Rechtvaardigheidsgevoel: Kom je op voor die ene collega die dit zelf niet doet? Wanneer je een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt, en zodra je onrecht om je heen ziet, kun je je heel vervelend gaan voelen en zal je er alles aan doen om dit te stoppen. Zelfs als jij er niets mee te maken hebt. Herken jij je hierin? Dan heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dit is eigenlijk een hele mooie eigenschap: je kunt slecht tegen onrecht en oneerlijkheid. Maar wat als het je stress op gaat leveren? Dan wordt je rechtvaardigheidsgevoel misschien te groot. In deze blog gaan we verder in op het rechtvaardigheidsgevoel; Wat is het? Waar komt het vandaan? En wat kun je eraan doen?
Wat is een rechtvaardigheidsgevoel?
Bij rechtvaardigheid denken we aan de woorden eerlijk en betrouwbaar. Als je rechtvaardig bent, ben je recht door zee en redelijk. Je zal niet partijdig zijn, maar in alle eerlijkheid jouw standpunt aannemen.
Rechtvaardigheidsgevoel is dan – zoals het woord al zegt – meer een gevoel.
Wanneer kun je spreken van een groot rechtvaardigheidsgevoel?
Hier een lijstje met een aantal veelvoorkomende kenmerken van mensen met een groot rechtvaardigheidsgevoel:
- Je wilt eerlijk en betrouwbaar zijn.
- Je wilt van mensen om je heen dat ze eerlijk en betrouwbaar zijn.
- Je bent direct in communicatie.
- Je bent niet bang om je mening te laten horen.
- Je komt op voor de zwakkeren in de maatschappij.
- Je bent recht door zee.
- Je hebt een hoge ethiek
Bij een groot rechtvaardigheidsgevoel hecht je dus veel waarde aan eerlijkheid en rechtvaardigheid. En eigenlijk is dit gevoel vaak nog sterker als dit níet het geval is. Dit betekent dat je een sterke reactie voelt op het moment dat er onrecht in het spel is. Dit komt voort uit jouw normen, zoals ‘Ik vind dat je naar eer en geweten moet handelen’, of ‘Ik vind dat elk mens een gelijke behandeling verdient’.
Lees ook: Leren zorgen voor jezelf
Oneerlijkheid en rechtvaardigheidsgevoel
Mensen met een groot rechtvaardigheidsgevoel ergeren zich dus aan onrecht. Maar ook als iemand niet open is of dingen niet vertelt.
Een lijst met herkenbare irritaties:
- Mensen uiten onterechte kritiek.
- Mensen liegen en bedriegen.
- Mensen doen zich beter voor dan ze zijn.
- Mensen zijn schijnheilig.
- Er wordt gefraudeerd.
- Mensen zijn aan het slijmen.
- Er wordt iemand gepest.
- Mensen zijn aan het manipuleren.
- Er zijn politieke spelletjes op de werkvloer.
Een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben is een mooie eigenschap. Je staat immers voor het goede. Toch kan een te groot rechtvaardigheidsgevoel vervelend worden; vooral voor jezelf. Want elke keer dat jij oneerlijkheid voelt, raakt dit je emotioneel. Je kunt er niet tegen. Hier kun je niets aan doen, dit zit in jezelf en komt voort uit jouw normen en waarden. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je erop reageert.
Mensen met een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben soms de neiging om te reageren op onrecht, ongeacht de consequenties. Stel, je baas heeft een conflict met iemand uit jouw team. Je vindt dat je baas hierin oneerlijk is; je teamgenoot heeft eigenlijk gelijk. Je komt voor je teamgenoot op en raakt hierdoor zelfs in conflict met je baas. De consequenties hiervan kunnen groot zijn.
Dit kan een valkuil voor je zijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je doet, en wat de consequenties hiervan zijn.
De verantwoordelijkheid en consequenties kunnen als last op je schouders voelen. Hier komt stress uit voort. Dit kan vervelend zijn, omdat de buitenwereld dan veel invloed op jouw mentale staat heeft.
Lees ook: Hoe kun je leren loslaten?
Omgaan met onrecht
Leren omgaan met het grote rechtvaardigheidsgevoel is nuttig. Want je rechtvaardigheidsgevoel is een mooie eigenschap. Je kunt mensen ermee inspireren om eerlijk en trouw te zijn. Om dit te doen moet je ervoor zorgen dat je rechtvaardigheidsgevoel op de juiste manier bij anderen overkomt. Dit komt neer op relativeren en loslaten.
- Besef dat je alle ellende van de wereld niet zelf kunt dragen. Soms is het beter om alleen aan jezelf en je naasten te denken, hoe cru dit ook klinkt.
- Besef dat je een anders soms beter kunt helpen door niet – of minder heftig – te reageren. Door een emotionele reactie kan er soms meer schade aangericht worden dan er eerder al was. Denk hier aan het voorbeeld van onrecht van jouw baas naar je teamgenoot toe.
- Ontwikkel reële gedachten. Hiermee accepteer je dat de wereld soms helaas oneerlijk is. Hierdoor kan je wel betere keuzes maken als het gaat om jouw reactie op dit onrecht. Voorbeelden van reële gedachten zijn:
- ‘Ik wil dat mijn collega’s eerlijk en open tegen mij zijn, maar ik snap dat ieder zelf mag bepalen of hij/zij dat doet.’
- ‘Ik wil rechtvaardig behandeld worden. Maar ik weet dat dit af en toe niet het geval zal zijn. Als dit gebeurt, weet ik dat ik er wel mee om kan gaan.’
Lees ook over: twijfelen aan jezelf
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: