Mensen, zoogdieren, vissen, reptielen en vogels – we doen het allemaal: gapen! Velen van ons geeuwen meerdere keren per dag, terwijl het eigenlijk helemaal niet duidelijk is waarom we het doen. Is het omdat we ons vervelen? Zijn we moe? Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de reden waarom we gapen. Wel lijkt er een verband te zijn tussen gapen, slapen en stress. Wat is de relatie tussen deze drie? Wij vertellen je meer.

Wat is gapen precies?

Tijdens het gapen, trekken we onze mond wagenwijd open. Onze kaak- en mondholtespieren rekken uit en een behoorlijk volume aan lucht stroomt in een keer naar onze longen. Het is een spontaan ritueel en zodra er een geeuw opkomt, is er maar moeilijk tegen te vechten.

Interessant is dat geeuwen sociaal gedrag is. Hoewel het als onbeleefd wordt beschouwd, zijn we eerder geneigd te gapen wanneer we een familielid of vriend zien gapen. Gapen lijkt daardoor aanstekelijk.

Wat doet gapen met ons?

Hoewel het niet duidelijk is waarom we gapen, is men het er wel over eens dat het op verschillende manieren invloed op ons heeft. Wanneer we geeuwen, nemen we een langzame, diepe ademteug. Hierdoor verhogen we het zuurstofgehalte in ons bloed. We activeren de spieren in onze nek, mondholte en ons gezicht, waardoor de bloedcirculatie in de hersenen verbetert. Hierdoor worden we alerter. Wanneer we geeuwen, worden onze ogen ook vaak vochtiger, wat ze helpt om beter te functioneren.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Gapen is tevens goed voor onze longen. Het rekt ze als het ware uit. Tijdens een oppervlakkige ademhaling maken we niet gebruik van het volledige volume van onze longen. Wanneer we geeuwen, vullen we een groter deel van onze longen en dat houdt ze gezond.

Waarom gapen we eigenlijk?

Hier zijn niet alle experts het over eens. Sommigen zeggen dat Gapen ons brein helpt om af te koelen. Anderen voelen niets voor deze hypothese, omdat mensen in de regel minder gapen wanneer ze koorts hebben.

Wel lijkt iedereen het erover eens te zijn dat we meer gapen wanneer we moe zijn of ons vervelen. Wanneer we moe zijn, verslappen al onze spieren, ook die in de keel. Dit zorgt ervoor dat de keelholte vernauwt, waardoor we meer moeite moeten doen om te ademen. Een theorie is dat we geeuwen om onze keelspieren te rekken, zodat we onze keelholte weer vergroten. Dit houdt onze spieren wakker en maakt ademhalen weer efficiënter.

Waarom gapen we en wat heeft het te maken met stress?

Of we gapen lijkt ook verband te houden met de activiteiten die we doen. Als we moe zijn, maar we houden onszelf bezig met actieve zaken, zoals praten, koken of schoonmaken, dan zullen we niet al te snel geeuwen. Zoeken we passieve activiteiten op, zoals tv-kijken, een boek lezen of autorijden? Dan is de kans groot dat we vaker zullen gapen.

Geeuwen gebeurt niet alleen wanneer we slaperig of verveeld zijn. Ook stress kan een gaap triggeren. Wanneer mensen grote emotionele stress ervaren, houden ze als reactie hierop soms hun adem in. Hierdoor ontstaat een zuurstofgebrek. Dit gebrek compenseert men door te gapen.

Gapen kan onze keelspieren activeren, maar het kan ze ook helpen te ontspannen. Wanneer we gestrest zijn, kunnen onze spieren, waaronder onze ademhalingsspieren, meer spanning ervaren. Dit heeft tevens een vernauwend effect op onze keelholte. Dit kan een reden zijn waarom je atleten vaak ziet geeuwen wanneer ze bijvoorbeeld klaarstaan voor een sprint.

Het gapen ontspant de keelspieren, waardoor de atleten vervolgens weer beter kunnen ademhalen. Dit is echter slechts een hypothese. Er moet nog veel onderzoek naar geeuwen gedaan worden om met zekerheid te kunnen zeggen waarom we het doen.

Wat is de link tussen stress, slapen en gapen?

Er lijkt een link te zijn tussen stress, slapen en gapen. Zo gapen we vaker, wanneer we een hoog cortisolgehalte in ons lichaam hebben. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt door ons lichaam wanneer we bang zijn of onder spanning staan.

Stress kan tevens indirect onze gaapfrequentie verhogen. Wanneer we gestrest zijn, heeft dit in de regel invloed op onze nachtrust. We vallen minder makkelijk in slaap, liggen ‘s nachts wakker of slapen minder diep. Hierdoor zorgt stress voor meer vermoeidheid. Overdag voelen we ons hierdoor sneller slaperig, waardoor we meer geeuwen.

Geeuwen is op zichzelf niet slecht voor ons lichaam, maar het kan wel het gevolg zijn van iets dat schadelijk is: een overmaat aan stress. Slaap je slecht, voel je je gespannen en geeuw je veel? Sta je onder hoge druk thuis of op werk? Dan kan het tijd zijn om een stapje terug te doen. Het kan zomaar zijn dat er een burn-out op de loer ligt.

Gapen kan ook het gevolg zijn van andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een slaapstoornis, zoals slaapapneu [1] of snurken. Zulke aandoeningen kunnen je slaapkwaliteit flink doen verslechteren. Ook sommige medicijnen, zoals antidepressiva of pijnstillers, kunnen je suf doen laten voelen, waardoor je vaker gaapt.

Voorkom een burn-out en negeer de stresssignalen niet

Heb je het bovenstaande gelezen en heb je het gevoel dat je de laatste tijd wel erg vaak gaapt en erg weinig slaapt? Dan is het goed om te kijken of er andere signalen zijn die wijzen op stress en eventueel een toekomstige burn-out. Voel je je de laatste tijd bijvoorbeeld minder ontspannen en ga je het praten over lastige situaties uit de weg? Heb je het gevoel dat je onvoldoende emotionele steun ervaart? Dan kan dit wijzen op een overmaat aan stress.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Als je je thuis bezorgd maakt over werk en je je vaak verdrietig, opgejaagd of onrustig voelt, is het tijd om aan de bel te trekken. Ook fysieke klachten, zoals gespannen nekspieren, hoofdpijn, maagpijn of een hoge bloeddruk, zijn rode vlaggen. Het is verstandig om hier eerlijk met je leidinggevende over te praten.

Tips voor het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning in het dagelijks leven

Is jouw stressniveau te hoog? Praat hier met je leidinggevende over. Wellicht kan de werkdruk wat omlaag. Er zijn ook een aantal tips die je helpen te ontspannen. Wij zetten er graag een paar voor je op een rij.

  • Geniet van je eigen minikuuroord
    Je hoeft niet veel geld uit te geven om te ontspannen in de spa. In je eigen badkamer kun je ook ontspanning vinden. Neem een lang, warm bad of ga onder de warme douchestralen staan. Door het warme water ontspannen je spieren en spoel je als het ware de stress van je af.
  • Zing!
    Zingen is een geweldige manier om te ontspannen. Het verlaagt je stress en verhoogt je weerstand. Stel een playlist samen met je favoriete nummers en zing ze uit volle borst mee wanneer je aan het koken, schoonmaken of douchen bent.
  • Even iets anders
    Je de hele dag zorgen maken, is hartstikke ongezond. Pak zo nu en dan een activiteit op die je helpt om je bezorgdheden te vergeten. Lees een boek, ga lekker hardlopen of luister naar muziek.

Conclusie: voorkom overmatig gapen en ontspan!

Het hebben van stress zo nu en dan is niet slecht, maar als je last hebt van overmatig veel of chronische stress, dan is dit slecht voor de gezondheid. Je kunt zelfs een burn-out krijgen. Gaap je veel, slaap je slecht en voel je je steeds gespannen? Dan is het tijd om manieren te vinden die je helpen te ontspannen. Zo bescherm je je gezondheid en zul je minder vaak gapen tijdens zakelijke besprekingen. Daar wordt je leidinggevende ook vrolijk van!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Er is nog vrij weinig bekend over de reden waarom we gapen. Vroeger werd gedacht dat we geeuwen wanneer we een zuurstoftekort hebben. Er zijn ook experts die zeggen dat gapen ons helpt ons brein af te koelen. Waarschijnlijker is het echter dat gapen ons helpt de keelspieren, mondholtespieren en gezichtsspieren wakker te houden, zodat we alerter blijven.

Gapen is goed. Wel kan geeuwen soms een gevolg zijn van een gezondheidsprobleem, zoals een slaapstoornis. Ook kan het wijzen op een teveel aan stress. Als je veel gaapt, kan het dus goed zijn om na te gaan waarom je zoveel gaapt.

Helemaal duidelijk is het niet, maar het lijkt erop dat we door middel van een geeuw signalen afgeven. Zo kan een geeuw van een dier duiden op vermoeidheid, maar ook op stress. Gapen kan tevens een sociaal iets zijn. We zullen eerder gapen wanneer we een familielid of goede vriend zien gapen. Als we een vreemde zien geeuwen, doet dit ons waarschijnlijk helemaal niets.

Gapen ontspant de keelspieren, het zorgt ervoor dat we onze longen goed met lucht vullen en het houdt onze ogen vochtig. Onderdruk een gaap dus niet. Rek je keelspieren en longen lekker uit om volledig te genieten van de voordelen van een geeuw. Anderen zullen je goede voorbeeld waarschijnlijk snel volgen!

Referenties

  1. Wikipedia.org – Slaapapneu – gevonden op 19/04/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *