Hyperfocus komt voor bij mensen met zowel ADD als ADHD. Het is een super focus op een onderwerp waar je als AD(H)D-er volledig in op gaat. Het is een groot vermogen om tot verrassende resultaten te komen.

Voordat we met z’n allen dolgraag een hyperfocus willen gaan ontwikkelen: Als AD(H)D-er lukt dit alleen op de onderwerpen waar je echt heel veel interesse in hebt.

Hoe voelt een hyperfocus?

Een hyperfocus voelt alsof je jezelf helemaal verliest in iets. Je ziet iets, je vindt het fantastisch en voordat je het weet zijn uren en uren voorbijgegaan zonder dat je het in de gaten had. Als je niet oppast heb je je lunch overgeslagen en ben je volledig opgegaan in datgene wat je zo leuk vindt.

Per persoon verschilt het waar je je op kunt hyperfocussen. Dat kan een hobby zijn, een sport, maar ook werk kan deze hyperfocus veroorzaken. Het kan ook wisselend zijn: een super interessant artikel dat je leest in een tijdschrift bij de kapper bijvoorbeeld. Je wordt ruw uit je focus verstoort wanneer de kapper ongeduldig je naam nogmaals roept. Het liefst neem je het tijdschrift mee om thuis verder te kunnen focussen.

Maar daarmee stopt het niet, ook in de stoel razen je gedachtes door en op de fiets terug naar huis zie je de vele mogelijkheden in die je met dit onderwerp kunt doen.

Voordelen hyperfocus

Het voordeel van een hyperfocus dat je in no-time dingen op een fantstische manier hebt afgerond. Bovendien zul je nogal wat lof en bewondering oogsten voor de fantastische resultaten die je haalt.

Niet iedereen lukt het om een hyperfocus ‘aan te zetten’. Meestal gaat een hyperfocus aan wanneer er een deadline aankomt die je moet halen. Je zet alles aan de kant en je gaat er maximaal voor.

Nadelen hyperfocus

Nadelen van een hyperfocus zijn er helaas ook. Vaak voel je je doodmoe na een hyperfocus! Niet zo gek wanneer je bedenkt dat je niet een bijzonder lijf hebt met een extra vaatje energie om die hyperfocus te onderhouden. Je hebt nog steeds hetzelfde lijf als die van iedereen en de hyperfocus kost dus een hoop energie.

Te veel hyperfocussen lijdt daarom vaak tot een uitgeblust en opgebrand gevoel. In het ergste geval zelfs tot een burn-out. Je hebt dus echt tijd nodig om weer te herstellen van een hyperfocus.

De lat hoog door hyperfocus

Een ander gevaar van hyperfocus is dat het de lat erg hoog legt voor jezelf. Het gevaar bestaat dat de resultaten die je haalt tijdens een hyperfocus als minimale eis voor jezelf op gaat leggen. Deze hoge lat vergt ook weer extra energie. Je wilt tenslotte graag alles zo doen zoals het tijdens de hyperfocus ook lukt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Paal en perk aan hyperfocus

Je doet er goed aan een hyperfocus in te perken om jezelf te beschermen tegen uitputting. Hou altijd vast aan vaste tijden van pauzes, zorg voor een goed herstel en beperk de tijd voor de activiteiten waarin je jezelf helemaal kunt verliezen om uitputting te voorkomen.

Hou vervolgens wel altijd vast aan het feit dat een hyperfocus een kracht is waar je gebruik van kunt maken, zolang je dit maar op een gezonde manier doet.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *