Grote kans dat je er wel eens van hebt gehoord: de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar genaamd Blue Monday. Dit is hoe Britse psycholoog Cliff Arnall de derde maandag van januari bestempelde. Inmiddels is de ‘blauwe maandag’ uitgegroeid tot een algemeen bekende term, waaromheen zelfs jaarlijks evenementen worden georganiseerd zoals de Blue Monday Run [1].

Maar wat is Blue Monday nou eigenlijk? En is het echt de meest depressieve dag van het jaar, of is het maar een modeverschijnsel? Zoals bij vele specifieke termen zijn de meningen over dit Engelse begrip verdeeld. Maar geen stress; voordat je de blauwe vlag heist willen we je met dit artikel een indruk geven van wat de blauwe maandag inhoudt en wat je hiermee kunt.

Wat zou jij kunnen doen om je beter te voelen?

Wat is blue monday?

‘Feeling blue’, misschien ken je de term. Vanuit het Engels vertaald houdt het simpel gezegd in dat iemand zich neerslachtig voelt. Vaak wordt de term gebruikt in muziek of film, en dan vooral met betrekking tot liefdesverdriet. Niet gek dus dat het concept al gauw overwaaide naar de psychologie.

Blue Monday, ook wel genoemd ‘deprimaandag’ is in 2005 bedacht door de hiervoor genoemde Arnall. In zijn studies ondervond hij dat mensen moeite hadden met het waarmaken van hun goede voornemens, dat bij velen de sfeer van de feestdagen weer was afgezwakt en dat de vakanties telkens maar ver weg leken. Niet alleen staat de maandag vaak symbool voor de eerste werkdag van de week, ook de donkere winterdagen spelen een rol in het algemene gevoel van Blue Monday.

Volgens Arnall is dit alles gebaseerd op een wetenschappelijk verantwoorde formule, die aantoont dat de een-na-laatste volle week van januari de meest neerslachtige van het jaar is. Maar hoe ziet die formule er dan uit? Hij gaat volgens de Britse Mental Health foundation als volgt:

[W + (D-d)] x TQ
M x Na

Het lijkt misschien erg technisch zo, maar het model is onderverdeeld in:
– W, het weer; 
– D, schulden;
– d, maandelijkse inkomsten;
– T, verstreken tijd sinds kerst;
– Q, verstreken tijd sinds de mislukte goede voornemens;
– M, het lage peil van persoonlijke motivatie;
– en Na, het gevoel om actie te moeten ondernemen.

Zonder al teveel de wiskundige uit te hangen en in details te treden kan je in dit model terugzien dat factoren als klimaat, financiën, sfeer, persoonlijke voornemens en motivatie allemaal een rol kunnen spelen.

In allerlei media zoals de grote kranten krijgt de term jaarlijks aandacht, maar de academische kringen overladen Blue Monday over het algemeen niet met hun steun. Desondanks wijden genoeg mensen er best wat aandacht en misschien zelfs acties of gevoelens aan.

Over het algemeen kun je stellen dat Blue Monday ergens voor staat, namelijk een neerslachtig gevoel dat velen helaas maar al te goed kennen. Ook al is het niet te verwarren met een ‘echte’ depressie, neerslachtigheid kan veel met je doen, zoals het ervaren van stress of andere klachten.

Oorzaken van je down voelen

Nu hoeft het ‘blue’ gevoel dus helemaal niet per se te maken te hebben met die ene dag van het jaar, of zelfs maar die ene week in januari. Ook midden in de zomer zou je je prima down kunnen voelen of onder de stress kunnen zitten. Toch is het goed om na te gaan wat enkele factoren van neerslachtigheid kunnen zijn, en of je jezelf erin herkent.

Je genen

Helaas, je vader en moeder en hun voorgangers hebben al gedeeltelijk voor je ingevuld hoe je gestel in elkaar zit. De een heeft nou eenmaal meer gevoeligheid voor de Blue Monday-gevoelens dan de ander. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hoop maar op moet geven als je er achter komt dat dit bij jou in de familie zit. Misschien kan je juist met je familieleden praten die het herkennen, en sluit zeker psychologische (zelf)hulp nooit uit.

Je persoonlijkheid

Dit is een grote factor, want je persoonlijkheid is ook weer onderhevig aan zaken als je opvoeding, je omgeving en zelfs je instelling. Daarnaast kan je je persoonlijkheid niet zo maar even aan of uit zetten.

Je opvoeding kan ervoor hebben gezorgd dat je je nu nog steeds niet goed genoeg of onbekwaam voelt, of dat je de obstakels van je leven moeilijk aan kunt. En de omgeving waar je je in bevindt kan een negatieve uitwerking op je hebben.

Je milieu

Milieu? Niet het milieu als in het klimaat, hoewel we dus al zagen dat ook het weer invloed op je gevoel kan hebben. In dit geval kun je denken aan je directe omgeving. Dus in welke sfeer jij je bevindt, en hoe de mensen om je heen jou beïnvloeden.

Misschien heb je huisgenoten die je omlaag halen of je niet erkennen zoals je bent. Of je werkt vaak en de werksfeer is verre van stimulerend voor je. Zelfs (of juist) je partner kan een enorme invloed op je emoties hebben. Zo zijn er dus allerlei mogelijkheden waarin je milieu je kan beïnvloeden.

Je instelling

Hoe je in het leven staat kan veel doen met je gevoelens. Ook hier maakt het uit hoe je in elkaar steekt, maar het voordeel van je instelling is dat je eraan kunt werken. Je kunt je persoonlijkheid en misschien zelfs je omgeving positief omvormen door elke dag van het jaar te oefenen. Net als een fysieke workout kun je dus ook je hersenen trainen om anders met bepaalde gebeurtenissen (groot en klein) om te gaan.

Ga je bijvoorbeeld snel van het verkeerde uit bij mensen, wordt je misschien achterdochtig en raak je ook weer sneller teleurgesteld. Hierdoor verlies je misschien banden met mensen, waardoor je sneller triest kan raken. Kun je echter het goede in mensen zien en ze daardoor sneller accepteren, kan het juist zijn dat je hechte relaties krijgt en je vaker gesteund voelt. Veel makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk!

Je situatie

En uiteindelijk kan je er toch niet omheen: pech hoort onlosmakelijk bij het leven en komt in vele vormen. We leven in een onrechtvaardige wereld vol met druk, stress en talloze taferelen om neerslachtig van te worden.

Dit ontkennen heeft geen zin, sterker nog, het is juist gezond om te accepteren dat al deze dingen nou eenmaal moeilijk zijn. Gelukkig kun je veel doen, maar in veel dingen sta je helaas soms machteloos.

En laten we wel wezen, er is een schrijnend algemeen gebrek aan empathie. Het kan dus zijn dat je je onbegrepen voelt en je het gevoel hebt dat niemand doorheeft wat je meemaakt. In dat geval verdien je juist begrip en ben je lang niet de enige.

Waarom? Onder andere sociale media moedigen ons aan om een 100% positief beeld over te brengen. Mensen delen dus vooral (of alleen maar) hun hoogtepunten, maar dit is niet het complete plaatje. Weet dat neerslachtigheid heel veel voorkomt. Dus als je down bent door je persoonlijke moeilijkheden of toestanden in de wereld is dit niets om je voor te schamen. Hoe meer het je lukt dit te accepteren, hoe meer je er aan kunt doen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Het belang van plezier hebben in je leven 

Het klinkt waarschijnlijk te logisch voor woorden, maar plezier maken is een van de grootste factoren om begrippen als Blue Monday te bestrijden. Niet alleen zeggen ze niet voor niets dat lachen gezond is, ook maakt je lichaam gezonde stofjes aan wanneer je plezier hebt.

Zet de stap om er op uit te gaan!

Als kinderen wisten we vaak nog als geen ander hoe het was om plezier te maken. Hoe komt het dan dat we dit als volwassenen vaak uit het oog verliezen? Denk alleen al aan alle factoren die hiervoor genoemd zijn; volwassenheid gaat helaas gepaard met allerlei moeilijkheden die we meestal als kind nog niet kenden.

Maar hoe kun je dan toch plezier vinden in je leven? Door op zoek te gaan naar wat plezier voor jou inhoudt.

De zoektocht naar wat jou energie geeft

Wat geeft je energie? Het kan zijn dat iemand je die vraag wel eens gesteld heeft, of dat de vraag voorbij kwam tijdens een sollicitatie. Om er achter te komen wat je energie geeft zou je eigenlijk eens moeten terugdenken aan waar je als kind blij van werd. Denk eens aan de volgende eigenschappen:

  • Grote fantasie: ooit wel eens een kind compleet zien opgaan in z’n eigen wereldje?
  • ‘Sense of play’: volledig de tijd uit het oog kunnen verliezen tijdens het spelen;
  • Vergevingsgezindheid: kinderen leggen vaak hun ruzies even snel bij als dat ze ontstonden;
  • Vriendschap: verwonderlijk hoe weinig er voor kinderen nodig is vriendjes te maken;
  • Zorgeloosheid: de grootste zorgen die je hebt zijn je Lego en of je het avondeten wel lust.

Welke activiteiten of doelen kan jij bedenken die de bovenstaande eigenschappen vervullen en die echt bij jou als persoon passen? Wat maakt jou blij in het leven? En welke stappen zou je kunnen zetten daar dichterbij te komen?

Tips om van je maandag een topdag te maken!

Sommige adviezen zijn misschien symptoombestrijding, maar soms kunnen we niet meer doen dan stapje voor stapje doorgaan. Dus om je zoektocht wat op weg te helpen heb je wellicht iets aan de volgende tips:

  • Vier je Blue Monday in plaats van je ertegen te verzetten. 
    Dus neem een snipperdag, ga eerder naar huis of gooi het roer op een andere manier (eventjes?) om. Doe iets wat je eigenlijk al een tijdje wilde doen juist op deze dag.
  • Wees mindful en maak er een ‘new monday’ van. 
    Probeer extra opmerkzaam te zijn en de dag niet aan je voorbij te laten gaan zoals je dat misschien gewend bent. Dus ruik even extra aan je eerste kop koffie, let nadrukkelijker op wat je ziet tijdens je rit, fietstocht of wandeling naar het werk en geef je partner, huisdier, of jezelf een extra warme knuffel.
  • Ga naar buiten! 
    Er zijn vele manieren waarop je de buitenwereld een plekje kunt geven in je anti-Blue Monday dag. Als je schema het toelaat zou je naar je werk kunnen lopen of fietsen of in je pauze een wandeling kunnen maken. Je zou buiten kunnen sporten in plaats van binnen, of je kunt wat tijd opzij zetten voor een wandeling.
  • Doe een (korte) workout. 
    Beweging schijnt een van de grote tegengiffen te zijn als het om Blue Monday en stress gaat. Daarom zou je een bewegingsschema kunnen volgen dat bij je past, al is het voor een paar minuutjes. Zo zijn er verschillende laagdrempelige video’s of apps die je hierbij houvast kunnen geven. Dus je hoeft er niet speciaal voor naar de sportschool!
  • Experimenteer, maak sfeer en relativeer.
    Probeer vooral verschillende dingen uit die voor jou zouden kunnen werken. Zet eens een diffuser aan met een lekker geurtje erin, zet een fijn cd’tje op, neem een extra lang bad, steek de open haard aan, kaarsjes of een ander alternatief aan. Of optie D, ‘all of the above‘. Combineren mag zeker.

    En wanneer alles lijkt te falen, onthoud dan dat ook de Blue Monday maar een dag is en weer voorbij gaat. Het is in de essentie niets meer dan een begrip, en de ene dag is de andere niet. Probeer daarom naar de horizon te kijken en te erkennen dat het ‘blauwe’ gevoel dat je hebt misschien wel weer over gaat.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Blue Monday, oftewel blauwe maandag, is volgens psycholoog Cliff Arnall de derde maandag van januari en de meest deprimerende dag van het jaar.

De blauwe maandag van 2022 viel op 17 januari.

De maandag wordt vaak gezien als symbool van die eerste moeilijke dag van de week, waarop velen weer met tegenzin naar het werk moeten.

Een winterdip kun je onder andere bestrijden met genoeg beweging, gezonde voeding en het binnenkrijgen van voldoende vitamine D. Ook een dagelijkse portie zonlicht of eventueel lichttherapie is belangrijk. Daarnaast helpt het om dingen te doen of mensen op te zoeken die je energie geven.

Bronnen

  1. Mindbluemondayrun.nl – MIND Blue Monday Run – gevonden op 29-09-2022
    Link naar pagina op mindbluemondayrun.nl
  2. mindblue.nl – Blue Monday: De meest deprimerende dag… – Gevonden op 29-09-2022
    Link naar pagina op mindblue.nl
  3. Wikipedia.org – Blue Monday (dag) – Gevonden op 29-09-2022
    Link naar artikel op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *