Heb je geen motivatie om te sporten, terwijl je wél streeft naar een gezonde leefstijl? Als je geen of weinig zin hebt in lichaamsbeweging, is je motivatie ver te zoeken. Dan heb je twee keuzes: je kiest om jezelf over te geven aan je vermoeidheid en luiheid of je motiveert jezelf om gedisciplineerd gezonde keuzes te maken die bijdragen aan jouw fysieke en mentale gezondheid. Maar wat kan je doen om je motivatie voor het sporten niet te verliezen? Ontdek 6 motivatie tips om van sporten een gezonde gewoonte te maken zonder dat je terugvalt in belemmerende en ongezonde motivatie dips!

Wat is motivatie precies?

Motivatie is de de innerlijke kracht of impuls die je aanzet tot het ondernemen van acties. Zie motivatie als de drijvende kracht achter je gedrag en onze acties. Er zijn verschillende soorten motivatie, waaronder intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit en wordt gedreven door persoonlijke interesses en verlangens, terwijl extrinsieke motivatie wordt aangewakkerd door externe beloningen of straffen.

Motivatie is als het ware een toestand van opwinding en extase om je sportieve ambities te bereiken. Hoe meer motivatie je voelt, des te meer je jezelf uitdaagt om je sportprestaties te verbeteren. Hoeveel motivatie je hebt om te sporten, hangt af van factoren, zoals doelen, verwachtingen, sociale invloeden en persoonlijke overtuigingen.

Het belang van voldoende lichaamsbeweging

Consistentie lichaamsbeweging draagt bij aan een gezondere en gelukkigere levensstijl. Daarom is het aanbevolen om over het algemeen ten minste 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week te doen, verdeeld over meerdere dagen. Al varieert de hoeveelheid lichaamsbeweging natuurlijk wel van je leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en trainingsdoelen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van sporten: 

  1. Verbeterde fysieke gezondheid: regelmatige lichaamsbeweging helpt je bij het verminderen van het risico op gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten of bepaalde vormen van kanker. Door het sporten verlaag je ook je hoge bloeddruk, versterk je je botten en houd je je spieren en gewrichten flexibel. En natuurlijk stijgt je conditie en fitheid aangezien je longen meer zuurstof kunnen opnemen door een verbeterd ademhalingssysteem.
  2. Verbeterde geestelijke gezondheid: sporten verlaagt je stressniveau en angstgevoelens. Plus lichaamsbeweging draagt bij aan het verminderen van symptomen van depressie doordat je zelfvertrouwen toeneemt en je een positiever zelfbeeld krijgt door het sporten.
  3. Gewichtsbeheersing: in plaats van dat je last hebt van een jojo-effect, waarbij je lichaamsgewicht heen en weer schommelt, houdt je met sporten je gewicht meer onder controle. Ideaal als aanvulling op een dieet voor als je graag wilt afvallen om overtollige kilo’s of buikvet los te laten.
  4. Verbeterde slaap: je slaapkwaliteit kan drastisch toenemen, waardoor je slaapproblemen afnemen. Doordat je sneller in slaap valt en makkelijker kan doorslapen zonder te vaak ‘s nachts wakker te worden, slaap je dieper tijdens een slaapcyclus van 90 minuten. Zo word je ‘s ochtends uitgeruster wakker om overdag normaal te functioneren.
  5. Verhoogde energie: sporten vermindert je vermoeidheid en slaperigheid. Met lichaamsbeweging kan je juist je futloosheid en uitputting doorbreken om meer energie te krijgen. Zo kan je concentratievermogen verbeteren en ben je alerter, waardoor je minder vergeetachtig bent. 

Een belangrijke disclaimer is wel dat sporten kort vóór het slapen soms juist een negatief effect kan hebben op de slaapkwaliteit, doordat de verhoogde hartslag en adrenaline het moeilijker kunnen maken om in slaap te vallen. Het is daarom aan te raden om te sporten op een tijdstip dat ten minste enkele uren voor het slapengaan ligt. 

Geen zin en motivatie om te sporten? Sport samen!

Geen motivatie om te sporten?

Een gebrek aan motivatie zorgt ervoor dat je een actief sportritme blijft uitstellen, maar is dat wat je écht wil? Niet voor niets zeggen mensen weleens dat stilzitten het nieuwe roken is. Lichaamsbeweging voorkomt energiedips. Het probleem is alleen dat de huidige maatschappij je steeds minder uitnodigt om fysiek in beweging te komen. 

Let maar eens bewust op je eigen gedrag, want kies je voor traplopen of neem je toch liever de roltrap of lift? Fietsen worden vervangen door e-bikes. En overal staan stoelen en banken waar je als een magneet naartoe getrokken wordt in plaats van dat je blijft staan.

Plus alles wat je wilt, waaronder je boodschappen, kan je met één of meerdere drukken op de knoppen vanaf je bank online bestellen en thuis laten bezorgen. Heb je eens zin in een makkelijke avondmaaltijd, omdat je geen zin of tijd hebt om te koken? Geen probleem, via je favoriete app kan je in mum van tijd je favoriete gerecht bestellen. Appeltje eitje dus, maar voor je comfortabele leven inclusief te weinig lichaamsbeweging, betaal je wel een dure prijs. Namelijk dat je gebrek aan motivatie om te sporten ten koste gaat van je fysieke en mentale gezondheid, waardoor je meer kans hebt op stress en burn-out klachten of zelfs een depressie.

Veelvoorkomende obstakels om te sporten

Sporten is niet altijd vanzelfsprekend een routine in je dag- en weekinvulling. Belemmerende overtuigingen beïnvloeden je keuzes en gedrag, dus des te slimmer om bewust te zijn van jouw grootste mentale blokkades. Want zeg eens eerlijk, wat is nu de échte reden dat je weerstand voelt om aan je conditie en fitheid te werken?

Geen tijd

“Ik heb geen tijd” is een welbekend excuus om niet sporten. Vind je dat je te druk met je werk, studie, kinderen of andere verplichtingen om tijd vrij te maken voor sporten? Geen tijd hebben is een kwestie van geen prioriteiten hebben. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en een gebrek aan motivatie. Of heb je wel tijd, maar geloof je niet dat extra sporten een toegevoegde waarde heeft als je al wandelt of fietst naar je werk? De gedachte “Ik heb al genoeg beweging” kan ook een reden zijn om extra sporten niet écht als prioriteit te beschouwen. Met als gevolg dat je dus ook geen tijd vrij maakt in je drukke planning. 

Weinig energie

“Ik ben te moe” als overtuiging houdt je tegen om regelmatig te sporten. Vooral na een drukke werkdag waarbij je ook nog eens onbetaald overwerkt om deadlines te halen, schiet het sporten er sneller bij in. Nietwaar? Dan is de verleiding te groot om lekker relaxed thuis te blijven en het sporten over te slaan. Pas alleen op dat het overslaan van lichaamsbeweging niet een gewoonte wordt. Dit is een vorm van zelfsabotage, deels omdat je nog de overtuiging hebt dat sporten je nog meer vermoeidheid veroorzaakt. 

Gebrek aan zelfvertrouwen

“Ik ben niet goed genoeg” is voor sommige mensen een diepgewortelde overtuiging om niet te gaan sporten. Want ben je bang dat je te zwaar of oud bent? Dat je instructies slecht of te laat opvolgt? Of kijk je tegen het sporten op uit angst om een blessure op te lopen, omdat je gelooft dat je lichaam niet meer in staat is om gezond en veilig te bewegen? Jezelf vergelijken met sportieve gelijkgestemden is sowieso funest voor je sportritme en eigenwaarde. Dit is een destructief patroon wat alsmaar meer je eigenwaarde verlaagt. 

Resultaten blijven uit

“Ik heb het al geprobeerd en het werkte niet” zorgt ervoor dat je vroegtijdig stopt met sporten. Want ben je ongeduldig en blijft je sportieve vooruitgang uit? Hoe langer het duurt voordat je zichtbaar of voelbaar resultaat ervaart, des te meer de moed je in de schoenen zakt. Dat maakt het lastiger om consistent gemotiveerd te blijven sporten. Ooit een sportbuddy overwogen, zodat je samen kan sporten in plaats van alleen? Zo heb je meer een stok achter de deur voor als je geen zin hebt of motivatie voelt. 

Geen motivatie om te sporten? Sport in de buitenlucht met een sportmaatje

Waarom sporten zo goed helpt tegen stress

Door letterlijk in beweging komen, nemen je hoeveelheid stresshormonen af. Een fysieke uitlaatklep maakt je fitter, sterker en vrolijker, omdat je serotonine, adrenaline en endorfine in je lichaam aanmaakt. Tijdens het sporten zorgen endorfines er juist voor dat je gevoelens van euforie, pijnvermindering en ontspanning voelt. Endorfines zijn als het ware natuurlijke pijnstillers die je lichaam van nature aanmaakt. Dit is bijzonder effectief symptomen van stress, burn-out of depressie te verlichten, omdat endorfine je immuunsysteem versterkt.

Het voordeel is ook dat je tijdens het sporten fysieke afleiding hebt, waardoor je minder stilstaat bij je stressklachten. Tijdelijk worden je gedachten over stressvolle situaties naar de achtergrond gedrukt. Dit is ideaal om je geest te ontspannen en je stressniveau te verlagen.

Dus welke sporten spreekt je aan om meer rust in je hoofd te krijgen? Wandelen, hardlopen, fietsen, fitness, yoga, spinning, tennis of zwemmen zijn een vorm van actief opladen. Hoewel het je energie kost, geeft het je meer energie om de dag fris en fruitig te starten. 

Kom in beweging voor herstel van burn-out

Tijdens je burn-out herstel is het extreem belangrijk om naar je lichaam te luisteren tijdens het sporten. Overbelasting van je lichaam kan anders leiden tot verergering van burn-out symptomen en langere hersteltijden. Te intensief sporten belast je gewrichten en spieren anders teveel, waardoor de kans op een terugval toeneemt. 

Bewust luisteren naar je lichaam is een gewoonte die je jezelf wilt aanleren. Stop juist als je pijn of ongemak ervaart. Forceer jezelf niet en neem voldoende rust tussen activiteiten door. Leer je eigen lichaam begrijpen om te weten wat je nodig hebt. Dit onderzoeksproces kost tijd, dus neem er ook de tijd voor in plaats van dat je te ongeduldig of gehaast bent tijdens je burn-out herstel. 

Kom je er niet uit wat je lichaam aankan of wat juist niet verstandig is tijdens je burn-out herstel? Overleg eventueel met een ervaren burn-out coach om samen een passend sportplan op te stellen dat aansluit op jouw herstelbehoefte en fysieke mogelijkheden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Hoe verhoog ik mijn motivatie om te sporten?

Het kan soms moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven om te sporten, vooral als je je gestrest of overweldigd voelt. Gelukkig kan je je motivatie verhogen om van het sporten een energieke en plezierige activiteit te maken waar je met liefde tijd voor vrij blijft maken. Hoe druk en hectisch je leven ook is, laat onderstaande 13 vragen eens op je inwerken om je motivatie te verhogen: 

  • Waarom wil ik eigenlijk sporten? Wat hoop ik te bereiken door te sporten?
  • Welke rol speelt sport in mijn leven en hoe belangrijk is het voor mij?
  • Hoe wil ik me voelen voor, tijdens en na het sporten? Welke emoties komen naar boven en hoe kan ik die emoties gebruiken om mijn motivatie te verhogen?
  • Welke sportactiviteiten geven mij energie en welk soort lichaamsbeweging maakt me juist moe of uitgeput?
  • Welke sportieve activiteiten vind ik écht leuk? Zijn er nieuwe sporten die ik zou willen proberen? 
  • Welke stappen wil ik zetten om 100% verantwoordelijkheid te tonen over mijn lichaamsbeweging? 
  • Hoe kan ik mijn sportactiviteiten gemakkelijk integreren in mijn dagelijkse routine, zodat dit voor langere termijn vol te houden is? 
  • Hoe kan en wil ik mezelf blijven uitdagen en gemotiveerd blijven als ik mijn sportdoelen heb bereikt?
  • Hoe kan en wil ik mijn sportieve vooruitgang meten en mijn successen vieren?
  • Hoe kan ik mezelf belonen voor het volgen van een regelmatige sportroutine?
  • Wat kan ik doen als ik geen zin heb om te sporten? Hoe kan ik mezelf toch motiveren om te beginnen?
  • Hoe kan ik me opgewekt voelen tijdens het sporten en voorkomen dat ik me verveel of gefrustreerd raak?
  • Welke ondersteuning heb ik nodig van familie, vrienden of een coach om mijn sportdoelen te bereiken?

Het stellen van deze vragen kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je motivatie. Hoe meer motivatie je voelt, des te groter je doorzettingsvermogen en veerkracht is, juist als je door onrust, drukte, spanning of stress er even doorheen zit. 

Geen motivatie om te sporten? Volg 6 motivatie voor meer lichaamsbeweging en energie!

6 Tips voor meer motivatie om te sporten

Of het sporten voor je nu draait om het verbeteren van je gezondheid, het bereiken van je fitnessdoelen of het verlichten van stress, er zijn 6 motivatietips die je sportroutine leuker en effectiever maken. Dit geldt voor zowel beginnende als ervaren sporters, want onderstaande tips helpen je om je sportdoelstellingen eenvoudiger te behalen:

#1: Vind een vorm van bewegen die bij je past

Sporten maakt je hoofd leeg als je een sportieve activiteit, maar zie het sporten niet als een ‘moetje’ waarbij je jezelf prestatiedruk oplegt. Alsof het een to-do is die je wilt afvinken. Neem het sporten dus ook niet te serieus door te streng te zijn voor jezelf. Mildheid zorgt ervoor dat je jezelf toestaat om speels te bewegen. Door speelse oefeningen belast je je zenuwstelsel minder en blijf je lol houden in wat je doet. Zonder dat je geforceerde oefeningen doet die leiden tot extreme uitputting. Onthoud namelijk goed: “We stoppen niet met spelen, omdat we oud worden. We worden oud doordat we stoppen met spelen.”

#2: Stel haalbare doelen

Met SMART-geformuleerde sportdoelstellingen [1] kan je jezelf motiveren en uitdagen om niet op te geven met sporten. Denk aan het verbeteren van je tijd of afstand, het voltooien van een bepaalde oefening of het deelnemen aan een wedstrijd of evenement. Na afloop kan je jezelf belonen met iets waar je naar uitkijkt, zoals een gezonde snack, een warm bad of een nieuwe sportoutfit. Dus wat zijn jouw sportambities dit jaar?

#3: Plan je trainingen

Elke week op vaste dagen en tijdstippen trainen zorgt ervoor dat je op langere termijn het sporten makkelijker volhoudt. Ondanks je drukke schema kan je routinematig in je agenda zetten en afstemmen met je partner. Vooral als je kinderen hebt, is het fijn om ook tijd vrij te maken voor jezelf om te blijven sporten. Bij stress of burn-out klachten is het plannen en doseren van je trainingen gunstig om te voorkomen dat dat je te veel traint. Overtraining kan leiden tot blessures en kan juist ervoor zorgen dat je anders niet meer gemotiveerd bent om te sporten.

#4: Creëer een ondersteunend netwerk

Zoek een sportmaatje, want samen sporten is gezellig en stimuleert je om juist te sporten als je geen zin of motivatie voelt. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor jullie sportprestaties en het voordeel is dat jullie elkaar scherp houden. Je kan kennis en ervaring uitwisselen inclusief dat je elkaar uitdaagt om grenzen te verleggen. Niet alleen als het gaat om sporten, maar juist ook om het aanleren van gezonde slaap en eetgewoonten.

#5: Maak het leuk

Blijf variëren, want anders wordt het sporten eentonig en saai. Beweeg juist afwisselend met sporten als hardlopen, fietsen, voetballen, fitness, hockey, tennis, basketbal, handbal, zwemmen, yoga of dansen. Hoe meer variatie, des te beter voor je vijf motorische basisvaardigheden van je lichaam. Dit is gezond voor het optimaal functioneren van je brein en lichaam. Dus focus je op het trainen van je uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, techniek en lenigheid. 

#6: Houd uw vooruitgang bij

Meten = weten. Het bijhouden van je vooruitgang tijdens het sporten kan je extra motiveren, inzicht geven, je zelfvertrouwen vergroten, je uitdagen om nieuwe doelen te stellen en het geeft je meer plezier. Het voordeel is dat je ook meer zelfkennis krijgt, want je ontdek je sterke en zwakke punten. Zo kan je blinde vlekken wegnemen om vervolgens je trainingen aan te passen en verbeteren om nóg meer uit te blinken met je sportprestaties. 

Veelgestelde vragen

Een gebrek aan motivatie zorgt ervoor dat je een actief sportritme blijft uitstellen, maar is dat wat je écht wil? Geen zin en motivatie om te sporten, komt vaak door een gebrek aan tijd, energie, zelfvertrouwen of het uitblijven van resultaten. Althans, door belemmerende overtuigingen creëer je waarschijnlijk excuses om niet te gaan sporten, terwijl je diep van binnen weet hoe belangrijk sporten is om je hoofd leeg te maken en geldt als fysieke uitlaatklep. Nietwaar?

Bewust luisteren naar je lichaam is een gewoonte die je jezelf wilt aanleren. Stop juist als je pijn of ongemak ervaart. Forceer jezelf niet en neem voldoende rust tussen activiteiten door. Leer je eigen lichaam begrijpen om te weten wat je nodig hebt. Dit onderzoeksproces kost tijd, dus neem er ook de tijd voor in plaats van dat je te ongeduldig of gehaast bent tijdens het herstel van je blessures. 

Hoewel motivatie niet echt een spier is, kan je je motivatie wel versterken en trainen met positieve gewoonten en gedachtenpatronen. Het vergt enige inspanning en consistentie om je motivatie te behouden, maar door gezonde keuzes kan je gemotiveerd blijven en je sportdoelen bereiken.

Muziek kan je afleiden van de pijn en vermoeidheid die je voelt tijdens het sporten. Ook bieden je favoriete nummers je een ritme en tempo tijdens je lichaamsbeweging. Daarnaast is de tekst van muziek inspirerend en motiverend om door te blijven zetten, juist als vermoeid raakt. Ten slotte creëert muziek positieve associaties, waardoor je direct meer zin en motivatie voelt om te gaan sporten. Zo maak je je work-out leuker! 

Bronnen

  1. Wikipedia.org – SMART-principe – Gevonden op 23-02-2023
    Link naar de pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *