Is er medicatie voor mijn angststoornis: Het zweet staat in je handpalmen, de zenuwen lijken door je lijf te gieren en je hebt een knoop in je maag. Angst is een natuurlijk mechanisme en hoort bij de manier waarop ons lichaam gevaar signaleert. Als er een beer op je afkomt, of je op een wankel pad op grote hoogte wandelt, is het heel fijn dat je lichaam aangeeft dat het tijd is om op deze reële dreiging te reageren.

Je kan je ook angstig voelen bij situaties die niet gevaarlijk zijn, maar toch stress geven. Je loopt geen direct gevaar als je een podium oploopt om een groep toe te spreken, maar toch voelen we ons bij dat vooruitzicht soms al dagen zenuwachtig.

Maar wat als je je eigenlijk steeds bang voelt? Ook als er objectief gezien helemaal niets aan de hand is? Wanneer je in een niet bedreigende situaties zo vaak een angstig gevoel ervaart dat het je dagelijks leven verstoort, dan spreken we van een angststoornis.

Wat is een angststoornis?

Een angststoornis kan zich bij verschillende mensen op verschillende manieren uiten, het kan dus zijn dat je bepaalde symptomen van een angststoornis niet ervaart, maar toch een angststoornis hebt. Angststoornissen komen bij zowel mannen als vrouwen voor.

Paniekaanvallen

Een angststoornis wordt omschreven als een gevoel van angst dat in korte vlagen zo hevig kan worden dat we van een paniekaanval kunnen spreken. Zo’n angstaanval wordt gekenmerkt door een angstig gevoel dat gepaard gaat met lichamelijke klachten als:

– Hartkloppingen
– Ademnood
– Beven of trillen
– Koude rillingen
– Zweten
– Een drukkend gevoel op de borst
Duizeligheid
– Misselijkheid en opvliegers
– Een korte, snelle ademhaling

Een paniekaanval kan in ernst verschillen en de paniek kan zo heftig aanvoelen dat je bang bent dat je de controle verliest. Sommige mensen kunnen zelfs het gevoel hebben dat ze doodgaan.

Overige symptomen

Naast deze kortdurende aanvallen van hevige angst, kun je ook last hebben van symptomen die meer op de achtergrond aanwezig zijn en langer aanhouden. Het gaat dan om

– Hoofdpijn
– Buikpijn
– Slaapproblemen
– Gebrek aan eetlust
– Moeite om je te concentreren
Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
– Nervositeit
– Symptomen die bij ADHD lijkten te passen
– Angst voor gezondheidsklachten
– Een bang voorgevoel

Je kunt van enkele, of van alle bovenstaande klachten last hebben.

Hoe ontstaat een angststoornis?

Zoals we al aangaven is angst een normale reactie van het lichaam op dreigend gevaar die erop gericht is om je te beschermen. Door angst zijn we alerter en gaan we al te grote risico’s uit de weg. Deze reactie op risicovolle situaties komt uit ons centrale zenuwstelsel, dat allerlei belangrijke zaken voor ons regelt. Het geeft door honger aan wanneer het tijd wordt om te eten, we voelen ons dorstig als we te weinig gedronken hebben en we worden slaperig als het tijd is om te slapen.

hoe ontstaat een angststoornis en hoe helpt medicatie

Bij een angststoornis gaat er in dit proces iets mis. We weten nog niet helemaal hoe dat in z’n werk gaat, onder andere omdat dat per type angststoornis verschilt. In ieder geval blijkt uit onderzoeken dat het iets te maken heeft met een verstoring in het ‘angstcircuit’ in de hersenen.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een angststoornis. Zo kan erfelijkheid een rol spelen bij de aanleg voor een angststoornis. Ook door ingrijpende gebeurtenissen een angststoornis doen ontstaan en heeft het ene karakter sneller last van angst dan het andere.

Typen angststoornis

Net zoals een angstsoornis verschillende oorzaken kan hebben, kan deze ook verschillende vormen aannemen. We onderscheiden de volgende angststoornissen.

Agorafobie: angst om in situaties terecht te komen waarin je een paniekaanval zou kunnen krijgen, terwijl je de situatie niet zomaar kunt verlaten en/of mensen ze niet kunnen helpen. Een veelvoorkomende angst in deze categorie is die voor het openbaar vervoer.

Gegeneraliseerde-angststoornis: een aanhoudende, belemmerende angst over verschillende dagelijkse zaken. Wordt gekenmerkt door symptomen als piekeren, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Obsessieve compulsieve stoornis (OCS): hardnekkige, terugkerende gedachten, voorstellingen of impulsen, obsessies en compulsies/dwangmatige handelingen. Er kan een angst zijn voor de gevolgen wanneer zo’n gedachte of handeling niet uitgevoerd wordt.

Paniekstoornis: terugkerende paniekaanvallen, met tussendoor een algemeen gevoel van angst of de angst voor een nieuwe paniekaanval.

Sociale-angststoornis of sociale fobie: een angst voor sociale situaties, waarin men bang is dat anderen hen kritisch bekijken of onaangenaam zullen reageren. De term sociale fobie wordt onderverdeeld in sociale angst in specifieke situaties, zoals podiumvrees, en gegeneraliseerd angst, die altijd aanwezig is.

Scheidingsangst: een angst om gescheiden te worden van degene waar de betrokkene aan gehecht is, die niet passend is bij de leeftijd of situatie.

Specifieke fobie: een hevige angst voor- en vermijding van bepaalde objecten of situaties die we niet rekenen tot de gevaarlijke situaties.

De impact van een angststoornis op het dagelijks leven

Een angststoornis kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Je voelt je de hele dag onrustig en een paniekaanval kan door verschillende oorzaken in gang gezet worden. Dat geeft een hoop onzekerheid, waardoor ook de ‘angst voor de angst’ een rol kan gaan spelen.

Doordat je constant last van angst en de omringende klachten als concentratieproblemen, prikkelbaarheid, angstigheid en slechte slaap, met de daarbij horende moeheid, kan een gewone dag een hele uitdaging worden. Bij sommige mensen zijn de klachten vervelend maar relatief mild, terwijl andere mensen niet meer normaal kunnen functioneren door hun angststoornis.

Het is goed om te weten dat deze klachten meestal niet uit zichzelf overgaat. Als angst vanzelf verdwijnt, is het vaak ook zo dat de oorzaak verdwijnt, bijvoorbeeld na een stressvolle periode die tot een einde komt. Over het algemeen kan een angststoornis de kwaliteit van leven ernstig aantasten of het nou om een sociale angststoornis, een gegeneraliseerde angststoornis of een posttraumatische stressstoornis gaat.

Is er een medicijn tegen angst?

Er is niet één enkel medicijn dat gegarandeerd zal werken bij een angststoornis. Medicijnen worden ook niet snel bij milde klachten voorgeschreven. Een behandeling van een angststoornis is afhankelijk van de aard van de stoornis en de klachten die je hebt.

Zo is het mogelijk om de angst zelf aan te pakken, bijvoorbeeld met een combinatie van cognitieve therapie, lichamelijke oefeningen en medicatie. Ook is het mogelijk om bepaalde symptomen als slapeloosheid tijdelijk aan te pakken met medicatie, zodat er meer energie en ruimte ontstaat voor de behandeling.

Medicijnen zijn dus vaak niet de enige oplossing en maken deel uit van een groter behandelplan.

Op welke manieren kan medicatie helpen?

We weten dat medicijnen die tegen depressie helpen, ook bij angststoornissen verlichting kunnen geven. Artsen zijn tegenwoordig vaak voorzichtig met het voorschrijven van medicijnen die langdurig geslikt moeten worden. Omdat elk medicijn bijwerkingen kan hebben en er afhankelijkheid op kan treden, zal een arts altijd kijken naar andere lange-termijnoplossingen. Medicatie is een hulpmiddel dat het liefst kortdurend of bij uitblijven van reactie op andere behandelingen gegeven wordt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Dat wil niet zeggen dat medicatie niet goed kunnen helpen bij een behandeling. Door symptomen als slapeloosheid te behandelen, zoals eerder gezegd, kan er weer energie ontstaan om met een behandeling te starten. Ook kan medicatie helpen de angsten te verminderen, waardoor een gedragstherapie beter zal werken. Je leert tijdens deze therapie om nieuwe patronen in je leven op te bouwen en te wennen aan situaties die je als angstig ervaart. Wanneer de medicatie dan afgebouwd wordt, zullen deze nieuwe patronen vaak in stand blijven.

Nadelen van medicatie bij mijn behandeling

Zoals eerder aangegeven kan elk medicijn bijwerkingen hebben. Bijwerkingen kunnen zich soms bij kortdurig gebruik al openbaren, maar in sommige gevallen zien we bijwerkingen ontstaan of verergeren bij aanhoudend gebruik. Angsten kunnen vervelend zijn, maar ook bijwerkingen van medicijnen kunnen de kwaliteit van leven ernstig aantasten.

Daarbij is er veel voor te zeggen om medicatie te zien als iets wat de angsten niet oplost: de symptomen worden onderdrukt, maar wanneer je met de medicatie stopt zonder dat de onderliggende problemen zijn aangepakt, is er weinig aan je situatie veranderd.

Andere aandachtspunten bij een angststoornis

Hoewel dat bij een angststoornis best uitdagend kan zijn, is het belangrijk om een zo normaal mogelijk ritme vast te houden. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en activiteit in de buitenlucht kunnen je helpen om angsten te verminderen.

Let op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt. Cafeïne is oppeppend en kan in grote hoeveelheden een onrustig gevoel veroorzaken. Je vindt cafeïne in koffie, cola en energiedranken.

Houd je aan de voorgeschreven hoeveelheid alcohol – hoewel alcohol een ontspannende werking lijkt te hebben, slaap je er vaak minder goed door en voelt je de dag na het drinken van alcohol mentaal vaak minder stabiel.

Gebruik geen (hard)-drugs; met name XTC, amfetamine en cocaïne kunnen paniekgevoelens veroorzaken of verergeren. Psychedelische middelen als LSD en paddo’s kunnen ervoor zorgen dat je het gevoel hebt controle te verliezen en op die manier angst veroorzaken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Wanneer je het gevoel hebt met een angststoornis te kampen, is het slim om een afspraak met de huisarts te maken. Deze kan je klachten in kaart brengen en je doorverwijzen naar je juiste behandelaar. Tegenwoordig hebben veel Tegenwoordig hebben vele huisartsenpraktijken ook een arts in huis die gespecialiseerd is in psychische klachten. Je kunt hiernaar informeren bij het maken van een afspraak.

Naast een gezonde leefstijl zijn er ook een aantal homeopathische middelen die je kunt gebruiken bij een angststoornis. Aromatherapie kan kalmerende effecten hebben en er zijn kruiden die bekend staan om hun kalmerende effecten, zoals kamille en valeriaan. Homeopathie kan op die manier een breder pakket aan behandelingen ondersteunen, maar homeopathie op zich is bij hevigere klachten niet voldoende. Zoek in zo’n geval ook altijd contact met een gebruikelijke arts en kijk of er andere medicatie nodig is.

De bijwerkingen zullen per medicijn verschillen, lees dus altijd goed de bijsluiter door en vraag advies aan de apotheker of arts als er iets niet duidelijk is. Veelvoorkomende, milde bijwerkingen zijn:

– Hoofdpijn
– Lichte duizeligheid
– Maag- en darmproblemen

Medicatie als antidepressiva wordt in Nederland altijd na een diagnose door een arts of psycholoog voorgeschreven. Voor meer informatie over je persoonlijke situatie is het dus altijd noodzakelijk om een afspraak met een arts te maken. Wel is er meer algemene informatie te vinden over medicatie. Bijvoorbeeld op de website van de GGZ en de Hersenstichting.

Bronnen

  1. GGZgroep – Medicatie – gevonden op 02-05-2022
    Link naar pagina op GGZGroep.nl
  2. hersenstichting.nl – Angststoornissen – gevonden op 02-05-2022
    Link naar pagina op hersenstichting.nl
  3. Thuisarts.nl – Ik denk erover medicijnen te gaan slikken tegen angst – gevonden op 02-05-2022
    Link naar pagina op thuisarts.nl
  4. parnassiagroep.nl – Medicijnen tegen angst – gevonden op 02-05-2022
    Link naar pagina op Parnassiagroep.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *