Zelfontwikkeling helpt je de beste versie van jezelf te zijn. Op je werk wordt waarschijnlijk regelmatig gevraagd een cursus of training te volgen, zodat alle medewerkers op de hoogte blijven van de bedrijfsontwikkelingen. Ook op persoonlijk gebied kun je talenten en vaardigheden ontwikkelen. Maar daarnaast heb je een druk leven en lijkt persoonlijke ontwikkeling niet zo belangrijk om daar daadwerkelijk tijd voor vrij te maken. Is zelfontplooiing nu echt zo belangrijk om minder stress te hebben? Wat is zelfontwikkeling precies? En hoe kun je beginnen met persoonlijke ontwikkeling?

Wat is de betekenis van zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is alles wat je doet om jezelf te verbeteren. Je kunt jezelf bijvoorbeeld leerdoelen stellen op persoonlijk, zakelijk of communicatief gebied en vervolgens activiteiten ondernemen om kennis op te doen en de competenties te ontwikkelen.

Om jezelf verder te ontwikkelen, moet je jezelf eerst goed leren kennen. Welke doelen wil je jezelf stellen? Wil je bijvoorbeeld assertiever worden of beter leren samenwerken? Of wil je leren omgaan met uitstelgedrag of wil je meer balans in je leven vinden? Bepaal vervolgens bewust op welk gebied jij je verder wilt ontwikkelen en hoe je dat wilt bereiken.

Het belang van zelfontwikkeling

Sommigen zeggen: ‘Ik ben nu eenmaal zoals ik ben’. En daarmee bevriezen ze zichzelf als het ware en staan ze hun persoonlijke ontwikkeling in de weg. Nadenken over op welke terreinen je jezelf wilt verbeteren, helpt je daarentegen jezelf te blijven ontplooien en een betere versie van jezelf te worden.

Niet stilstaan maar blijven groeien, is enorm belangrijk. Zelfontplooiing geeft je een goed gevoel over jezelf en vergroot je gevoel van welzijn. Je leert bijvoorbeeld anders over het leven te denken of op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je beter in je vel komt te zitten en je je gelukkiger voelt.

Waarom is zelfontwikkeling belangrijk

Daarnaast is persoonlijke ontwikkeling belangrijk om dichter bij jezelf komen en van jezelf te gaan houden. Je denkt meer na over wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt bereiken. Je krijgt een duidelijk beeld van jezelf. En wanneer je de positieve invloed in je leven ziet van een persoonlijke ontwikkeling, krijg je steeds meer zelfrespect en zelfliefde.

Ten slotte zul je steviger in je schoenen staan wanneer je met zelfontwikkeling bezig blijft. Je bent gefocust op je doelen en je zult keuzes maken die daarbij aansluiten. Bovendien laat je je niet snel door anderen of door je eigen gedachten manipuleren.

Zelfontwikkeling vs. stress

Zelfontwikkeling kan je enorm helpen om de stress in je leven te verminderen. Je bent je bewuster van wat voor jou belangrijk is in je leven en richt je leven daarnaar in. Je hebt een gelukkiger leven wanneer je dingen doet die jou de meeste voldoening geven. Je wordt er ook autonomer van en autonomie is het geheim om minder stress te hebben en een burn-out te voorkomen.

Aan de andere kant moet je wel de juiste motivatie hebben voor zelfontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling doe je voor jezelf om te ontdekken wat jou gelukkig maakt en om een mooier mens te worden. Maar vermijd de valkuil om je persoonlijke doelen te stellen, omdat anderen deze doelen hebben en jij niet achter wilt blijven. Wanneer je jezelf met anderen gaat vergelijken, kun je het gevoel krijgen nooit goed genoeg te zijn. Je gaat de lat voor jezelf te hoog leggen en dat zal je veel stress geven. En wanneer je een lange tijd onder te veel stress staat, loop je zelfs het risico burn-out te raken.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wat nu als je een burn-out hebt? Is dat het moment om met zelfontwikkeling bezig te zijn? In de eerste fase van je burn-out moet je vooral voldoende rust nemen en ontspannen. Maar daarna is het heel goed om na te denken wat bij jou zo veel stress heeft veroorzaakt en hoe je voortaan anders kunt functioneren. Je bent dan bezig met zelfontplooiing. Je wilt bijvoorbeeld leren minder perfectionistisch te zijn, meer los te laten en minder te pleasen. 

Hoe kun je beginnen met zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling begint met zelfbewustwording. Je wilt namelijk eerst weten op welk vlak je wilt veranderen of groeien. Wat zijn je eigenschappen, je sterke kanten of vaardigheden? Wat doe je graag? Is er een competentie die je goed te pas kan komen op het werk of een eigenschap die je wilt ontwikkelen?

Zodra je een richting hebt waar je je op wilt focussen, kun je specifieke doelen gaan stellen. Een concreet doel helpt je om gemotiveerd te blijven. Je kunt bij het stellen van doelen de SMART-methode gebruiken. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Deze methode helpt je om gericht en binnen een bepaalde tijd je doelen te bereiken.

Hoe kun je beginnen met zelfontwikkeling

Wat heb je verder nog nodig om te beginnen met zelfontwikkeling en om je doelen te bereiken? Je kunt jezelf houvast geven in je doelen door een plan op te stellen. Je kunt voor kortetermijndoelen bijvoorbeeld een weekplanning maken. En voor langetermijndoelen kun je tussentijdse evaluatie inplannen om te checken in hoeverre je op weg bent om je doel te bereiken.

Kies je terrein voor zelfontwikkeling

Je kunt jezelf op veel verschillende terreinen verder ontwikkelen, zoals op persoonlijk, zakelijk of communicatief gebied. Op welk terrein je wilt groeien is heel persoonlijk en daar is zelfonderzoek voor nodig.

Persoonlijk

Bij zelfontwikkeling op persoonlijk gebied kun je denken aan bepaalde talenten die je wilt ontwikkelen, eigenschappen je wilt verbeteren of nieuwe gewoontes die je je wilt aanleren voor je fysieke of mentale gezondheid en om stress te verminderen.

Zakelijk

Je kunt ook specifieke doelen hebben op zakelijk gebied. Misschien wil je leren om beter samen te werken of wil je je kennis verdiepen in een bepaald onderwerp. En als je nadenkt over een carrièreswitch zijn er wellicht bepaalde vaardigheden die je eerst wilt opdoen.

Communicatief 

Op communicatief gebied kun je jezelf ook verder blijven ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld graag assertiever zijn? Of heb je moeite om ‘nee’ te zeggen? Er zijn veel sociale vaardigheden die je kunt opdoen, zoals beter leren luisteren of gericht vragen leren stellen.

Hoe motiveer je werknemers voor zelfontwikkeling?

Je kunt je werknemers voor zelfontwikkeling motiveren door gezamenlijk leerdoelen vast te stellen. Ga daarom regelmatig met ze in gesprek om op de hoogte te zijn van wat er op de werkvloer speelt, waar je werknemers behoefte aan hebben en welke factoren stress veroorzaken. Op basis van deze gesprekken kun je met je medewerkers leerdoelen opstellen. Maak goede afspraken en een redelijke planning, zodat de medewerkers een duidelijk beeld hebben van hun ontwikkeling.

Hoe motiveer je werknemers voor zelfontwikkeling

Gaan medewerkers niet uit zichzelf aan de slag met een bepaalde training? Dan zou je ze meer kunnen motiveren door persoonlijke ontwikkeling te belonen. Zorg daarnaast voor een stimulerende werkomgeving door feedback te geven en de werknemers de kans te geven meteen het geleerde in praktijk te brengen. Het is belangrijk dat werknemers zich veilig voelen en niet bang zijn om fouten te maken.

Tips om te beginnen met je zelfontplooiing

Je kunt zelfstandig beginnen aan je persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld artikelen of een boek te lezen, een online cursus te volgen of alleen op reis te gaan. Wil je je zelfontplooiing versnellen? Dan kun je overwegen hulp van een coach in te schakelen. Een burn-outcoach kan je begeleiden tijdens jouw proces van zelfontwikkeling door je met de juiste vragen aan het denken te zetten en je te helpen uit je comfortzone te stappen.

Wanneer je veel stress hebt, is je brein gesloten en kun je jezelf niet ontplooien. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Je kunt zo opgeslokt worden door het dagelijks leven dat je gewoon geen tijd hebt voor zelfontplooiing. Plan daarom bewust elke week een paar uren in om te ontspannen en jezelf te ontwikkelen.

Daarnaast kunnen negatieve gedachten en overtuigingen je belemmeren in je persoonlijke groei. Je kunt jezelf ervan overtuigen dat je niet goed genoeg bent voor een bepaalde baan of dat een cursus het geld niet waard is. Je kunt last krijgen van faalangst, een negatief zelfbeeld of perfectionisme. Probeer negatieve gedachten te herkennen en te veranderen, zodat je verder kunt groeien en een burn-out kunt voorkomen.

Veelgestelde vragen

Zelfontwikkeling is alles wat je doet om jezelf verder te ontplooien. Daar is allereerst zelfkennis voor nodig. Wanneer je jezelf goed kent, kun je gericht leerdoelen stellen en actie ondernemen om competenties te ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je zelfontwikkeling in je weekplanning opneemt. Plan bijvoorbeeld een paar uur per week om aan je leerdoel te werken, een boek te lezen of een cursus te volgen. Schrijf een persoonlijk ontwikkelingsplan of maak een schema waarop je gedetailleerd schrijft wanneer je welke actie onderneemt.

Je begint met zelfontwikkeling door eerst te bedenken wat je wilt ontwikkelen. Daar is een eerlijk zelfonderzoek voor nodig. Kijk eerlijk naar jezelf en formuleer vervolgens specifieke doelen. Vervolgens kun je een plan opstellen om je doelen te bereiken.

Er zijn oneindig veel vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Is er een bepaalde eigenschap die je wilt ontwikkelen of een competentie die je zou willen leren?  Vaardigheden die je bijvoorbeeld kunt ontwikkelen zijn: assertiviteit, overtuigingskracht, inlevingsvermogen of zelfdiscipline. 

Bronnen

  1. Carrieretijger.nl – Zelfontwikkeling – gevonden op 27-07-2022
    Link naar pagina op carrieretijger.nl
  2. Vitaalgezond.com – 8 praktische tips… – gevonden op 27-07-2022
    Link naar pagina op vitaalgezond.nl
  3. Wikipedia.org – Personal development – gevonden op 27-07-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  4. Psychologiemagazine.nl – Persoonlijke ontwikkeling – gevonden op 27-07-2022
    Link naar pagina op psychologiemagazine.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *