blijven over doordat vocht afdrijft en gewrichten worden pijnlijk. Het gevolg is vaak dat je anders gaat bewegen waardoor je juist andere spieren weer meer belast (en uitput

Nergens meer zin in hebben

Wanneer je moe bent, heb je nergens meer zin in. Je lijf wil herstellen, maar misschien wil jij nog wel door. Het voelt alsof je je nergens meer toe kunt zetten, maar eigenlijk moet je gewoon lekker gaan herstellen.

Paniekaanvallen Oververmoeidheid

Een paniekaanval betekent dat je opeens aan de grond genageld staat. Zweet breekt uit, je trilt, je kunt nauwelijks nog bewegen en bent bang om ter plekke in elkaar te zakken. Als je eenmaal een paniek aanval hebt gehad, ben je bang er weer een te krijgen. Vermoeidheidsklachten lijken soms op klachten die bij een paniekaanval horen, waardoor je weer in paniek raakt.

Verkeerd ademhalen

Oververmoeidheid leidt vaak tot verkeerd ademhalen. Gevolg van verkeerd ademhalen is nog meer vermoeidheid. Deze vicieuce cirkel kan enkel doorbroken worden door systematisch anders te gaan denken en doen.

Hyperventilatie

Door vermoeidheid wordt je ademhaling vaak ondieper en sneller. Je ademt dan te veel zuurstof in en veel CO2 weer uit. Dit verklaart het lichte gevoel dat je er vaak bij krijgt. Vaak zijn stress en vermoeidheid de oorzaken van hyperventilatie.

Slecht slapen

Oververmoeidheid kan ervoor zorgen dat je slecht in slaap komt. Eenmaal in bed lig je te woelen en te piekeren of je schrikt juist vroeg wakker. Ook kan het zijn dat je midden in de nacht aan het spoken bent en de slaap niet meer kunt vatten

Moeite hebben met concentreren

Wanneer je moe bent lukt het concentreren vaak niet meer. De ruimte in je hoofd is op en het lijkt wel alsof je hoofd enkel uit watten bestaat. Het neemt simpelweg niks meer op.

Dromen over rust

Eenmaal oververmoeid, droom je over intens ontspannen vakanties die je totale energie weer terugbrengen. Je verlangt naar totale ontspanning en echt totaal niks meer hoeven doen. Enkel relaxen, eten en drinken en je hoofd leeg maken trekken je nog.

Piekeren

Als je oververmoeid bent, lukt helder nadenken niet meer. Het gevolg? Piekeren tot je er bij omvalt! Alles lijkt donker en zwart en het kost moeite om de lichtpuntjes uit je leven te halen. Oververmoeidheid brengt onrealistische denkbeelden

Honger

Het lichaam probeert het gebrek aan energie te compenseren door veel te gaan eten. Overvemoeidheid leidt zodoende tot overgewicht of ondergewicht.

Afnemende prestaties

Werk en sportprestaties nemen af door oververmoeidheid. Het lichaam is leeg en kan geen extra energie meer leveren om tot grote prestaties te komen.

Van oververmoeid naar overspannen en burnout

Oververmoeidheid leidt tot overspannenheid als je niet oppast. De vermoeidheid is een seintje van het lichaam dat het allemaal wat rustiger aan moet.

Depressie

Door oververmoeidheid loop je de kans in een vicieuze cirkel te geraken. Een aantal zaken lukken niet meer doordat je moe bent, hierdoor begin je achter de feiten aan te lopen en krijg je het gevoel dat niks je meer lukt. Depressieve gevoelens ontstaan doordat je je op een gegeven moment waardeloos en minderwaardig voelt

 

Wil je van oververmoeidheid afkomen? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Dit kan je ook interesseren:

Hoe werkt herstel? 7 tips die je energie geven!

Grenzen aangeven. Waarom is dat zo moeilijk?

Comment Section

0 reacties op “Lichamelijke klachten door oververmoeidheid

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken