Ben jij een streber: Ben jij vaak niet te stoppen? IJverig, of misschien zelfs een uitslover? Dan ben je misschien wel een streber. Een hele mooie eigenschap, maar het kan een stapje verder gaan. We gaan in op de vragen wat streberig zijn betekent, en of het invloed heeft op stress en zelfs een burn-out. 

Wat betekent het een streber zijn?

Streberig zijn betekent dat je niet te stoppen bent zodra je je ergens in vastbijt. Je weet dan van geen ophouden. Je werkt hard en je bent prestatiegericht

Streberig zijn komt voort uit een goeie eigenschap: in feite is streberig zijn een overtreffende trap van gedrevenheid. Ben je streberig, dan ben je erin doorgeslagen. Dit zorgt voor veel spanning, onrust, en kan leiden tot een burn-out. 

Valkuilen voor streberige mensen

Er zijn een aantal valkuilen voor streberige mensen. De grootste valkuil is dat de focus niet intern, maar extern ligt. Als je een streber bent, let je constant op wat anderen doen. En niet op wat je eigen kwaliteiten en ontwikkelingen zijn. 

Ben jij een streber?

Middelmatig is soms beter

Het is een heerlijk gevoel om ergens de beste in te zijn. Maar in onze individualistische samenleving lijkt het wel of iedereen overal de beste in wil zijn. Kinderen willen succesvol vlogger worden. Volwassenen willen de hoogste functie hebben. En al heb je zelf dat gevoel niet – de maatschappij praat je dit gevoel vanzelf aan.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Maar soms hoef je helemaal niet de beste te zijn. In teamverband is middelmatigheid soms zelf beter. Psychologen Adam Galinsky en Roderick Swaab onderzochten dit, en kwamen uit op het too-much-talent effect. Met meerdere talenten in een team werden de resultaten van het team alleen maar slechter. In teamverband is het dus beter om de focus te leggen op samenwerken, in plaats van eigen succes. Wees je bewust van je eigen talent, wees daar een ster in, maar probeer je in andere hoeken niet te veel uit te sloven. 

P-macht en S-macht

Dit valt samen met de ideeën van neuropsychooog Ian Robertson. Hij deed onderzoek naar de impact van succes op je hersenen. Volgens Robertson zijn er twee soorten machtsbehoeften: de p-macht en de s-macht. De p-macht staat voor persoonlijke macht. Jouw eigen behoefte om te winnen. Je bent streberig, en zoekt naar status. Je wilt dominantie en probeert je identiteit aan je succes te meten. De s-macht staat voor sociale macht. Hierbij wil je juist met een groep een doel bereiken. 

Is je s-macht groter dan je p-macht, dan kun je inzien dat je niet altijd op de voorgrond hoeft te staan. Je focus ligt op samenwerking. 

Tips om beter samen te werken als streber

Als je een streber bent, kan dit vervelend zijn voor je collega’s, je sportmaatjes of zelfs in het gezin. Aangezien je p-macht de overhand heeft, focus je op je eigen behoefte om te winnen. Hierdoor zou je anderen voor de voeten kunnen gaan lopen en focus je niet op het succes van het team. 

Probeer op de volgende punten te letten:

Denk goed na over het uiteindelijke doel. Hebben jullie als team een target? Komt er een groot evenement aan? Zorg ervoor dat je, met de rest van je team, de taak zo goed mogelijk uitvoert.

  • Zet je eigen ego aan de kant.
  • Luister naar je eigen behoeften.

Laat je prestaties elke dag even los. Plan bijvoorbeeld elke avond een uurtje in om iets te doen wat je écht leuk vindt, en waar geen prestatie aan gebonden zit. Vind je het bijvoorbeeld leuk om te tekenen, of te schrijven? Doe het dan een uurtje. Het resultaat hoeft niet goed of mooi te zijn. Het gaat er slechts om dat je tijd neemt voor je eigen behoeften

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Was dit artikel behulpzaam?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.