Teamspirit stimuleren: Morgen is de deadline voor dat grote project. Je hebt er alles aan gedaan om je werknemers te motiveren hun beste beentje voor te zetten. Maar ondanks de goede planning en je zinvolle input is het werk nog lang niet af. Sterker nog: Je merkt dat sommige werknemers niet met elkaar willen samenwerken. Je zou graag zien dat ze voor elkaar door het vuur gingen, maar de realiteit is dat ze elkaar helemaal niets gunnen en vooral gefocust zijn op hun eigen taken. De sfeer is gespannen en soms zelfs grimmig.

Veel managers zien dat er conflicten of spanningsvelden bestaan onder hun werknemers. Collega’s werken niet goed samen maar zijn als eilandjes. Om nog maar te zwijgen van de stress die ermee gepaard gaat. Er zit zand in de motor! Hoe komt het dat de teamspirit, of teamgeest, ver te zoeken is? Wat kun jij als leidinggevende doen om je personeel, dat nu als los zand aan elkaar hangt, als een eenheid te laten samenwerken? Ontdek welke eenvoudige maar doeltreffende tools je kunt gebruiken om van jouw werknemers een hecht team te smeden.

Wat is teamspirit?

Teamspirit of teamgeest is een positief gevoel dat gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. Dit gevoel ontstaat in een groep op het moment dat meerdere personen samenwerken om een doel te bereiken. Iedereen voelt zich onderdeel van het team, het collectief, en werkt in het vertrouwen dat je samen meer kunt bereiken dan alleen.

Teamgeest en concurrentie

Soms wordt teamgeest verward met uniformiteit, waarbij iedereen hetzelfde kan en doet, en er onderlinge geen competitie is. Het is waar dat concurrentie soms een remmende werking kan hebben op de teamgeest. Toch is competitie of concurrentie meestal geen obstakel voor teamspirit. Denk maar aan voetbalteams, waarbij iedereen belangrijk is voor het bereiken van goede resultaten: de vaste spelers, maar ook de wisselspelers. Maar natuurlijk strijdt iedereen voor een basisplaats. Een goede coach echter weet iedereen – ook de reservebank – het gevoel te geven dat het hele team essentieel is voor een optimaal resultaat. Dat is namelijk écht zo. Het is dan ook niet verwonderlijk dat spelers bij een succesvol team niet vooral uit zijn op persoonlijke successen, maar denken in het belang van het collectief. En uiteindelijk is deze manier van denken in hun eigen belang, want een team dat goed presteert, brengt de leden van het team allemaal op een hoger niveau.

“Met talent win je wedstrijden, maar met teamwork en intelligentie word je kampioen.” – Michael Jordan

Waarom is teamgeest belangrijk?

Teamspirit zorgt ervoor dat iedere afzonderlijke werknemer uiteindelijk op een hoger niveau getild wordt. Samen, als team, zullen ze nog meer kunnen bereiken dan je zou verwachten.

Denk nog even aan het voetbalelftal. Als de sterspeler laat merken dat hij de rest van het team niet nodig heeft, verliest hij al snel het vertrouwen van de andere teamleden. Hij is nog steeds de sterspeler, maar hij zal minder kunnen schitteren tussen individuen die weinig vertrouwen hebben en hem bovendien niet mogen. In het scenario dat hij wél goed samenwerkt en zijn respect voor de rest laat merken, zal hijzelf beter spelen, terwijl de overige teamleden ook beter uit de verf komen. Het is vaak gebeurd dat middelmatige voetballers dankzij zulke sterspelers zelf ook uitgroeien tot sterspelers.

Op de werkvloer wil je een situatie creëren waarin het team, misschien aan de hand van een ervaren en getalenteerde ‘speler’, naar een hoger niveau getild wordt. Als ze minder uit zijn op persoonlijke successen en meer op een teamprestatie, zullen ze samen productiever zijn en ook als individu beter presteren en functioneren. Dat betekent meer productiviteit en minder ziekteverzuim.

“Al ben je nog zo slim, al is je aanpak nog zo goed, als je alleen speelt, zul je het altijd verliezen van een team.”– Reid Hoffman

Voorbeeld van samenwerking: mieren

Gaan we het echt over mieren hebben? Jazeker. Mieren worden vaak genoemd als voorbeeld van ijver, samenwerking en teamspirit. En dat is niet voor niets. Een mier wordt niet geïntimideerd door de grootte van de klus. Mieren werken georganiseerd samen. Mieren laten het belang zien van teamwork.

Omdat ze samenwerken, kunnen ze meer werk verzetten dan je voor mogelijk houdt. Ze laten hun collega-mieren niet aan hun lot over als ze iets moeten verslepen, maar ze helpen elkaar, cijferen zich voor elkaar weg en bereiken hun gemeenschappelijke doel. Iedereen is belangrijk en iedereen is onbelangrijk. Het team staat voorop.

Hoe bereiken ze hun doel? Onder andere door de beste ‘opstelling’ te maken: de juiste mier op de juiste plek. Zo zijn er soldaten, verkenners, verzorgers en werkers. Iedereen doet wat het beste bij hem – of meestal haar – past. Hierdoor is hun gezamenlijke resultaat optimaal. Sterker nog: volgens onderzoekers is hun resultaat groter dan de som van de delen.

“De kracht van het team is elk afzonderlijk lid. De kracht van elk afzonderlijk lid is het team.” – Phil Jackson

Stimuleer teamspirit bij je werknemers voor de perfecte teamprestatie!

Hoe kun je teamgeest stimuleren?

Natuurlijk kun je met elkaar gaan teambuilden om elkaar beter te leren kennen en een betere onderlinge band te smeden. Alleen die optie is niet altijd reëel op het moment dat het nodig is. Maar er zijn heel wat dingen die je kunt doen die makkelijk maar bijzonder doeltreffend zijn. Hoe help je je team om enthousiast en betrokken te zijn?

1. Waardering

Veel werkgevers onderschatten de waarde van complimenten. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat erkenning en bewondering van de werkgever een sterke stimulans is voor de werknemers. Een bedankje kost niks, maar heeft een groot effect. Iemand voelt zich gewaardeerd en is daardoor meer betrokken bij het werk.

2. Persoonlijk contact

Je zult je team van tijd tot tijd toespreken om ze bij te praten over het bedrijf, de plannen en ontwikkelingen. Als je daarnaast van tijd tot tijd ook individueel contact hebt met je werknemers en samen over het werk en de doelstellingen praat, zullen ze zich nog meer gewaardeerd voelen. Spreek daarbij ook je vertrouwen uit in je werknemers en bespreek wat ieders aandeel kan zijn in het realiseren van de plannen.

3. Investeer in duurzame arbeidsrelaties

Een team dat bij elkaar blijft, heeft de potentie om beter op elkaar ingespeeld te raken. Houd je team dus tevreden en betrokken. Dat kun je doen door je werknemers de mogelijkheid te bieden om zich te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door een leuke cursus of andere bijscholing. Je werknemers zullen echt voelen dat ze belangrijk voor je zijn!

4. Geef je vertrouwen

Laat merken dat je vertrouwen hebt in je werknemers. Dat kun je doen door ze om hun mening te vragen of door ze in te zetten bij speciale projecten, bijvoorbeeld het houden van een presentatie namens het bedrijf. Dit is een geweldige manier om iemands zelfvertrouwen een boost te geven en tegelijk te evalueren of iemand geschikt is voor eventuele extra taken. Daarnaast kun je je vertrouwen door niet te micro-managen, maar juist de ruimte te geven voor initiatieven en eigen inbreng.

5. Denk aan werkplezier

Blije en tevreden werknemers zijn gemotiveerde werknemers. Wat kun je doen om je personeel een blij gevoel te geven? Trakteer je werknemers af en toe. Verras ze. Dat is niet alleen leuk, het is ook een manier om te zeggen: jullie zijn belangrijk voor me.

Probeer ook flexibel te zijn als iemand een keer vrij wil nemen voor zijn familie. Of wees flexibel als het gaat om werktijden of thuiswerken. De directe omgeving van je werknemer heeft veel invloed op zijn functioneren. Verhoog zijn werkplezier door flexibel te zijn hierin.

6. Vergeet niemand

Iedereen binnen je organisatie draagt een steentje bij aan het succes. Soms worden de zogenaamde sterspelers met alle egards behandeld, terwijl de ‘gewone’ teamleden genegeerd worden. Steve Jobs zei ooit: ‘In een bedrijf worden bijzondere dingen nooit door één persoon bereikt, maar door een heel team mensen.’ Iedereen in een team moet voelen dat hij of zij belangrijk is voor de teamprestatie.

7. Beloon

Natuurlijk is dankjewel zeggen essentieel om personen gemotiveerd te houden. Toch wordt waardering ook geuit door iemand te belonen, bijvoorbeeld met een bonus of een cadeau. Als het resultaat uitzonderlijk is, kan een beloning er zeker van af. Reserveer daarom een deel van het budget voor beloningen, zodat je een bijzondere prestatie kunt belonen met een gepaste beloning.

8. Maak de perfecte opstelling

Geen enkele coach zal een keeper in de spits opstellen, of een spits in het doel. Ieder teamlid krijgt een plaats waar hij het best tot zijn recht komt. De keeper zal dan blij zijn als de spits kan scoren en de spits is blij dat de keeper het doel leeg houdt. Een teamprestatie met een gemeenschappelijk doel: winnen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor een team binnen jouw organisatie. Wat is de perfecte opstelling voor het komende project? Een werknemer die op de goede plek staat, zal eerder boven zichzelf uitstijgen en zijn collega’s op een hoger niveau brengen. Jij als manager kunt je team laten winnen!

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Samenwerking en betrokkenheid: naar de beste perfecte teamspirit

Anders dan mieren hebben wij mensen de vaardigheid om na te denken over de vraag: waarom? Wij snappen dat we als individu minder kunnen bereiken als groep. In een bedrijf heb je verschillende specialismen nodig om een gezamenlijk doel te bereiken. Toch staan werknemers daar niet altijd bij stil. Help je werknemers te begrijpen wat hun aandeel is aan het ‘eindproduct’, waarom hun inbreng en werk belangrijk is, maar ook waarom het werk van anderen belangrijk is. Op die manier bouw je aan onderling respect, vertrouwen en betrokkenheid.

Gebruik de eenvoudige tools uit dit artikel om je werknemers te laten samenwerken als een hecht team. Zet met elkaar de perfecte teamprestatie neer!

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *